Wednesday, February 16, 2011

On Diet..

Selalunya bila member2 pelawa aku join makan sekali tp aku jawab :
baru sudah makan..kenyang lagi..
Maklum balas yg aku dapat :
Alah dh kurus,tak payah diet2 lagi..

Ermmm..aku senyum aja..malas dah nk jawab/menidakkan isu diet nih..sesungguhnya dah 6 tahun aku tinggalkan perkataan diet ni..diet aku tertinggal kt UTM dulu ni masa thn 2005..hehe..kiranya start 2005 berat badan aku slowly decrease hingga skrang ni..jangan x caya yg dulu2 aku ni chubby jugak (geng2 kt utm blh verify tak? Komen skit)..peha besar,pinggang lurus,lengan besar & mcm2 lg la yg besar..so, I know how it feels okeh!
Dan..aku jugak tau camna betapa susahnya nk kurangkan berat walaupun hanya 2kg..aku sendiri pn x pnh catat kejayaan turunkan 2kg dgn berdiet atau exercise..masa study dulu aku mmg rajin exercise terutamanya jogging dgn ekuestrian..naik kuda pn berpeluh wei!

 Pic tak clear sgt..amik atas gambor jerk..malas nak scan..
tapi bila dh kuat exercise,makan pun sama kuat dgn exercise jugak.muahaha..being me,mmg x reti nk makan sikit..nasik satu senduk? Isk rasa cm x makan ja..hehe..
Aku sendiri pn x tau camna berat aku blh turun dgn sendirinya..mungkin metabolisma aku meningkat..and maintain smp skrang..alhamdulillah..
Seawal umur 17 tahun aku dh pandai risaukan pasal berat badan..pompuan mmg camni agaknya!..masa form 5 berat aku dlm 52kg..rasa cm berat ja sbb kawan2 yg lain semuanya kecik je..obses punya pasai,terus beli 'teh orang kampung'

Pic:googled

penah cuba? Baik jgn! Haha..seksa mak ai..sakit perut nk membuang ja kerjanya..dah la aku duk hostel masa tu,tgh malam kejut kawan aku tlg teman g toilet..kt hostel kan bnyk hantu..muahaha..lama jugak consume teh ni,tapi hampeh! Tak turun walau 200gram pun,haha..
Satu lg cubaan menurunkan berat badan aku masa kt UTM..konon nk diet la x nak makan malam..sekali kul 11 malam lapar..huhu..apa lg start keta terus ke Tmn U, pekena roti canai mamak or makanan goreng2..
Semua cerita kt atas tu kenangan aku la..rasanya semua orang terutamanya wanita have a story behind isu berat badan kan? Skang ni aku mmg ambik 4 meals a day: breakfast-nasik lemak, lunch-nasik campur,tea-mee,bihun..,dinner-variety of nasik..semuanya makanan berat okeh..aku mmg jarang amik snack or junk food..maybe sebab perut dh kenyang kot..air plak aku bnyk minum air suam..kalau mkn kt kdai je minum air berais..utk umur aku skang ni lebih tertumpu kpd kesihatan bukan lg nk nampak cantik semata-mata..
Bagi u all yg dlm usaha nk turunkan berat tu,keep up the good work okeh..jgn sampaikan memudaratkan diri..buat semua tu jgn sebab org lain,tapi atas kehendak sendiri..gud luck..

8 comments:

Lady of Leisure said...

pernah jugak try teh org kampung tapi yg taktahannya kan, bila nak masuk tandas tu tak leh tahan2 lagi dah.. hehe

Leeds Al-Malique said...

babe aku pun tak diet langsung dah! tiap2 hari nasik :)

berbanding dgn zaman diet, asyik rasa nak makannnnnnnn jaa, skang tidak lagi hehe.. hidup pun lebih happy..

lagi kita tak risau/pikir sgt pasal berat badan, lagi dia dok menten.. hihi

ish panjang nak citer kalau imbas balik kenangan zaman deit, kena buat entry blog hehe.. hang tau la aku dulu lagi la tembun hahaa

yang penting, makan ikut time, ada karbohidrat, tak skip, takdela rasa nak makan junk food sebab kalau whole meal ni, memang kita bakaq utk tenaga & utk sel badan, kalau junk food tu yg dok tambah berat badan tu .. kan?

DaZzlingLilLy said...

Lady of Leisure-betoi tu..bila nak ke toilet ja mst kena pi terus...i lagi seksa sebab time sakit perut kena time tgh kelas..haha..
Leeds-yup betoi2...karbo kita bakaq jadi tenaga..kalau dah balik kg ni mmg susah la nak diet2..tambah duk perlis plak,makan murah n sedap..yg penting kita happy kan?...

my5xurra said...

hehehe. selaku kwn mase ko kt utm. yer la kot. ako pn rasa dlu ko chubby lg dr skang. skang mcm dh kurus sket. hehehe. dlu pn ko main ekuestrian sume ngn g ah. hehehe. tnggal g ah la yg maintain dr dlu smpi lah skang. btw. hang pegi dak dia kawen nih?

DaZzlingLilLy said...

my5xurra-cik ti...g-ah skang dah besar skit dr dulu..tapi takder la besar sgt..nanti g-ah kawin insyaalllah aku gi..kalau mu gi kita jumpa sana nanti ok

my5xurra said...

aah. g ah berisi sket la. x lg sekeding dlu. hehehe. cantek2 jek skang ni. hehehe. ako x leh jnji la ako p knduri dia. sbb alkesah ako pn still kt dubai lg ni. huhuhuhu. mmg seyes sedih. dia dtg taw time knduri ako...

shida said...

kak ipar kami minum teh org kampung ni la... tp cukup je 8 jam.. mesti akan membuang...esh2.. jadi tak berani la pulak sbb kena asyik membunag je...

DaZzlingLilLy said...

my5xurra-ok takpe cik ti nanti kalo aku jd g time kenduri g-ah aku kim salam sayang kat dia dr mu..hehe
Shida-pah mmg pun teh ni dia cukup jam ja nak kena membuang ja,paling tak tahan tu pasai banyak kali..huhu