Thursday, October 28, 2010

Berangan Timeee....Layannn..

Gaji dah masuk kan isnin lepas?...utk yg kerja dgn goverment aja soklan ni..hehe
Apa lagi...mula la gatal tangan klik sini klik situ...nasib la aku ni tinggal jauh dari shopping mall..fuhhh..nasib!
Jadi sekadar main klik2 jer..tu pun habis duit jugak..


Victoriana blouse-Miss selfridge


Daisy trim jacket-Miss Selfridge



Ruffle dress-Topshop

Lace trim blouse-Topshop

Delia lace sandals-Topshop

Sapa nak tolong belikan utk aku?...kat Penang takdak Miss Selfridge..susahhhh...tak dapat semua,satu pun takpa..

Ermmmm..semuanya ada lacey2 skit...cantik and look very feminine..aku jarang pakai tops yg camni..selalunya T-shirt jer..mmg aku simple jer..aku jugak a dress person..suka sgt pakai dress..kalau gi jenjalan bawak dress senang sebab u tak payah bawak banyak pieces..

Owhhhh..yg bawah ni pun best kan...sangat classic...huhu..yg ni mmg berangan sahaja yg aku mampu..


Heritage Medium Tote-Gucci

Wednesday, October 27, 2010

BB Cream and Arabian Nite

Dua2 tu takdak kaitan langsung!
Entry ni cuma nak menjawab 'search' yg selalu org buat hingga sampai kat blog aku ni..
Semestinya info dari 'keyword' nuffnang la kan..

Jawapan untuk soalan:
Kat mana nak cari BB Cream di alor setar?
Ok yer cik kak..kalau utk korean brand macam Skin 79 tu,kat alor setar u boleh dapat di Pacific Jalan Teluk Wan Jah..Kalau tak salah aku,kedai dia 1st floor betul2 kat depan escalator yg nak turun tu..or tempat lain kat utara ni kalau u selalu pegi Hatyai pun ada gak..kat Lee Garden Plaza 2nd/3rd floor..cuba lah cari..
Tapi skang ni kat Watson pun dah banyak BB Cream..mungkin brand ja berbeza..
(Pic:googled)


BB Cream mmg ok sangat dgn muka aku..aku pakai LEGERE..kawan yg tlg belikan kat Hong Kong..kalau u all nak try,kat ebay pun ada jual..takpun cuba tgk kat SASA...

Soalan yang kedua:
Mengenai outfit yg bertema ARABIAN NITE....
Sebenarnya arabian nite ni sgt meluas kan cara pemakaian utk tema tuh..tapi i punya idea dulu ni cuma nak tambah skarf belly dancer tu aja..
Masa pi Langkawi aritu,aku ada ternampak costume belly dancer(bra and skirst) kat kedai surfing betul2 depan McD di Langkawi Fair...lupa nama kedai tu..
Kalau kat penang plak Miss B ada komen aritu dia bgtau yang kat area Penang Road/Chowrasta ada gak jual skarf belly dancer tu..kat Kangar and Alor Setar aku tak tau la plak ada ke tak benda alah nih..huhu..

Sekian aja jawapan utk pertanyaan tersebut..tu semua utk info2 sebelah utara saja okes!..Kalau kat KL mmg berlambak la benda2 alah ni semua..

Tuesday, October 26, 2010

Parut

Alhamdulillah parut kat pipi aku makin kurang..luka aritu pun cepat ja kering..sapu krim yg doc bagi aja..pastu tak sampai seminggu dah kering..hari ni dah kemerahan..lepas luka kering aku letak bio oil..sehari 3/4 kali jugak aku ulang letak bio oil tu (kena rajin dan bersemangat waja yer)..rasa cam kering minyak tu,then ulang sapu bio oil tu lagi..ada yg tak kenal bio oil?..huhu..



Taraaaaa!

(Pic:googled)


Ramai jugak yg tegur cakap muka aku dah ok..so kesimpulannnya guna bio oil mmg berkesan utk aku..
ermmm...sebenarnya aku mmg dah lama guna bio oil ni..sangat berkesan utk area2 yg gelap or uneven skin tone..mmg nampak perbezaan kalau u ols rajin gunakan bio oil nih..dekat area2 tertentu aku mmg rajin sapu..tapi kalau skip ? mmg tak berkesan..dia kena pakai dgn konsisten yer..
Doc ada suggest aku guna MEDERMA..ada sesapa pernah guna mederma ni tak? ok ker?..
nanti aku letak pic parut dari awal sampai skang ni..mmg nampak perbezaan dia..

Monday, October 25, 2010

Wangi semerbak!

Memang best bau dia..kalau basuh baju maunya aku tuang banyak2 kat dalam washer machine tu..
Tambah2 kalau basuh bedsheet,pillow case and comforter..kering jer semua benda alah ni terus aku kutip and pasang balik..pastu golek2 atas katil..rasa cam nak tido sambil senyum ja sebab bau wangi sangat..bau dia manis (fruity scent comprised of Cedarwood , Apple Blossom, Vanilla, and Freesia notes-source:googled )..mmg kena dgn taste aku..


Bukan perfume baru yer u ols...tapi fabric softener yg berharga RM5.50..Downy Passion..yg purple Attraction tu aku tak pernah try lagi..lagipun aku jumpa Passion jer kat kedai runcit dekat umah aku tu..Downy mmg 1 of my fav fabric softener..selain tu aku suka jugak Pech Sensation from Daia...

*Sharifah Fairus sila beli Downy Passion ni sebab aku tau hang mesti suka punya lah..dijamin!

Friday, October 22, 2010

Purple...

On the 30th ni aku ada satu dinner nak kena attend..temanya purple & white..
Rasa tingin nak pakai kaftan..ada la gi cari material nak tempah kaftan tu..
Tapi verangan la wei..kain yg aku nak mmg tak wujud di perlis nih..+ tailor pun tak sempat nak siapkan before 30th Oct ni..

So i pun try cari kat blog2..last2 terjumpa 2 purple kaftan ni..harga mmg amat berpatutan..aku tak nak kaftan mahal2 sebab entah zaman bila lagi nak pakai after dinner nanti kan..so tak berbaloi..

Both pic are from Pretty Princess Closet

 Yang ni kaler dia very soft..and i suka detailing kat neck tu..

Yang ni plak embroidery dia cantik..

Yg mana cantik kawan2 sekelian?..


HuHuHu..bila dok verangan pasal dinner ni terus teringat si parut di pipi tu..harap2 seminggu lagi dah fade skit parut tu..

Thursday, October 21, 2010

Opssss...accident..

Awas!
Entry paling ngeri..







Rasanya semua dah tau yg aku ber'MC' selama 3 hari kat rumah sebab terlibat dengan accident
Jangan risau yer kawan2 ku yg baik ati sekelian
Aku cuma luka skit jer kat pipi kiri and skang luka tu dah kering,tinggal dalam proses nak ilangkan parut(harap2 cepat la hilang si parut ya!)
Kejadian tu berlaku hari sabtu lepas (16 oct 2010)..kat Changlun..dlm kul 5.00 ptg camtu la
Masa tu dari Arau otw ke Kuala Kedah..sebelum tu aku gi kenduri kawin kawan aku Farhana & Nurul..pastu nak gi kenduri lain plak..
So ikut jalan lama dr pauh tu nak kuar simpang depan C-Mart Changlun..sekali tetiba aku nampak keta vios itam ni nak kuar simpang masuk taman..dia dr arah bertentangan kiranya nak belok kanan la..
Mmg tetiba ja dia muncul di tengah2 jalan tuh..tak sempat nak brake ke apa dah..terus

"KEBABOOOMMMM"

Cepat sgt benda jadi:
 aku nampak keta vios tu kat tengah jalan,bunyi berlanggar,mata aku terpejam (masa ni terpikir cermin depan pecah kena muka dah),sekali celik mata alhamdulillah... airbag depan muka dah..tengok depan berasap and bonet pun terbukak skit..rasa cam kemek teruk jer (rupanya bumper jer rosak )

"Cepat keluaq asap"....terus bukak pintu and kuar jauh skit dr keta gi kat tepi jalan..aku nampak air keluar bawah keta kami tu rasanya water tank pecah..
Aku biar dia jer yg dok bertengkar dgn driver Vios tuh..malas nak campur..nak tenangkan fikiran aku duduk kat tepi longkang tuh..konon nak rileks2 elak trauma and ambik fresh air..pipi kiri aku terasa cam panas semacam jer..sekali raba2 ada darah kat tangan...huhu..terus jerit....ambik tisu..lap2..
Tetiba ada sepasang hamba allah yg baik ati ni behenti dekat aku bawak aku gi klinik..kesian depa terpaksa rushing sebabnya depa nak gi kenduri..dah la kena bawak pengantin..sebab aku jadi lambat plak..terima kasih bebanyak untuk Kak Asmara & husband..tak sempat nak berkenalan tapi aku ambik no phone akak tu..pasni wajib buat kunjungan 'tima kasih' kat depa 2..

Itu lah ceritanya..dia luka skit jer kat tangan..alhamdulillah kami dua selamat..keta mamat Vios tu yg teruk..sampai berlubang2 pintu dia..gi repot polis ,dia yg kena bayar saman..huhu..so skang dlm proses nak claim insurance..
Kuat jugak rasanya hentaman tu sampai berlubang pintu dia..nasib tak bawak passenger..


A few days after accident tu..kami berdua dok wat post mortem (taktau ejaan sebenar camna..hentam ja) pasal kejadian dlm keta..
Auto lock pintu mmg terbuka sendiri ker?..sebab selalunya kena tarik 2 kali baru leh bukak pintu..
Seat belt kami pun unfastened sendiri...mmg camtu ker?...
Dua benda yg  tertanya2..kiranya mmg safety alert jugak keta nih..rumusan aku: maybe a few second lepas airbag keluar and keta terhenti, door lock and seat belt akan terbuka sendiri..


Ermmmm...ni pic sehari lepas accident..pic ni aku dah edit skit..amacam?...ngeriii?

Monday, October 18, 2010

Akibat accident

Bestnya isnin..MC sampai rabu plak tu..doc suh aku rest kt umah..biar luka kt pipi kering dulu..pipi pn bengkak ngalahkan noraniza idris..tp pipi sebelah kiri je..huhu
Ok lah nanti aku update pasal accident sabtu lepas tu..
Chalo dulu..

Friday, October 15, 2010

Salah eja..

 Okeh sila tengok pic kat atas ni.....
Ada salah ejaan tak?
.
.
.
.
.
.
.
Tak jumpa pun ?
Yup!.. memang ejaan kat situ semuanya betul belaka..
Tapi kan...
Masa aku pi BTN kat Kulim tahun lepas nih...
Akak sebelah katil aku mai kat aku..
Tetiba dia kata:

Laili, kalau akak tanya jangan marah tau....
(heran aku..pasai apa plak aku nak marah and tetiba ja dia mai tanya camtu)

Ni Memang salah eja ka?
.
.
.
.
.
.
v

Muahaha..ingatkan apa la yg akak tu takut sangat aku marah kalau dia tanya
Sebenarnya powder ni aku beli kat Thailand...sebab tu lah Baby jadi Bab*...
Tiap kali tengok baby powder ni mesti aku teringat akak sorang tu..hehe

Wednesday, October 13, 2010

Angin malam..mengimbau kenangan lama..

Tenang dan mengasyikkan bila dibelai angin malam..
Membuatkan aku rindu kepada kedamaian kampung..

(Pic:googled)

Semalam aku singgah hantar wandy gi settle keja dia..sempat aku turun kejap tengok depa dok wat keja..
Best sangat dapat duduk tepi sungai..sambil mengimbau kenangan zaman kanak-kanak dulu..kebetulan menghadap ke rumah aku di kampung dulu ni..owh yaa..sungai kat dlm pic di atas tu la tempat wandy bekerja..same goes to my father and my FIL..saya anak seorang nelayan! (sangat bangga menjadi seoarang anak nelayan)..and same goes to my child (coming soon)..sungai ni lah tempat aku membesar..tempat aku mandi manda tak kala air pasang besar..tempat aku mengenal sea creature yg sgt unik..hehe..korang tau apa itu belacak?..pernah tgk baby crab kaler biru?..pernah tangkap jelly fish yg saiz duit 5 kupang idup-idup?..


 (Pic:googled)

Ni lah keadaan bila air pasang pasang besar..jadi macam kampung terapung pulak..yg kanan tu umah tok sedara aku..kat situ pun kami pernah mandi manda..(dura and bun hampa ingat lg dak kita pernah mandi kat sini pas balik sekolah?)..haha gila nakal..balik sekolah terus mandi air pasang..pastu baru balik umah..nasib tok lang aku tu sporting..

 (Pic:googled)

Jalan utama ke sekolah...penat weih tolak gerek (basikal)..hehe..lama gila tak pernah jejak atas titi ni..titi ni utk org naik beskal or jalan kaki jer..kadang2 penat tak mau jalan me and my geng balik sekolah naik sampan..tambang 20 sen ja..

Masa aku darjah 5 my family move to another house..tapi still dlm daerah yg sama..so tak merasa la duk kt umah kampung lagi..tapi sampai skang umah tu ada lagi,cuma kayu2 tu dah reput skit..pelantar pun still kat situ lagi..kiranya tempat kerja my bro still kat umah kampung kami..aku pun selalu gak pi sana sebabnya sedara mara ramai kat kg tu..cuma tak pernah masuk dlm umah jenguk2 condition umah..

Seronok kn bila terkenang balik zaman kanak2...syukur sangat dapat merasa suasana idup di perkampungan nelayan and yg best sekali dapat makan fresh seafood..sampai skang aku lebih suka makan ikan/seafood lagi dr ayam /daging..thanks pak aji ! (i called my dad pak aji okes)

Okeh nanti2 kalau jumpa pic umah kampung aku tu aku share kat sini..


Wednesday, October 6, 2010

Lengan

Mode=Holiday...yes, i really need a break!

Tapi dalam masa terdekat ni rasanya mmg mustahil nak bercuti..banyak benda yg aku kena settle dulu..wandy pun bz jugak..wrong timing i guess..

Below is our pic at laman brasmana ikan bakar,kuala perlis..foods here are AWESOME!

actully takder apa yg special pun tentang makan2 and pic ni..cuma bila tgk aja pic ni aku teringat satu kes nih..lama dah cerita ni berlaku..hehe..
Perasan tak my arm besar kat dlm pic nih?..haha..owh ya aku sebenarnya tak kisah sgt pun pasal arm aku tu sebab aku rasa sesuai jer dgn my figure (wpun agak besar kannn)..maybe i tak berapa suka lengan supermodel kurus kerempeng tuh..macam org sakit aja aku nengok..haha..
Back to the story okeh..me my friend gi jalan2 kat satu supermarket ni..pastu masuk satu kedai aksesori..pusing2 dlm kedai tetiba SA kedai tu tegur aku..

That Amoi: u kurus ar..vely nice..
Me: owh really?..Tq..
That Amoi: tapi lengan u besar , talak cantik la
Me: i rasa ok ja besar ni..
That Amoi: Tapi kalau kecik skit lagi cantik ma..
Me: i tak suka la kecik2 sangat,lagipun kalau i malay mmg ok dah besar ni..u all chinese lain la semuanya kurus2,kaki kecik so lengan pun kena kecik la baru sesuai..
That Amoi: U mau try ka ini satu slimming product boleh kecikkan u punya lengan?...
Me: (Ermm patut la amoi ni kata lengan aku besaq segala bagai,rupanya nak jual slimming product...dalam ati ja lah..)no thanks im not ionterested..

Haha..rupanya ada agenda tersendiri..
U all suka tak kalau lengan kecik halus tu?.kalau i lagi suka yg mantap skit..rasa cam tak lawa kalau lengan halus..macam anorexia jer!

Sunday, October 3, 2010

Sesekali..

Bila kita diuji dgn pelbagai dugaan,kita akan kecewa dan marah n bla bla...kali ni bila aku diuji,rasanya sgt bersyukur..dugaan ni membuatkan aku lebih peka dan perlu berhati-hati,jgn mudah percayakan orang,dan yg paling penting: SENTIASA BERNIAT BAIK,INSYAALLAH PERKARA BURUK AKAN DIJAUHKAN DARI KITA.
Tipu kalau aku ckp yg aku tak sakit hati or marah dgn apa yg terjadi,malah luka yg sedia ada bertambah parah dan mungkin jugak tak akan pernah sembuh..tapi sebagai manusia biasa aku redha..easy to forgive but hard to forget..