Monday, April 30, 2012

Selesai & Stress

Hari ni cuti.So amik kesempatan settlekan a few thing yg asyik tertangguh.
Tadi terus hantar kain-kain pasang yg beli di vietnam aritu..kiranya tempah utk raya lah ni..raya 2 pasang jer..sepasang lagi utk nak pki ke wedding my fren bulan june nanti..total 3 pasang semuanya RM330..termasuk yg sepasang tu aku tempah utk patch lace..lace aku punya sendiri..tp rasa cam ok kot harga tu..kalo kat kl taktau lah berapa harga utk 3 pasang kan..
Yg stressnya satu hal jer..auntie tailor tu cakap ukuran aku semuanya bertambah..huhu..nampak sgt mengembang dgn jayanya..nasib lah tadi ukur balik..kalo tak aku pki baju raya nanti jd sarung nangka..hahaha..
Jom exercise..kurangkan makan..terkesima kot!

Sunday, April 29, 2012

Ho Chi Minh City-Day 2/Part 2

Lepas balik dari Cu Chi Tunnel terus ke Restoran Samsuddin..
Personally aku rasa makanan kat sini yg paling sedap..terasa kepuasan bila dapat makan kangkung goreng belacan dan lauk2 lain yg sedap..
Pic credit to saigonezumi

Perut dah kenyang kitorang terus ke War Remnant Museum

Kat sini ada banyak gambar-dari zaman perang sampai lah camna saigon membangun balik lepas peperangan tu..
gambar mayat kena potong kepala pun ada..sedih sgt tengok gambar2 dalam ni..mmg kejam perbuatan tentera AS masa tu..


Ini serpihan kapal terbang AS...



Kamera yg digunakan oleh seorang japanese photographer utk amik gambar2 pada masa tu

My fav photo...




Ini kat luar muzium..

Next ke Hard Rock Cafe Ho Chi Minh..



Rock Shop sini tak banyak choice sgt baju dia..dia punya cafe underground okeh..tapi tak masuk pun..singgah beli souvenir jer..

Next terus ke pejabat pos,kat sini currency rate paling ok..kalo korang nak tukar duit sila tukar kat sini..


Kat depan pos opis tu Cathedral church..ada tempat menarik nak posing..
Kitorang posing kat sini aja..personally area sini cantik sgt kalo nak bergambar..

Kemudian gi shopping plak...kat kedai-kedai silk and butik Hong Anh (end lot)..


Aku suka yg ini..ready made with beads..tapi tak ngam plak saiz dia..huhu


Penat dah kot pilih kain..tengah tunggu geng2 yg lain..


Kat kedai2 ni harga chiffon and cotton agak mahal sikit dari Ben Thanh okeh..tapi tourist guide cakap kat sini lebih up to date design2 kainnya..telekung pun ada yg cantik2..


Ketua rombongan tgh bincang plan malam ni nak ke mana..
Memandangkan kitorang takde plan apa2 si khairi tu cadangkan ke Puppet Show or River Cruise..
Kitorang plan naik bot lah kan..leh rileks2 tgk pemandangan Ho Chi Minh dari atas bot sambil dengar lagu..
Sebelum naik bot kita makan dulu..kali ni dinner kat VN Halal Restaurant...food dia okeh..
dekat je dgn Ben Thanh Market tu..


Pic ni clear sangat..my fren guna phone samsung rasanya..suka i..mcm flawless giler..hahaha..



Bot yg kitorang naik betul2 depan Majestic Hotel..


ada 3 bot semuanya..yg ini tak termasuk dlm pakej kitorang so kena bayar USD10 per person..of kos tak amik yg leh makan..pakej minum soft drink dgn kekacang ajer..


Kat atas bot ada tradisional music show


Fire Dance Show...sexy siottttt..hehe


Comel minah vietnam ni..i suka tgk dia..badan cantik jer diorang ni..


 Group yg paling ceria kata si khairi tu..hehehe..skit2 pose..


Lepas naik bot tgk pemandangan Ho Chi Minh waktu malam terus ke pasar malam..hehe..sambung shopping...
Next entry plak sambung ke Mekong Delta...




Saturday, April 28, 2012

Fasha's Wedding Dress

Tahniah buat pelakon terkenal Fasha Sandha...dah selamat menjadi isteri Jejai yg sah..
Lepas ni harap2 no more gossip pasal diorang lagi..


Aku suka tgk baju fasha yg ada polka dot/stud tu..mmg lain dari yang lain..tapi design kain i kurang minat sebab mcm simple sgt..taste org lain-lain kan..


Mekap okey sesuai dgn majlis akad nikah..and yg paling aku suka hiasan bunga di rambut..cantik sangat..


Nanti kita tunggu reception diorang plak..mesti lawa kan dress dia..

*All pic are credit to beautifulnara.com*


Friday, April 27, 2012

Boyfriend Blazer

Zaman skang org dah tak pakai blazer utk acara formal semata-mata..
Ramai je yg pakai utk acara santai macam gi shopping or makan2..
My first love on blazer is the Topshop blazer yg i try dlm entry ni: 3 SERIES
Tapi disebabkan harga agak 'out of my budget' so i choose yg ala2 ini:

Yg ini dari Forever21...

Cuma aku punya kaler hijau..3/4 ruched sleeve..

Harga memang berbaloi dalam RM140 aja..
Rasa jatuh chenta la plak dgn boipren blazer ni..so skrang tgh cari2 kaler kuning and merah..
I dah tengok kat ZARA..ermmmm..harga agak 'up' skit...

Yg ini RM279...kuning ni mmg idaman lah kan..


 Pique blazer..RM279..merah mengancam..huhu

Or JADE color?..sgt menarik..RM279 jugak..

Dah ada yang berkenan?
Sila kunjungi butik berhampiran anda..

INGAT YER U OLS:
Alah membeli menang memakai

Thursday, April 26, 2012

Cik Juane Passion and Cik 5171

Mcm dah lama tak update pasal handbag-handbag idaman kan..
kalau sesapa yg dah lama baca blog aku mesti tau yg aku 'gila'kan handbag..
Update mengenai cerita handbag tak bermakna nak membeli kan..
Kdg tu aku minat...ada niat nak beli..tapiiiii...bajet takder..
So setakat meroyan kat sini aja lah..
Yang terbaru aku minat sangat dgn Cik Juane Passion..

Spesis LV Alma Vernis..kaler baru agaknya..turqoise pun ada..bak kata my niece ini 'kuning lemak ketam'..hehe..kalo pakai dgn white plain tops and jeans pn dah cukup WOW!

And tadi ni tetiba plak secara tak sengaja berkenalan dengan menda alah ni plak..
Parah betul penyakit internet nih...
Yg ada bow cenggini mmg cute...

(Pic:googled)

Namanya chanel bow sunglasses 5171...agaknya berapa lah harga dia kan...kalo termampu terhingin benor nak memiliki..hajat besaq la tuan blog ni kan..kalo yg atas tu mcm ermmmmmm....sipi jer harapan tuh..hehehe..


Wednesday, April 25, 2012

Rezeki di hari rabu

amacam dah tengok slip gaji baru? (org gomen yer)
ke tgh Q depan atm skang ni?
hehehe..apa-apa pun bersyukur dgn kenaikan kita dpat tu..alhamdulillah...
Aku tadi dah tgk...happy sgt..hehe..
Jom kita buat bajet listkan benda2 yg sepatutnyaspend guna duit tu...takpun simpan skit utk raya kan..

Tuesday, April 24, 2012

Ho Chi Minh- Day 2/Part 1

Seawal jam 6 pagi aku and roomate dah bangun..
Nak pi jalan mmg semangat lah kami berdua ni..
Pastu kul 7 turun breakfast..
Bas dtg amik kul 8pg terus ke Chu Chi Tunnel..
Amik masa dlm sejam baru sampai dr HCMC..


Sepanjang dalam bas tu aku dgn kak nona siap buat rambut lagi..
ni best bila ada yg pandai jalin rambut..


Ini map Chu Chi Tunnel
Actually nak masuk kena beli tiket..aku taktau berapa harga per head sebab semua dah masuk dlm pakej we ols..

Tunnel ni sangat luas..yg kita visit cuma sebahagian kecil jer..

Bergambar depan pokok nangka yg banyak giler buah..huhu..padahal kt msia pn berlambak kan..

Ini entrance nak masuk ke tunnel..actually tunnel besar..pastu jumpa balik area hutan..bukan dlm tunnel pun..


Dah lepas tunnel besar tu terus ke salah satu pondok..kena tgk tv dengar penerangan tentang Chu Chi Tunnel..kitorang cam biasa tak dgr pun sebab asyik bergambor..hehe..ramai group2 mat saleh yg datang..


Lepas dah habis dgr penerangan..bermulalah sesi tour..hehe..
Yg paling femes semestinya dia tunjuk cara tentera Vietnam or Vietkong masuk tunnel and camna depa tipu mat saleh..


Pastu tetiba aja tourist guide tu suruh aku masuk wat demo..aku memula taknak sebab pki jeans kaler light blue..tapi masuk jgk lah..bila lg nak coba kan..

takut tak leh naik balik sebenarnya..hehe..
Ada sorang akak dlm group kitorang nak cuba jugak masuk..last skali koyak baju dia sebab sangkut tang bontot masa nak keluar...lubang dia mmg kecik u ols..sebabnya org vietnam halusssss jer..dedulu depa makan ubi kayu masa hidup dalam tunnel ni..aku pun kira ngam2 aja..haha..

 Jenuh nak push badan naik ke atas..

Yg ini plak si Khairi demo camna vietkong wat perangkap

 Taraaaa!


Tajammmm..takut wo..

Sama tak rambut kami?...hehehehe


Kereta kebal pun ada...


Ini tempat wat senjata..
actually ada banyak lg khemah tempat memasak,tempat meeting...banyak lah..tak ingt dah..

and jalan lagi..peluh menitik tap..tap..tappp dah oi..makin panas..

 Ada shooting range..best kot..aku try menembak dgn senapang AK47..10 bullet for USD17.5
excited kot..yg lainnya semua polis..haha..so depa smua buat bodo aja..aku ja yg try p menembak..
pic tadak la plak..nnt aku mintak dgn kawan n will upload later..

Ini plak dia wat lempeng ubi kayu kot..tapi lembik..mcm pembalut popia tu..


Sila jgn jemu tgk muka tuan blog yer..

 Ada terowong yg korang leh masuk pastu keluar ikut pintu lain..aku tak masuk pun..sebab period..takut jugak kan tempat2 camni agak 'keras' skit..so korang kalo g sana sentiasa beringat-ingat skit yer..al maklumlah tempat tentera US terbunuh and etc...
Last skali ada makanan..hehehe..
Tapi ubi kayu cicah kacang dgn teh je u ols..


Kira ok lah tu kan..layannnn


Time ni dah panas..peluh ketiak dah haku..
Kat sini ada jual cenderahati..kalo berminat leh la beli..aku tak beli apa2 pun..


Pose dkt pokok buluh plakkkk..actually jauh jalan sebenarnya..nasib bwk mineral water..

Tapi tak panas sgt sebab banyak pokok2..time ni dah ramai tourist..mcm semak skit..nasib we ols pegi awal...

Okeh jap lagi sambung day 2 part 2...rasa cam panjang plak ceta aku..hehe