Wednesday, August 11, 2010

40

Org cakap kalau utk lelaki "Life Begin At 40"

Memang ayat biasa yg kita dengar lah kan..

Tapi tetiba Wandy cakap kat aku "nanti umur 40 jaga badan tau" ...??????
But why 40????...Tetiba plak laki haku nih...skang ni mmg konform lah bini dia tak jaga badan pun..tapi alhamdulillah aku jenis yg high metabolism body..makan pun badan tak naik sebab kadar pembakaran tinggi..panasssss!!!..lagi banyak makan lagi banyak buang...hehe

Bila buat kaji selidik rambang tanya dia rupanya dia curi2 dengar gak perbualan antara akak ipar dia dgn akak angkat kitorang..masa tu wandy konon tgh kusyuk tengok bola,tapi bab tu dia dengar jugak eh! dan lagi pasang telinga...

Akak ipar wandy wif her daughter- cilok kat FB kak anum

Ceritanya camni...akak ipar wandy dgn akak angkat kitorang tu dulu ni satu batch masa diorang training MAS cabin crew...pastu sorang quit sebab teringat boipren and sorang lagi tu sampai skang still fly lagi...kiranya jejak kasih jugak lah..dah berpuluh tahun tak jumpa..masa depa training dulu2 ni konform la badan slim melim langsing kecik giler saiz pinggang pun baru 24 inci...kecik kan?..aku yg konon kecik ni pun 26 okey..iya lah waktu tu baru umur 18 tahun lepasan SPM..

Tetiba terkeluar dari mulut akak ipar wandy tu "Awat kita besaq macam ni?" padahal diorang ni mmg makan tak banyak..nasik pn jamah skit ja..akak2 dua orang ni siap yg jenis aktif sukan..berenang,erobik and segala bagai..tapi badan naik jugak.."i start umur 40 yg badan naik" ..jawab akak angkat kitorang tuh..

Kak nona and husband akak angkat we all.. cilok kat FB k.nona

And chit-chat depa dua pun berterusan sambil2 aku menyelit sembang sama..hehe..pengajaran yg aku dapat dari perbualan akak2 sporting dua org ni:

1.Kena jaga badan dan pemakanan dari muda remaja lagi

2.Banyakkan makan ulam-ulaman dan sayuran bila umur semakin meningkat

3.Banyakkan exercise dari SEKARANG sebab mcm mana pun badan tak naik sekarang ni..kadar metabolisma badan akan semakin menurun berkadar songsang dengan peningkatan umur..

4.Yg penting HEPI baru muka berseri..


Kalau u all takut tak tetiba laki cakap camtu?..mcm warning pun ada...ke pesanan penaja?..sebab dia nak taja gi slimming center kalau badan dah naik takmo turun2...hehe..

So apa apa lagi u all...jom start amalkan ulam2 jaga body..jgn plak tunggu umur 40 nanti...kang laki kita pasang badan time tuh kita baru nak kalut jaga badan...badannnnn oh badannnn...

9 comments:

CuppyCakeMommy said...

peringatan untuk aku juga nih

~Zila Zul~ said...

ok la tu, at least ada guideline hehe. hubby i jenis senyap je, tak tau la dia jenis yg memang love me for who i am atau buat2 tak kisah. tapi sgt merisaukan sebab kang tau2 ada yg lain, baru nk bg alasan sebab bini dia ni dah tak cantik. haih..

Lady of Leisure said...

huwaaaaa... i takut gemukk gak... skrg pun cam gebu smcm je huhu.. anyway salam ramadhan to u..
:)

DaZzlingLilLy said...

Cuppy Cake Mommy- itu lah kan..peringatan utk kita2 semua...
Zila Zul-kalau hubby u jenis senyap,apa kata u yg tanya dia..mesti dia bersuara kan...hubby i tu mmg jenis mulut tak leh control...hehe..
Lady of leisure-lady kalau gebu takpa..lagi bagus...start dr skang kita kena jaga dah pemakanan...selamat berpuasa to u too

shida said...

huhuhu...takut gak laaa

Leeds Al-Malique said...

nanti aku dok perlis leh kita joging petang2 sama2 hehe

LAVENDER said...

U lag wat I worry.
Skang ni pun my hubby offer some money untuk pegi spa or slimming centre....my drumstick

DaZzlingLilLy said...

shida-jgn takut..tapi kena start jaga dah la ni..pah takpa jenis kecik molek comel ja
Leeds-wokey nnt kita pi jog...pastu pi pekena 3 layer plak..hehe

DaZzlingLilLy said...

Lavender-ok la ur hubby dh bg green lite g slimming center tu..kiranya dia concern la kt u,so dun worry ye.