Monday, December 14, 2009

Wang Kelian,Perlis and Satun,Thailand

Hai there...seronok gi kenduri sedara mara or kawan2? skang ni kan musim kenduri kendara..sama la dgn aku,sabtu lepas di penuhi dgn makan nasik kenduri jer..alhamdulillah sedap semuanya..memenuhi selera..tamabahan lagi kalau kenduri yg kt kampung,diorang masak sendiri tak pakai katering..mmg sedap benor lauk pauk dia..hehe..
Tu citer kenduri..skang nak citer aku gi jenjalan plak..cewah macam gi Beijing jer cara nak cite tu..hehe..
Actually aku and my sis's family planning nak gi Satun kat Thailand makan kerabu pelam dlm belangkas and asam pedas..tapi atas sebab2 tertentu kitorang terpaksa pegi kedai lain so tak dapat la makan kerabu pelam belangkas tu..tapi dapat jugak makan asam pedas siam yg sedap tuh.gambar makan2 tak sempat snap hokey..lapar punya pasal!
Otw balik we all singgah kat Thaleban National Park..tempat ni dekat sebelah thailand tapi dekat jer dgn border wang kelian tu..


Thaleban ni takder kaitan dgn puak taliban wokey!..Thaleban maknanya kampung Thale.."ban" tu in malay kampung or rumah...


Dengan anak dara akak aku yg baru lepas spm..dia dah sama besar dgn maksu dia..hehe

Thaleban National Park ni asalnya kawasan tasik yg ada resort..tapi sayangnya resort kat sini dah terbiar and rosak..nampak cam seram2 skit pun ada..

Resort jer yg rosak tapi titi i okey lagi..so boleh la sesapa nak memancing or relaks2 kat sini..

View kat sini nampak cam dlm ceta mat saleh yg seram2 tu kan..haunted house yg kat tepi tasik..huhu

Wajib ada..baju aku sama kaler dgn tulisan la plak..

My sis dgn my niece...golongan lelaki takder dlm gambar..hehe..terlupa plak nak snap pic diorang..
Tempat berkelah and makan2 kat sini mmg bersih..kalau nak dtg elok bawak makanan sendiri..sebab restoran pun dah tutup..kemudahan semuanya ada:surau,toilet,guard post,dewan seminar and camp site..


pemandangan tasik dr jauh..

Kalau dah datang di kawasan hutan2 gini haruslah posing kat pokok kan..sedut oksigen lebih..ahaha..barulah environtmental friendly..cewah!(entah ke betul ejaan pun taktau)


Staircase nak menuju ke tasik..skit jer jalan dr tempat parking..exercise lepas puas makan2

Lepas gi Thaleban National Park kitorang singgah nat(pasar minggu) kat sebelah siam nih(tepi imigresen checkpoint)..masa ni dh kul 5 lebih tapi org ramai lagi..masa otw nak pegi tu lagi ramai la kan..tapi pagi panas skit..so baik singgah ptg teduh skit..best shopping2 kat sini sebab udara segar..maklum la shopping di celah lereng bukit..

Cute kan?...'SAVE WORLD' and 'GLOBAL WARMING'..dapat rm5 jer sehelai..rembat jugak satu..konon sokong kempen global warming..caiyok!

Jgn jeles yer..handbag baru i!..polka dot lagi..sangat lightweight..180 baht jerk..harus letak dlm blog..nanti handbag i merajuk..

Motif letak gambar seluar petak2 ni?...seluar tido yg sekian lama aku cari utk wandy..merata aku cari tau..kalau pompuan takper la ada llasenza and victora secret segala bagai..tapi laki punya nak cari kt mana?..last2 jumpa kat sini rm10 jer sehelai..


Makanan2 kering pun banyak kat sini..kerabu pelam campur dgn gajus ni sedap tau...cuba la buat tgk..


Yg ni plak kerepek mix fruit..sedap sgt2..siap ada peria lagi..pahit tapi serius sedap rasa nak makan lagi dan lagi..

Juara segala barang adalah handbag nih..nangis owner LV kalau tgk..gojes kan..trevi in pink..hehe..tapi yg paling tak tahan part dia tulis "MARK BY MARK JAKES"..tak nampak dlm pic ni..tergelak besar aku..


Ni pic lama aku...kalau u all nak tau wang kelian ni la tempat filem 'Jangan Pandang Belakang Congkak'...ingat tak pondok yg dina duduk tu?..kat tempat pic aku ni diorang shooting..view kt sini mmg cantik...saujana mata memandang..

So silalah berkunjung ke negeri perlis..makan murah,shopping murah...macam2 ada..

10 comments:

Anonymous said...

dil lily,
stuju sgt pakat mai ramai2 ke ngri perlis..mkn murah,barang murah...sedapke kerabu pelam+belangkas.? tak pernah try lagi...
~raina~

honeylanz said...

baru nk jejak perlis 27dis ni... Insya Allah

DaZzlingLilLy said...

sis raina-kerabu tu sedap sangat2...tapi kat belah siam ja yg ada..
honeylanz-datang sini hello2 kita yer sis..

R with 3D said...

kita pun teringin sangat nak p Perlis lagi..hari tu p Padang Besaq n terus p stay kat Putra brasmana Kuala Perlis..Perlis memang besh!percutian bajet yang tak memang besh,shopping dapat n food pun sedap!Btw,lily drive sampai ke Satun ke?..kita kena bawak geran keta ke sbb nak cross border?

Tulip said...

baguihhnya kwn aku ni tlg promote siam & perlis hehehe..;)

aieyza said...

lili, lama dah x p wang kelian.. tapi kat situ mmg nyaman kan...

syok jek soping kat situ..

aku suka makan pulut ayam ja... coz kat tempat lain tak sama xcam situ..

Leeds Al-Malique said...

aku tak penah sampai belah2 ni la, nanti bila tak busy sangat nak pi la..

pdg besaq ngn hatyai ja aku dok pi, pastu kat ikan duyung tu hahaha

DaZzlingLilLy said...

R with 3D-kat perlis food mmg superb and harga murah plak tu..kalau u nak masuk thailand dgn keta kena bawak geran/copy geran..
Tulip-mesti la kena promote negeri tercinta..hehe..
aieyza-mmg syok shopping kt situ..fresh and nyaman..aku pun suka ayam pulut ayam tu..tapi tak suka pulut..
leeds-hg balik nnt jom la pi..kita teroka wang kelian plak

Abrahyn said...

akak penah pi wang kelian tu...mmg best!!! heaven!!! tak tau bile nak pi sana lagi...huhuhu

DaZzlingLilLy said...

heaven kan shopping kat situ..sis dtg jer la sini..bleh jumpa