Friday, February 5, 2010

Stim Campak Ala Kampung

Kali ni aku nak share resepi fav aku..asik makan lauk kedai ja boring gak..kdg2 sampai taktau nak beli lauk apa..semalam ni memandangkan ada separuh lg ikan(serius tak tau ikan apa ntah) dlm freezer tu..so timbul idea nak wat stim..nama masakan tu aku hentam aja tau..resepi ni aku selalu tgk mak aku masak kt umah dolu2 nih.kiranya resepi tradisional my mum...kalau ada bawal putih lagi sedap..senang jer nak masak..kalau susah konfirm aku tak masak punya...hehehe

Bahan-Bahan
Ikan-terpulang kepada selera anda
Serai (2 batang)-potong nipis2
Halia(2 inci)-potong nipis2
Lengkuas(i inci)-potong nipis2
Cili Padi-aku suka pedas so letak dlm 6 biji
Bawang besar(3 ulas)-Potong tebal2,tapi terpulang lah u all nak pakai bawang merah pun ok jer..
Asam keping-1/2 keping terpulang kepada selera anda..
Garam-secukup rasa
Gula-1 sudu kecik
Sos Ikan-3 sudu kecik
Pati Ikan Bilis-Ikut selera anda,semalam aku guna 1/2 kiub ayam sebab ikan bilis punya dah habis..
Cara Memasak
Potong nipis semua bahan (serai,halia,lengkuas) kemudian masukkan dlm mangkuk..kemudian letak sekali bawang yg dah dipotong dengan cili padi..ops jgn lupa plak masukkan sekali ikan yg dah dibersihkan tu..pastu masukkan garam,gula,pati ikan bilis..sos ikan tu tuang kat atas ikan...jgn letak air yer u all..panaskan periuk stim dlm 10 minit,pastu masukkan mangkuk dlm periuk stim..dlm 15 minit cuba rasa kuah yang ada dlm mangkuk berisi ikan tu..kalau tak cukup rasa bleh la tambah apa2 yg patut..kalau suka kuah yang banyak bleh tambah air skit..sebab kuah stim tu tak berapa banyak..
Aku suka rasa serai/halia/lengkuas dlm kuah tu..tapi kalau u all tak berapa suka rasa bahan2 tu boleh kurangkan yer...masakan ni mmg main campak2 jer..style kampung,tu yg aku suka sangat..yg penting sekali menyihatkan..sesuai utk yg berdiet...hehe..selamat mencuba..

14 comments:

nasazfrog... said...

wahhh nak kena cuba ni yang... main campak2 yang best lagi sedap ek,, nanti akak try masak,,, tq share resepi..

dzieta said...

sedapnyer..dahlah kita pun suka ikan steam ni..harus dibuat weekend ni..heheheeh..
nak try yr style lak..sbb kita normally tak guna lengkuas n kiub bilis tu..tapi yg lain2 tu almost the same lah..nyum..nyum..
thanks lily!

Nurhayati said...

campak2 tu la yg sedap tau.
menyelerakan.. nak skettttt huhuhu

honeylanz said...

nmpk so tempting!!..boleh cuba test pas ni..

Leeds Al-Malique said...

woweeeee!

aku penah try tapi tak jadi mcm haitien punya laa.. nnt aku try resepi hang ni plak hehee

Lady of Leisure said...

ya ampun sedapnya esp kalau makan ngan nasi putih ni..

Akak Ratu said...

perghhh baru tgk gambar pun dah berkumpul air liur akak... mlm ni harus kena gi cari ikan stim coz tak sempat nak buat sendiri :-)

MissB said...

Hehe..boleh cuba nih :)

DaZzlingLilLy said...

nasazfrog-sharing is sexy kan akak...
dzieta-lengkuas tu dapat idea masa gi siam sebab depa massak tom yam putih pkai banyak lengkuas and sedap ja rasanya..
Nurhayati-bleh jer nak amik skit..nnt u dtg umah i yer yati..teman sesoroty life ku..
honeylanz-cuba jer sis..mudah sgt2
Leeds-babe aku pun dok heran camna la haitean tu wat stim dia tu..aku punya ni takdak la rasa cam haitean tu..tapi sedap gak la..ahaha..perasan!
lady of leisure-makan dgn nasi panas2...fullamak maunya dua pinggan nih
Akak ratu-i yg tgk sekali lagi ni pn dah terliur..hehe
MissB-cuba ler miss B,mudah and sedap..

zailamohamad said...

zaila pun slalu masak campak2 macam ni, senang & rasa sedap kan;)

DaZzlingLilLy said...

zailamohamad-tu la yg penting sedapkan zaila...

JaJa'Z said...

me also..baru juga try buat ikan stim..semua main campk2 gak..lebih kurang macam resepi u..tapi i punya lagi ringkas kot...

sonnet™ said...

puan lily,same la resipi nye dgn mak saya ;Dp

DaZzlingLilLy said...

Jaja 2-yang campak2 tu yg sedap..i saja2 tambah bahan bg banyak jer..baru ada rasa..kalau nak senang bleh jer ringkaskan bahan dia
sonnet-sedap kan sonnet?..resepi mak2 ni mmg besh