Friday, March 11, 2011

Gajus or Janggus?

Kalau kat tempat aku panggil janggus...bahasa kamus gajus...korang panggil apa buah ni?
Whatever it is called...buah ni mmg best sebab dia bermusim..jarang nak jumpa kan..selalu jumpa pucuk dia aja org buat ulam..pon sodap!
Tadi MIL bagi...aku ambik 2 bijik jer pun..teringin plak bila tengok..kat sini kampung so mudah la dapat buah cenggini dari dusun..
Buah mentah ni selalunya org potong and gaulkan dengan garam dan gula jer kan...haishhh...sodap ni...
Nak rasa?..sila jemput datang rumah aku..leh kita pi kutip kat pokok sesama..hehe...
SLLURRRPPPPPPPPP........

15 comments:

PUAN NANA said...

Kak Laili,
Gaul gula + kicap!
Terliur!!!
Dulu Nana pregnant, buah tue la yang Nana teringin!
Jenuh nak carik kt KL, balik kampung baru jumpa!!
Sukaaaaaaaaaa

Mr. Z and Mrs. Z said...

tk pernah makan buah die.makan biji penah.tp i pggil buah gajus.baru nmpk skit kebandaran (gediks!!muahaahaha)

DaZzlingLilLy said...

PUAN NANA-ooo tambah kicap pun sedap ka...hehe..mmg best nih..la ni musim dia nana

Mr Z and Mrs Z-biji dia mmg banyak kan tilla..kt pdg besar tu murah2...hehe..kebandaran..lawak la tilla nih

i3na said...

mengicah sedap nih..

DaZzlingLilLy said...

i3na-tu la kak ina,kalau menyicah ptg2 tu sambil layan tv mmg best

Naomiehasmi said...

Lily, I tak penah makan...best ke?..rasa mcm jambu ke?..serius, bila tgk ni, rasa nak cuba..kat pasar agak2 ada jual tak?..ke u pos kat I untuk try test tengok..?..heheh

DaZzlingLilLy said...

Naomiehasmi-akak...buah ni bentuk jer mcm jambu air,tapi rasa tak sama..tekstur dia lembut...banyak air jugak...susah nak explain rasa cam mana..hehe..ok nanti i tny MIL ada lg ke tak,boleh i poskan utk akak

ummiross said...

Dulu2 mak ummiross biasa panggang biji gajus ni, pergh! sedap...

DaZzlingLilLy said...

ummiross-iya btull..biji dia kalo panggang mmg sedap sgt..

POSH76 said...

I panggil gajus...penah dgr janggus gak....suka makan gajus walaupun hi kolesterol

DaZzlingLilLy said...

POSH76-owh yaka high kolesterol...i taktau pun..tapi takper sebab buah ni bermusim..so jarang2 la dapat makan

farah fauzi said...

x biasa makan gajus nih..klu kelatan panggil buah ketereh or pronounce yang lebih tepat ialah 'buah terrey'..haha

DaZzlingLilLy said...

farah-try la makan tgk..hehe..oo buah terrey eh..

aS_c0mei said...

meleleh air liur tgk buah ni!buah gajuuusss...ala,dah bertahun2 tak makannn.bestnyeee!

DaZzlingLilLy said...

aS_c0mei-as kena tunggu balik msia la kalo nak makan...