Saturday, November 28, 2009

Aidiladha 2009

Hai...camna raya haji?...banyak makan daging?..best kan sekali sekali makan2 daging nih..tapi jgn sampai pening sudah..nanti susah..dan kepada yg tgh mengerjakan haji semoga para jemaah mendapat Haji Mabrur...jaga keselamatan diri dan kesihatan..mari doakan para jemaah agar selamat pulang ke tanah air berjumpa keluarga tersayang..

My BFF,anem...comel kan dia?..terror mekap member aku sorang ni
My raya cam biasa ajer..kul 11 pagi baru mandi..pastu kul 12 baru kuar gi kampung..bertandang umah my mak cik and my BFF...makan nasik daging and segala bagai..gossip2 + bertanya khabar...maklumla depa keja kat KL sana nun..

Rindu kat my BFF yg sorang ni...dah la raya aritu tak balik..

Di apit by mak andam2 glemer..
pastu sambung ke rumah my in law plak..cicah daging bakar dgn air asam..tambah plak nasi tomato dengan kurma daging..alahai..heaven la sangat..pastu wat muka tak malu aku tapau plak..ahaha..maklum la aku tak masak apa2 pon raya ni..



Kakak ipar aku and her daughter...


Ni plak org mekah...norah,balik raya kt kg
Malam plak my BFF,yaya mai umah...pastu dok sembang2..sambung plak sembang kat Hai Tean sambil pekena cakoi and nasik goreng..syoknya sembang sampai rasa tak cukup masa and tak puas..hehe..yaya aku paham apa yg hang alami tu..(biasa la masalah pompuan)..and kami jugak sembang pasal bisnes..masing2 memikirkan bisnes yg sesuai utk nak tambah income..rasanya at dis age mmg rata2 pikir pasal extra income and property..Betul tak?...

Muka pucat lesi....tanpa secalit mekap...

Thursday, November 26, 2009

Petua of the day

Pic:googled
Arini saja nak share skit petua and produk yg aku guna utk cantikkan 'mahkota' wanita aku..baru2 ni asik gatal kepala aja..segan la kalau asik tergaru2 kepala depan org kan..rupanya dandruff prob..bukan kutu hokey!...so aku pun petik la limau purut kt umah my in law 3 bijik..potong 4 bhgn pastu tenyeh2 kat kulit kepala tu..biar jap dlm sejam baru basuh kepala..wangi satu umah bau limau purut tuh..gatal pun kurang skit..u all pun bleh try if gatal kepala mcm aku.pakai limau nipis pun boleh..my mum selalu guna limau nipis aja..tapi aku suka limau purut sebab wangi..kalau nak sapu seluruh badan pun boleh..mana tau nak cantik di hari raya haji esok ni...


Sejak tukar shampoo baru,rambut aku lembut sangat and shiny nampak bermaya skit..masa pakai shampoo lama (brand R****) mesti rambut aku kusut and susah nak sikat lepas mandi..kebetulan aku baru jer beli vitamin utk rambut..dulu2 dh pnh pakai vitamin ni,pastu abis berkurun lama aku dah tak beli..vitamin murah jerk..50 bijik RM10.00..takdak brand pon!..tapi sesuai ja dgn rambut aku nih..lagi pun aku tgk kat salon pn pakai vit tu jugak..cuma harga dia RM1 sebijik..baik aku beli sendiri..
nak2 lagi aku mmg tak betah nak tahan kepala di salon tu berejam lamanya..entah la psai pa malas sgt nk pi salon except nak trim rambut jerk aku gagahkan diri ni ke salon...sama jugak kalau bab2 facial tuh..malas nk nunggu lama2...tak kuasa haku!..semua2 tu wat sendiri kt umah...cantik jerk pun...ahaha...perasan!..ops lupa..skang aku guna Shampoo TRESemme,Conditioner Clairol Herbal Essences(wangi) and Kerastase Reflection Essence...

Ermm...satu lagi petua yg my dad turunkan ilmu kat anak pompuan dia nih...
..mandi bunga..
Pic:googled
sebenarnya mandi bunga ni bagus..tak payah lah nak gi jumpa tok bomoh or mak bidan semata2 nak mandi bunga yg dijampi(lain lah kalau ada niat lain..)..sebabnya bunga tu dah ada aura..bunga kan wangi and cantik...semua org suka bunga..so dia mmg originally ada aura positif tu..kalau u all nak mandi bunga beli jer 7 jenis bunga yg wangi2 pastu campur skit dgn limau purut..bismillah and selawat terus mandi...bila2 masa pun bleh buat..mudah jer kan...tapi anak pompuan en saad sorang ni tak penah amal pon ilmu2 yg dia turunkan..ahaha..susah2 jer my dad turunkan ilmu cantik utk aku..

Pic:googled

Kalau malas nk wat sendiri boleh jer ke spa..skang ni banyak jer spa yg ada mandi bunga ni..

Ok itu ajer utk arini...lain kali kalau aku rajin aku share lagi petua2 untuk kecantikan kaum2 hawa sekelian..

"SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA"

Tuesday, November 24, 2009

Masalah Pompuan


Ramai yang tak percaya kalau aku kata "aku buncit"..serius..mmg org tak caya..tapi aku yg tgk sendiri mmg sah la kan aku agak 'tebal' kat perut tu..ramai tak percaya sebab depa kata aku dah kurus..aku mmg dah kenalpasti (soal selidik secara lisan dikalangan teman2 aku yg perlu dirahsiakan nama mereka...hehe..)


Ermm..fine..mmg badan aku ni size sedang2 saja..so org tak perasan pon..tapi bila aku measure kt area 'tebal' tu...in inch is 31.5 and 79.5cm (pengakuan berani mati..ukur jgn tak ukur)...padahal waist baru 26.5 ajer.tak sesuaei langsung...TAPIIII...sebenarnya dah banyak berkurangan tau kat area yg 'tebal' tu..nak tau aku wat camna? Aku wat
'SIT UP 10 KALI SEBELUM TIDO & 10 KALI BANGUN TIDO'
benda ni dr zaman remaja lagi aku amalkan..sebab dolu2 ni aktif netball and taekwondo..pastu bila semakin 'muda remaja'..kekadang tu failed jugak wat sit up nih..tapi sebulan kebelakangan ni insaf balik..hehe..kena wat hari2 yer kengkawan.try la dlm 2/3 bulan..harap2 dapat la perut yg mantap..no more 'tebal' lagi..hehe..effect mungkin berbeza ke atas individu okes!....

Pic:ISTOCKPHOTO

Selain tu aku kurangkan pengambilan nasik lemak..gantikan dgn nutrimeal..kiranya breakfast aku amik nutrimeal shakes..lunch and dinner cam biasa la..nasik berlauk..ops..jgn lupa banyakkan minum ayaq kosong jugak tau..lagi bagus ayaq suam..yea..dr kecik my mom dah train minum ayaq kosong..bawak bekal pi sekolah pun ayaq kosong jer..
Okes2...enuf sharing..tapi kena ingat body aku tak la se'mantap' mana pun...setakat boleh share cara2 nak kurangkan part 'tebal' tu jer...
**Semalam aku baru dapat USD40 lagi dr USANA..alhamdulillah..kiranya bulan ni dah 2 kali aku dapat 40USD..equal to RM288...syukur sangat..and thanks to my USANA frens..terutamanya leeds..so sesapa yg berminat nak join please emel me here..jom kita sesama earn extra income...

Sunday, November 22, 2009

Jimat Cermat

Masa tgh drive td..tiba-tiba aku terpikir pasal duit belanja harian..congak punya congak last2 terpikir.."erm banyak jugak rupanya aku belanja"...untuk belanja groceries, toilettries, makanan, minyak keta harian,topup aku semuanyatu RM50 sekurang-kurangnya utk sehari...tu nasib la perlis ni tol free..hehe..setakat ada highway tapi tak kena tol..

Aku mmg tak pernah bajet sebulan berapa utk groceries and benda2 lain..asal abis terus pi kedai beli..kalau bab2 makan plak my hubby mmg tak pernah berkira..ikan bakar satu set selalunya dalam rm40...kalau 3/4 kali sebulan makan ikan bakar dah berapa kan...belanja harian rumah pun dah RM1500 sebulan(tak termasuk hubby punya perbelanjaan harian,aku tak tau dia belanja berapa)...tu tak termasuk bil ayaq,api,astro and intenet lagi...haish..ni baru jer 2 orang dlm umah ni(termasuk 2 ekor gengster kecik)...
hairan lah aku..camna org lain boleh berjimat cermat..sedangkan kami berdua ni tinggal area kampung..aku plak pi keja park keta tak payah susah2 bayar parking...and yg paling bersyukur sekali sebab umah comel kitorang ni 'free'..keta pun dah habis bayar...tapi kalau aku congak monthly punya spent..mmg TERKEZUT!..takut!..my hubby mmg tak mau kira langsung berapa kitorang spent sebulan..dia pun cakap takot!..hehe..tapi takper la dia gaji 'kais pagi makan pagi'..sebab bisnes sendiri secara kecil-kecilan..tapi aku yg gaji bulanan ni..kena jugak ada bajet..senang aku nak kira ke mana duit aku mengalir..
Seriously aku tak tau nak bajet berapa utk groceries,berapa untuk minyak per month,berapa untuk makanan mentah seminggu..kalau pi kedai or pasar aku main beli ja ikut suka hati aku..
So kalau u all macam mana? and berapa yg sesuai untuk 2 org per month?..tadi dah aku pi siam..aku pun beli beberapa barang2 keperluan.baru aku terpikir...next time kalau toilettries blh beli kat sana..sebab murah..ok jom tgk apa yg aku beli tadi:


1.Glade floor cleaner(300ml)=RM3.50
2.Herbal Essences Conditioner(160ml)=RM6.90
3.Whiskas(480g)=RM6.50
4.Nivea Deodorant Extra Whitening(medium)=RM3.60
5.Sofy Panty Liner(20's)=RM2.50
6.Systema Happy Berries Toothpaste=RM2.70
Semuanya baru RM25.70..kalau kat sini maybe dah jadi 30++..tgk price deodarant dah la kan mmg berbeza..tapi utk aku mmg berbaloi la beli kat siam sebab aku mmg tinggal dekat dgn sempadan..
So utk toilettries mmg dah settle:beli di siam,murah!..hehe..untuk bil2 mmg tak blh nak wat apa dah monthly mmg RM400++..so utk yg lain2 tu yg PENING...sekarang aku pikir camna nak jimat/kurangkan belanja bulanan..extra income mmg dah ada wpun tak banyak...tapi kan lebih baik jangan membazir...
WHAT SAY U?

Thursday, November 19, 2009

Rasanya



..macam nak let go my DIOR BUCKLE PEEPTOE..

anyone interested?..sebab?..

tadi i try2 catwalk dlm umah..pastu mcm loose skit..aku pakai saiz 7/38..

tapi yg ni saiz 7.5/38.5...condition tip top lagi yer..tadi baru aku try pakai..padahal dh lama beli..
amat selesa and tak 'makan kaki' wokey...
Comes with original box and dust bag..beige color..sangat gojes..sesuai pakai pi keja..


email me norlaili.saad@yahoo.com for price and more pic...

ish sayangnyaaa....tapi nak simpan watper kan...huhu

Wednesday, November 18, 2009

Uncle punya pasal

Seriously aku jatuh chenta bila baca entry kat blog aida pasal kasut2 yang banyak dalam box biru tu..
huhu nak teriak...kalau ada private jet lama dah aku terbang pi H&M borong yang mana2 aku berkenan..semestinya tak lupa ajak 2/3 org member yg seangkatan sama naik jet aku tuh..hehe
Yes im talking bout Jimmy Choo for H&M..iyaaaa..sebab uncle Jimmy aku jadi tak keruan..
Semalam browse web H&M tapi sayangnya bahasa swiss and sedaerah dengannya sahaja..dapat tgk pic pun jadila..pastu tak puas ati lagi..search plak kat ebay..jumpa bermacam2 harga..
Ni la cinta pandang pertama aku..studded zebra print heels..terbayang2 aku pakai pastu catwalk ala2 kate moss..fuiyoooo..bergaya lah!..haha perasan!..sesapa rasa nak termuntah sila klik X pi muntah tempat lain..
Bila lama2 tgk suka plak yg ni..black studded heels...nampak rock skit..hehe..sesuai dgn aku yg rock ni..hehe..nampak ranggi kan..pakai dgn jeans pun cantik..lagi cantik kalau dgn skirt..

Pic ni cilok kat blog aida


All pic credits to ebay

Seronok kan jamu mata?..banyak lagi yg cun2..cuba korang tgk blog aida skang ni sebab ada a few design yg maybe suit u all punya size..aku dah tgk tadi tapi sayangnya takdak size aku..

Dalam kepala ni ada planning nak tgk kat ebay..tapi macam susah ja nak dapat kalau kat ebay tu..tgk la kalau rezki aku ada,akan ku update dgn segera on next entry..

Thursday, November 12, 2009

Pompuan oh pompuan

(Pic:googled)

How lucky is she...yaaa..just terpikir sorang2 aku..

After she told me bout her conversation wif her hubby..

Her story begin like dis...


Masa tu diorang tgh dlm keta,pastu hubby dia letih nak drive..so diorang pn tukar seat..

then dia pun bagi la laki dia pegang handbag dia sebab dia nak drive..


MR Hubby:Berat yer handbag ayang ni..

My Fren: A'ah kan beg ni ada cam rantai2 tali tu..kalau beg ni berat pasni bagi la duit bleh ayang beli beg baru..

MR Hubby:Eh selama ni kan dah banyak i bagi duit kat u..tak cukup lagi ka

My Fren:Banyak ker?...tapi semua ayang kena bayarkan dari duit tu..

MR Hubby:Banyak dah tu..cuba ayang kira betul2...

My Fren:Ok lah...


Tu lah antara bunyi perbualan diorang yg aku dah translate ke bentuk yg korang boleh paham..

Sebenarnya kawan aku ni peminat handbag macam aku jugak..banyak jugak koleksi dia yg best2 aku tgk..Semua dia beli hasil dari duit gaji dia..

Owh ya..kawan aku ni kerja dgn kerajaan and bergaji tetap..tiap bulan katanya gaji dia cuma tolak 1/3 ja utk bayar loan..selebihnya mmg utk dia guna sebab umah diorang tak sewa pastu kete plak dah abis bayar..best kan?

Yg aku cakap dia amat LUCKY sebab... elaun laki dia bagi RM150..bukan per months yer korang..tapi per day...yes RM150/day...kira balik kalau sebulan berapa????..erm banyak tu..

tapi dia still lagi ngadu kat aku "susah la aku nak kena kumpul hari2 camni"...

kalau aku syukur alhamdulillah sesangat dah tu..kumpul slow2..nanti banyak la..

Dia kata... "semua bil2(astro,api,air,intenet) aku bayar pakai duit tu tau..belanja barang umah pun duit tu jugak...isi minyak pun tolak elaun aku jugak..last2 nak tinggal berapa kat aku?..susah belanja harian nih"

Hai pompuan..bertuah ko tau..banyak tu laki ko bagi..baik ko bersyukur...

Hehe..alahai bestnya kawan aku tu..

Tuesday, November 10, 2009

Bisnes Itu..

(Pic googled)

Tadi masa lunch hour aku temankan akak aku ber'bisnes'...

Best la my sis arini aja dia untung rm450 bersih..

Tak pernah pun terpikir yg bisnes 'ni' bleh untung sampai dekat 500 ratus

Kalau sebulan 4 kali ber'bisnes'mcm ni pun jadi la kan..sampingan aja..bukan payah teruk2 kena wat keja apa pon..

Tapi...

Cuma satu ja..modal dia memerlukan 4 figure amount jugak la...baru bleh untung banyak..

Pasnih aku pun nak join jugak..so kena simpan duit skit utk join 'bisnes' ni..

Owh ya..ni bukan MLM ok!..jugak bukan bisnes gelap..hehehe

USANA semestinya berjalan lancar macam biasa jugak..

Entah la pasai pa..lately kepala otak aku ni asik pikir pasai bisnessssss ja...

Mungkin dibesarkan dalam family yg terlibat dgn bisnes tu yg aku cenderung ke arah itu jugak

Tapi zaman sekarang ni rasanya segala peluang yg ada kita kena amik...betoi dak?...

Tgk lah macam mana...kalau future nanti aku rasa nak cari bisnes partner..aku announce kat blog nanti ya...hehe..bisnes apa la yg puan dazzling ni heboh sangat kan????....ader la...!...jangan marah...


(Pic googled)

Saturday, November 7, 2009

Dua-dua cantik

Bestnya arini..boleh lepak2 kat umah..rasanya dah lama tak duduk umah time weekend.
So arini boleh kemas2 umah sambil ber'fesbook'..and jenguk blog2 u all..
Nak online shopping pon duit dah hampir2 kering dah..maklum la goverment kn gaji masuk awal bulan aritu..
Dalam kepala ni mmg ada planning nak beli handbag baru..so tgh cari2 yg berkenan di mata and semestinya within my budget ...
Haish...mmg tension la sebab mata aku ni semuanya suka yg luar budget tuan dia..
Di kala ber 'surfing2' tadi..terjumpa 2 ketul makcik2 ni..

Mulberry Bayswater leopard print in pink and black ni..sangat gojes okey!..harga GBP650..juga sangat gojes harga dia kan?

Second,Burberry Overdyed Baby Tote...Yang ni pun sama jugak harga dia..nampak classic and timeless..skang kat web burberry takder stock..alahai hbag awat la u all 2 ketol ni sgt gojes..tergugat iman cik puan dazzling tau!..

Sekian saja angan2 aku di kala petang sabtu nih..hehe..u all suka yang mana?..