Tuesday, May 29, 2012

Lampu Rumah

Lama rasanya tak 'sibuk' mengenai hal-hal hiasan rumah..
Maklumlah kan pengantin lama..pindah rumah pun dah 4 tahun..
Masa mula nak masuk rumah mmg excited bab2 deko..bila dah 4 tahun rumah pun tunggang langgang..hehe
Skang ni aku pun taktau 'angin' apa yg datang kat wandy..dia yg sibuk berkisah pasal rumah..
Semalam dia basuh lantai and susun bata2 berlebihan kt tepi rumah aku..
2/3 hari lepas dia sibuk gantung lukisan yg aku beli..pastu nak cari wallpaper lah..mcm2..
Minggu lepas dia mintak aku beli lampu..dah la kena pi sorang sebab dia ada hal..
Penaning kepala aku dongak tengok lampu..
Serius taktau nak pilih..chandelier,yg jenis tali panjang tu,lampu dinding,side table lah..macam2..
Sebenarnya takder target nak letak lampu kat mana tu yg pening...
Next time korang kalo nak ke kedai lampu better pikir dulu lampu tu nak letak kat mana..apa konsep yg korang nak..nak pakai bulb kaler apa..berapa bajet..huhu..
Tetiba ja kan aku bagi pendapat deko..selalu pasal fesyen jer..
Masuk je kedai tu mata aku terus suka yg ini..


Meriah kan..kristal gantung2..harga pun meriah u olssss...tapi pikir2 balik ruang nak letak lampu cenggini semuanya ada kipas...next time lah kot beli...biar jemu dulu pakai kipas UFO tu..

Kemudian aku suka yg ni..


Kalo nak letak kat meja makan pun ok...plus tapak lampu ni boleh ubah kalo nak letak tapak panjang kiranya jadi straight 3 ketul..

Ini pun aku suka..ada roses..


Sesuai utk english style punya konsep..terus rasa nak buat konsep english style utk bilik stor kat bilik belakang rumah aku tu..apa2 pun kena cari almari dulu untuk storage...

Last skali punya lah pening...yg ini ja aku amik..

Lampu batu aja..hahaha..nak kata cantik tu tak lah sgt..tapi unik..alasannya senang aku nak cuci..kiranya aku boleh lap je semua permukaan kaca lampu ni..lampu ni nak letak kt depan pintu bilik..suatu hari nnt aku akan share photo yer..bila semua dah siap pasang..

Maintenance lampu ni bukan senang ye untuk makluman u ols...rumah my mum dulu kat bilik i pakai lampu kristal biji kecik2 tu..sekali nak cuci hambek ko!..jenuh tanggalkan sebijik2 pastu kena basuh..pastu kena sangkut balik sebijik2...sebab dulu zaman anak dara rajin lah kan..kalo skrang aku rasa taks empat dah nak cuci sebijik camtu..banyak kerja lain lagi nak kena buat bila duduk rumah sendiri..
Kesimpulannya kalo RAJIN tu takda hal..hahaha..
Next projek deko is nak mencari wallpaper utk ruang tamu and ruang makan...

6 comments:

~ain said...

suka laa lampu batu tu.. mmg senang nak cuci..

KhaiRin : anies said...

g la IKEA..pasti juling tgk lampu2 berbagai..

Nurhayati said...

kitaorg cari lampu punya la lama.
nak berkenan dihati tu byk sangat..hahaha
adala dekat sebulan setengah cari lampu saje..
habis merata semua kedai masuk.

DaZzlingLilLy said...

ain-i amik sebab snang nak cuci ..hehe..

KhaiRin-ikea tu jauh la anies..kos ke sana dpt lampu sebijik dah beli kat sini..huhu

Yati-itu lah kdg tak jumpa yg kenan di hati..hehe

Bitt (double IS) said...

unik lampu batu tuh!

DaZzlingLilLy said...

Bitt-itu lah kan..nampak simple jugak