Bagi penggemar makanan laut mesti suka mkn ketam kan?? Walaupun setengah org tak pandai nk makan ketam sebab nak buang kulit tu susah..well org kampung mcm i yg membesar di kampung berhampiran laut ni memang cekap sgt lah makan ketam tanpa sebarang peralatan mcm di hotel mewah tu..hehehe..
Ok menu kat atas merupakan sup ketam. Kalau anda nak tau sup ketam merupakan salah satu remedy utk demam denggi ya,(Sejauh mana keberkesanan tu akak x pasti la pulak). Tapi x salahkan mencuba kalau ada sedara mara atau kawan yg demam denggi tu boleh la masak bg dia makan, sekurangnya berselera la jugak kawan tu..
Sebelum nak masak ketam ni, bersih dan potong macam u ols suka..lepas tu part mana yang keras2 tu ketuk skit dgn lesung batu atau belakang pisau. Bukannya apa senang nak gigit nanti.
Resepi sup ketam ni mudah aja :
1) Seinci halia, 4 ulas bawang puting dan 2 biji bawang merah u ols blend dalam minyak.Senang nanti terus tumis.
2) Lepas tumis bahan2 blend tadi sampai sedikit garing, masukkan sup bunjut kacau sebati dgn bahan tumis,
3) Masukkan air tunggu mendidih kemudian masukkan ketam.
4) Kemudian masukkan garam, lada hitam (kalau suka) dan daun bawang atau daun sup.
5) Done!! ..mudah kan? kalau suka masam boleh perah limau mipis atau lemon..atau kalau suka pedas blh masukkan cili padi sekali lepas masukkan ketam tadi.
Pandai2 la adjust ikut kesukaan isi rumah masing2..
2 comments:
nampak menyelerakan
shida-boleh la pah..nak hirup2 kuah best gak
Post a Comment