Thursday, March 27, 2008

..MasCaRa oH MasCaRa..

Lengthening,Volumising or Curving???...pening tul bila nak pilih mascara ni.Yg mana satu suit kita punya lash pun taktau..kalau aku mmg hentam ja.Kadang2 tu aku tgk case mana yg cantik tu yg aku pilih.Senang tak pening kepala aku.Tapi based on my experience,aku pernah pakai Lancome Hypnose


punya mascara.Kiranya ramai gak la member2 tanya aku pakai mascara apa coz my lash look longer...ha..aku rasa mmg bagus la coz sampai ada org notice lash aku nampak panjang..

Tapi tu dulu la..skang dah tak pakai Lancome lagi..currently i'm using m.a.c & maybelline..kalau utk mascara m.a.c aku suka coz lash aku nampak tebal.Harga pun tak la mahal sgt kalau nak compare dgn brand2 international lain..m.a.c dah beberapa jenis aku try..Zoom Lash,Pro Lash,Splashproof Lash,Loud Lash and now back to Zoom Lash



..results utk semua2 ni mmg lebih kurang sama..thickening is dominant if you use m.a.c..Maybelline (Volume Express) plak aku guna brown colour..saja nak cari kelainan.Lgpun masa aku kat watsons tgk2 ada less so aku pun rembat la tanpa fikir panjang lagi..hasilnya lebih kurang la dgn harga dia yg amat berpatutan tu..tapi...aku tak leh pakai lama coz air mata mula nak meleleh coz pedih mata,balik keja ja terus kena remove mascara..huhu..

So skrang ni aku teringin nak try Diorshow Blackout plak..nanti la bila2 g shopping nanti aku usha2..Ella the rock singer cakap dia suka sgt mascara ni.(bukan la Ella cakap kt aku....tp aku baca dlm mag or paper kot).Soo..the report will coming soon if i buy the mascara la...

Sebenarnya banyak lg nak cerita pasal makeup ni..biasa la pompuan..tak habis satu blog kalau nak cita pasal lipstick,foundation,blusher n bal2..arghhh..dah la next time plak cita..nak g buat keja plak..

Friday, March 21, 2008

Koh Lipe a.k.a Pulau Lipe


Sekali lg aku bercuti ke sebuah pulau yg terletak di daerah Satun iaitu Koh Lipe.Mg cantik pulau ni..susah nk xplain unless gi sana n tgk sendiri.Pas kenduri bibi aku terus bertolak ke satun dulu.Malam tu(8 march) kami stay kat pekan Satun.Kebetulan ada satu pesta kat sana yg dipanggil 'Ngan".So kami pun ambik la peluang ni utk ronda2 n shopping2.macam2 ada...sampai lenguh kaki jalan.Akak aku shopping banyak la jugak,tapi aku tak bli apa pun..cuma nak jalan2 cari makan ja.Kebetulan la plak benda yg aku cari tak jumpa.Last punya la boring aku g main bendan yg baling dart bg kena belon tu.Konon berangan la nak dapat teddy bear besar,tapi hampeh tul..tak dapat gak..aku sebenarnya tak paham rules game tu..rasa cam dh buat betul dah tapi disebabkan 'mcm ayam sembang dgn itik' aku pun ya ja la apa yg salesgirl tu kata.Husband aku pun nak gak try game pancing nombor,last2 dapat mangkuk ja.Ada gak org yg menang keta,moto n alat2 elektronik..
Keesokan paginya(9 March) kami bertolak ke Pakbara coz nak naik ferry ke Koh Lipe kena naik kat sini.Diorang cakap dari Langkawi pun ada gak ferry ke Lipe n only 1 hour ja.Pakbara pun cantik gak.Ada resort kat pantai disini.Ferry dari Pakbara ke Lipe ambik masa dlm 3 jam.Punya la lama aku sampai tertido2..mula2 tu ferry hantar org ke Tarutao..aku ingatkan dkat la coz Tarutao dlm 30 min ja dari Pakbara.Tarutao pun cantik gak n telah diiktiraf as National Park oleh UNESCO..
Punyalah lama tunggu last2 sampai gak kat koh Lipe ni.Akak aku sampai mabuk gak la..Dah sampai kat Lipe kena pindah naik sampan kec
ik
plak nak g pantai dia..maybe diorang nak jaga pantai supaya tak tercemar takpun air dh cetek.Dr atas sampan ni batu karang dah nampak..subhanallah..cantikkkkk sgt tau..kiranya aku samapi Lipe dlm kul 3 ptg.
Kami stay kat Bhundaya Resort
.(http://www.bundhayaresort.com/)bilik dia cantik gak




diperbuat dari kayu n bentuk rumah kecik2 comel sgt..rate kat sini rm200++ n kita bleh pilih nak yg mana.Ada yg berkipas saja,macam dorm,ada aircond takder tv n ada aircond ada tv.Dlm kul 5 aku dgn anak sedara aku ambik peluang utk terjun laut.time ni tak panas sgt so tak la burn kulit nanti.Rasa puas sgt dapat mandi manda kat laut ni.Air pun tenang tak berombak so mudah la kami nak berenang.
Dalam 7p.m husband aku plak sampai.Dia datang lewat dr kami coz nak settle keja.Sampai ja dia terus ajak aku makan,lapar sgt la tu.Aku tak makan pun just order banana split ja.Rasa best sangat dapat lepak2 tepi pantai time senja ni.Tapi sayang la coz tak nampak sunset.Terlindung skit coz maybe chalet kami tu arah barat laut skit..








Dlm 9.pm akak aku punya family plak ajak dinner coz tadi diorang tertido...apa lagi kami pun ikut ja la..time ni paling best coz ada dua orang 'nyah' tu serve kami.Husband aku plak dok usik diorang ni n kami gelak sampai nak pecah perut2..siap ngaku diorang tu Siti n Erra lagi...pas makan kami g shopping kat kedai resort ni.Teruk tul la auntie tu tak bg kurang langsung.tapi disebabkan bekenan beli gak la...padahal harga mmg la agak murah dah..dah puas shopping kami g ronda2 pantai plak..pantai yg kami duduk ni is Bundhaya Beach..tak silap aku ada lg dua pantai kt pulau ni..
Keesokan paginya pas terkejut anak sedara aku mai gerak kami bangun tido..aku pun kalut mandi n gerak husband aku coz speedboat nak jalan kul 9a.m.tak sempat dah nak breakfast..so tepat kul 9a.m kami pun naik speedboat balik ke Pakbara.Speedboat cuma ambik masa dlm 1 jam lebih ja.Tapi mmg 'kaw2' dia punya melambung coz speedboat kan laju pastu langgar ombak plak..aku n akak aku siap basah lagi...ayaq mercik la tu..haha..kami sampai ja Pakbara terus ke Pekan Satun balik coz ada org ngidam nak makan belangkas..
Akak aku cakap dia dah sepuluh tahun dh teringin nk makan belangkas..yala dulu2 ni masa kami stay kat kg lagi belangkas berlambak kt depan umah aku tu..la ni jgn harap la..cukup payah nak nampak belangkas..kalau kt Malaysia belangkas org bakar ja.


Yam Khai Meng Daa

Tapi kat Siam lain skit coz dia buat kerabu mempelam kt dalam belangkas ataupun siam cakap Yam Khai Meng Da..tapi mmg sedap la..tambah lg dengan 'kean som' aka asam pedas yg mmg pedas n teramat masam tu..sampai meleleh air hidung n air mata aku..keke..ops lupa plak,kedai yg kami singgah tu mmg famous la kat Satun , Nong Nee Restaurant..
Dah puas makan2 kami pun balik la..rasa cam sat sgt bila g cuti kat tempat yg best2 ni..apa2 pun me & my hubby mmg nak p lagi sekali ke Koh Lipe ni...insyaallah


Gambar2 kenangan kat sana



hubby aku yg sibuk pancing nombor..last2 dapat mangkuk ja..kuikui





ni lah keadaan dalam feri tu sampai tertido la kami semua..






Tarutao National Park...masa ni feri singgah antar orang..kami tak turun la






HEhe..finally dah sampai..nasik baik pakai seliper manik tu..
Yoyo ja ngaku depa tu Siti Nurhaliza(kanan) & Erra..tapi nasib la ada depa coz ble cakap Melayu


Ni dalam sampan masa nak g naik speedboat..jap ja dah nak balik






Dah sampai kat jeti Pakbara...semua pakai topi baru tu..






Tuesday, March 11, 2008

Bibi's Reception



Finally samapi gak hari (8 March 2009)yg ditunggu2 kawan aku sorang ni..memang meriah habis kenduri kawin Puan Bibi Intan ni.Dia akad nikah kul 9.30 pagi tapi sayangnya aku tak leh g coz baju aku tak siap lagi..huhu..tunggu punya tunggu kul 12 baru baju aku siap.
Rasanya aku sampai umah dia pun dah kul 2.00 ptg.Ramai lg org masa ni.Sampai ja terus aku serbu port member2 aku kat bawah khemah.Best gak kalau ada kenduri ni, secara tak langsung dapat la berkumpul dgn member2 lama aku.Rindu sgt nak jumpa depa2 ni.Dua orang member aku skang ni 8 months preggie..best ja tgk Ja & Isma..tinggal aku dgn Leed ja lg yg blum lagi hehe..Masa ni la jugak kami semua terlebih posing..ambik kesempatan siap suruh cameraman profesional lg..mengalahkan pengantin plak..
Kat bawah ni ada la serba sikit gambar masa wedding Bibi aritu..apa2 pun Congratz utk Bibi n Faiz selamat menjalani kehidupan berumahtangga n kekal sampai anak cucu yer..

kami2 yg meramaikan majlis bibi

Thursday, March 6, 2008

Evening Primrose Oil


The medicinal components of evening primrose are found in the seed-extracted oil, which contains essential fatty acids including gamma linoleic acid (GLA). GLA is often deficient in the Western diet and is needed to encourage the production of prostraglandins. Low levels of essential fatty acids may increase the symptoms of premenstrual syndrome (PMS), diabetes, etc. Evening primrose oil has been used to treat PMS and menopausal symptoms, asthma, and has been shown to reduce high blood cholesterol levels.
Research conducted in
Great Britain has indicated that evening primrose oil can also be medicinally useful in the treatment of nerve disorders, such as multiple sclerosis and rheumatoid arthritis. The essential oil does appear to be of some benefit in cases of alcohol poisoning and in alleviating hangovers, and to ease symptoms of alcohol withdrawal. The oil can also help relieve dry eyes, brittle nails, and acne when combined with zinc. When taken as a supplement, evening primrose has helped to promote weight loss.
Traditionally, Native Americans valued evening primrose as a treatment for
bruises and cuts. The Flambeau Ojibwe tribe soaked the whole plant in warm water to make a poultice for healing bruises and to overcome skin problems. The mucilaginous juice in the stem and leaf can be applied externally to soothe skin irritations, or may be eaten to relieve digestive discomfort and for its stimulating effect on the liver and spleen. The astringent properties of the plant are helpful to soothe inflamed tissue. The plant has sedative properties and has been used to decrease hyperactivity in children.
The entire plant is edible. The root from the first-year growth is a nutritious pot herb. Boiled roots taste somewhat like parsnips.
Evening primrose oil is valued for its antioxidant properties.
Antioxidants are substances that counteract the damaging effects of oxidation in living tissue. A team of Canadian researchers has recently identified the specific antioxidant compounds in evening primrose oil; one of them, a yellow substance known as catechin, appears to inhibit the growth of cancerous tumors and to lower the risk of heart disease.

Erm i just take this multivitamin around i months ago..but one things that i discovered is my insomnia or "penyakit susah nak tido" had already gone.So i can say bye2 to insomnia n thanks a lot to Blackmores EPO 1000 that i had taken.Sebelum ni aku cuma consume Vit C ja.Entah macam mana terbaca dlm magazine so aku try la EPO.Maklumla umur pun semakin bertambah so kena la amalkan vitamin yg bagus utk kesihatan.Jadi utk sapa2 yg ada masalah mcm aku ni try la EPO..hehe..tak pasal2 jadi promoter utk Blackmores plak..