Thursday, November 26, 2009

Petua of the day

Pic:googled
Arini saja nak share skit petua and produk yg aku guna utk cantikkan 'mahkota' wanita aku..baru2 ni asik gatal kepala aja..segan la kalau asik tergaru2 kepala depan org kan..rupanya dandruff prob..bukan kutu hokey!...so aku pun petik la limau purut kt umah my in law 3 bijik..potong 4 bhgn pastu tenyeh2 kat kulit kepala tu..biar jap dlm sejam baru basuh kepala..wangi satu umah bau limau purut tuh..gatal pun kurang skit..u all pun bleh try if gatal kepala mcm aku.pakai limau nipis pun boleh..my mum selalu guna limau nipis aja..tapi aku suka limau purut sebab wangi..kalau nak sapu seluruh badan pun boleh..mana tau nak cantik di hari raya haji esok ni...


Sejak tukar shampoo baru,rambut aku lembut sangat and shiny nampak bermaya skit..masa pakai shampoo lama (brand R****) mesti rambut aku kusut and susah nak sikat lepas mandi..kebetulan aku baru jer beli vitamin utk rambut..dulu2 dh pnh pakai vitamin ni,pastu abis berkurun lama aku dah tak beli..vitamin murah jerk..50 bijik RM10.00..takdak brand pon!..tapi sesuai ja dgn rambut aku nih..lagi pun aku tgk kat salon pn pakai vit tu jugak..cuma harga dia RM1 sebijik..baik aku beli sendiri..
nak2 lagi aku mmg tak betah nak tahan kepala di salon tu berejam lamanya..entah la psai pa malas sgt nk pi salon except nak trim rambut jerk aku gagahkan diri ni ke salon...sama jugak kalau bab2 facial tuh..malas nk nunggu lama2...tak kuasa haku!..semua2 tu wat sendiri kt umah...cantik jerk pun...ahaha...perasan!..ops lupa..skang aku guna Shampoo TRESemme,Conditioner Clairol Herbal Essences(wangi) and Kerastase Reflection Essence...

Ermm...satu lagi petua yg my dad turunkan ilmu kat anak pompuan dia nih...
..mandi bunga..
Pic:googled
sebenarnya mandi bunga ni bagus..tak payah lah nak gi jumpa tok bomoh or mak bidan semata2 nak mandi bunga yg dijampi(lain lah kalau ada niat lain..)..sebabnya bunga tu dah ada aura..bunga kan wangi and cantik...semua org suka bunga..so dia mmg originally ada aura positif tu..kalau u all nak mandi bunga beli jer 7 jenis bunga yg wangi2 pastu campur skit dgn limau purut..bismillah and selawat terus mandi...bila2 masa pun bleh buat..mudah jer kan...tapi anak pompuan en saad sorang ni tak penah amal pon ilmu2 yg dia turunkan..ahaha..susah2 jer my dad turunkan ilmu cantik utk aku..

Pic:googled

Kalau malas nk wat sendiri boleh jer ke spa..skang ni banyak jer spa yg ada mandi bunga ni..

Ok itu ajer utk arini...lain kali kalau aku rajin aku share lagi petua2 untuk kecantikan kaum2 hawa sekelian..

"SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA"

5 comments:

honeylanz said...

nk cari 7 jenis bunga tu mcm payah..if ke cameron ada jual peket² dah tu...senang..

Diarihatiku1976 said...

bagus petua ni.. ada dgr gak.. tapi malas nak buat.. last-last sendiri yg susah kan... akak pun mengalami masalahnyg sama

DaZzlingLilLy said...

honeylanz-kalau kt area i kedai bunga mmg ada jual utk mandi bunga..try sis tgk kat florist nearby
Diarihatiku1976-itu lapasal,bila dh kronik baru nak wat.sama jer kita..org amal selalu "prevention is better than cure"

julia @ myn said...

lily,

sama la, i pun asik terkeruk2 depan orang..tak tau nak buat apa, nanti i try petua u..

tolong belikan untuk i vitamin tu bila u gi kedai tu lagi ye..:)

selamat hari raya aidil adha~

DaZzlingLilLy said...

julia@myn-nanti i belikan vitamin tu kat u...ok selamat hari raya aidiladha...