Monday, April 20, 2009

MANGO vs pelam

Dia mai dah...nak tau apa yg dah mai?..hehe..musim buah pelam..banyak ja buah yg tergantung2 kat pokok menggamit mata aku..nasib la kat perlis ni berlambak pokok pelam..even umah my mum pon ada walau pun sepokok cuma..tapi umah my in law lg banyak sebab bukan taman perumahan..ada 2 3 jenis jugak termasuk harumanis..so sabtu lepas masa gi tgk akak ipar aku bersalin,dengan penuh semangatnya aku kait buah pelam tu pakai galah(info:aku tak ngidam or apa2 okes..i dh period cam biasa)..terkial2 kait buah last2 dapat gak 3 biji..mak mertua aku siap suruh amek banyak lagi,tapi cukup la kot mak,lily bukannya nak pi jual pon..hehe(tapi kan kalau jual banyak gak dapat u all,kiranya semusim my in law bleh dapat rm150 utk satu pokok dr lori yg datang beli rumah ke rumah)

Erm tengok dlm pic nampak sedap kan...mmg marvellous sedap!..dah kuning so dia tak masam sgt la..masam+manis cicah plak dgn kuah garam belacan rojak mak bee..aduhs...so sedap..sehari aku makan sebijik..slurrpppp(saja jahat nak bagi u all terliur..owh so mean!)...keke

Dip and dip..
Angkat...sambil buka mulut..
Ngap!..hehe..
Ahad lepas akhirnya dapat gak aku tunaikan niat baik aku yg dah berkurun tertangguh tu.alhamdulillah...baju2 kat dlm pic ni and dlm beberapa helai baby-T yg aku tak pakai lama dah tu(tapi still elok lagi la) aku kumpul and dermakan kt umah anak2 yatim..lega rasanya..sebab dh lama aku simpan niat tuh..tapi asik tertangguh jer..


So harap adik2 tu suka la dengan pemberian aku yg tak seberapa tu..jom la beramai2 kita beramal..dapat jugak orang lain tumpang gembira dengan pemberian kita tu kan...

15 comments:

Nurhayati said...

terliur plak tengok pelam ni.. nak plak cicah ngan sambal belacan..huhuh meleleh..

CuppyCakeMommy said...

lily..aku tak kira..ko kena post buah pelam ni ke bangi juga..meleleh dah air liuq baby aku dalam perut ni..

DaZzlingLilLy said...

nurhatie:mmg sesangat la sedap..sampai sakit perut makan sambal belacan tuh..hehe
huda:nanti ko sms aku..insyaallah aku pos kat baby ko nanti

Leeds Al-Malique said...

Harus aku balik peghelih segera!

jetsetter said...
This comment has been removed by the author.
jetsetter said...

Hi there!
I baru je tgk blog u kan..sekali..tgk ada pelam!!!
I baru beli smalam jugak.Sedappp nyaa nyum nyum.
Rasa nak kuar meleleh air liur ni.
Hish, kalau mcm nilah posting u hari2, mahu basah baju I tahan air liur :p

DaZzlingLilLy said...

leeds:bukan harus tapi wajid..hehe..kt umah hg msti banyak tergantung ja kan..
Jetsetter:..sedapkan..i plak yg lebih2 dr org pregnant..habis semua yg pregnant terliur..

ixoratasha said...

i plak tak bape suka makan pelam tapi mangga yang dah masak abis tu, skali makan 2 biji sorg2 pun ok je..

phewwww..

tiba2 lapa plak..hehehe..

sHwEeT ByAtcH said...

menggugat iman ni kak..

Harus blk nnti jolok buah pelam belakang rumah..
*nyummmmm*

linahilmin said...

hi lily,
im first time here... tertarik sebab u citer bout 7e's contest tu.. actually, masa last cny pun ada contest camni, and my hubband's is the 7th winner, dpt adiah rm500 7e nyer voucher.. alhamdulillah.. rezeki tu! this time around tak sure whether hubby send the entries or not.. pa pe pun, mmg betul, klu dah rezeki mmg tak sangka! mn tau kan, this time around, rezeki u pulak.. :)

aieyza said...

weh.. aku hari2 buat pesta cicah garam belacan kat opis.. hhaahaha.. sampai org lain salah faham kata aku ngandung plak..

DaZzlingLilLy said...

shweet byatch:owh semestinya harus balik jolok dik oi...
linahilmin:wow bestnya ur hubby dapat voucher..banyak tuh..a'ah kan mana tau dis time rezki i ker..aminnnn

salha said...

wah...sedapnyeeeeeeeeeeeer.....

Mrs LVoe said...

aarrrghhhh nape sha lmbt masuk.. sedapppp yea

Anonymous said...

leli wei, kecoq air liuq aku... harun sungguh..ma xbalik pegleh mau kempunan aku dbuatnya. xpa2 b4 musim pelam habih, aku kena balik jugak.. tunggu..
-poch-