Sunday, November 22, 2009

Jimat Cermat

Masa tgh drive td..tiba-tiba aku terpikir pasal duit belanja harian..congak punya congak last2 terpikir.."erm banyak jugak rupanya aku belanja"...untuk belanja groceries, toilettries, makanan, minyak keta harian,topup aku semuanyatu RM50 sekurang-kurangnya utk sehari...tu nasib la perlis ni tol free..hehe..setakat ada highway tapi tak kena tol..

Aku mmg tak pernah bajet sebulan berapa utk groceries and benda2 lain..asal abis terus pi kedai beli..kalau bab2 makan plak my hubby mmg tak pernah berkira..ikan bakar satu set selalunya dalam rm40...kalau 3/4 kali sebulan makan ikan bakar dah berapa kan...belanja harian rumah pun dah RM1500 sebulan(tak termasuk hubby punya perbelanjaan harian,aku tak tau dia belanja berapa)...tu tak termasuk bil ayaq,api,astro and intenet lagi...haish..ni baru jer 2 orang dlm umah ni(termasuk 2 ekor gengster kecik)...
hairan lah aku..camna org lain boleh berjimat cermat..sedangkan kami berdua ni tinggal area kampung..aku plak pi keja park keta tak payah susah2 bayar parking...and yg paling bersyukur sekali sebab umah comel kitorang ni 'free'..keta pun dah habis bayar...tapi kalau aku congak monthly punya spent..mmg TERKEZUT!..takut!..my hubby mmg tak mau kira langsung berapa kitorang spent sebulan..dia pun cakap takot!..hehe..tapi takper la dia gaji 'kais pagi makan pagi'..sebab bisnes sendiri secara kecil-kecilan..tapi aku yg gaji bulanan ni..kena jugak ada bajet..senang aku nak kira ke mana duit aku mengalir..
Seriously aku tak tau nak bajet berapa utk groceries,berapa untuk minyak per month,berapa untuk makanan mentah seminggu..kalau pi kedai or pasar aku main beli ja ikut suka hati aku..
So kalau u all macam mana? and berapa yg sesuai untuk 2 org per month?..tadi dah aku pi siam..aku pun beli beberapa barang2 keperluan.baru aku terpikir...next time kalau toilettries blh beli kat sana..sebab murah..ok jom tgk apa yg aku beli tadi:


1.Glade floor cleaner(300ml)=RM3.50
2.Herbal Essences Conditioner(160ml)=RM6.90
3.Whiskas(480g)=RM6.50
4.Nivea Deodorant Extra Whitening(medium)=RM3.60
5.Sofy Panty Liner(20's)=RM2.50
6.Systema Happy Berries Toothpaste=RM2.70
Semuanya baru RM25.70..kalau kat sini maybe dah jadi 30++..tgk price deodarant dah la kan mmg berbeza..tapi utk aku mmg berbaloi la beli kat siam sebab aku mmg tinggal dekat dgn sempadan..
So utk toilettries mmg dah settle:beli di siam,murah!..hehe..untuk bil2 mmg tak blh nak wat apa dah monthly mmg RM400++..so utk yg lain2 tu yg PENING...sekarang aku pikir camna nak jimat/kurangkan belanja bulanan..extra income mmg dah ada wpun tak banyak...tapi kan lebih baik jangan membazir...
WHAT SAY U?

10 comments:

jetsetter said...

Hye u
u kena start jot down ape yg u beli.
Pastu allocate aper yg perlu per mth.
U kena allocate berapa duit dapur and u kena pandai2 jimatkan.(bab pandai2 ni mmg susah I tell u..but u have no choice!)

reena said...

Emm..Reena bajet sehari RM5 or RM10 je. Tapi tak dak kereta lagi. Bujang lagipun. Nanti bila dah beli kereta, tak tau la camna.

Lady Dyla said...

jgn shoppin.. tapi itulah perkara paling susah utk dilakukan.... hiuhi

shida said...

Lily... i tak berani nak kira bajet sebulan byk mana..
takuttttt tak cukup.. hehehe..
apapun.. mmg la berbelanja ikut kemampuan jerrr...kalau lebih baru soping..

Anonymous said...

hi dik lily,
hehehe..mmg takoot sgt tau bl pk pk balik pasal monthly expenses ni..akak 2 org anak ni lagi la sakan berbelanja..u r so lucky sbb blh soping kat siam tau...kira dah jmat byk tu..mine house rental,upah bbsitter,susu+diaper bla..bla..hiks..tp wat pe bekira sgt soal mkn2 ni..yg plg ptg duit 4 saving & insurans dah allocate siap2 yg lain blh la bsukaria...hiks..
~raina~

DaZzlingLilLy said...

jetsetter-yes bab2 'pandai' tu mmg susah..ok i'll try..
reena-kalau bujang mmg lain..makan pun sorang ja..tapi dh kawin ni makan punjadi double..hehe
LadyDila-susah bangat tu...shopping punya bajet mmg tak termasuk lagi dlm entry nih..
shida-sungguh pah..mmg takut nak kira...tu yg kalau bleh nak bg jadi 'tak takut nak kira'..
sis raina-tu la..ni anak tadak lagi dah sakan..kalau anak ada nanti maunya jadi double..better belajar berjimat dr skang

honeylanz said...

minyak RM50 sehari? banyak tu..akak cuba berjimat dgn cara makan dirumah. br aja cuba ;)

ixoratasha said...

hehe..i pun sama la mcm u dear..

senang cerita tak payah la budget2..menyeksa jiwa raga je..

just awal bulan u put aside duit untuk simpan..lain2 tu pakai macam biasa..=)

Alimaz-Kembara Terasing said...

SALAM LILY...SUSAH NAK KATA SEBAB KALAU TIAP2 BULAN MMG HABIH DALAN 500 UNTUK KEPERLUAN DIRI......DANNN ANAK2.....KEDAI SAJA TU TAK TERMASUK LAIN2 LAGI...

DaZzlingLilLy said...

honeylanz-tak akak RM50 tu campur semua2...makan di rumah pun i beli jugak makanan tu..
ixoratasha-skang ni i wat cam u jugak..
Alimaz-itu la..mmg susah nak cakap..tambahan lagi bab2 duit ni..nak bajet lg susah