Tuesday, September 18, 2018

Japan Trip, April 2018-Part 2

♥️Koniciwa♥️


Day 3 : 1 April 2018



Hari ketiga bangun pagimacam biasa my sister prepare breakfast dan kami makan dulu di rumah.
Destinasi hari ni adalah nak ke Shinjuku Gyeon National Garden.Tujuan utama nak ke sini sebab nak tengok Sakura yg tengah berbunga tu. I ols google sebelum start planning utk ke Tokyo ni, mmg di sini yang banyak pokok Sakura.




Masa we ols sampai depan main entrance, tgk line q nak masuk panjang sgt..huhu..tapi bila dah q, ok jer sebab laju line tu bergerak. 

Kena q ada security check sebelum sampai gate nak beli entrance ticket.


Harga tiket utk adult Y200.


Shinjuku Gyeon National Garden ni sangat luas, korang blh tgk maps dan ronda pusing dalam taman ni. Macam2 jenis sakura boleh jumpa dalam garden ni.



Subhanallah mmg cantik sangat.
Ramai org jepun yg datang sini utk berkelah dgn keluarga.



Shinjuku Gyeon National Garden ada 3 gate. 

Jadi korang kena kenal pasti nak masuk dan keluar ikut gate mana ya. Macam we ols hari tu masuk ikut Okido Gate sebab turun dari stesen Shinjukugyeonmae stesen iaitu Subway Line Marunochi.

Okido Gate berhadapan dengan main road dalam gambar di atas.

Dah penat pusing2 dalam taman tu, kami keluar utk lunch dalam kul 2.00ptg.
Dalam Shinjuku Gyeon pun ada kiosk utk makan/minum yer. Boleh la rehat2 atau beli air di situ.Tapi hari ni mmg kami plan nak lunch kat luar jadi tak bawak bekal.

Dalam 10minit jalan kaki jer dari Okido Gate dah sampai ke Restoren Halal Ramen Ouka.

Pic credit to #HHWT

Sampai je depan restoran tengok q dalam 10 kot. So kitorang decide utk q jugak lah, perut dah lapar sgt. Dah q dalam 30 minit line macam tak bergerak, rupanya baru perasan kena tulis nama dulu jadinya waiting list tu panjang lagi.Ada org yg tulis nama tapi tak q di situ. Bila sampai turn korang nnt diorang akan panggil nama. I ols suggest korang buat early booking dulu kalau nak datang ke sini. Boleh call utk reservation.

Memandangkan perut dah lapar sangat, we ols terus pergi ke area Shinjuku cari kedai makan lain. 


Area sana pun takdak kedai halal, nak tak nak kami ke McD aja.Huhuhu..nasib lah ada Ebi Burger a.k.a burger udang.Selain tu order jugak fillet o fish.Janji perut kenyang u ols...
 Set ni datang dgn ice lemon tea. Air minuman kat sana tak sedap u ols..hahahha..pahit naw.tapi i ols telan aja lah..Nampak sgt org jepun tak minum manis2 ni,kurangkan gula dalam minuman.Hahhahaha..




Harga utk satu set McD korang blh tgk dalam video ni ya nanti senang lah nak bajet. Nak convert tu boleh tapi sambil pejam la...hahhahaha

Perut pun dah kenyang, kita ke destinasi seterusnya iaitu Shibuya Crossing. 


Situ takdak apa pun cuma teringin nak tgk the famous crossing in the world. We ols pun acah2 tourist jugak sambil berjalan menambah bilangan manusia yg seberang Shibuya Crossing tu sambil bergambar.
Korang boleh nampak banyak shopping destination di sini.Kitorang ke LUSH aja sebab nak kejar ke tempat lain pulak lepas ni.

Sampai di Shibuya, korang boleh tgk Hachiko Statue. Ramai org bergambar di sini.

Habis sesi bergambar di Shibuya, next we go to Tokyo Tower.
Tokyo Tower berada di Daerah Minato,Tokyo. Kawasan ni agak berbukit sikit.



Tiket entrance i ols beli dari klook.com.Jadi sampai sini tak perlu q lagi terus tukar klook voucher kepada tiket. Harga untuk ke Main Deck Observation Y900 anggaran dalam RM32/pax.




Masa we ols sampai dah petang hampir senja. So ini lah antara view yg kita boleh nampak dari atas.

Mount Fuji tak nampak petang ni sebab cuaca tak berapa ok,berkabus jer. Gundam tempat robot pun nampak sipi2 dari atas Tokyo Tower.
Kat atas Main Deck korang boleh beli souvenir Tokyo Tower.Ada juga kafe tempat lepak coffee2.

Us ,with Tokyo Tower Mascot.


Glass panel boleh nampak bawah..gayat weih..hehehhe

Hello Kitty ni ada kat bahagian baah Tokyo Tower.Kat floor ni pun ada banyak kedai souvenir dan foodcourt.Kitorang singgah makan aiskrim dgn crepe jap sebelum balik rumah.Biasa la bila dah banyak berjalan mula lah kelaparan.Sementara nak sampai rumah, isi perut dulu sebelum nak tempuh perjalanan yg sejuk ke stesen subway.


View Tokyo Tower pada waktu malam.

Ok done hari ketiga. Tiap hari mesti berjalan 10km+ sebab kat sana kami commute by subway ja.Balik rumah ja penat dan lapar.hahaha..dinner my sis masak bekalan yg kitorang bawak,selalunya topup beli telur kdg2 salmon kat kedai macam 7e tu.
Tunggu sambungan hari seterusnya pulak yer.




Thursday, July 5, 2018

Japan Trip, April 2018-Part 1

❤Koniciwa❤


Trip ke Jepun i ols kali ni adalah selama 8 hari 7 malam. Kami cover Tokyo, Osaka, Kyoto dan jugak Hiroshima. Kitorang pegi ke tempat-tempat tourist spot sebab tak nak ketinggalan tengok apa yg special tentang tempat tersebut. 
Kitorang terbang ke Jepun dengan AirAsia yang mengambil masa lebih kurang 7 jam untuk sampai ke Haneda Airport. 

Flight kitorang lebih kurang jam 2.25ptg, dan touch down Haneda dalam jam 10.30malam Tokyo. Perbezaan masa dengan Malaysia cuma +1 jam sahaja. Sampai airport kami terus ambik bas ke area Shinjuku sebab rumah Airbnb kami terletak di area Shinjuku.
Harga tiket i ols dah lupa. Servis bas ni bagus sgt tau sebab apa???
1. Bas bergerak/sampai tepat pada masa yang tertulis dlm jadual.
2.Luggage kita akan ditanda dengan tag dan diorang angkat masuk dalam bas.

Dalam jam 11.40pm kami sampai di stesen Shinjuku Station West Exit.Tapi memandangkan jarak rmh Airbnb dlm 1.6km lagi dr stesyen bas dan tak mampu nak tarik luggage dalam keadaan sejuk 12 degree celcius.Kami tahan taxi untuk ke rumah penginapan. Part naik teksi ni memang kelakar abih..hahahha..seperti diketahui umum, rakyat Jepun mmg tak boleh berbahasa Inggeris,makanya...korang kena tunjuk alamat rumah kat driver teksi supaya dia mudah cari dlm GPS dia..kalau ikutkan hati mmg nak guna WAZE dr phone sendiri.TAPI... ya ada tapinya lagi...portable wifi kitorang cuma ada satu, kami pulak terpecah dua teksi sebab kami semua 5 org.Jadi tak cukup satu teksi..hehehhehe..Kalau tak salah taxi fees dalam JPY1620. Dengan wifi yg terputus2 (teksi satu lagi follow dekat2 so ada chance dpt coverage..hahhaha) akhirnya sampai jugak ke rumah Airbnb kami. Nak cari rumah pun satu hal jugak, nak kena tgk building2 mcm dlm gambar host bagi.Nasib baik jumpa lah rumah kami tu. Nak contact host pun dah tgh malam, jadi dia tak reply msg.huhuhu..
Dah sampai rumah, kena baca instruction untuk buka kunci rumah.Yang ni pun drama jugak...hahahha..sampai kan anak2 sedara i ols kena cari dl youtube dulu cara nak buka kunci.Padahal salah paham,silap ambik kunci kat tempat lain...makanya dlm jam 2.00pagi baru boleh masuk rumah. Bayangkan tgh2 malam duk korek kunci rumah, org yg lalu lalang pun buat derkkk ja..hahahaha..

Day 2 : 31 Mac 2018


Ni lah bangunan rumah Airbnb kami.Rumah kami di tingkat bawah. Rumah ni berhampiran dengan stesyen train Ochiai ,Tozai Line.
Bangun pagi excited tengok bunga depan rumah,dah la cantik..wangi pulak tu.Dengan cuaca 12 degree..memang best sangat.
Rumah kami stay memang lengkap dengan dapur semua, jadi pagi kami breakfast roti dengan serunding.Telur beli dekat 7Eleven berhampiran aja. Sambil breakfast, my sister masak nasik dengan sardin utk bekalan lunch kami. Nak senang kami bawak bekas tupperware plastik lepastu tapau masing2 punya bekal.
Dalam jam 10pg, kami kuar rumah naik train ke Shinjuku Station. Actually ke sebab nak tukar JR Pass ( Dari exchange order kena activate ke JR Pass). JR Pass kami dah beli awal lagi masa di Malaysia melalui agen yang sah seperti dalam senarai di website JR Line. Harga JR Pass untuk seminggu ialah RM1050. Korang blh beli direct dari website JR tapi nnt ada delivery charges lah.Atau boleh beli dari klook.com.

JR Pass ni cuma kad yg mcm dalam gambar tu je. Tiap kali nak masuk ke JR Line korang just tunjuk kat penjaga di situ,tak perlu touch in/out. JR Pass boleh jugak digunakan untuk Yamanote Line (line hijau) utk train dlm tokyo selain dari train laju.
Kami di Shinjuku Statin amik masa 2 jam jugak untuk activate JR Pass sebab kena Q ,ramai pelancong nak activate JR Pass jugak. Masa ni jgn lupa bawak passport korang yer, sebab segala maklumat dalam passport diorang guna dalam JR Pass. Masa ni jugak lah korang perlu reserved tiket utk trip korang,mcm kami terus reserved tiket ke Osaka dan Kyoto.
Selesai urusan JR Pass kami bergambar kejap Shinjuku Station yang bersebelahan dgn Takashimaya.

Dean & Deluca di sini pun sgt best..tengok roti semua nampak sedap..mencabar iman betul..hahhaha..



I ols pulak pantang nampak kopi, confirm lah beli kan..harga kat sini ok lah jugak dalam JPY432.


Next destination is : Disneyland!!
  Tokyo Disneyland terletak betul2 di Maihama Station.Jadi senang bila turun train terus masuk ke Disneyland. Masa kami sampai di Disneyland, kami disambut oleh angin 'TAK'berapa nak sepoi bahasa sangat: SEJUK!!.. masa tu dalam 12degree celcius jugak walaupun dah tengah hari.Nasib la i ols prepare bawak gloves. Kalau tak maunya sejuk ketaq lutut cekk..hahahha..


Kami sampai ja parade dah nak start, jadi stop makan lunch dulu bawah pokok sakura sambil makan.




30 minit sebelum parade semua org dah ambik tempat duduk. Tapi kitorang maintain ja area bawah pokok sakura sebab panas jugak..hehehe..jadi tengok dari situ je, tapi org jepun sgt disiplin, diorang duduk je kat bawah.Kami nampak jugak parade wpun jauh skit.

Habis parade kami pun jalan2 untuk naik ride, kami pilih ride yg besar sebab Q panjang pun cepat jer la turn sampai kan..hehehhe..yg mana ride sekali 2 org je yg naik tu mmg malas lah nak tunggu. Mana dengan sejuk lagi..tapi satu je yg best Disneyland ni sebab penuh bunga2 yang cantik, dapat jugak i tgk tulip walaupun bukan di Holland.


Sedar tak sedar sampai malam jugak lah kami di Disneyland. Kemudian tunggu pulak parade malam yg bermula jam 7.00mlm. Kali ni kami ambik tempat betul2 tepi laluan parade. Dalam kesejukan tu redha ja lah tunggu jugak sebab tak nak terlepas parade, nak ke Disneyland lagi entah bila lah pulak kan...



Selesai parade, kami singgah ke souvenir shop untuk beli serba sedikit souvenir dari Disneyland.
Barang2 di sini semua comel-comel belaka. Harga boleh dikatakan pertengahan, tak mahal sangat dan tak lah semurah harga barang di bazar.




Dalam train masing2 still pakai headband minnie mouse tu.Rasa sayang nak bukak..hahahha..biar lah org depan dalam train tgk semacam pun..janji fefeling comels..hahhaha..
Sampai rumah masing2 dah kepenatan, maklumlah jalan beribu step sehari ni..untuk esok rasanya better i ols buat entry baru, sebab panjang lagi citer kang jadi berjela plak kalau satu entry.
Dan pasal JR Pass pun kena buat satu entry khas jugak.
Gambar2 kat sini i ols upload yang mana perlu utk korang dapat maklumat kalau nak ke Jepun atau nak guna itinerary i ols ni. Apa2 pun kena plan awal nak kemana baru senang nak beli tiket sesiap utk entrance fees. Owh lupa pulak, tiket Disneyland i ols beli sesiap dari klook, print dari rumah jadi sampai Disneyland terus masuk jer.
See u guys in next post ya...




Monday, June 4, 2018

Resepi Kurma Daging Perlis

Salam semua, akak just buat kurma daging simple cara orang perlis masak. Atau resepi dari daerah lain pun sama agaknya. Bukan apa, sekali sekala teringin kurma daging tambahan masa puasa ni kan. Di negeri Perlis , kurma daging yang sedap selalunya boleh rasa kalau ada kenduri di kampung. Mashaallah sedapnya lauk kurma daging, rasa 'light2'dan ada sedikit manis dengan dagingnya yang empuk..ermm sangat menyelerakan. Panggilan lain untuk kurma daging di perlis adalah "Rendang Putih". 



Ok jom tengok resepi kurma daging cara akak masak.

Bahan-bahan:
-Daging anggaran 500g
-Rempah kurma 2 paket
 (Akak guna Adabi,ikut suka hampa la nak guna brand lain pun boleh)
-Minyak masak 8-10 sudu
-Santan pekat 1 cawan
-Garam  2 sudu teh
-Air rebusan daging 1 cawan
-Air 2 cawan
-Kentang 2 biji (potong dadu)
-Cili hijau 1/2 tangkai (potong ikut suka korang)
-Bawang besar 1/2 biji (potong 4/6 bahagian)

Bahan kisar (kalau nak potong halus pun ok jer,akak suka kisar sebab malas nak potong..hehe)
-Bawang putih  4 ulas
-Bawang merah 2 biji
-Bawang beasr 1 biji
-Halia 1 inci

Bahan tumis
-Bunga lawang 1/2 biji
-Kulit Kayu Manis 1 batang

Cara memasak :


Korang boleh tgk dari video akak upload di youtube, tambah 2 sudu teh garam.Atau korang boleh kurangkan ikut rasa yang sesuai dgn tekak korang.Akak tambah satu sudu teh gula jugak biar ada rasa manis di hujung2 skit eh..

Untuk daging akak prefer rebus dahulu hingga 80% empuk, kemudian baru masukkan daging ke dalam tumisan rempah. Tambah sikit air bersama air rebusan daging, biarkan kejap daging sebati dgn rempah dan tunggu sampai empuk.

 Selamat mencuba😊

Thursday, April 19, 2018

Musim Harumanis 2018


Musim Harumanis kembali lagi..

Tuesday, January 30, 2018

Api Api Ikan Bakar, Kuala Perlis




Kuala Perlis dan makanan laut memang tak perlu diperkenalkan lagi dah rasanya. Sinonim dengan ikan bakar dan laksa. Rata-rata pengunjung yang singgah di Kuala Perlis untuk ke Langkawi mesti akan singgah makan ikan bakar.

Baru-baru ni, sebulan lepas rasanya.huhu maaf lah baru sempat nak update.Sempena cuti sekolah, ramai kawan2 yang balik bercuti so kami pun buat mini gathering di Restoran api Api Ikan Bakar.



Order macam biasa lah tuan blog call dulu restoran & order sesiap menu yang kami nak.Jadi sampai terus makan ja.


Ikan Jenahak Bakar, Sotong Goreng Tepung, Udang Butter, Kailan Ikan Masin, Sotong Bakar dan set sambal belacan,ulam dan gulai.
Harga makanan di sini sangat berpatutan ya u ols. Total bil kami hari tu dlm RM170++ termasuk sekor lagi ikan jenahak kami order tambah (sedap sangat ikan bakar di sini), nasi dan air minuman.


Restoran api Api Ikan Bakar terletak betul2 tepi sungai. Pemandangan cantik tambahan bila matahari terbenam. Kawasan parking pun agak luas. Sangat selesa untuk bawak family dan anak2 datang makan di sini.

Jangan lupa datang cuba signature dish Api Api iaitu Ikan bakar bila u ols datang ke Kuala Perlis. Lokasi kedai boleh WAZE jer..mula beroperasi jam 5.00 petang sehingga 11.00mlm.

Contact no 012-4801173

Tuesday, January 23, 2018

Ao Mai Restaurant, Tanyong Po, Satun

Alhamdulillah akhirnya sampai jugak ke Tanyong Po untuk makan seafood. 

Kalau sebelah utara, Tanyong Po ni kami panggil Tanjung Pauh. Dalam sejam dari border Wang Kelian,Perlis. 

Sejak kebelakangan ni agak 'famous' restoran makanan laut Tanyong Po di kalangan orang Malaysia.
Terdapat beberapa buah restoran makanan laut sepanjang jalan susur tepi pantai di Tanyong Po. U ols boleh pilih restoran mana yg berkenan di hati. Sabtu lepas (20 januari 2018) i ke Restoran Ao Mai. Kedai kedua yang kami jumpa selepas Pak tam Restaurant. Parking yang disediakan untuk kenderaan sangat luas, jadi senang kalau u ols ke sana dengan van atau kereta besar.
Restoran di sini beroperasi untuk makan tengah hari. Masa i ols sampai dalam 1.00PM tak ramai sangat tapi dah ada orang yang makan2 di situ.

Tak sampai setengah jam makanan kami order pun sampai. Tapi sayangnya ketam takdak pulak hari tu..teh ais pun tak berapa best sebab tak kaw macam teh ais thailand yg selalunya kita tau mmg KAW kan..
Makanan yang kami order boleh layan dalam gambar2 di bawah:

Kerabu Mangga

Sambal Udang

Kerabu Sotong

Udan Lipan Goreng Bawang Putih

Sotong Bakar

Siakap Stim Limau
Satu lagi menu kailan ikan masain, tak sempat nak snap dah terus makan sebab dah lapar sangat2..huhu..memang layan makan di situ bawah pondoh buluh sambil kena angin pantai. Cuaca pun tak panas terik.


Lepas makan kita posing2 skit kat pasir pantai di depan pondok tempat kami makan. Kalau ada budak2 mesti dah mandi pantai agaknya,air di situ boleh lah tahan kalau sekadar nak main2 air dengan kaki..hehehhe

Total bil dalam THB1550 anggaran duit malaysia dalam RM190.. Kepada yang belanja lunch tu terima kasih ya😋.