Sunday, March 20, 2011

Kesian?...Kasihan?

Aku gi kedai..lalu kat tepi gerai orang jual burger..ternampak dua org pompuan ni tgh buat burger..
Tetiba aku rasa kesian plak kat salah sorang perempuan buat burger tu...
Aku kenal dia pun 'gitu-gitu' aja..ada 4 org anak..umur dia tak sampai 25 lagi agaknya..dulu2 kawin muda..
Husband dia pernah kerja dgn wandy..ada jugak a few time husband dia bawak anak2 dia dtg umah aku..alahai..kecik2 lagi diorang adik beradik..skang ni husband dia dah tak keje dgn wandy lagi..yg aku kesiannya kat anak2 dia bila memikirkan mak diorang sanggup jual burger demi nak membesarkan diorang..haiishhhh kesian betul...insaf kejap bila tengok kehidupan org lain...sebab tu aku tak suka tgk Bersamamu sebab aku mudah rasa kesian and tetiba ja bergenang air mata aku kalo tgk citer2 sedih nih...
Dua perkara yg aku paling tak tahan sedih bila time dalam kereta...bayangkan masa tu hujan tetiba kita potong satu motosikal...penunggang and pembonceng tu bawak baby yg kecik lagi...basah lencun baby tu...kesian dia..kalo tgk balik selalunya couple yg umur muda2 ni la yg kawin awal tu kan...tak mampu lagi nak beli kereta..so nak pegi memana pun naik motosikal ja...kalo time panas pun sama..siannnnn baby tu...merah pipi menahan panas...
Satu lagi kes bila nampak warga2 emas sepasang suami isteri naik motosikal...aku kesian sgt tgk (bayangkan kalau mak bapak kita kat tempat diorang?)...iya lah kan kita sedap duk dlm keta yg air-cond suhu sentiasa 16 jer tu...tapi diorang terpaksa naik moto jer nak bergerak ke mana2...naik motosikal ni risiko utk accident tinggi...aku penah ternampak sorang auntie umur 60++ terbaring di jalan sebab keta langgar motosikal dia...terus tergamam weih!
Entah la kadang2 sampai terpikir nak bantu org2 yg tak mampu nih belikan sorang satu kereta...tapi apa kan daya..aku sendiri pun tak mampu lagi sampai ke tahap tu...diri sendiri pun tak lepas lagi skrang nih...
Tapi sebagai manusia kita hanya mampu memberi rasa simpati untuk sesama manusia..harapan aku agar satu hari nanti tuhan akan murahkan rezeki diorang...

10 comments:

aS_c0mei said...

i slalu tgk bersamamu dulu...pastu nangis puas2.hihi.sedih btol tgk org susah.apa bleh buat,i doakan diorg murah rezeki je...moga Allah lindungi diorg.insyaAllah...

DaZzlingLilLy said...

aS_c0mei-kita ni hanya mampu doakan diorang jer...aminnnnn

Qimie said...

i pon cepat leleh airmata ni kalau tgk benda2 cenggitu.

but on the other hand, i sentiasa bersyukur dgn apa yg kita ada skang.

Joy said...

samala..akak x sanggup nak tgk bersamamu..sedih :(

farah fauzi said...

akupun sama dengan ko..satu lagi aku kesian bila makcik pakcik warga emas duk menjual menjaja..adeh...sedhkan...

Mama Rayyan said...

Sama gak tak suka tgk bersamam mu...sbbb klu tgk sure nangis,pastu terpikir2 sampai 2/3 hari...emo kan???he3

DaZzlingLilLy said...

Qimie-betul tu..kita kena bersyukur dgn apa yg kita ada skrang ni..

Joy-kadang2 tu sedih melampau bila tgk bersamamu nih..insaf la kejap tgk nasib org

farah fauzi-a'ah kan kalo tgk makcik2 yg tak larat sgt duk menjaja ni lg kesian..

Mama Rayyan-agaknya pompuan mmg emo cenggini kot..syahdu jer..

POSH76 said...

memang kita akan rasa insaf bile jumpa sebenarnya ada org lebih susah dari kita...tetapi mereka tetap bersyukur

shida said...

hurm...situasi dlm kereta.. tiba2 tgk org basah bawak anak kecik naik motor.. mmg kesian sgt2...
tp yg jual berger ni..mungkin untung dia 2 kali ganda dari kita yg mkn gaji...hehehe..

DaZzlingLilLy said...

POSH76-btul tu..apa2 pun yg penting sekali kena bersyukur dgn apa yg kita ada

shida-pah...betoi jugakkan..mungkin pendapatan dia lg bnyk dr kita..harap2 tu macam tu la moga dia boleh tampung belanja 4 anak dia..