Monday, February 8, 2010

Alum


Alum (pronounced /ˈæləm/) is both a specific chemical compound and a class of chemical compounds. The specific compound is the hydrated aluminium potassium sulfate with the formula KAl(SO4)2.12H2O. The wider class of compounds known as alums have the related stoichiometry, AB(SO4)2.12H2O.


Alum used in Cosmetic:
1.Alum in block form (usually potassium alum) is used as an aftershave, rubbed over the wet, freshly shaved face.


2.Styptic pencils containing aluminium sulfate or potassium aluminium sulfate are used as astringents to prevent bleeding from small shaving cuts.


3.Alum was used as a base in skin whiteners and treatments during the late 16th Century. A recipe for one such compound was given thus :
"For the Freckles which one getteth by the heat of the Sun: Take a little Allom beaten small, temper amonst it a well brayed white of an egg, put it on a milde fire, stirring it always about that it wax not hard, and when it casteth up the scum, then it is enough, wherewith anoint the Freckles the space of three dayes: if you will defend your self that you get no Freckles on the face, then anoint your face with the whites of eggs." —Christopher Wirzung, General Practise of Physicke, 1654.


4.Alum may be used in depilatory waxes used for the removal of body hair, or applied to freshly waxed skin as a soothing agent.


5.In the 1950s, men sporting crewcut or flattop hairstyles sometimes applied alum to their front short hairs as an alternative to pomade[citation needed]. When the hair dried, it would stay up all day.


6.Alum's antibacterial properties contribute to its traditional use as an underarm deodorant. It has been used for this purpose in Europe; Mexico; Thailand, where it is called Sarn-Som; throughout Asia; and in the Philippines, where it is called Tawas. Today, potassium alum is sold commercially for this purpose as a "deodorant crystal," often in a protective plastic case.

(Info and above pic :googled)

Alum? menatang apa plak ni pn.lilly merepek nih..ok aku tau u all dak kompius kan bila baca yg perenggan atas tu,tapi tengok kegunaan alum dlm kosmetik mesti dapat bayangkan dah skit2...ok alum ni dalam bahasa kampung nya adalah TAWAS..korang tau tawas tu apa?..sila google kalau tak tau!


ok sebenarnya ada org bagi petua mengenai kegunaan alum/tawas nih..akak tu ceta kat aku yg org selalu tanya dia guna produk apa sebab ketiak dia tak hitam berkarat..putih melepak jer..hehe..ops ni isu kewanitaan yg aku rasa kita patut share beramai-ramai..wpun anda bertudung and tak pakai sleeveless..takkan nak biaq ketiak tu hitam berkarat?tak semestinya yang pakai sleeveless aja yg kena jaga ketiak..bg aku kalau dah namanya pompuan mesti kena jaga dari ujung rambut sampai ujung kaki..tak kisah lah kulit kita putih,kuning,merah,coklat or hitam kan..janji kulit licin dan sehat and yang paling penting BERSIH and badan tak berbau..


ok2...menurut cakap akak tu..dia mmg gunakan tawas sejak zaman anak dara lagi..skang ni dia dah 40++..dulu guna tawas dlm bentuk ketul tu..tapi skang kat toko2 jamu dah ada jual air tawas dlm botol..kalau tak silap aku RM12 jer sebotol..cara nak guna mudah jer..ambik facial cotton pastu tuang air tawas kemudian gososk kat ketiak or tempat2 lain yg mudah berdaki..amalkan selalu yer..


meh kita try beramai2..aku pun tak pernah try lagi..baru nak gi kedai jamu cari air tawas tu..

11 comments:

honeylanz said...

ohhh..igtkan apala alum tu.. bila sebut tawas..tau sgt ;)

p/s: nnt update psl bb cream yg lilly beli hari tu... TQ

MissB said...

i have to agree with this. dulu time i guna deodorant, armpit hitam sikit, pastu switched to tawas, alhamdulillah..okay. puas hati :)

DaZzlingLilLy said...

honeylanz-ok sis nnt i update pasal bb cream tu yer
MissB-i tak try lg air tawas tu,tp pernah sekali i guna deo apa ntah,kuning habis baju sekolah..

Lady of Leisure said...

pedih tak letak kat ketiak? hehe seriau jugak kan... kalau dah cuba nanti update ek..
:)

.::WaNiE::. said...

salam singgah..first time visitor..

good info..nak ingat terus dalam kepala otak nih huhuhu

jetsetter said...

Ohh..tak sangka benda ni btol2 work..I heard la abt this tp tak bother pon..nnti bg review after u pakai k.

Tulip said...

lawak la plk entry hg ni..nk tergelak aku baca.. tp ini serius,penting untuk wanita! but aku rasa lelaki pun patut jg ketiak diorang jgk kan...?! hehe

ABH said...

lily...thanks for the info....akak mmg tau kebaikan tawas nih...tp tak ingat lor...hehe

kak chik peah said...

akak hadir....
nantikan entry2 terbaru dari akak...
tq

my5xurra said...

buleh ker eh? first time ako taw psl ni. btw nnt story sket experience bile ko dh guna eh? ade bau ke x? pki mase mlm2 before tdo je ke? klu peluh, mcmane.. wah... hehehe

faizura said...

lily...nnt jgn lupa share story bile hang dh try taw? biasa nk kna pki mase bile nih? before tdo ke cmne? dpt elak kn peluh jgk ke? cmne? hehehe.