Friday, June 6, 2008

Minyak..minyak...


Erm agak terlambat skit kot dr org lain aku nih...and aku pun dah baca blog2 lain pasal minyak ni..mmg agak membebankan la petrol naik sampai rm0.8/liter..banyak tuh..tapi kita sebagai rakyat biasa mmg tak leh nak wat camna..nak tak nak terpaksa la jugak g petrol pump isi minyak keta..sebab mmg keperluan utk bergerak ke sana sini pakai keta or moto..bagi aku mmg terasa la pasai keta yg aku tgh guna skrang nih(keta pinjam ja sebenarnya aku x keta pun) mmg agak 'makan minyak'..ish pasnih maunya sehari aku kena isi rm20 utk p keja saja..OMG!!..rasa cam nak naik moto ja,tapi jauh jugak opis dgn umah..kalau setakat area umah aku mmg aku akan belasah moto laki aku ja..

Malam yg org ramai beratur panjang kt stesen2 minyak tuh aku dgn my hubby pun tak ketinggalan menyibuk kat sana padahal a day before dh isi minyak keta penuh2 so lucky gak ler..cuma hubby aku g isi minyak moto dia ja..tapi tak beratur panjang pun pasal dia potong line org..mmg meriah la keadaan stesen masa tuh..best ja aku tgk..mcm pesta songkran edisi minyak..hehe..ada yg bawak tong la..yg bestnya geng2 tong nih siap gaduh lg..bila sorang tu isi tong dia sampai penuh..dia control plak nozzle tuh..so dia akan isi utk geng2 dia ja..marah ar si mamat tong yg lain..

(gambar yg sempat aku captured semalam nih..line yg panjang2 mmg tak nampak la dlm gmbr ni lgpun aku pakai camera phone aku ja)

sebenarnya malam tuh pihak perdagangan((KPDNHEP) turun padang utk pantau minyak2 stesen nih.. i was told by the stesen's owner..diorang dtg check tgk cukup ke dak stock utk mlm tuh n secara tak langsung pantau geng2 tong tuh..tapi nampaknya diorang pun agak baik ati mlm tuh coz diorang cakap takpe la last chance utk geng2 tong malam tuh..ha nasik baik la hampa geng tong...
pendapat aku la...mmg harga minyak kali nih naik agak mendadak nak dibandingkan dgn dulu yg setakat naik skit2 ja sekali naik..tapi apa2 pun kena bersyukur gak coz kerajaan kita still bg subsidi wpun semakin berkurangan..so geng pasnih apalagi kongsi keta la jawabnya..takpun naik moto ja..kalau nak jalan or naik basikal tak praktikal la plak kan..minyak2 keluaran negara kita ke mana abis??..ada sesapa yg tau ka? tlg jawab jap..aku ni mmg agak ketinggalan skit..aku tgk rakyat negara Arab Saudi mmg beruntung coz minyak diorang tak sampai SR1(lebih kurang RM1)..sebab negara depa mmg banyak telaga minyak..dah la keta pun tak bayar roadtax..tol pun takdak..BMW X5 pun harga baru sekitar 120k..believe it or not?...u have to believe it.......



No comments: