Tuesday, September 27, 2011

Warna-Warni & Kehidupan

Hows ur day peeps?
Aku ? cam biasa jer tapi bertambah bz semenjak kuliah dah start..
Rutin kalo keja di institusi pendidikan mmg gini..
Memandangkan ke'bz'an sinonim dgn stress and gejala/masalah lain yg selalu mengganggu kita2 yg workaholic nih..apa kata kita tgk terapi warna utk kurangkan gejala stress tu..
actually aku amik dr emel yg opismate forward je..


HILANGKAN MASALAH SAKIT KEPALA

WARNA: MERAH

Kajian mendapati bahawa warna merah dapat membantu untuk mengurangkan rasa

sakit kepala. Oleh itu jika anda mengalaminya , letakkan tuala lembab

berwarna merah diatas mata anda. Ia mampu meningkatkan peredaran dan

melonjakkan adrenal.



MENGURANGKAN TEKANAN DITEMPAT KERJA

WARNA: BIRU

Anda rasa tertekan ? Cuba fokuskan mata anda kepada sesuatu yang berwarna

biru. Ia berupaya merangsangkan suasana tenang dan ianya dapat mengurangkan

tekanan darah. Cuba ubah "screen saver" computer anda kepada warna-warna

yang dapat membuatkan anda merasa tenang dan kurangkan rasa tegang.


ELAKKAN INSOMNIA

WARNA: MERAH JAMBU

Jika anda mengalami masalah sukar untuk tidur yang selesa diwaktu malam,

apa kata anda mencuba petua ini. Hiasi bilik tidur anda dengan warna

tersebut.Kajian mendapati bahawa warna ini mampu mewujudkan suasana santai

dan selesa. Suasana yang romantik.



CERIAKAN MOOD ANDA

WARNA: JINGGA

Apabila anda merasa murung atau cuba untuk mengembalikan tenaga anda, cuba

sesuatu yang berwarna jingga. Insyaallah pasti mood anda akan Berubah.


LENYAPKAN KELETIHAN

WARNA: HIJAU

Terdapat pendapat yang mengatakan warna ini mempunyai kesan positif dalam

sistem imunisasi selain dapat menggalakkan suasana harmoni di dalam badan.



Balik keja nanti nak pakai baju ijau lah..biar hilang letih2 tu..
Otw balik keja mmg tadak hal sebab sawah padi kiri kanan jalan..
Esok dtg kerja kena pakai oren..biar ceria skit wpun beban keja menggunung..

2 comments:

Joy said...

I mode happy hr ni..maybe sbb salam cuti ;)

DaZzlingLilLy said...

Joy-arggg bestnya bercuti..ai ni lama dah tak coti2