Friday, July 29, 2011

Parisienne by YSL

Im not from Paris...but Paris adopt me..

Geng baru dalam koleksi perfume aku..cewah koleksi konon..mcm banyak sgt koleksi aku tu kan..first time try dah jatuh chenta..the smell is so mysterious and deep..smell of the blackberry 
(damask rose+sandalwood) is so dominant..me likeyyy..plus a bit of sweet smell and floral..
Dis one is EDP 30ml...after discount RM180++...my niece bought during her visit to langkawi..
And one more thing which i like bout dis perfume is the bottle..pinky!..
More info click HERE..

Thursday, July 28, 2011

Tertunai sudah...

Legaaa...
Itu lah yg aku rasa lepas settlekan benda ni:

niat di hati lama dah nak gi amik borang and sekian2 lah kan..(jabatan bendahari kitorang jauh okes..bukan satu kawasan yg sama) sebab tu asyik tertangguh jer..
tapi bila dah settle rasa lapang dada..benda baik bila tangguh mmg tak senang duduk..
Nak buat potongan gaji utk zakat ada cara pengiraannya..korang bleh rujuk dgn jabatan agama tempat masing2 lah kan..tapi aku malas dah nak berkira sangat..agak2 jer letak nilai yg nak potong tiap bulan tu berdasarkan anggaran dari kawan2 yg dah mula buat pemotongan..mungkin sesetengah org tu tak layak utk potongan zakat..bergantung jugak lah kpd kemampuan seseorang..
macam aku mmg dgn rela hati nak wat potongan zakat..bukannya apa..sekurang-kurangnya dapat jgk bantu sedara seislam kita yg hidup susah tu kan..dari duit duk berbelanja 'tak ketahuan hala'...baik salurkan ke arah yg 'ketahuan hala'..
Niat biarlah ikhlas..aku harap agar hidup aku sekeluarga diberkati Allah jer..

Wednesday, July 27, 2011

Ratu Hati

Saya suka kasut..sama jugak dgn u ols sekelian agaknya...
Ramai pompuan yg gilakan kasut..10 pasang mesti 'in stock'...
Itu biasa kan?..
Time nak dekat raya ni lagi rancak kita kaum hawa ni mencari2 kasut raya..
Saya dah dapat SATU!

Lega sangat sebab ada saiz..harga plak below RM100..hehehe..tersenyum lebar dah ni..
aku paling suka part 'spot heart mesh' tu..cute jer aku rasa..

tapi being me...memang tamak..kalo blh nak cari lagi satu..
yang ala-ala camni..


Tapi bukan lah yg itu..i cant afford them okes..hehe..
Jom teruskan sesi raya hunting...

Tuesday, July 26, 2011

R.I.P

Malam kemarin ramai yg duk update status kat FB pasal Amy Winehouse nih..tapi kebanyakan start dgn 3 hurup nih
RIP
Aku heran apa kes lah jadi dgn si Amy nih..
Tapi ada jugak yg sebut dia meninggal..tapi aku still tak dapat maksud RIP tuh..hishhhh...memang dah taraf makcik2 dah haku nih..ketinggalan era dah..hahaha..
Fikir punya fikir guna otak ja malas nak google sebab nak latih otak berfikir  last2 dapat jugak maksud benda alah tu
REST IN PEACE!
Hahaha...lembap betul aku nih..


Ini Angel...dia pun dah RIP jugak..sobsobsob..comels sgt sebijik mak dia..

Kalo nak ceta pasal ketinggalan era nih..ada satu lagi hal yg aku ketinggalan..baru aku tersedar bila aku kuar beshopping2..
Selalunya kalo nak beli barang aku akan list dulu kat dlm note pad yg mmg wajib ada dlm beg aku..
Masa tengah jalan2 cari barang,aku tengah sorang pompuan tgh cangkung cari barang sambil pegang phone..rupanya dia list semua yg dia nak beli dlm iPhone dia tuh..
Baru aku terpikir knapa lah aku tak guna jer phone list brg mcm si dia tuh?
Huhu..sekali lagi terasa diri ini sgt makcik2...
Pasnih kena tingkatkan penggunaan phone secara maximum wpun aku pakai nokia cabuk!

Korang gunakan phone application to the max tak?
Agaknya aku sorang ja kot ketinggalan lagi!


Monday, July 25, 2011

Marathon Cantek!

Episod shopping kain baju semuanya kena lupakan sekejap!
Asyik shopping sampaikan lupa kulit dah kering berkuping itam legam sana sini pun tak guna jugak kan?
so skrang aku nak fokus kpd penjagaan kecantikan pulak..cewahhh..macam beauty freak la pulak..
Tahun ni last beraya as a 20's...huhu..biar lah nampak cantik time raya ni kan..biar jmp kengkawan yg balik kg and lama tak jumpa tu cakap:

"Eh...hang nampak macam tu ja dari dulu no"

so semalam sesi ber'marathon' cantek menghabiskan duit di guardian..

Himalaya Hair Revival Cream-Rm55.25 (100ml)

semalam lupa nak apply..katanya kesan boleh nampak 14days onward..tapi bergantung kpd individu jugak..kena apply sebelum tido..sapu ke semua bahagian kulit kepala and biarkan jer..bawak dlm mimpi..hehe..bangun esok basuh lah kalo nak..kalo malas biar jer..nanti dah habis sebotol i review yer..

Kinohimitsu J'pan Beauty Drink-Rm129 (16 bottles)

Yg ini untuk kulit..dah lama aim nak beli..tapi rasa cam mahal jugeks..pejam mata bayar jer lah nak cantek punya pasal..Kolagen drink ni mmg mudah guna..letak dlm fridge bg sejuk than amik minum sebotol..elok minum b4 breakfast or before bedtime..so smlm b4 tido aku dah minum..rasa cam jus apple jer..dia advice minum 6 hari berturut2 utk first timer...pastu leh selang2..katanya dalam seminggu dah nampak kesan..okeh next week kita leh tau dah resultnya..TUNGGUUUUUU...hehe..

Sekian saja marathon cantek aku utk minggu ni..




Saturday, July 23, 2011

Cuaca elok jer..

Happy Weekend frenzy..
Syiok sgt hari ni cuaca kat sini panas terik..duk dlm bilik bukak ekon layan hindustan..sabtu kan hari hindustan sedunia kt tv..
Tadi aku bgn dah kul 11..gila lewat..mlm tu punya lah berazam nak bangun awal..skali dah tengah hari bangun..bukannya apa semalam tak leh tido tak0t..hehe..itu lah nak dgr sgt ceta hantu..last2 takut..sapa tak takut kalo dgr gosip p0c0ng berkeliaran di rumah flat berdekatan dgn taman aku nih..korang takut tak?..
Harap2 esok lusa aku lupa gosip si pocong ni..huhu..Baek aku start verangan pakai kasut comels nih..jatuh chenta dgn biru metallic tu..kena sgt tema baju raya ai kan?..

Friday, July 22, 2011

Messy but still sweet+natural

Pix:googled

Sangat cantik pic ni..aku sukakan suasana swamp ni..tambah lagi dengan orang secantik angelina ni masuk sekali..bertambah cantik lah pic ni kan..dia sangat natural..tak perlu nak pakai glamorama..cukup dgn khaki pants and t-shirt biasa aja..effortless..simple
Yang paling aku suka gaya messy hair dia tuh..cantik sangat..tarik ke satu side and biar kembang skit..haish menawan kalbu betul..

Kalo kita nak gayakan messy hair ni mmg tak sesuawai agaknya..sekali angin tiup dah mengerbang kalah 'pontianak kampung batu' (pontianak kg batu kan cantik lakonan erra fazira..hehe)
messy hair ni kalo nak gayakan still kena gunakan styling foam biar dia terletak cantik..tempat yg sesuai mungkin shopping mall or majlis2 tertentu jer kan..atau tempat2 yg takder angin..

owh ya cerita tentang rambut nih..aku teringin sgt nak try tonik rambut.Tonik rambut berfungsi utk lebatkan rambut...ada dua suggestion yang aku dapat dari blogger lain:

1. MUSTIKA RATU Hair Tonic..Babe cakap bagus

2. HIMALAYA hair Revival cream...yg ni dari blog isma

Nanti dah try aku review kat sini..

Thursday, July 21, 2011

Main masak-masak

Dis week apa kes ntah tetiba rajin benar aku nak masak..setakat minggu ni tiap malam aku masak..
Malam ni nasik lemak sambal udang u ols!..
sedapppp plak tu sambal udang aku..perasan! puji sambal sendiri..
sorry no pic since pic nasik lemak dah penah letak kat cni..


so aku letak pic udang goreng with asparagus..
sedap jugak..hahaha..pakai sos tiram jer..aku masak berkuah skit..kalo kering pn best mcm yg aku penah makan kat kedai..resepi korang google jer memandangkan aku pun google jugak..ahaks..pecah rahsia sendiri yg tiap kali nk masak mesti google carik ilmu dulu..tu lah dulu mak suruh tgk dia masak sibuk nak kuar dating..

Wednesday, July 20, 2011

Putih also a must have...

Selalunya kalo nak beli pakaian or aksesori kita mesti pilih warna yg selamat such as black,nude or brown..
Putih jarang kita pilih sebab mudah kotor and susah nak jaga kan?..
Walau apa pun alasan sebagai pompuan ni kena jugak ada 'something' in white..betul tak?..
Mana tau ada satu hari tuh takder idea dah nak pakai kaler apa..jadi option paling senang mesti putih..


Cantikkan?...anggun sangat sebab harga pun anggun

Ini pun nampak moden and sofistikated


dress in white...tambah belt skit dah nampak lain kan..tak ler plain sgt..
white wedge...ada BRANI nak pakai gi pantai?..

white denim..

her (Claudia Schiffer) style i like the most

terasa cam nak beli white skinny jeans plak..hehe..skrang ni aku rajin update pasal fashion sebab tengah pendam perasaan tak leh nak shopping sampai lah shopping raya nanti..itu janji pada diri sendiri.. boleh tengok and update pun dah okey sebab rasa cam legaaa..hehe..ntahpapa..


**all pic are googled**

Tuesday, July 19, 2011

Style la..me likey!

Sunglasses hard case


Pada pandangan mata aku mmg stylo sangat..
Harga pun murah jer dlm rm25 gitu..

Tapi nak beli pun bukannya ada sunglasses mahal yg sampai perlukan hard case segala bagai ni..sopek haku semua yg rm10 tu ajer..hehe..

Tak pernah lagi haku beli sopek yg mahal2..tak reti nak pilih..kdg2 aku pakai rasa cantik cun melecun dah..sekali ada orang cakap burok!..muahaha..

Yang mana berkenan masa kat kedai tu..sekali try tak sesuai dengan muka haku pulak..
klik sini nak tau sunglasses jenis mana yg sesuai dengan muka kita:

ermmm....jimat duit haku..hehe..

tapi kan...suka yg ni...




Thursday, July 14, 2011

Kobis

Dah lama aku eyeing benda alah ni...dari buah-buahan 'watermelon' sampai la jadi sayuran 'bright cabbage'..
Tapi kobis yang satu ni mmg teragak2 jugak kalo nak beli sebab tak der yang jual timbang kilo..
Semuanya fix aja..


Cantik sangat...being me yg sejak azali lagi mmg suka kaler2 terang nih..memang mudah jatuh chenta dengan alexa yg satu ini..

Nak2 plak color blocking trend yg tengah in skrang nih..sesuai jer nak padankan dengan baju kuning,purple or merah...tapi my choice cam kaler kt bawah ni:

Pic: ASOS

ermmm...kasut plak i prefer pki hitam/biru sebab baju dah meriah kan...tapi kalo berani boleh jer pakai kasut oren/purple..hehe..

Lately macam malas nak update..konon banyak benda yg aku tengah pikirkan skang ni..terutamanya 2011 holiday planning..hehehe (im so excited).nanti2 lah i cerita kan...tapi kunjungan ke blog2 u ols tetap rajin cam biasa jugak..



Tuesday, July 12, 2011

Perempuan Melayu Paling SETIA!

Bangga tak bila satu kajian yg dilakukan oleh satu pihak mengatakan bahawa antara banyak kaum di Malaysia ni..POMPUAN MELAYU PALING SETIA?...

(Pic:googled)

Owhhh yaa..dan pompuan melayu jugak suka DIMANJAKAN DENGAN KEMEWAHAN such as gold,branded stuff and etc...

Di sebabkan dua faktor ini lah ramai siswi melayu TERjadi keldai dadah kepada kekasih masing2...
Jumlah siswi melayu yang berada di penjara luar negara adalah sekitar 700 orang okes!...
Kaum lain pun ada yang terlibat tapi tak ramai...

Kajian mengenai pompuan melayu paling setia ni dijalankan oleh sindiket pengedaran dadah antarabangsa terutamanya dari iran dan afrika...sebelum diorang datang ke Malaysia and cari mangsa untuk pengedaran dadah,diorang dah kaji dah saper mangsa2 yg sesuwai..bijakkan?..pelan sangat strategik...

Satu lagi rumusan hasil kajian diorang ialah : POMPUAN MELAYU NI ONCE U SLEPT WITH HER , SHE WILL BE YOURS FOREVER!...

sooooo...diorang jadikan IPT terutamanya kolej swasta untuk nak cari mangsa2 diorang...iya lah kalo di IPT semua nya golongan berkemampuan..so bila ada yg kurang 'kemampuan' sikit mesti mudah terpedaya kan..
:
:
:
:
:
:
:
:
Ko tengok kawan ko gi kelas pakai jaket PRADA, kasut MANOLO BLAHNIK ,beg LV, drive keta CAYENNE...


(Pic: googled)

tapi ko gi kelas jalan kaki jer dari hostel.makan pun duit PTPTN yg tak seberapa tu jer support, nak mintak mak bapak maunya kena maki bila diorang tau nak gi shopping..mendidih jugak kan?...
Jadi bila ada boyfren kaya yg kononnya anak tokey carpet dari iran nun tackle maunya tak BANGGA!...nak2 plak dia belanja shopping ribu raban, bawak gi tido hotel mewah yg bilik lebih besar dari umah ko...hah...kembang semangkuk lah dik non ni...
Sekali si boypren ajak gi oversea...tapi katanya dia pergi dulu ada hal skit..so ko ikut next flight tapi tlg bawak baju dia jer...
Sampai oversea ko pun jalan dgn hidung tinggi tarik luggage mahal tuh..bila masuk bawah scannner terjerit2 scanner tu berbunyi....bila pihak berkuasa check rupanya ko bawak baju yang mengandungi DADAH! (dadah di lekatkan di baju macam kita letak kanji sebelum iron baju ruh)...hah dah ko yg bawak kan?...takkan nak cakap beg org lain plak?...
Kalut tercari2 mana boyfren yg konon nak ambik kat airport tuh...sekali terus duk diam dalam bilik kebal penjara di negara orang...

NAYA jer kan?...

So berhati-hatilah wahai anak2 gadis dan tak berapa gadis melayu sekelian..
Skrang ni macam2 teknik diorang nak kelirukan kita..lagi pun kita ni tak kenal rupa bentuk dadah macam mana..pandai2 lah korang GOOGLE jer..teknologi yg ada gunakan sebaik mungkin..
Sampai kan info ni kepada sedara mara semua..

Aku pun mula2 dengar cerita sorang Prof mengenai isu ni terus terkejut..700 orang tuh..semuanya yang terpelajar..melayu pulak tuh..

WAHAI BUNGA BANGSA...BUKA LAH MATA MU SELUASNYA..PENUHKAN DADA MU DENGAN IMAN...PADATKAN AKALMU DENGAN ILMU



Sunday, July 10, 2011

Keldai

Yaaaa..semua orang tau keldai tu apa kan?..

Salah satu kebaikan keldai utk manusia:

Meringankan beban manusia..
Mungkin kat malaysia org tak guna haiwan ni sebagai medium pengangkutan..tapi di sesetengah negara ada lagi yg gunakan khidmat keldai ni..

TAPI......
Rakayat negara kita ni ramai plak yang jadi KELDAI...nak tau keldai apa?...

KELDAI DADAH...

aku ada satu info yg sangat mengejutkan mengenai siswa wanita di negara kita yang telah menjadi keldai dadah kepada boyfren sendiri...YES...WANITA...bukan siswa lelaki...

Korang agak2 berapa ramai siswa wanita yang berada di penjara luar negara akibat daripada menjadi keldai dadah?








Okeh nanti aku akan bagi jawapan kepada soalan ni dlm next entry...

Saturday, July 9, 2011

Breakfast di hujung minggu

Bangun pagi ni konon nak makan cheese cake secret recipe jer...malas nak kuar g beli breakfast..aku pun makan depan tv jer..
Tengah makan tu selang seli la dgn keja umah kan..sekali aku dtg balik depan tv tu...
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


Si rozita ni sedap jer tengah makan cake aku..iskkkisksik..buang tebiat dah kucing aku sekor ni...rezeki dia lah pagi ni..
Tuan dia plak terpaksa la wat nasik goreng telur..nasib ada nasik lebih semalam...
huhu...

Wednesday, July 6, 2011

Wordless Wednesday : Beg Raya kah?

(Pic:googled)

Tuesday, July 5, 2011

Malam Klasik 1 Malaysia

Venue : Putra Palace Hotel, Kangar
Date : 2nd July 2011


Hari tu aku ada update pic sekeping pasal dinner ni..so ini lah pic penuh tuan empunya badan..hehe..
Best jugak dinner malam tu..semuanya klasik..makanan pun ala kampung...ada rendang daging dan ayam dgn  masak lemak lontong..lama aku tak makan tempe..sedap...


 Pakai night mode...pic kuning tak nampak la sgt 'kekurangan' mekap aku..

Tepak sireh seramik mini...sgt comel doorgift ni..specially made in Kuala Kangsar.. 

As usual aku mmg banyak kebaya..so malam tu aku pakai kebaya sequin yg aku beli di Medan last year..1st time pakai ni u ols..sebelum ni tersangkut dalam almari jer..cuma kain aku ganti dgn songket yg beli kat jakel last 2 weeks..actually kain ni bukan pure songket,tp ala2 songket..harga boleh tahan jugak wpun bukan songket asli..kain yg sepasang dgn baju ni mmg singkat skit,iyer la dah beli ready made..

 Posing skit kat kapchai putih nih..

Malam tu saja aku buat rambut curl nih..teringin wei..selalu sanggul jer..so bila dah curl tak klasik lagi lah kan..ada pemilihan ratu klasik..cantik sangat diorang sanggul pakai cucuk sanggul dengan roses..tapi gambaq tak dak la plak..


Geng kapchai aku malam tuh...hehe

Ok itu jer update dinner..tata

Sunday, July 3, 2011

Nasik Lomak

Berjaya gak aku buat nasik lemak..bertahun dah tak pnh wat nasik lemak..
So ini lah nasik lomak ai..sambal sotong,udang goreng,ikan bilis and teluq rebus..meriahkan?..sambal sotong tu not bad..tapi nasiknya kureng lomak skit..kena wat selalu nnt baru pandai..hehehe..
Jom makannn..ada org tu tambah 2 kali..hehe..

Happy Sunday

Bestnya ahad ni..bangun pagi redup and sejuk jer..hujan renyai2 kt luar..actually tak berapa pagi dah aku bgn..kul 11.30..muahaha..cenggini la idup umah sendiri dgn laki berdua je kan..
Semalam aku tido lewat dlm kul 2.30 pagi gitu...iya lah aku attend charity dinner pun dah kul 12 br habis..so smlm aku pakai mcm dlm pic tu..temanya klasik satu malaysia..belasah jer wpun tak ngikut tema sgt..nnt aku update lain gambar2 penuh..
Ok lah u ols selamat hari minggu..aku nak masak nasik lemak..makan panas2 time ujan ni best ka..