Friday, August 22, 2014

National Day of Mourning

Our thoughts and our prayers are with the families and friends of those who lost their lives.

Deepest condolences, Al-Fatihah..
 #MH17

Tuesday, August 12, 2014

S.E.A Aquarium, Singapore

Best jugak sekali sekala ke aquarium..Ikut plan asal mmg takdak dlm list pun nak ke aquarium ni..tapi memandangkan keluar awal dari universal studio..terus beli ticket utk masuk ke aquarium..
Harga asal SGD38 tapi sebab dah ada tix universal studio dapat la SGD19 for adult.Make sure u guys simpan tix yang dari universal studio tu yer..
Lepas kaunter tiket..akan masuk dan terus nampak view ni..wowww..what a magnificient view!

(photo from ww.yoursingapore.com)

So dari sini kita akan ikut laluan kiri pic ni sebelum sampai ke aquarium..
Actually laluan ni adalah Maritime Experiential Musuem di mana sejarah mengenai maritim kawasan asia ni semuanya ada di situ..
Dalam pic kat atas tu adalah Treasure Ship replica yang saiz dia mmg sama besar dgn Treasure Ship zaman dolu2 tu..menarikkan?
sebelum masuk ke aquarium akan visitor akan turun ke bawah perut kapal..


so kat sini boleh tgk segala treasure hunt yg ada..banyak sgt barang2 kat sini..masa tu dah penat..i tgk2 gitu aja..malas dah nak membaca info..huhu

Ship wreck pun ada dalam aquarium..memang sangat besar SEA Aquarium ni..one of the world's largest aquarium 
Memang best and rasa tenang jer dlm aquarium ni..
Tengok and ikan berenang ke sana sini..bermacam2 jenis spesis ikan lah...



Yang ini pulak baby shark swimming kat bahagian atas aquarium..sini area SHARK SEAS..
Dalam aquarium memang dah divided beberapa seksyen ikut kawasan laut yang berbeza..such as East Africa,Red Sea, Persian Gulf & Arab Sea and etc..marine life utk setiap kawsan geografi berbeza exactly different..so boleh tengok kat sini..macam2 jenis marine life yang ada..

aquarium ni mmg cantik..tinggi lebih kurang 10 meter gitu berbentuk  giant silinder..

Kalau pokok dalam pic kat atas ni konfirm ramai yang kenal sebab banyak di kawasan tepi laut sebelah pantai barat semenanjung..okey fine.. rindu kt umah di kampong i ols..


Secara keseluruhannya mmg berbaloi bayar SGD19 sebab SEA Aquarium memang best..selesa dan kawasan aquarium sangat luas..lenguh kaki jugak lah pusing dalam ni sementara nak habiskan semua kawasan..

Yang paling best sekali area sini ya..

World largest aquarium viewing panel..
(photo from www.singaporecity360.com)

Kalo kat sini siap ada visitor yang lepak2 sambil tido lagi kat depan aquarium tu..and i can say that this area quite romantic though it just an aquarium..hahhaha..keadaan yang tenang..lampu malap..tak bising..memang tak terasa masa berjalan bila duduk kat situ..
Pic mmg tak banyak snap kat dlm aquarium ni..
Okey nnt sambung lagi update yer...
Next ke mana??

see u ols in the next entry!!