Tuesday, March 14, 2017

Tips Berguna Di Bangkok, Thailand

Bulan Januari lepas i ols sempat ke Bangkok kejap. So dapat la merasa suasana kemeriahan kotaraya Bangkok a.k.a SIN CITY tu.. memang best ke sana terutamanya untuk kaki shopping. Tapi sayangnya sekarang currency kita gaka rendah, jadi barangan di sana harganya agak mahal la sikit berbanding dulu.

Ok lets move to our focus: tips berguna di Bangkok! 

Public Transport
Bangkok mempunyai jaringan public transport sama mcm KL jugak yer..ada MRT, BTS dan Airport Link..semuanya bersambung sekali..memang mudah nak bergerak dari satu tempat ke satu tempat. 
source : http://www.bangkok-maps.com/bts.htm

Macam i ols dari Suvarnabhumi International Airport nak ke town hari tu memang dah berniat nak try naik train..cuma anda kena kenal pasti station mana yang berhampiran dgn hotel anda dan pertukaran stesen tu kena alert yer..tiket dari airport ke town pun sangat berbaloi..tak sampai 100THB pun u ols (Airport ke Makassan stesen THB35 sajo!)...kalau sorang better naik train yer..cepat dan tak perlu nak hadap jam. Atau option lain u ols boleh naik bas jugak..kalau ramai lagi jimat naik teksi. Tambang teksi di Bangkok pun tak mahal.a few times jugak we ols naik teksi contohnya dari Platinum Mall ke area hotel di Phatpong cuma dalam THB80. Kalau nak naik Tuk-Tuk rate lain pulak yer..so kalau nak jimat naik teksi biasa aja.

Shopping
Antara tempat shopping terkenal di Bangkok adalah Chatuchak Market, Platinum Mall dan Pratunam Mall dan jugak beberapa pasar malam...Kalau nak high end shopping macam Pavillion KL tu u ols boleh ke Siam Paragorn atau mall2 lain..tapi harga barang di sana lebih mahal dari di Malaysia walaupun dari jenama yang sama. Saranan i ols, kalau ke Bangkok baik beli barangan biasa2 tanpa jenama mcm blouse atau aksesori. Memang rambang mata tgk barang2 di sana..

Kalau anda tak kisah dgn keadaan panas dan berkuap u ols boleh ke Chatuchak Market. Di sana boleh tawar menawar dan terdapat pelbagai pilihan barangan dari pakaian,aksesori,perhiasan, beg dan macam2 lagi lah..sediakan duit dan jugak tenaga saja..hahahha..bab makanan halal jangan risau yer..di Chatuchak banyak gerai yg jual makanan halal. Cuma kalau pergi tengah hari agak panas lah...mcm i ols pergi awal pagi..jadi tak panas sgt..
Satu lagi tempat utama untuk shopping dgn harga berpatutan dan dalam suasana sejuk(aircond) u ols boleh ke Platinum Mall. Di sini pun banyak pilihan..blouse,aksesori,mekap,toys,kasut etc...tapi di sini sesuai utk belian borong.Kalau beli sehelai harga agak mahal, tp dgn belian minimum 3 helai anda akan dapat harga yg agak murah. U ols boleh campur2 contohnya blouse berbeza design..Di Platinum pun ada kedai makanan halal di foodcourt atas..i ols
memang suka ke sini sebab tak panas..hehehhe
Charcoal aiskrim di Platinum Mall

Kalau rajin, apa kata anda lintas jalan ke Pratunam Market berhadapan dgn Platinum Mall. Di sini pun banyak pilihan dan harga barang agak murah dr Platinum Mall..contohnya i ols nampak satu necklace yg sama berbeza harga 1THB jika di Pratunam Market...

Kalau nak cari aksesori telefon atau komputer anda boleh ke MBK..di sana banyak sgt pilihan phone casing, tripod, fish lens and etc..di MBK pun ada restoran makanan halal iaitu Yana Restaurant.

Harga Makanan
Harga makanan di Bangkok agak mahal..kecuali makanan di foodcourt mall mmg berbaloi. Selain tu we ols realize yang harga makanan di KFC jugak berbeza ikut outlet..contohnya satu meal KFC di Asiatique almost 20THB tetapi hanya 12THB di KFC Phatpong..hehehe..jadi u ols pandai2 lah buat pilihan yer..street food di sana pun kebanyakannya non-halal..sekadar bolh jalan2 jamu mata amik bau aja lah..hahahha..mungkin sesetengah tempat ada peniaga muslim boleh lah kita makan koayteow sup tepi jalan..tapi i ols memang tak jumpa langsung lah hawkers muslim..

Hotel
Hotel murah banyak sangat di Bangkok ni.So kalau u ols travel secara backpackers pun boleh dapat hotel yg bawah RM100..terpulang kepada bajet masing2 ya..hotel tu kalau blh cari lah yg berdekatan dengan stesen MRT atau BTS, senang nak bergerak kemana2...kalau nak senang cari area Arab street blh dpt makanan halal..tapi sekarang ni ada beberapa restoran yg menyediakan perkhidmatan oenghantaran makanan ke hotel. Restoran usman kalau tak salah, u ols blh google yer..(kalau ada maklumat nnt i ols update).. kalau dah menginap di hotel murah u ols jgn la megharapkan keadaan bilik yg sempurna ala Pullman yer...

ok setakat ni tu aja tips yg i ols blh share..kalau ada apa2 yg nak tambah boleh tinggalkan di ruangan komen ya...
Selamat bercuti ke Sin City...

Thursday, March 2, 2017

Siput Kemudi

Siput Kemudi ni mmg antara spesis yang 'rare' sebab susah nak jumpa.
Macam i ols pun baru semalam tengok..selama ni tau makan aja..
Bila tanya kawan2 di FB, ada yang kata kupang..tapi rupanya tak sama antara siput kemudi dengan kupang. Kupang kita boleh jumpa dalam sesetengah spagetti seafood. Atau dalam english mussel. Tapi siput kemudi tadi i ols google nama english dia atau dalam kumpulan kerang Atrina
Saiz siput kemudi pun besar..cengkerang dia dalam 20cm jugak..cuba tengok video dibawah ni..

video

Isi siput kemudi memang agak kenyal dan liat2 sikit..tapi isi nya memang besar lah...sebesar lebih kurang 1 inci jugak..ni perbezaan antara isi siput kemudi dgn kupang. (gambar dari google ya)

Tapi sedap jugak siput kemudi.Bila baca dari blog2 lain ada yang kata bakar kosong pun sedap. Atau boleh aja masak ikut taste kita. Semalam i ols try masak asam..ok jugak not bad..makan 3 ekor pun dah kenyang rasanya..tapi dengan nasik la kan..
video


Kalau korang terjumpa jangan takut untuk cuba ya..bukan senang nak dapat siput kemudi ni...

Friday, February 17, 2017

The Mudzaffar Hotel, Melaka

Selain asam pedas, Melaka memang terkenal dgn makanan2 lain yg sedap2 kan?
Tapi i ols pi Melaka kejap aja, so tak sempat la nak p queue beli kuih keria yg viral tu..tgk lah next time kalau rajin ke melaka kita pi dating pulak..😍


Kali ni i ols stay di The Mudzaffar Hotel. Baru lagi bukak dalam seminggu mcm tu masa kitorang stay sana..hotel baru kan, memang cantik lah..carpet dia tu sgt cantik..i memang suka sgt..selain tu banyak lagi yg cantik tak terungkap..cewahhhh..
Hotel ni terletak sebelah MITC yer u ols..so dia bukan dalam town.Tapi nak ke town pun bukan lah jauh sangat..belakang hotel ada kapal besar, tak pasti lah sekali dengan hotel atau mcm mana..atau restoran hotel ke apa.. 

Swimming pool pun cantik..so akan nampak view kapal dari pool..


Harga bilik pun sangat ok, yang i ols ingat bilik deluxe RM222..tapi puas hati sangat sebab bilik besar..


Toilet sangat spacious..tak lepas lak nak snap semua..😅


Meh kita tengok interior hotel pulak..yang paling special i ols rasa tanga konsep rumah melaka ni..
ni gambar dari atas nak ke hall..

Nampak dak betapa besaqnya tangga..hehehe..

 Layan kan ja lah gambaq2 lain..tak larat nak taip dah..hehehe




Overall memang berbaloi stay sini..so kalau u ols nak ke Melaka nanti boleh la stay kat sini..restoran pun banyak area sini..dalam radius 1km aja..nak ke MITC pun blh jalan kaki aja..owh satu lagi kat hotel ni NO government rate ya..sebab rate kat sini dah special..


Tuesday, December 6, 2016

Jann's Bacheloratte Party

Sorang lagi member dah nak kawin..
Yeayyyy...lama dah tak makan nasik minyak kawan2..





So kali ni sebab 'Cik Nisa' mai KL jadi boleh la we ols plan bacheloratte utk Cik Nisa yang bakal jadi puan tak lama lg ni..hehehe..Cik Nisa tu nama glamor baru dia sebelah bakal mertua panggil..
Kami kawan2 panggil nama lamor Jann..hahhaha..

Ahad lepas 4 Dec 2016 bertempat di Jibby East, kami 8 0rg berkumpul di sana dalam kul 4ptg..sayangnya Cik pah pulak takleh datan atas sebab2 yg takleh dielakkan...kurang lah sikit kemeriahan tu..


Sekali berjumpa ramai2 terasa kemeriahan..nasib la kitoran dapat table hujung sekali dalam bilik tertutup..tak la ganggu customer lain..gelak ketawa tu toksah habaq la punya hingaq.hehehhe
 Sambil tunggu makanan sempat la kami main game dulu..lawan tiup belon sampai pecah..Tapi memandangkan semua 'makcik2' ni takut nak bagi pecah di mulut, kena ubah terms jadi sapa2 pn blh pecahkan dgn apa2 cara..last2 ada la pemenang ..hahha tu pun kecoh dia cucuk dgn pin..

video
Makanan sampai semua pakat makan sbb dah lapar dahaga semua cukup..
Specialnya Jibby East ni sebab makanan semua sedap...harga mcm cafe2 lain jugak..not overpriced la..highly recommended ya!!




Ni antara food yg kami order..ada lagi sebenarnya burger..tapi tuan burger lapaq sgt dia tak bg amik pic dah..hahahha..
Lepas makan kitorang main satu lg game..Game Boom namanya..ni pun lawak jugak nak kena mengingat sifir u ols...hahhaha ..sampai last dah kena tukar sifir pulak..
Apa2 pun sgt fun walaupun terkejar2 nak prepare props yg serba sikit tu..cukup la semua kenyan and enjoy..tu yg penting..tak sabar tunggu seterusnya sapa yg nak kawin nnt kita organize lagi ya..


Wednesday, November 23, 2016

starbucks toffee nut frappucino

Sedap pulak menda alah ni.. dulu minum tak la sesedap mcm ni..atau sebab mmg dah lama craving nk beli drinks kt starbucks ni, tapi malas betui la nk p ke sana. Padahal walking distance ja pun.. kalau dasar pemalas tu.. malas jugak..
ini pun beli kat starbucks tempat lain.. hahhaha.. tapi mmg recommended lah toffee nut frap ni, tak terasa sgt coffee nya.. manissss😬.. kalau i mmg suka air manis, sekali sekala takpa la kan..
kalau selalu maunya kencing manis u ols..

Sunday, November 20, 2016

Semester 3

Hai.. lamanya tak update kat sini.. i ols bz skit skrang.
Biasa la jd student ni last minutes baru kalut nk buat keja kan.. hahhaha..
paling menarik sabtu lepas (19 nov 2017) tarikh yg x blh lupa sebab satu2nya presentation bagi semester terakhir ni.. ya sat ja dah masuk last sem.. huhu.. subjek paling mencabar bagi aku dgn kawan2 sebab kami semua mcm blur.. yes blur u ols🙄.. nasib group aku dgn kwn2 sgt tak baik kali ni sbb kena present dgn menggunakan medical terms.. siap salah sorang team member kena gelak lg masa present tu sebut x betul.. haishhhh apo la budak2 course safety ni.. tak baekk tau gelak kt kami.. #kejam hampa no..
But its ok.. yang penting dah lepas.. tunggu la turn korang nnt kami nk tanya kaw2.. tungguuuuu...😏

Tuesday, October 25, 2016

Taman Tasik Titiwangsa

Aktiviti ahad sekarang ni dah bertukar ke aktiviti sihat.. hehhe.. nak
elakkan diri ke mall, so baik pi jogging.. sekarang ahad aku dah free
sebab kelas dah takdak..
Ahad lepas aku dgn kawan2 ke sini jogging, ni pun x plan sebab plan
asal nk ke tempat lain tp jalan tutup ada great estern run..
sampai sini pun dah lewat skit, so dah panas.. ramai jugak org bawak
family beriadah weekend kan.. lepas jalan2 sambil lari kitorang terus
ke kg baru breakfast. Aku tanya kawan2 kat mana best nasik lemak,
lepas tu terus ke nasi lemak wanjo..

Nasik lemak ok, cuma sambal manis sikit. Ayan goreng sedap makan panas2..

Lepas makan terus ke ikea pulak sebab my niece nk beli rak, mmg
panjang gak q.. tp kitorang p amik barang ja terus q.. jadi cepat
lah.. balik rumah ja terus 💤💤💤..hahahha

Wednesday, October 19, 2016

Larian Maktab Koperasi Malaysia ke 60

Ahad lepas aku join larian anjuran Maktab Koperasi Malaysia yg ke 60 di Putrajaya. Ni semua cik yaya lah yang ajak.Register last minit dah tu pun sebab kakak yang jadi organizer, jadi leh la register walaupun dah lepas dateline..huhu..

Mcm biasa la bukan ada buat preparation apa pun,setakat duk jogging acah2 ja selalunya..lagipun 5km aja yg kami semua register..hahaha..kalau tak larat jalan pun boleh..
Memandangkan event hari ahad boleh la aku join sebab semester ni kelas cuma sabtu aja..jadi subuh hening ahad tu dalam kul 5.45pagi aku n cik yaya dah keluar dari rumah terus ke Putrajaya, lepas ambik sairul kami ke wisma kpdnkk..larian start di situ..sampai situ macam gelap lagi...senang lah cari parking..

Larian utk 5km start dalam kul 7.30pagi..

Muka2 excited nak lari..hahaha
Pic ni rasanya dah lepas jalan+lari anak.. hahahha

Ok lah semua berjaya jugak tamatkan larian 5km tu walaupun ada yg first time..mostly dalam sejam aja..boleh pun kan u ols?...

Dapat finisher medal bagi yang berjaya habiskan km...leh simpan sebagai kenangan..

Dalam 8.30pagi semua dah settle, kitorang tunggu utk cabutan bertuah jap sambil makan roti..tapi hampa sungguh sorang pun tak dapat hadiah dalam group we ols tu..rugi oii tak dapat basikal..hahahha..
Best jugak sekali sekala join program mcm ni walaupun penat (sikittt laaa)..dapat jugak keluarkan peluh gn aktiviti sihat..sambil tu blh la nikmati keindahan putrajaya..hahah..tiap kali ke putrajaya aku sentiasa amaze..entah lah..dan setiap kali pi putrajaya jugak la mesti sesat..hahahha




Thursday, October 13, 2016

Masak Lemak Putih Petola

Dah lama teringin nak masak menu sayur ni, tapi mcm2 lah alasan
selalunya.. hahaha.. so few days back dah beli petola
siap2..sebenarnya sayur lain pun blh aja nk masak lemak putih ni, ikut
lah tekak masing2 suka sayuq apa..
Kemarin dulu i ols pun google la resepi, mostly tulis menu paling
senang dalam dunia okeyh😳, yang kita x pernah masak ni mmg gigih la
sampai google resepi 😂😂..ok terbukti mmg senang la. cuma tak pernah
masak and bergantung kepada kerajinan..
Mcm i ols tambahkan su'un atau dalam bahasa mat salehnya glass noodles
ya... rendam dulu suun pastu dh dekat nak masak baru masukkan.kalau
blh asingkan suun lepas masak tu kalau lambat lg nk makan. sebab?
Nanti kering kuah suun serap (berdasarkan pengalaman)..
Korang nak resepi sila google ya.. moga update i ols kali ni leh
jadikan sumber inspirasi anda yg nk masak tp x tau dah nk masak apa
tu..✌🏼️

Monday, September 26, 2016

Nasi Daun Pisang



Kat KL memang masih 'hot' lagi nasi daun pisang atau dlm bahasa omputihnya banana leaf rice. Nasi daun pisang ni mostly kat kedai mamak sekitar KL memang ada kalau u ols nak try. I ols mmg baru2 ni ja try sebab me not a nasi kandar or nasi mamak fan..kwn2 dah tau,so sekali sekala ja depa ajak i..hehehe..

Dari nama pun kita dah boleh agak semestinya makan berlapik daun pisang tanpa pinggan..nasi putih dengan pilihan kari ikan, kari ayam dan dalca..ayam goreng, sotong goreng dan macam2 lagi lauk 
lain korang boleh pilih kalau suka..
Kali ni we ols makan kat Raj's Banana Leaf Jalan Telawi..sebelum ni pernah try kt devis corner belakang i ols tu..ok jugak and kalau tak salah ada kuah kari ketam..Satu lagi yg famous Nirwana pun dalam area yg sama.Nirwana u ols kena beratur tunggu turn yer..memang selalunya ramai..i pun tak pernah lagi try Nirwana..


Kali ni teman bff yang mengidam banana leaf sebab dia baru recover demam..jadi tekak teringin kari agaknya..hehhehe..

Next time ke Nirwana nnt kita review yer u ols...