Tuesday, May 3, 2011

Spring Time..

Pagi tadi kuar rumah tetiba nampak bunga kaler oren dah kuar...bestnya pokok2 aku dah berbunga..
Kalo negara mat saleh sana nun spring la kan bila bunga dah kuar?
Pokok ni mmg banyak kt umah aku..tumbuh merata..aku kumpulkan satu tempat jadi ala2 taman mini..at least taman mini 'dazzlinglilly style' la konon..kalo org tanya pokok apa nama pun tak tau..main tanam jer..


Selain tu roses aku pun dah berbunga..rose ni mmg selalu dah berbunga so aku tak 'kagum' sgt...actually ni pic lama aku ambik kt fb...yang ni org panggil rose jepun kan?...

Lily oren yg kat belakang tu pun dah pernah berbunga..kecuali lily merah jer belum berbunga lagi...nama lily tanam pun lily...hehehe..
Masa mula2 pindah dulu ni tak konfiden pun yg aku ni boleh tanam pokok2 bunga..saja try testing+tambah hobi baru...alhamdulillah 'tangan sejuk' jugak aku ni rupanyer...
Korang minat tak tanam pokok?..aku ni kalo org tgk mst ingat tak dak ciri2 ke'housewife'an yg cenggini kan..tapi tu lah org cakap :
dont judge a book by its cover
muahaha..melalut plak..



11 comments:

farah fauzi said...

beestnyer...tangan aku nih x berapa sejuk..kaktuspun boleh mati klu aku tanam..huhu

DaZzlingLilLy said...

aku tanam kaktus pun mati gak..camno tuh?..ko try tanam pokok lain tengok

Syatilla said...

out of topik jap..skang tgh musim harummanis kan lily?request buat n3 pasal harummanis lg.tetiba teringin giler nak makan.Mane lah nak dapt.huhuhuhu.Mase pg haritu musim xdak.kalo ade tu sepanjang jalan kat perlis org jual n buat jus kn.Sedapnye!!!

DaZzlingLilLy said...

tilla-okeh dear nanti i buat entry harumanis...skang dah banyak juai kat tepi2 jalan nih..u nak ka? nanti pm i kalo nak

Nurhayati said...

wah best2x.. memang tangan sejuk.. letak ape pun menjadi. dan paling best umah ada laman.. leh wat macam2..

Farah Hanin Baharom said...

i know how u feel..:)
suke sgt bile pokok yg kite tanam sndiri berbunge..bangge je rase..:)
hehehe. pasni confirm lagi byk pokok bunge u tanam kan?

DaZzlingLilLy said...

Nurhayati-ada laman pn kecik jer yati..tapi blh gak merasa tanam pokok bunga kan

Farah hanin-btul tu...ingt pasni nak tanam pokok bunga matahari plak..taktau la menjadi ke tak

yatt said...

wah best nyer i tak penah tanam any pokok since lahir... hahaha tak sure tangan sejuk ke tak..

heaven's for A & J said...

aah kan, i pun tak tau tangan i ni sejuk ke tak sebab tak pernah tanam pokok. tapi my mum tanam pokok bunga ke buah ke mesti menjadi pastu dia suka bercakap dengan pokok..hahaha..mesti hati you berbunga2 riang bila pokok kita tanam sihat & cantik :)

you cari pokok sexy pink, nanti dah berbunga cantik sangat! :)

yang bunga first tu tak silap i nama dia bird of paradise..my mum yang ajar semua ni, i selalu teman dia time gardening..hehe..

Just Call Me Bitt said...

saya pon hentam main tanam pokok akekekkeke dulu bujang2 nampak pokok buat mcm nampak pokok tepi jalan jek..hehehe sekarang mula belaja sikit2 tapi saya lagi suka tanam pokok sayuran..suka baca entry bab2 pokok nih hehhee

DaZzlingLilLy said...

yatt_kena try dulu baru tau tangan sejuk ke suam ker..hehe

Julia-owh bird of paradise eh dear...pasni i pn nak tiru auntie cakap dgn pokok..selalu cakap dgn kucing jer

Bitt-sayuran lagi best..dapat petik hasil..