Wednesday, March 14, 2012

Soal Halal...

"Alah minum sikit saja takpa ma...bukan banyak pun..tak mabuk punya..u minum sikit saja jadi ubat,baik utk badan" kata seorang rakan berbangsa cina kepada rakannya yg beragama islam...

"U boleh makan sini, restoran ni halal..takda pork"..juga kata2 seorang rakan kepada rakannya yg tadi...

Apa yg aku dapat tangkap dari ayat di atas adalah : perihal halal bagi non muslim adalah jangan mabuk dan tak leh makan babi...
Sebab tu kadang2 org ambik mudah soal halal ni sebab depa taktau erti sebenar halal tu camna..contoh kalo bawak botol arak pn dah dapat dosa..apatah lagi kalo minum 4 titik sekalipun..dan sebenarnya halal untuk makanan plak adalah cara penyembelihan dan beberapa kriteria lain lagi yg menyebabkan kita dilarang memakan makanan tersebut...

Rasanya owner2 restoran patut diberi kursus mengenai apa yg halal dan haram ni..kalo tak mmg sewenang-wenangnya lah logo halal tu disalah guna kan..
Kalo depa mmg betul2 taktau takpa..tapi yg tau buat2 taktau tu mmg Bab*y sgt la...
Nak2 lagi skang ni kes sebarkan fitnah mengenai soal halal ni berlambak melalui FB..kdg2 tu terus jadi ragu2 nak mkn kt restoran mcm McD,KFC and even starbuck etc...haish macam2...

5 comments:

SYANI said...

Betul tu.. Selalunya non muslim buat andaian macam tu. So kita sebagai muslim kena explain lebih mendalam kat diaorang.

Salam perkenalan dari saya.

KhaiRin : anies said...

betul...hakikatnya diorg masih x fhm SEPENUHNYA MAKSUD HALAL tu

eMMe said...

Lilly, kalo cam Restoran Cina Muslim, berani tak nak makan kat situ?

Anonymous said...

salam sis,
a good topic to discuss.... kadang2 org muslim pun ambil mudah pasal halal haram ni ... so that's why it gives a wrong signal to the non muslim...

sometimes saya sedih sbb kat m'sia mmg kita masih ragu2 utk mkn. sedihnya org muslim sendiri tidak ambil kisah pasal tanda halal jakim ni malah di perlekehkan.....

liss

Bitt (double IS) said...

perghh daging babi...teringat saya entry sya haritu...kenapa haram sebab dalam dagingnya jek dalam ada cacing pita yg tak buleh mati sampai bila2...mcm mana tuh..eeuuwww tu yg dijangkiti...masalahnya...mana kita nak cek dijnagkiti ke takkan...perghhh jauhkan jek la..