Thursday, November 12, 2009

Pompuan oh pompuan

(Pic:googled)

How lucky is she...yaaa..just terpikir sorang2 aku..

After she told me bout her conversation wif her hubby..

Her story begin like dis...


Masa tu diorang tgh dlm keta,pastu hubby dia letih nak drive..so diorang pn tukar seat..

then dia pun bagi la laki dia pegang handbag dia sebab dia nak drive..


MR Hubby:Berat yer handbag ayang ni..

My Fren: A'ah kan beg ni ada cam rantai2 tali tu..kalau beg ni berat pasni bagi la duit bleh ayang beli beg baru..

MR Hubby:Eh selama ni kan dah banyak i bagi duit kat u..tak cukup lagi ka

My Fren:Banyak ker?...tapi semua ayang kena bayarkan dari duit tu..

MR Hubby:Banyak dah tu..cuba ayang kira betul2...

My Fren:Ok lah...


Tu lah antara bunyi perbualan diorang yg aku dah translate ke bentuk yg korang boleh paham..

Sebenarnya kawan aku ni peminat handbag macam aku jugak..banyak jugak koleksi dia yg best2 aku tgk..Semua dia beli hasil dari duit gaji dia..

Owh ya..kawan aku ni kerja dgn kerajaan and bergaji tetap..tiap bulan katanya gaji dia cuma tolak 1/3 ja utk bayar loan..selebihnya mmg utk dia guna sebab umah diorang tak sewa pastu kete plak dah abis bayar..best kan?

Yg aku cakap dia amat LUCKY sebab... elaun laki dia bagi RM150..bukan per months yer korang..tapi per day...yes RM150/day...kira balik kalau sebulan berapa????..erm banyak tu..

tapi dia still lagi ngadu kat aku "susah la aku nak kena kumpul hari2 camni"...

kalau aku syukur alhamdulillah sesangat dah tu..kumpul slow2..nanti banyak la..

Dia kata... "semua bil2(astro,api,air,intenet) aku bayar pakai duit tu tau..belanja barang umah pun duit tu jugak...isi minyak pun tolak elaun aku jugak..last2 nak tinggal berapa kat aku?..susah belanja harian nih"

Hai pompuan..bertuah ko tau..banyak tu laki ko bagi..baik ko bersyukur...

Hehe..alahai bestnya kawan aku tu..

16 comments:

honeylanz said...

mmg besh..

Ella said...

betuller..
kalau dikira rm 150 sehari x 30 hr sebulan = rm 4500 per mth hubby dia bg..
kira byk tu..syukur dah tu...

atleast gaji dia sudah tentu boleh di gunakan utk shopping diri sendiri..

tiba2.i jadi mcm akauntant kira pakai calculator duit org. haha

DaZzlingLilLy said...

honeylanz-best sesangat la dia tu...hehe
Ella-sama jugak dgn i masa mula2 dia ceta siap kira dgn kalkulator..hehe

R with 3D said...

lebih drpd my monthly pay tu!ok ler tu!memang wajib bersyukur dah tu..

zarin said...

salam singgah
bestnya kawan ko tu dik oii...
maybe dia punya maths slow sikit kot kikiki...jahat mulut akak nih...
kalau akak le dpt 150 per day..huhu syoknya...

me♥, myself♥, and I♥ said...

xbersyukur lagi cmtu..tunggu masa tuhan tarik balik rezeki masa tu baru la nak ingt "elaun yang sikit tu "

Anonymous said...

kekadang sesetengah org tu tak bersyukur kerana kehendak melebihi batasan

nana said...

bestnyeeee...aduhlaa..kalo i da bersyukur smpi terus stop keje..hahaha

blogresipi said...

Mak aii.. RM150 per day? best nyer :)

ila azila said...

sama gak ngan aku..siap kira brp dia dpt dalam sbln. byk tu weii.. agak2 belanja harian jerkk dlm 2K.. selebihnya untuk guna dia..pahtu gaji dia lagi..mewah3..

Anonymous said...

ya allah..bersyukurnyer dpt jadi mcm kwn u.. i ni dh 6thn kawin. x merasa dpt duit dr husband i ok. mmg x pernah. my husband mungkin x sekaya hubby kwn u tu tpi my husband manager kt oil n gas co. n weol ader anak sowang jer. just imagine..

aieyza said...

hahhah... biasa la tu.. nama pon pompuan... aku rasa kalo laki dia bagi rm1k/day pon mesti dia ngadu tak cukup lagi...besaq periuk besaqla keraknya..

nak sedapkan hati kena la 'bersyukur dengan apa yang ada'... amiinnn...

moga2 Allah murahkan lagi rezeki...

:-)

Abrahyn said...

babe,
im going to privatise my blog. email me beautifulabrahyn@yahoo.com if you still sudi menjadi my reader...thanks :D

Anonymous said...

Alhamdulillah..bsyukur. Maybe nk kiamat, manusia lebih berbangga dgn wang ringgit. RM 150/day. Hopefully ukhrawi is balanced wit duniawi.

reena said...

Masih rasa x cukup? Emm..Klu kita, mmg dh bersyukur sgt2.

DaZzlingLilLy said...

Rwith3D-lebih dr my monthly pay jgk..hehe
zarin-dia bersyukur tapi kekadang jer dia merungut skit2..
memyselfandi-oit lama tak komen2 pi mana?
anonymous1-iya lah kita kan manusia biasa jer..kekadang dia punya kehendak lebih dr keperluan
nana-my fren tu tak leh nk berhenti keja sebab katanya dia belajar smpi U kan..
blogresipi-mmg best lah...
ila azila-mewah..mungkin rezki dia kot..
anonymous2-hubby my fren tu bisnes sendiri..takper la sekurang-kurangnya kita ada pendapatan sendiri wpon tak leh nk merasa hubby punya duit kan..hehe..hubby kita bnyk lg tanggungjawab,so kita tak merasa duit dia tapi kita dapat ringankan beban dia
aieyza-pandai hg eza..suka aku kat "besaq periuk,besaq la kerak" tu
Abrahyn-i dah emel u sis
anonymous3-i tgk dia ok jer..baju2 dia derma kat org2 yg memerlukan,duit tiap bulan tak miss utk mak dier,and kalau tgh makan kt restoran ada org dtg mintak sedekah dia bg tanpa cakap sepatah pun...alhamdulillah semoga tuhan berkati dia..
reena-dia bersyukur orgnya...tapi kekadang alpa kot..hehe