Tuesday, April 16, 2013

Vaksin Influenza

Semalam gi klinik inject vaksin influenza..
Haishhh punya la seram nak kena jarum tuh..sekali tak sakit pun..huhu..
Saiko je lebih..mungkin dah tua kot,so perasaan takut tu melebih2..dulu2 nak jarum apa pun tak takut..
Eh apsal tetiba ja kan aku g inject vaksin influenza ni???
Ni lah alkisahnya bila nak travel ke luar..so baik amik pencegahan awal..
"Prevention is better than cure"
Takut gak penyakit2 mudah menular cam H1N1,H7N9 nih..sebab simptom dia cam demam and selsema aja,tapi effect dia lagi merbahaya sampai boleh maut tuh...
Harga utk satu suntikan vaksin influenza ni berbeza ikut klinik antara RM75-RM60..
Macam aku semalam kena RM60,tapi bayar separuh aja sebab gi klinik panel..
Vaksin ni hanya ada di klinik swasta sahaja..

Maklumat selanjutnya u ols blh baca kat sini..i google and jumpa pamplet ni..



So antara langkah berjaga2 yg perlu aku amik berat masa kat tempat org nnt antaranya:
Pakai nose mask and selalu basuh tangan..
Harap2 semuanya selamat lah nanti..
Kita hanya merancang,tuhan yg menentukan..ye tak?


3 comments:

Khai♥Rin : anies said...

hah..nk ke mn tu? nk ikuutttt ;-)

Has said...

standby mask n hand sanitizer dlm hbag sesiap. :)

DaZzlingLilLy said...

Anies-jom2..hehe

Has-a'ah kan hand sanitizer tu senang bwk