Wednesday, March 24, 2010

Yang Sepatutnya


Lama sangat rasa aku tak update..kalau tak 2/3 hari sekali mesti update jugak..tapi biasa la kan bila kita tak ceria and perasaan ni tengah bercelaru,mmg takdak mood nak update..aku ni manusia biasa,ada kala dugaan datang..so skang ni kepala aku serabut dan tengah cari jalan penyelesaian utk masalah aku..korang doa-doakan semoga aku dpt settle kan dgn cepat masalah aku ni yer..


owh update ni pon bukan nak ceta pasal my prob..tapi mengenai problem my fren..actually wife to my schoolmate..kiranya laki dia tu schoolmate aku..wife dia tu consider as my fren la kan..satu malam tu dia call henset wandy,tapi wandy tido so aku yg jawab...dia tanya ada tak laki dia datang umah aku bawak pompuan...aku pun ceta yg betul..mmg laki dia tak bawak pompuan pun masa dtg my house..pastu dia ajak aku kuar,tapi dh lewat malas aku nak kuar..so aku suruh dia dtg umah..kami pun borak2 panjang..rupanya selama ni laki dia curang dgn dia..selalu berkepit dgn pompuan rambut blonde..ishish..ramai org bgtau dia yg laki dia selalu bawak pompuan tu merata2..sampai bawak balik umah time dia takder..rasanya dh 6 thn diorang kawin..couple sejak form 4 lagi..lama kan?..sian tul aku dengar ceta dia..bukan bab curang aja laki dia buat hal,malah macam2 lagi perbuatan yg tak elok rasanya aku ceta kat sini..

(Hiasan semata-mata tau-googled)


Keesokannya dia call aku cakap laki dia dh balik umah..beberapa hari tak dapat dikesan katanya ke kl...tup..tup..mengaku nak kawin dgn pompuan yg sorang lagi tu sebab pompuan tu mmg ada persamaan dgn bini dia..siap nak bawak bini dia gi jumpa pompuan tu lagi..mmg terkejut menyumpah2 dlm hati aku nih..kesian kat member aku tu nangis teresak2..aku terkelu lidah tak tau nak bg nasihat camna..kalau u all nak cakap/nasihat apa dekat member tu?..sedih kan bila laki yg dia sayang sanggup nak menduakan dia..kesian sesangat...aku sampai tido malam tu pun tak lelap,asik terjaga 5/6 kali sebab terkejut asik mimpi kisah diorang tu..


Agaknya tuhan nak bagi aku celik mata kot..dalam masa aku menghadapi masalah dlm hidup aku,ada insan yg datang mengadu masalah dan dugaan yang dia hadapi lagi dahsyat dr aku..apa-apa pun kita sebagai manusia ni kena banyak bersabar and tabahkan hati untuk menempuh dugaan yang akan kita tempuhi..aku percaya tuhan akan uji kita setakat mana yg kita mampu..lagi pun bukankah ujian dr tuhan bermakna dia sayangkan kita????

5 comments:

.::WaNiE::. said...

yelah kadang2 kite dah rasa tak sanggup nak diduga camtu sekali

tapi tengok dugaan org lain:)

tapi mmg sedih kalau husband buat camni

Live LiFe..LoVe LiFe.. said...

yup..setiap dugaan yg DIA bgai pd kita..bermakna DIA sayangkan kita..selain dari tu..DIA nak kita jgn abaikan suruhanNYA..
setiap masalah@dugaan..pasti ada jalan penyelesaiannya..byk2 sabar..sb DIA suka hambaNYA yg sabar..redha..bila kita redha..DIA akan mudah beri hikmah pada kita..

apa yg Lily leh bg nasihat kat sahabat tu..byk2 kan sabar n minta doa n petunjuk kat Allah s.w.t..
jika dia dok menangis,merayu sebenarnya ia akan lg membuat suaminya lg nak buat sesuatu tu..
redha nie ssh kita nak dpt..tp sabarlah..sabarlah..wpun perit nak buat..errmm...

mmg masih byk kt luar tu dugaan lg berat dari masalah kita..
mintalah kat DIA..sb DIA suka hambaNYA yg always minta kat DIA..
be strong k..
zan tau lily orgnya kuat n tabah..

Tulip said...

memang betol, kadang2 Allah bagi kita mcm2 ujian,supaya at the end,kita kembali meminta kepadaNYa juga...

Dolu2 aku pun selalu pikir aku byk masalah,tp akhirnya aku sedaq jugak ada org lain masalahnya lagi berat dr kita...

so aku rasa..dalam kehidupan ni,kita perlu tgk atas dan juga kebawah,supaya diri kigta ada guidelines dan benchmark hehe

f!sy@fadzil said...

Laili..whatever situation that you face rite now, remember..you are surrounded by friends yg support you dari belakang!

aieyza said...

kadang-kadang dalam hidup kita ni kita tak tau kita ni dikategori yang mana...
perosak atau pembina,
kita pk kita tak kacau umah tangga orang tapi pasai apa org nak kacau umah tangga kita,
kita tak sibuk2 life orang tapi pasai apa org nak sibuk-sibukkan life kita..
kita tak kisah apa org nak pakai, tapi bila kita pakai lebih sikit org dah pandang serong, mengutuk mengumpat...
hidup ni bila dipikir kengkadang tak adil, tapi sebenarnya itulah warna kehidupan yang perlu kita tempuhi..

biar kita diduga time kita mampu untuk berpikir solution yang terbaik, jangan diduga time anak cucu dah berderet...

hidup ni sementara, tapi yang sementara tu la cuba kita jadikan yang tebaik dalam hidup..

Insyallah, ketentuan dariNYa adalah yang paling BAIK buat diri kita semua.. AMIN..