Thursday, May 31, 2012

Bird Print Jacket

Saya sangat suka ini jacket maaaa...
Printed jacket from Warehouse..
Cinta pandang pertama gitu...

I dah ada 2 plain blazer..rasanya cukup utk penuhkan koleksi plain..skang nak cari printed blazer plak..

Pakai dengan color coloured pants pun sesuai..


Or pair it with jeans and striking color wedges...


cantik kan..tambahan lagi gabungan warna kelabu+pink+teal+orange sangat ngam..

Nak satuuuuuuuuu.....hehehee

*uols boleh order dari i kalo nak...

Wednesday, May 30, 2012

WW: Fillin' inside the white C paper bag

Tuesday, May 29, 2012

Lampu Rumah

Lama rasanya tak 'sibuk' mengenai hal-hal hiasan rumah..
Maklumlah kan pengantin lama..pindah rumah pun dah 4 tahun..
Masa mula nak masuk rumah mmg excited bab2 deko..bila dah 4 tahun rumah pun tunggang langgang..hehe
Skang ni aku pun taktau 'angin' apa yg datang kat wandy..dia yg sibuk berkisah pasal rumah..
Semalam dia basuh lantai and susun bata2 berlebihan kt tepi rumah aku..
2/3 hari lepas dia sibuk gantung lukisan yg aku beli..pastu nak cari wallpaper lah..mcm2..
Minggu lepas dia mintak aku beli lampu..dah la kena pi sorang sebab dia ada hal..
Penaning kepala aku dongak tengok lampu..
Serius taktau nak pilih..chandelier,yg jenis tali panjang tu,lampu dinding,side table lah..macam2..
Sebenarnya takder target nak letak lampu kat mana tu yg pening...
Next time korang kalo nak ke kedai lampu better pikir dulu lampu tu nak letak kat mana..apa konsep yg korang nak..nak pakai bulb kaler apa..berapa bajet..huhu..
Tetiba ja kan aku bagi pendapat deko..selalu pasal fesyen jer..
Masuk je kedai tu mata aku terus suka yg ini..


Meriah kan..kristal gantung2..harga pun meriah u olssss...tapi pikir2 balik ruang nak letak lampu cenggini semuanya ada kipas...next time lah kot beli...biar jemu dulu pakai kipas UFO tu..

Kemudian aku suka yg ni..


Kalo nak letak kat meja makan pun ok...plus tapak lampu ni boleh ubah kalo nak letak tapak panjang kiranya jadi straight 3 ketul..

Ini pun aku suka..ada roses..


Sesuai utk english style punya konsep..terus rasa nak buat konsep english style utk bilik stor kat bilik belakang rumah aku tu..apa2 pun kena cari almari dulu untuk storage...

Last skali punya lah pening...yg ini ja aku amik..

Lampu batu aja..hahaha..nak kata cantik tu tak lah sgt..tapi unik..alasannya senang aku nak cuci..kiranya aku boleh lap je semua permukaan kaca lampu ni..lampu ni nak letak kt depan pintu bilik..suatu hari nnt aku akan share photo yer..bila semua dah siap pasang..

Maintenance lampu ni bukan senang ye untuk makluman u ols...rumah my mum dulu kat bilik i pakai lampu kristal biji kecik2 tu..sekali nak cuci hambek ko!..jenuh tanggalkan sebijik2 pastu kena basuh..pastu kena sangkut balik sebijik2...sebab dulu zaman anak dara rajin lah kan..kalo skrang aku rasa taks empat dah nak cuci sebijik camtu..banyak kerja lain lagi nak kena buat bila duduk rumah sendiri..
Kesimpulannya kalo RAJIN tu takda hal..hahaha..
Next projek deko is nak mencari wallpaper utk ruang tamu and ruang makan...

Sunday, May 27, 2012

The Owl Necklace

Ini antara 3 ekor burung hantu yg aku ada..hehehe


Actually classic owl necklace dah lama kan trend ni..
Tapi baru skrang aku teringat nak pakai sebab yg first aku beli kaler gold tu hilang..sempat pakai sekali jer..pastu cari2 taktau aku letak mana..so careless..
Recently berjalan2 di Tesco ada ternampak satu gerai jual owl necklace ni..satu RM17 gitu..so aku amik 2 dapat RM15 per piece..beli yg classic gold dgn colourful tu sebab cute sgt..hehe..yg tengah tu dah lama beli..tapi rantai dia dah berubah warna dari gold ke hitam..hishhh..sayang betul..

Pic semalam..first time melaram owl kalerful tu..

i pakai dgn plain red jacket and sleeveless biru jer..earring pun tak pki..biar owl necklace dominant..

Friday, May 25, 2012

Happy Holiday

Kejap ja dah jumaat..
esok cuti sekolah pun dah start..keduri kawin berderet2..kenduri bersunat pun banyak jugak..
Kata nak ke Langkawi..
syok jugak kan!..asal jalan2 ja kembang setaman hati ni kan..haha
jadi lah wpun Langkawi tu sekangkang kera aja dr rumah..
Tapi cuaca skrang ni tak berapa cun plak nak ke sana..
Dari pagi asik hujan ja..
I ada nampak banner tentang LILAC-Langkawi International Laksa Carnival
macam menarik jugak kan..peminat laksa mesti suka ni..
Sesapa ada resepi istimewa laksa turun temurun pun boleh join carnival ni..
Chef Wan pun ada jadi hos utk LILAC ni..
Jom reramai pi kalo dekat..hehe

Pic: LADA's web

Thursday, May 24, 2012

Demam kepialu purple

Aku kalo nak beli handbag selalunya akan pilih kaler yg aku takdak lagi..
Walaupun mata bekenan kaler yg ke arah kaler kesukaan aku which is red/pink..aku pujuk jugak hati amik kaler yg belum ada..kalo nak dikira bag aku yg kaler hitam cuma ada 2 aja..putih/krim plak sebijik..
Tapi mungkin jugak aku ni peminat warna2 terang..sebab tu aku nak ada semua kaler..setakat la ni kaler yg takdak lagi : hijau,purple,biru gelap, biru muda,putih and...isk mcm banyak lagi ja yg takdak..

Baru2 ni aku tengok Balenciaga ada keluarkan kaler Violet..limited edition collection..


And satu lagi YSL Muse purple ni..YSL ni Datin M duk cucuk i.."Datin M kalo i banyak duit dah pesan 7 bijik bag dah kat Datin M"..jauh tu Datin M kena import dari Paris-KL-Perlis..hahaha..baik jgn racun pikiran i lagi k..


Datin M suh i tgk pic lindsay lohan bawak si Muse ni..

Amacam?..rock tak?..jenis camni senang sebab boleh galas kat bahu..i kalo jenis hand carry boleh pakai kejap2 aja..lama2 kang rasa rimas..sebab nak bawak banyak barang..

Sekian!

Wednesday, May 23, 2012

Wordless Wednesday : Lala Goreng Cili Padi


Nyum!..Terubat sudah kempunan nak mkn lala..hehe

Tuesday, May 22, 2012

Dapat cucu lagi

Kali ke 3 dah aku dapat cucu..jadi nenek lagi nampak gayanya..
Kali ni Teeta beranak 6 ekor..tapi sekor mati..
Dua hari lepas dia beranak, anak dia pun beranak jugak..hehehe..kiranya aku jadi moyang gitu..
Tapi anak dia sepupu wandy yg bela..nasib bukan aku yg bela..kalo tak ada 9 ekor kitten lah..banyak tu..tak sanggup..huhu..
Yg 5 ekor ni pun nak kasi org..malas aku nak bela reramai..dah la selalu outstation..kesian depa nnt..hehe..
Agaknya kalo Teeta tu blh cakap mst dia marah aku kan..memandai ja sedekah anak dia kat org..teruk dia ngandung 3 bulan and sakit beranak..suka hati ja aku kasi kat org..

Ni kira family potret gitu..hehe..tetiba si Puteh tu pi duk sekali dlm kotak..dia tu sejuk sebab lepas mandi memalam buta..nasib la dia tak gigit baby dia tu..aku keluarkan dia dr kotak pun dia masuk balik..
Last2 kena jerkah sekali baru dia tak masuk balik..kucing pun paham kena marah..kesian dia..hehe

Monday, May 21, 2012

Blue + Red

First time tgk pic alma vernis terus jatuh chenta..
Dulu suka kaler Juane Passion..skali tgk biru dgn merah ni bersebelahan terus sentap!
Hehehe..kalo boleh nak ja beli semua..pastu susun skali snap pic..habis org lain plak sentap kan..hahahha..berangan aja okeh..

(Pic:google)

Dari pic alma ni aku dpt inspirasi nak 'ber'color blocking camni jugak..tapi bukan la sama sebijik biru and merah tu..lain skit lah..

Aku pakai Warehouse Mirrored Blouse


dgn crop pants merah..


 And also red earring..red shoes..

red chair..hehehehe..

Tak dapat alma in blue+red..dapat dressup kaler blocking in blue+red pun jadi lah kan..

Friday, May 18, 2012

Dee Dee Thai Restaurant, Alor Setar

Semalam Perlis cuti sempena hari keputeraan DYMM Raja Perlis..
So mula lah aktiviti merayap aku..hehe..gi Alor Setar aja pun..gi Tesco, KMC melawat bro in law and of coz makan2..
My fren yg kenalkan restaurant ni..
Memang sedap tom yam dia..marvelles okeh..tapi kami tak order banyak menu sebab berdua aja..wandy pi kedai accessory keta..malas ar aku nak ikut..lama plak tu..nasib ada kawan lepak makan2..
Kami ke Dee Dee Thai Restaurant..
Restoran ni terletak depan PMC..senang nak cari kalo u ols tau PMC kat mana..

Pic:google

Persekitaran reatoran ni sgt bersih..kt entrance ada iconic statue of thailand..sawadikapp..hehe


 Interior pun just nice...

Pic:google

Masa we all sampai takde org lagi..skali tgh makan pusing belakangdah ramai..hehe

Order 3 jenis makanan...air plak minum jus jer..

Mixe veggie, Tom Yam Seafood and Yen Kai Tok..

Actually Yen Kai Tok tu soft bone chicken goreng garing..mmg rangup bila kunyah rasa liat skit..hehe..aku ni asalnya nak teman my fren makan jer..skali rasa tom yam sedaps..terus makan jugak..haha..
Total semua makanan RM47.00..ok lah tak mahal sgt sebab portion agak besar sesuai utk 3 org apa yg kami order ni..


ini muka sebelum makan..


As usual pic tuan blog posing mesti ada..ngeee :D

Lain kali nak repeat ke restaurant ni lagi..nak try kensom plak..huhu..


Wednesday, May 16, 2012

Institut Kaunseling Rumahtangga Tak Bertauliah

Aku taktau knapa recently rumah aku dah jadi macam institut kaunseling rumah tangga..
Ada ja kenalan yg datang ke rumah nak mintak tlg hal rumah tangga diorang..
Macam2 kes la kan..itu ini itu ini..
Kadang aku sendiri jadi insecure dgn rumah tangga aku sebab terfikir camni "mcm mana if 1 day benda ni berlaku kat aku?"..haishhhh..mintak simpang lah sgt..jadi takut..iyer lah bukan nak kata rumah tangga aku perfect..cuma bisikan syaitonirrojim tu kuat..
Kalo dah org datang rumah takkan nak hambat balik. kan?...bila dia start bercerita aku cuma ermmm...ya...tak....itu ja lah yg aku mampu cakap..yg lain lagi banyak mendengar..kadang susah kita nak komen/bagi nasihat lebih2 mengenai rumah tangga orang sebab kita tak berada dalam situasi depa..
Satu hal lagi kalo aku tau kebenaran yg sebelah pihak buat,mmg aku diam jugak..kdg jadi serba salah..kalo cerita benda yg betul kang dah runtuhkan masjid org..kalo mengaku cakap taktau kang jadi pembohong plak..susah la oiiii..jadi serba salah..
Kompiussss....aku plak yg pening..nasib lah jadi pegawai biasa aja..kalo jadi kaunselor maunya masuk hospital sebulan sekali sebab stress..huhuhu

Tuesday, May 15, 2012

Samudera Curry House

Semalam gi dinner kat Samudera Curry House
Planning awal nak makan pepahat/siput buluh dgn ketam..
Sebabnya amsa siang tu time blogwalking terjumpa pic seafood yg sgt menggiurkan..meleleh ayaq liuq cek!
Apa lagi malam terus terjah ke Samudera Curry House..
Sekali masa duk usha menu..waitress tu cakap ketam takdak..huhuhu..sedihh...
pastu tanya dia siput apa yg ada..semua takdak jugak..siput cuti sekolah balik kampong kot!
So order jer lah apa yg ada..


Ini sotong buluh namanya..boleh tahan jugak..ala2 sambal tumis tapi ada serai..sapa yg tak makan pedas mesti soka punya..sambal tumis light2 gitu..udang buluh pun ada..dia serve lauk dalam buluh kemudian ada api kat bawah tu..unik kan?

Ini pulak tauhu isi ketam dengan udang goreng nestum..tauhu tu aku request taknak mix veggie..udang plak mmg rangup and ada rasa lemak manis nestum..
Semalam mmg dalam sejarah sebab tak amik nasik..
Diet lah kununnnn...hahahaha
Padahal kul 7ptg sambil layan seindah sakura dah belasah nasik padphet..
Total semua makanan dengan air jus 3 rasa dua gelas RM37..
Korang boleh datang ke sini sebab tempat makan sngt selesa..open air tapi ada bumbung..takdak ekon okeh..menu kebanyakannya chinese style..

Thursday, May 10, 2012

Saya nak jual kasut saya!

And baju2 lain..
Skang tgh mood nak mengemas almari..
So yg mana pakai sekali dua aja..baik aku jual..
Pic tak sempat snap..aku amik yg mana ada dlm blog ni jer..

ASOS LADYBUG Toe Cap Neon Ballet Shoes
Size : UK5/sesuai utk US6 or US6.5
Condition: Ada minor scratch kt belakang sebelah kasut..aku kasar sgt masa duk try2 catwalk dlm umah..tak penah pki kluar pun lagi okeh
Price: RM80



RIVER ISLAND Heart Mesh Heels
Size:UK6/ fit US8
Condition: Perfecto! tak penah pakai lagi..mcm biasa catwalk dlm umah aja..
Price: RM70



LV Nevrfull MM Monogram Canvas Bag
Condition: Cun lagi..ada minor kesan dakwat pen kt dalam..kat luar semua elok lagi..leather dah bertukar kaler..paper bag,dust bag and resit pun ada lagi..reason nak jual sebab tuan empunya teringin nak beli neverfull lain plak..dari terperap dalam almari baik jual..
Price : PM(Boleh nego)

Pic pakai BB jer..kalo nak pic yg lagi clear nnt emel i.....

*Please add RM8 for postage..bag free postage..

esok nak upload baju2 and jacket plak..tungguuu..

Wednesday, May 9, 2012

Wordless Wednesday: Self Reward

Tuesday, May 8, 2012

Looking for more..

Berkurun dah beli..
Tapi baru merasa pakai..
Sekali dah pakai terus jatuh chenta..
Rasanya berbaloi aku beli peplum top ni sebab badan aku jenis lurus mcm pembaris..takde shape..hehe..

Bila pakai peplum top rasa cam ada curve jer..
Walaupun ilusi optik semata-mata,tapi bagus sebab buat kan aku feeling cantik..hahaha..perasan sendiri jer lah!..secara tak langsung boost my confidence level..
Satu kelebihan peplum top yg aku rasa sgt penting is:
Dia blh sembunyikan lemak di perut..hehehe..sebab dia kembang kat pinggang..so bila ko duduk tak nampak part yg berlipat-lipat tu..huhu
Rasanya peplum ni sesuai je utk yg curvy jugak..ce korang tgk perbandingan artis-artis ni pakai..

(Pic:googled)

Amacam cantik tak?

Friday, May 4, 2012

Kegemaran terbaru..

Buat pencinta kopi , anda patut cuba Nescafe Gold
Mula-mula beli rasa cam mahal jerk..iyer lah kan nama pun ada GOLD..
Bila dah rasa mmg puas hati..
Sedap..
Dalam RM17+ untuk 200g jar..
Kat kedai runcit biasa aku tak jumpa,tapi dapat beli kat 7eleven..
Aku baca kat website nescafe katanya "premium blends made from finest selection of Arabica and Robusta beans"
secara ringkasnya rasa dia kurang pekat dari nescafe biasa tu..ala light2 coffee gitu..paham ke tak?..erkkkk..susah nak explain..Nescafe ni hanya sedap utk Nes O sajer..kalo Nes susu mmg out..maybe sebab dia light coffee kot..
Sila lah coba yer..

Thursday, May 3, 2012

Ho Chi Minh City-Day 3 & Day 4

Hari ke 3 kitorang ke Mekong Delta..
Amik masa 2 jam dari HCMC ke sana..

As usual pagi2 smuanya ceria nak berjalan-jalan..

Kat sini Mekong Rest Stop..cantik and bersih R&R sini..sangat puas hati dgn toilet dia..cuma....bab takde paip air nak basuh tut jer..huhu..so kena bwk botol mineral kosong..

Sampai sana terus naik bot nak ke sebuah pulau yg aku taktau nama apa..actually ada banyak pulau okeh..

Dekat aja pulaunya..yg nampak kt blkg bot tu..

Semua pakai topi 3usd..barangan yg dijual di jeti agak murah nak compare dgn HCMC..contoh mcm tshirt budak korang blh beli kat sini..
First skali sampai sini adalah sesi honey testing..diorang ternak lebah sebab nak amik madu and produce royal jelly..

 Boleh test calit madu dari menda alah yg dia pegang tu..lebah tak sengat pon..baik kan?..hahaha


Next kitorang dijamu dgn teh madu..sedap..tapi sikit..


Next dia bagi halwa..ada macam2..halwa kelapa,halia kacang tumbuk and kerepek pisang rasanya..hehe

 Kat sini korang boleh beli pure honey dgn harga 5usd utk satu botol 500ml..

Next sambung shopping..hehe..sini mostly industri IKS utk penduduk tempatan..
Ada coconut candy factory,art shop and macam2 lagi kat sini..


Produk kraftangan pun banyak..

Buah-buahan pun ada kat sini sebab kat belakang kedai-kedai ni semuanya pokok buah..
Yang bestnya mai vietnam pun pekena durian jugak..haha


Kemuadian kitorang dijamu dengan buah-buahan plak..tapi takpa sebab kat vietnam asyik makan buah jer..

 Kat sini special skit u ols..sambil makan kita dihiburkan oleh penyanyai lagu tradisional..lagu melayu pun ada u ols..comei2 depa nih..hehe


After dah kenyang dgn zat buah-buahan tu terus ke jeti sampan..okeh buat sesapa yg takut nak naik sampan tak digalakkan dtg ke sini..sampan sgt kecil okeh..tapi diorang cakap sungai tu cetek je sampai pinggang..sampan ni akan hantar kita ke bot yg memula naik tadi..korang boleh try dayung sendiri sampan tu,kena bayar duit kat pendayung sampan yer..kitorang bg dlm 2 usd jer..


Satu sampan leh muat 4 org..

aku dah biasa naik sampan cenggini..so ok la tak takut..ada sorang akak tu dia naik sampan terus diam sebab takut..hehe..kitorang je yg pusing sana sini posing merata..
Makcik kayuh sampan ni tunjuk rumah dia kat tepi sungai ni,kecik giler..kesian sgt..
Rempit dia kayuh sampan weih!..laju..hehe

 Naik balik bot tadi..dapat minum ayaq nyoq plak..lega sangat..

Tgk tu..memasing dah penuh plastic bag di tangan..hehe


Lunch kat kedai muslim di area Mekong Delta ni jugak..kalo tak salah aku nama kedai tu:
Kedai Masakan Melayu Champa Haji Nasir..makanan dia blh tahan jer..tapi disebabkan penat and lapar,belasah jugak..hehe
Naik bas terus pengsan..tapi aku tak pengsan pun..tgk org tido jer..aku ni jenis tak blh tido kalo naik keta or bas..
Sampai hotel rest kejap teus sambung shopping kat Cho Ben Thanh Market..hehe..


Malam takde pegi memana pun selain pasar malam and kemudian balik packing barang..

Keesokan harinya..pas breakfast pun terus ke Ben Thanh Market..
Memula gi posing dulu kat roundabout ni..hehe..masyaallah nak lintas jalan cukup seksa..


Kemudian beli kain...and batu cincin yg wandy pesan..jenuh nak cari..hehe..

 Kemudian dalam tgh hari mula lah kelaparan..kitorang ada nampak kedai nasik lemak Hajjah Basiroh..apa lagi terus makan kat situ..aku amik nasik berlauk dgn air dlm 6usd..kira okeh la kot..

Pic:from here

Kemudian balik hotel teruskan packing barang dalam beg yg telah beranak seketul lagi tuh..huhu
Check out hotel dlm kul 1..pastu kitorang lepak jer kat lobby sementara nak tunggu kul 4 ptg nak ke airport..

Macam biasa lah kan..sesi photoshoot..hehe

Dalam kul 4.30 bas datang hantar ke airport..


Flight kitorang kul 9 mlm..delay dlm kul 9.30 baru terbang..


Memandangkan sikit punya lama kitorang menunggu,jadi smua kelaparan..naik flight ingt nak beli nasik lemak..skali habis..makanan yg ada cuma maggi jer..hampeh betul..huhu..
Sampai LCCT dalam kul 12 mlm gitu..

Habis lah entry HCMC ni..fuhhhh lega...