Thursday, January 17, 2013

Migrain

Ouchhhh...sekali kena mmg terlantar bawak ke tido terus..
Aku ni alah btul kalo cuaca panas terik..padahal kena panas tu sat ja..maybe otw jalan ke keta or ke cafe ja..pastu balik umah terus rasa panas kepala and kena "nyuttttnyutttt" tuh..tak pon time nak period..mudah sgt kena migrain..
Stress sgt bila dah kena sebab tak mampu nak wat apa2 kecuali cepat2 telan panadol actifast kemudian tido..
Skang tgh google2 apa penawar yg blh lega dgn cepat..kalo nak elakkan berjalan di tgh panas mmg tak mampu kot..tuntutan hidup mmg camtu kan,kena gak berjalan di luar kawasan airconditioning..takkan nak paksa management wat parking berbumbung kot..lagi tak masuk akallll..hahaha

Ni yg aku google antara penyebab migrain:
According to the Headache Center of Atlanta, migraines are triggered by
 stress (80% of adults), 
hormones (65%),
 odors (44%),
 lights (38%),
 smoke (36%),
 heat (30%),
 food (27%), 
and other disruptions.

(Pic:google)

Antara cara yg aku jumpa utk cegah migrain ni adalah:
Low Fat Diet
Consume Vitamin B
Painkillers
Acupuncture
Magnesium and Homeopathy

Ada macam2 lagi lah cara,tapi takkan nak list smua..apa2 pun kalo aku kena pilih cara yg paling mudah..maybe nak amik Vitamin B..kalo bab diet mmg MUSTAHIL lah kot..
Yang penting kena try macam2 cara kalo takmo tanggung derita penyakit "nyuttttNyuutttt" ni...


2 comments:

Babe said...

jgn buat habit amik painkiller.. try 100plus instead.

Diarihatiku1976 said...

saya pun kerap gak dapat migrain