Thursday, October 6, 2011

Krabi, Thailand

Wokeyhhh..hari ni i nak ceta serba skit pasal Krabi memandangkan ada yg bertanya..
I pun bukannya pandai sgt area sana,baru sekali je jejak kaki ke Krabi sana,itu pun 4 tahun lepas u ols..ingat2 lupa dah..
Tapi takpe lah i share je mana yg mampu okey?

Memandangkan i ni org sempadan jer..so we ols(me and wandy) decide to go by car..dari perlis kitorang stay semalam kt Hatyai then terus ke Phuket..2 malam di Phuket singgah Krabi plak semalam..pastu sambung lagi semalam di Koh Lanta..pastu balik Hatyai semalam lagi dan next day balik ke tanah air terchenta...total 7 hari 6 malam semuanya..

Perlis-Hatyai-Phuket-Krabi-Koh Lanta-Hatyai-Perlis

Skang zaman canggih sila bukak GPS kat tepon memasing jer kalo nak wat road trip ke sana..


Aonang Beach:googled

Kitorang main hentam keromo jer masa gi sana tu..ikut signboard aja tau..tapi alhamdulillah sampai jugak..
Kat Krabi we ols stay di Aonang Villa Resort..memang betul2 kat Aonang Beach tu..tempat makan pun dekat jalan kaki jer..harga bilik dah tak ingat berapa semalam..tapi bilik luas,pool besaq...mmg puas hati..

Pic:Agoda

Sorry yer pic i semuanya ada dlm momory card kamera lama..skang pakai kamera brand lain..so tak leh nak upload kat sini..pic dlm friendster pun semua dah takde kan..jadi kita pakai pic google jer..


James Bond island:googled

Mula2 sampai Krabi ingat nak amik pakej ke James bond Island tu,tapi tak sempat sebab dah petang..kat Krabi ni u ols bleh amik pakej island tour ke Phi Phi island jugak..macam i gi Phi Phi melalui Phuket..rasanya lagi dekat gi Phi Phi ikut Krabi..so tak lama sngt naik speedboat..

Petang tu we ols cuma ronda2 ja kat area aonang tu..

Aonang Road:googled

macam we ols ada keta sendiri so ronda pakai keta je lah..kalo korang gi sana by flight bleh ja nak sewa moto utk ronda2 kat Krabi ni..rate sila jgn tanya i okes..hehe..rasanya masa i ke sana,tempat shoppingnya mcm kt dlm pic ni jer..kedai2 kecik tepi jalan..tapi skrang tak tahu lah kalo Krabi dah ada shopping mall..
Sebab tu lah kalo sesapa tanya, i lebih suka ke Phuket dari krabi..kat Phuket lebih happening..aktiviti yg buat kat Krabi ni semuanya boleh buat di Phuket jugak..plus Phuket ada shopping mall buat kaki2 shopping cam aku ni.kan?

Emerald pool:googled

satu lagi tempat menariki di Krabi yg aku tahu,is Emeral Pool..aku pn tak sampai ke sini...cuma penah tgk filem Thai je..mmg cantik tempat ni..

Kalau perihal makanan halal di Krabi rasanya tak susah nak cari..kitorang makan pun kedai islam..banyak jer kedai2 makan beratur kat tepi jalan tu..ko tgk jer lambang bulan bintang cam sign masjid,mmg sah lah kedai Muslim..

Okeh itu aja serba serbi yg aku tahu mengenai Krabi ni..
Harap kepada yg request entry ni berpuas hati yer..

11 comments:

farah fauzi said...

x sabar nak pergi...hihi...tapi tak cukup masa dan cuti..

CIK NANA said...

I love Krabi ... ;p
Na nak share jugak lah links..

http://warkahbuatbulan.blogspot.com/2009/06/krabi-part-one.html

http://warkahbuatbulan.blogspot.com/2009/06/krabi-part-two.html

DaZzlingLilLy said...

farah-nnt ada masa leh g sana..4 hari pn ok dah

CIK NANA-okeh thanks nnt snang org nak cari info..

Joy said...

best jugak kalu buat road trip nih...

Qimie said...

I love Krabi too..

I ada buat review masa pegi sana last year.

http://iamqimie.com/2010/06/22/krabi-day-1/

http://iamqimie.com/2010/07/01/krabi-day-2/

POSH76 said...

bessnyer i pun tingin nak pi krabi...santekkan!!

my everything said...

bestnyeeeeee mcam nak g sane huhuhu tapi bilakahhh?? hehehe

phatgurl said...

Dah lama teringin nak gi Krabi dgn kekawan tapi asyik tak jadi. Now dah ada baby kenala tunggu few years lagi...huhuhu.

Anonymous said...

cik lily..tengs ye..tp ai nk tya sket..agk2 u..bpe jam ye hatyai ke krabi ikot jln darat tu..

Masyithah Ma'arof said...

Tq lilly... Nov ni banjir tengkujuh bagai kat thailand sana. InsyaAllah lenkali akak g sana.. Sekali lagi... Time kasih bebyk tolong cite pasal trip ke krabi :)

Surin Beach Hotel said...

Woww!!! nice trip. If you can’t decide for your next trip…Phuket is the best choice for you!!