Tuesday, January 31, 2012

Bhundaya Resort, Koh Lipe

Masa di Koh lipe baru2 ni aku stay kat Bhundaya Resort
..actually ini kali ke 3 stay sini..cuma bilik jer berlainan..kali ini dapat family bungalow..ada 1 katil single and 1 katil queen..terpaksa amik jugak sebab semua resort dah fully book..maklumlah last minit punya plan..


So ini lah bungalow kitorang..mmg cantik sebab rasa cam duk rumah kampung..utk yg ini RM440 semalam..


Kitorang dapat G305..jauh jugak dari pantai..kena jalan skit..kalo malam cam gelap plak dari coffee house ke bilik kitorang.


Luas kan bilik dia?..leh golek2 dr hujung ke hujung..hehe..aku suka tingkap yg terbukak tu..


Kali ni dah upgrade skit sebab dah pakai plasma TV..dulu tv gedabak biasa tu jer..


Toilet mmg luas..kt sebelah kanan tu ada open air tempat mandi..cantik dia buat konsep ni..


Ini plak pemandangan luar tingkap..ada patung comel naik buaian..kt sebelah kanan tu tempat mandi open air yg aku cakap..so romantik..hehe


Pemandangan sunset dari Bhundaya Resort..mmg nampak clear sunset tu dari pantai depan resort..tenang sangat..

Tengah tunggu sunset..malas nak mandi sebab air dah surut masa petang tu..

Okeh rasanya dah cukup kot entry koh lipe ni..sebelum2 ni pun dah ada ceta pasal koh lipe..nak tau lebih lanjut camna nak ke sana bleh emel i bebila masa jer ok...


Sunday, January 29, 2012

Peplum Top

Simple je tgk style pompuan ni..
Peplum lace white top + messy hair sgt feminin..
Pakai flat shoes pun dah nampak bergaya sangat..
Orangnya cantik ke pakaiannya yg cantik buatkan kombinasi simple ni nampak cun?

Owh skang gak nak cari peplum top yg cun agar diri ini pun se'cun' minah dalam pic tu..kihkihkih..

Saturday, January 28, 2012

Wear it as a beach dress!

Entry sebelum ni aku ada update pasal baju2 aku tu kan..so yg ni one of them..warehouse dress..aku pki sbg dress je..nak turun naik bot malas nk pki legging ke apa..tapi kena pakai hot pant or board short kt dlm sebab jarang skit..material dia mmg sesuai utk cuaca panas sebab tak rasa panas pun pki baju ni..topi plak pki yg sama je masa g penang aritu..malas dah nak beli baru sebab topi ni boleh lipat masuk beg..senang..beg plak I usung longchamp ni..tp kena bwk yg long handle la kan sebab mudah galas.
Ok lah next entry aku update pasal resort tempat kami tinggal plak yer..pic dalam kamera semuanya..dah lah lappy aku takle trace memory kad kamera..geram btul..

Tuesday, January 24, 2012

CNY Short Vacation

Mode: Island holiday..can't wait to touch the crystal clear water..

Sunday, January 22, 2012

Gong Xi Fa Cai

Wowweee..
Bestnya seminggu cuti direct..
Actually kemarin tak cuti kot..sebab aku kena jaga exam..burn separuh hari..huhu..
Dah la silap tgk jadual..paper petang aku ingat pagi..before 9am dah tercegat kat exam hall..cari student sorang pun takde..pelik! Terus aku call lecturer subjek tu..sekali dia kata petang..*sob sob*..takpe lah gi melawat my fren and her baby pastu terus balik umah..nasib lah dekat umah dgn exam hall..
Hari ni baru lah dapat bercuti sepenuhnya..bangun pun lewat..BAHAGIA...cuti ni tak plan nak gi memana pun ..tapi taktau lah kalo tengah2 minggu kang terasa nak terjah tempat2 best...
ok lah selamat bercuti to all of u..

GONG XI FA CAI

Friday, January 20, 2012

Tuan Kedai Yg Melampau

Owhhhh...I'm in ♥ with them..
Semua baju yg sampai baru2 ni cantik2 belaka..terutamanya baju2 H&M..material pun berkualiti..sebelum ni aku tak pernah beli H&M..ǰäķũň!..hehe..rasa nyesal plak tak beli macam yg ramai beli tu..tapi duit plak taktau duk tang mana..
As a tokei kedai..aku yg over tau..hahaha..3 tops and 1 dress..semua aku suka..cantik sgt..muahaha puji baju sendiri..rasa puas hati dapat beli baju baru..tapi yg ini tahun lepas punya purchase..so takde lah kluar duit bnyk sgt kan..beli 1 by 1 sebenarnya..cuma baru sampai serentak..
Yg ♥ no 1 dr kiri dgn ijau tu skang masih available kt H&M and on sale..no 3 and 4 tu plak warehouse..no 4 tu dress..3/4 sleeve sesuai nak pki as a dress or with jeans..yg ke 3 tu sheer silk blouse..sgt in kalo nak gaya kan dgn jeans or legging..
Owh tak sabarnya nak pakai semua baju ni..

Wednesday, January 18, 2012

WW: 2012 Trend?

(Pic:taken from cosmopolitan magazine january 2012)

Makluman mengenai GAJI SBPA

Dalam tempoh mulai sekarang hingga 16 April 2012, Pasukan Petugas yang ditubuhkan akan menjalankan kajian ke atas isu-isu pelaksanaan SBPA.



Sehubungan dengan itu, pihak Pendaftar telah menghubungi pihak JPA bagi mendapatkan jawapan tentang bulan pembayaran gaji di bawah SBPA memandangkan isu penangguhan SBPA dibangkitkan.


Melalui jawapan e-mel daripada pihak JPA telah dimaklumkan bahawa “penangguhan pelaksanaan SBPA bermakna gaji yang sepatutnya dibayar ialah gaji berdasarkan SSM sehingga kerajaan memutuskan tarikh gaji dibayar berdasarkan SBPA”.


Oleh yang demikian, semua staf akan terus dibayar gaji di bawah SSM, iaitu gaji hakiki pada 31 Disember 2011 sehingga arahan diterima daripada pihak JPA/Perbendaharaan untuk membayar gaji di bawah SBPA.

*copy email yg dihantar dari company aku*

 
Maksudnya skrang masih gaji lama yg masuk..kita tunggu je lah gaji baru tu masuk..huhu..untung sesapa yg junior sebab gaji terus banyak..dalam kepala otak ni mcm2 plan dah nak buat bila gaji baru masuk..hehehe,pompuan oh pompuannnn.... 

Tuesday, January 17, 2012

Tima Kasih Malaysia!


Tetiba ja semangat patriotik aku nih..apa salahnya kan?
Iyer lah kita ni sebagai rakyat malaysia yg penuh adab sopan santun kena ucapkan terima kasih bila kita diberi sesuatu..betul tak?
Ke nak jadi manusia yg tak bersyukur bila org bagi apa2 merungut..kalo tak bagi ,lagi lah merungut..dan kes lagi teruk bila kerajaan bagi bantuan dgn muka tak malunya ambik, tapi mulut tetap jugak merungut yg bukan2..lawak betul bila melibatkan kes2 politik nih..ok lah sebagai manusia dewasa kita boleh ja menilai sendiri yg mana betul dan salah walau apa pun yg diwar-war kan dalam media..selagi nama politik yg dianggotai oleh manusia ni selagi tu lah wujud ketidakadilan..perkara biasa lah tu...ops melalut plak dah..

Bagi yg pendapatan keluarga kurang sari RM3k semalam dah ramai dah dapat RM500 kan..bawah skim Bantuan Rakyat 1 Malaysia..banyak tu RM500..ringan skit belanja utk sebulan dua ni..


Bagi yang bergelar pelajar pun and a semua dapat baucer buku RM200..so blh la beli buku2 yg mahal utk tujuan pelajaran kan..macam aku ni keja kat universiti mmg nampak sgt perbezaan bila jual buku...sem2 yg lepas tak ramai yg beli buku rujukan yg berharga dalam RM100 ni..tapi sem ni memandangkan dpt baucer lebih dari 10 buah buku dah aku jual..bernas idea PM kan sebab bg baucer buku..

Yang paling best sekali tu sebagai penjawat awam semestinya lah skim SBPA..gaji pokok kitorang naik..alhamdulillah..tapi apsal T aku menurun ?..huhu tak paham lagi pasal skim ni..pasni nak kena kaji balik mengenai skim SBPA ni...dah la nak kena amik segala jenis exam balik pasnih..

Sunday, January 15, 2012

Belimbing Buluh

Lama tak makan belimbing kecik comei ni..Kalo dulu my mum selalu campur sekali dgn sambal belacan..mmg sedap sgt..iskkkk terus basah dalam mulut ni bila teringat..

tadi masa pi pasar terjumpa ada sorang pakcik ni jual belimbing buluh..aku pun beli skit..padahal taktau nak masak apa..sebenarnya hari ni plan nak masak sup tulang ja..sekali singgah kat gerai pakcik tu semua benda cam lengkap ja ada..terasa nak masak asam pedas pun ada..aku kaut dgn bunga kantan and daun kesom..tapi tak pasti lah betul ka dak daun kesom tu..lupa nak tanya pakcik tu..main belasah ja amik..
Bahan demua dah lengkap..skang tgh google resepi nak wat asam pedas..ada setengah tu pakai halba..setengah tak pakai..huhu..susah la taktau yg mana sedap..camna ni?...
Kang aku masak sup tulang aja ari ni..petang nnt plak baru buat asam pedas..
Korang masak apa hari ni?
Ke makan  luar ja sambil jalan2?

Friday, January 13, 2012

Baju Kurung

Sejak kebelakangan ni banyak sgt dugaan datang menguji aku..alhamdullillah allah masih sayangkan aku..
Satu persatu dia datang..and alhamdulillah semuanya boleh aku handle wpun dalam keadaan 'sedikit' stress..
Aku cuba settle satu persatu dgn keadaan tenang wpun dalam hati ni tuhan ja yg tau..dan macam biasa aku cuba jadi se'positif' yg mungkin..
Akibat dari 'sedikit' stress tu aku perasan yg aku skang cepat lupa..mungkin pikiran melayang rata kot..hehehe..
Macam semalam ni aku pegi kedai kain..dah pilih and bayar aku pun kuar dari kedai..sekali masa balik rumah tercari2 mana lah plastik kain tu..rupanya aku tak ambik pun sebarang bungkusan atau plastik dari kedai tu..agaknya bayar kemudian terus blah..haishhhh...nampak sgt pelupa..padahal dah bayar kan...
Hari ni mintak my sister tlg gi ambik..taktau lah tuan kedai tu bg ke tak..kalo tak bagi pun nak wat camna kan dah salah sendiri..umur baru nak masuk 30 dah lupa ngalahkan org tua..hehe..
Skang ni nak hiburkan hati tgh cari design kurung moden yg menarik..kdg2 selalu sgt tempah baju sampai mati idea nak wat design yg macam mana..maklum lah penjawat awam mcm aku ni banyak pakai baju kurung jer..so tiap bulan mesti ada jer yg nak menempah..tak kisah lah kurung or kebaya..tapi aku lg suka kurung sebab tahan lama..even time badan mengembang or pregnant pn boleh pakai..lagi pun baju kurung tak lapuk dek zaman..
Aku tengok design dari Button My Buttons ni pun unik..cute jer..


 Cute sangat kan..?
Tapi cam sesuai utk remaja jer..kalo aku nak buat kena modified skit design ni..
Tengok lah camna nanti jadinya..nak kena discuss dgn tailor dulu..



Thursday, January 12, 2012

Dugaan hari khamis

Pagi tadi masa bawak keta mmg ada rasa cam 'something different' jer..
Tapi nak sedapkan hati drive cam biasa lah..lepas punch card aku terus gi beli breakfast..pastu singgah isi minyak..patah balik rumah nak ambik barang..sekali sampai ja depan rumah...
Gedebukkkk..terasa cam kereta terjatuh kat bahagian depan..gear still D lagi..nak jalan dah tak bleh..aku tgk auntie2 jiran aku yg tgh bergossip tu terpana kejap dgr bunyi tu..aku matikan enjin and keluaq tgk apa jadi..ermmmm..macam yg disangka join tayar patah..kiranya tayar terpleot..hehe..nasib lah jadi depan rumah..tapi keta agak tepi jalan jugak lah..fuhhh lega..
Terus aku kejut wandy..tapi aku tak cemas sgt lah sebab ni kali ke-3 kejadian yg sama jadi kat aku..huhu..biasa lah kan keta lama..kalo org pun sakit lutut sana sini..ini kan pulak keta..
Nasib lah ada satu lagi keta..yg ni pun rosak nak kena baiki tapi still bleh jalan..nak baiki kena hembus napas 44 kali dulu..pikiaq dulu lelama sebab nak baiki pun dah lepas buat down payment keta baru..*lap ayaq mata*...
Takper lah baiki keta ni dulu sebab minor injury jer..janji leh gi keja..kalo takdak keta mmg susah nak gi keja sebab pengangkutan awam kat perlis ni macam tak praktikal..tak boleh bayangkan aku naik bas gi kea camna..hehehe..


Agaknya kalo jadi kat tengah jalan camna la aku tadi ni..dah la selalu ikut highway..kalo dulu jadi kat area opis lama takpa la jugak sebab dlm pekan dekat dgn kedai2 and ramai org..leh gak mintak tlg guard call tow track..
Sabaq ja lah dengan dugaan pagi2 hari ni..

Wednesday, January 11, 2012

Wordless Wednesday : Syurga Di Tapak Kasut Ibu

Tuesday, January 10, 2012

haiyak!

Aku ni kalo bab toilet ada satu 'kepantangan' aku..
Cukup tak suka kalo pintu masuk toilet terbuka luas sarjana mata memandang sampai nampak ke dalam bilik2 jamban tuh..haish sagt lah tak sopan kan..tambahan toilet pompuan..kalo toilet laki lantak pi ke depa..
Heran aku kekadang depa ni tak reti ka nak tutup pintu tu..tak malu ka org lalu lalang nampak kita duk Q nak masuk jamban or tengah betulkan tudung/rambut/tambah bedak depan cermin?..
So setiap kali aku masuk ja toilet mesti aku tarik main door toilet tuh..
Kebetulan tadi masa aku masuk toilet kat tempat keja...pintu mmg luas terbuka..
Tanpa syak apa2 mcm biasa aku pun tutup la pintu tuh..
Aku tengok ada satu toilet org tgh pakai sebab pintu tertutup..so aku pun masuk la toilet cam biasa..sekali aku keluar tgk sorang student tgh basuh tangan kat sinki..pakai seluar rambut pendek..rupanya student laki..
membara lah aku..terus aku cakap.."U silap masuk toilet pompuan eh" sambil aku tengok sign kat pintu masuk utama..terus aku kuaq toilet tuh..
nasib lah student tu tak wat 'hal' pelik2 kan..agaknya dia tersilap toilet kot..tak tengok sign terus masuk..
Itu lah satu penyebab lagi kenapa aku suka tutup main door toilet sebab sign ada kat situ

(Pic:googled)

..kalo terbukak camna org nak tengok..nak2 lagi kalo kita tak biasa dgn toilet kat situ..kalo biasa takper sebab dah tau mana toilet laki or toilet pompuan kan..

Monday, January 9, 2012

Color Blocking on Saturday

Demam i dah kebah!

 Super LIKE dis yellow beg..pembuka tirai 2012..azam tahun ni nak kumpul beg kaler-kaler..ijau,ungu,oren,pink..and blablabla...hehe..owh beg ni brand Warehouse yer rakan-rakan penggemar beg sekelian..
Masa beg sampai aku ni punya lah excited..pindahkan semua barang dalam beg cap ayam ke beg jaundice ni..sekali keesokan nak bawak aku pakai baju ala2 red+pink..kena kerja ari sabtu sebab jaga exam..huhu..lantak lah janji leh bawak beg baru..color blocking lah kononnya..

matching tak?..belasah jer lah labu...hehehe..

Saturday, January 7, 2012

Review Falsies Mascara

Amacam nampak tak beza bila pakai FALSIES ?..sebelah mata lg tak pki maskara pun..bulu mata I ni jenis yg banyak,tapi tak panjang sgt..so bila pakai menyerlah skit kan..setakat ni I puas hati dgn effect falsies ni sebab padan dgn harga dia yg sederhana tu..
Tapi I ada baca review yg mascara ni cepat kering dalam botol..mmg nampak mcm agak sikit kandungan mascara kat sikat tu lepas kita keluarkan dari botol,tapi tak pasti lah mungkin jugak diorang guna bahan2 berlainan kan..ewah mcm masakan plak nak guna bahan bagai..
Ok tak nana? Pic taken using my BB jer..update terus dari phone lg cepat.kalo nak pki kamera lambat lg la I nak wat review ni..hehehe..

Friday, January 6, 2012

Durian Belanda

Kalo dulu masa kecik2 aku suka makan buah durian belanda..juicy and manis and ada rasa lemak2 skit..sedapnyaaaa..tapi skang tinggal kenangan jer..susah nak dpt durian belanda..dulu ada sepokok durian belanda kat dusun my dad..sebab tu dapat merasa makan durian belanda yg berisi putih ni..
Tadi masa singgah Ayamas aku tengok ada jus durian belanda ni..wpun tak sesedap jus asli or buahnya boleh lah mengubat rasa rindu tu kan..ada jelly dalam jus..rasanya jus mangga F&N Fruit Tree ni lagi kaw..merbelles sedap..harga tak tau lah berapa..aku main bayar je tadi..

Thursday, January 5, 2012

"Jaundice"

Entah apsal tetiba aku yang tua bangka ni kena 'jaundice' musim ni..ke mata yg 'jaundice' tak pasti lah..
Tapi 'jaundice' aku ni tak merbahaya kalo takder duit dalam tangan..tapi kalo ada duit mmg MARABAHAYA..isk takut!
Skang ni asal nampak benda kuning jer mesti bekenan di hati..dulu2 aku tak suka si kuning ni..tapi skang suka sangat..minat dari jauh jer lah..sebab dia mahal..

(pic:googled)

pastu bila MyVi kuar kaler kuning pun aku suka tengok..cuma tak bekenan tang bontot dia jer..but very yummylicious yellow..

(Pic:googled)

Bukan aja kena 'jaundice' dgn benda yg besaq2..benda kecik pun aku 'jaundice' jugak..
First time tengok terus jatuh chenta..
Gucci mayfair small tote..adusss..tak mampu lagi nak memilikimu whai cinta pandang pertamaku..huhu


Kemudian si duri ni pun aku suka..entah apa2..

Sam Edelman Lorissa Spike Heels..takpa nnt gi Hatyai cari yg seakan2 kuning camni..nak beli 2/3 pasang pun boleh kalo kat sana..hehehe..

Yang ini plak aku nak tunggu sale..kalo sesapa nak yg ini boleh beli dari aku yer..korang komen jer kat pic FB aku..nnt sale aku bgtau korang..

Boleh pakai gi kerja..pair dgn tudung Fareeda pun cantik..or printed shawls pun lawa..

Okeh sekian aja ceta 'jaundice' aku utk hari ni..masa2 depan tak tau lah pulak nak demam apa..maybe kepialu ungu ker..hehehe..

*mode: tengah tunggu handbag 'jaundice' sampai

Wednesday, January 4, 2012

The FALSIES Mascara

My first makeup for 2012..
As usual aku sukakan color botol tu..actually purple..tapi nampak cam pink dalam pic ni.
masuk jer guardian mata terus 'tangkap' mascara ni..amik tanpa check harga..pastu masa bayar cam terkejut..huhu..RM42.90..iya lah kan selalunya mascara Maybelline ni below RM40 jer..tapi bayar ja lah..nasib duit dalam wallet tu cukup..
Effect dia sama jer mcm mascara volume express yg botol kuning tu..ok lah kan sebab harga pun sedang2 aja..aku lagi suka mascara yg berus dia cam sikat tu..tapi korang leh cuba sebab lain org lain effectnya kan..


Masa tgh bayar kat kaunter ternampak EPO Blackmores ni ada promotion..2 botol 180 bijik pastu dapat free 1 botol 60 bijik plak..selalu aku beli EPO 1000 mg yang 60 bijik tu dalam RM50++ kalo tak sailap..tapi 3 botol ni cuma RM99.88 jer..apa lagi tambah lagi satu barang..huhuhu..

Tak kisah sangat lah beli supplement utk kesihatan ni..nak2 pulak umur dah nak masuk 3-series tahun ni..kena lah gigih buat persediaan dari sekarang..u ols jgn taktau yg EPO ni baik utk pompuan..ni ada sikit information yg aku copy dari http://www.vitaminuk.com/:

The Benefits of Evening Primrose Oil


EPO has been shown to be beneficial for a wide range of conditions.

Premenstrual Syndrome (PMS)has been shown to eradicate swollen abdomen and breast discomfort as well as reducing irritability and depression.

Eczema and other skin disordersavailable on prescription for eczema Psoriasis may be helped by EPO and Fish Oils.

Cholesterol and Blood Pressurehas been shown to reduce high serum cholesterol and blood pressure, but may take several weeks or longer to achieve.

Rheumatoid Arthritissufferers have discontinued use of non-steroidal anti-inflammatory drugs after supplementation, but it is more effective when taken in conjunction with fish oils.

Alcoholism may make withdrawal easier, and reduce post-drinking depression.

Immune Systemlow levels of essential fatty acids may stop the action of interferon, and body’s natural virus killer.

Other conditions Obesity, Benign Breast Disease, Childhood Hyperactivity and Schizophrenia have all been shown to be helped by EPO supplementation.

untuk merasai keberkesanan EPo ni kita digalakkan amik 3-6 bijik 500mg sehari..ataupun kalo guna yg 1000mg punya leh amik 3 bijik sehari..
Jom sesama menyihatkan diri..bukan susah pun telan aja..'hendak seribu daya' yer kengkawan..hehe