Monday, September 15, 2008

Blackheads

Wawawa..lamanya tak update..kejap ilang kejap munculkan?..kalah chipsmore.kalau aku diam tuh ada la sebabnyer(utk kengkawan yg sedia maklum..thanks for your support..)..okie2 aku tak nak membincangkan topik panas ituu kat sini..my concern today is bout my blackheads..meluat dah aku dgn blackhead kt idung aku nih..stubborn btol..bubuh harpic kang baru tau!!
Actually my skin mmg takdak prob apa pon..pimples pun jarang ada..tapi blackheads tu maintain ja mcm tu jugak..dah try mcm2 dah..Biore Pore Pack,ZA Nose Mask..tapi still jugak tak kurang..mmg nampak ketara sgt lah...eeeeee saya tak suka kamu mr & mrs blackhead..benci..benci..
Below are some info pasal blackheads yg aku jumpa kt intenet..

Blackheads (or comedones) are pores that have larger openings, which get clogged with dirt and dead skin. The oxidation of melanin results in their black color.
Read on to learn about how to remove blackheads.

Step1
Purchase facial cleanser and acne cream that contain salicylic acid, which will help dry out the oil in the pores. Some facial cleansers have exfoliating beads that help too.
(yup i mmg guna cleanser yg ada salicylic acid)

Step2
Let warm water run in the bathroom sink and hover your face over the steam. This will help open your pores.
(ni pun selalu ja buat tapi tak tahan la panas n rimas rasa nak bernyawa tak ble)

Step3
Try to extract some of the black material with tweezers. Or gently apply pressure to the sides of the pore with clean fingers.
(ni selalu ja buat tapi larat ka nak cabut satu2...??)

Step4
Wash your face with the facial cleanser then apply an acne cream to problem areas.
(ish watpa nak pakai acne cream????)

Ada tak sesapa yg tau or pernah guna produk yg effective to get rid the ugly blackheads??..

2 comments:

Leeds Al-Malique said...

alaa hang putih sbb tu nmpk obvious. aku pun byk tp tk nmpk sgt. tangan ni mmg dok gatal je picit kuaq. pi facial pun tensyen weii.. sakit aarr depa buat!

weyhh hang pi dak reunion toksheikh kt brasmana nanti? aku kalau hang aku nak pi la.. hhehe

Leeds Al-Malique said...

eh silap. kalau hang pi aku pi la..