Monday, May 9, 2011

Harumanissss...

Sekarang musim harumanis..
Setahun sekali jer musim harumanis ni yer
So sesapa yang teringin nak merasa harumanis ni ambik cuti siap2 dalam bulan Mei-Jun..
Datang Perlis makan pulut harumanis..
Sedap weihh..
Aku pun semalam ni nak meriahkan suasana gi ke Sg Batu Pahat semata2 nak makan pulut harumanis
Tempat ni terletak kat jabatan pertanian berhampiran sg batu pahat..
Setahun sekali jer dia bukak..1st mei aritu baru start bukak..

 Pulut harumanis RM 4.50 sepinggan..
Nak tapau pun boleh jugak..

 Jus Harumanis plak RM2 segelas..

Harumanis yang ini not for sale yer..kalo nak jugak sila gi tempah kat kedai berhampiran..buat replika depan umah..hehe

Sebenarnya aku ke sana pun nak belikan utk kawan yg tengah mengidam tu..shiaannn dia..dah la jauh nun di Labuan..sabar yer Tilla..lusa sampai ler buah tu..
So sesapa yang rasa teringin nak makan harumanis cepat2 datang ke Perlis sebelum habis musim dia..kang kempunan kena tunggu setahun lagi plak..

25 comments:

FaRah Baharom said...

terliurryneee!!!
sedap tu pulut n mangge..:)
dh la puase hr nie.
kalaula perlis tu dekat, i dh pegi nie. Hehehe

Lady of Leisure said...

hehe jom promot produk kebanggaan perlis ekeke.. replika mangga tu kalau ada depan rumah satu best kan hehe

DaZzlingLilLy said...

Farah Baharom-alamak puasa ker..kesian u..takper ujung bulan ni ker dtg la sini..hehe

Lady of leisure-tu la tiap2 tahun kena promot nih..kalau i buat replika tu mmg gah la satu taman..umah tepi jalan ok la kalo wat replika..cantik

zailamohamad said...

rata-rata tengok kat blog orang Perlis dok cerita pasal buah ni..alahai..terliurnyaaa

DaZzlingLilLy said...

zaila-alala..kesiannya u..next year dtg la cni time musim harumanis ni..

Syatilla said...

tq lily....pas labuan..mintak transfer perlis kot.merasa 3 4 tahun dok sane mcm best gak =)

Diarihatiku1976 said...

oo i like mangga...

DaZzlingLilLy said...

syatilla-ur welcome dear..kalo duk cni nnt leh la jumpa..rajin u n hubby nak berhijrah2 ni..

Diarihatiku1976-mangga mmg sodap akak..masam ker manis ker mmg best

farah fauzi said...

akupun mengidam jugak nih...hehhe

.:Mama Dhia:. said...

salam kenal..
menggoda sungguh pulut ngan harumanis ni...
yummies..

Just Call Me Bitt said...

dear, harumanis tu ape yer?? adakah brand?? atau buah tu?? 1st time ni dengar...jgn ketawak kan saya..hehe sedap mcm buah mangga ke lebih sedap?? ;)

DaZzlingLilLy said...

farah-ngidam meh la sini kita g jenjalan..

Mama Dhia-hai salam kenal...betul tu..mmg menggoda kalo tgk pic kan...

Bitt-harumanis tu sebenarnya mangga..actually mangga ni ada bnyk jenis..salah satu harumanis la.and antara yg the best mangga sebab dia manis..satu hal lagi harumanis ni berbuah setahun skali jer..yg paling special sbb dia cuma ada d perlis.kalo mangga lain kat mana2 pun bnyk kan..sepanjang tahun pun berbuah..

cheedah said...

bestnya, terasa2 kat tekak tapi xtau laa bila leh balik perlis, aritu blk baru nak mula :-(

cheedah said...

btw saya dah link ke blog lily without asking ur permission first hehe..boleh kot..sebenarnya kita pernah jumpa kat unimap, prof sazali kenalkan tp dah lama sgt, xingat dh kot :-)

DaZzlingLilLy said...

cheedah-owh ingat la..yg bg kad kawin tu kan? Edah duk kat mana la ni? Nnt lily link edah punya blog sama tau..

MissB said...

Nakk jugakkkk hihi. Tak pernah makan..Mcm sedap je ni :)

Leeds Al-Malique said...

Burpppp... hehe aku overdose dah wei..

reena said...

Ya Allah terliurnya tengok harumanis.

shida said...

eshhh tghari ni jugak rasa mcm nak p sg patu pahat tu... tp bizi la pulokkk

DaZzlingLilLy said...

Miss B-klu nak mai la sini..

leeds-hehe..takpa overdose buah baguih..

reena-terliur satgi kena pi cari tgk kot2 ada..

shida-pah..pi la pas time keja satgi..takpun weekend bwk anak2

cheedah said...

skrg dok kajang, keja kat unikl gombak, selalu jugak dok baca blog lily tp xpenah komen, mai dr link bibi, link bb pulak dpt dari link faridah muhajir, amboi network luas neh :-)

DaZzlingLilLy said...

cheedah-hehe..sebenarnya ramai gak geng2 unimap yg ada blog ni..bagus gak kan boleh tau update wpun duk jauh..

erna said...

Salam lily..yesteday i go there with mu hubby n my kiddo..ini sbb terpengaruh dgn blog lily lah..anway, thanks lily coz publish ttg harumanis nih..mmg superb rasanya...next week will go there again with my friends

Anonymous said...

Salam Lily..semalam I ke sana dgn mr hubs & my kiddo..TQ sbb publishkan ttg harumanis ni..mmg superb rasanya & next week will go there again with my friends..

DaZzlingLilLy said...

Erna-wah nak gi lg eh dis week..mesti tak puas kan makan sekali hari tu..hehe..