Wednesday, June 24, 2015

Ramadhan Kareem

Selamat berpuasa dan semoga memperolehi keberkatan di bulan yang mulia ini..


Friday, June 12, 2015

Kota Kinabalu ~ Part 3 (Desa Cattle Farm)

Sebelum menulis lebih panjang tentang cerita Desa Cattle Farm, rasa sedih pulak tengok kejadian gempa bumi yang baru berlaku di Ranau di mana melibatkan beberapa pendaki Gunung Kinabalu.
Al-Fatihah dan takziah untuk semua mangsa...
Saya mendoakan yang terbaik untuk penduduk sabah dan untuk semua malin gunung,jasa anda semua sangat besar...terima kasih dah tahniah...

Hari ke 4 di Sabah,lepas selesai aktiviti di gunung kinabalu, kami semua pun dah bersiap2 nk turun ke KK.Memandangkan dah memang ada di Kundasang,so wajib lah singgah ke Desa Cattle Farm,Mesilau.A few kilometer saja dari tempat penginapan kami tu..
Kat sini memang lawa view menghijau yang berlatar belakangkan gunung kinabalu.

Desa Cattle Farm ni terletak di Mesialau iaitu salah satu route pendakian ke Gunung Kinabalu.Sini dikenali sebagai tempat ternakan lembu dan pengeluaran produk tenusu..ala2 New Zealand Malaysia gitu..
Nak masuk ke sini dikenakan sedikit bayaran,sorry kita lupa dah berapa ringgit..huhu
Kat sini ada macam2 produk berasaskan susu yang boleh makan fresh..

Aiskrim ni pun sedap...ada fresh milk,waffle dan macam2 lagi lah.Souvenir macam tshirt pun ada di sini kalau nak beli buat kenang-kenangan.


Masa kami semua ke sana,ramai jugak pelancong yang baru datang.Masa ni tak nampak pun lembu2 yang mcm dalam iklan susu tu kat padang rumput.Mungkin ada masa2 tertentu untuk lepaskan lembu di ladang agaknya..



Panas terik tak terasa sangat sejuk,tapi kabus still lindung gunung kinabalu.Kalau takda kabus tebal memang lawa view nampak clear puncak Kinabalu dari sini.



Lepas posing2 sikit,terus turun dari Kundasang.Semua pun dah lapar.



Laluan balik ikut sini..sebab nak singgah Tuaran makan lokan bakar..

Sini banyak gerai2 tepi jalan kebanyakannya sediakan lokan bakar dgn chicken wings.


Agaknya di sabah memang famous dgn chicken wings.

Penuh meja masing2 dah lapar time ni.
Panas2 minum pulak air kelapa..apa nak di kata...laju jaa...hahahha


Lokan bakar ni memang sedap.Masa mula order sikit ja,lepas tu dah masing2 tambah..aku mcm biasa la makan dgn nasik..order sup lagi..puas hati makan kali ni.
Thanks to our guide sebab belanja kami lokan.heheheh
Jadi harga memang i ols tak tau sepinggan berapa ringgit.


Masjid terapung ni masa otw dari tuaran nak ke KK.
Lawa sangat KK ikut jalan ni,laluan tepi laut.Nampak bangunan yayasan sabah dan lain2...
Kota Kinabalu memang cantik sgt..

 Sampai KK dalam jam 4 lebih dah rasanya..terus ke Marina Court.Stay situ lagi.senang sebab dekat dgn town,nak makan semua jalan kaki jer..
Lepas maghrib kitorang keluar ke Pasar Malam belakang Hotel Le Meridien.Sini cari souvenir sikit2.Nak ke  kedai souvenir di Pasar Kraftangan pun tak sempat sebab dah lewat.Kalo korang nak ke sini kena awal yer..dalam kul 7 dah tutup Pasar Kraftangan.

Lepas beli souvenir,dinner di Pasar Filipina pulak...lapaq oiiii,,
Sini banyak seafood,pilih aja apa korang nak makan.Tapi masalahnya waiter semua cakap melayu pun tak paham...acaner....
Nak senang ko tunjuk2 aja di menu tu..

Aprikot ni sedap jugak...

Order untuk 2 orang,banyakkkkkk sangat.Memang tak mampu la nak habiskan...

Kalau di Pasar Filipina ni u ols kena tau yang asap2 tu biasa...hahahha..nak pakai cantik2 tu simpan ja okeh! Sini gerai biasa yang agak panas dan sesak,tapi ramai pelancong.Tempat santai yang ada macam2 seafood...

Ok lah setakat tu saja rasanya entry untuk Kota Kinabalu.Flight ke Penang i ols adalah keesokan harinya..kawan2 lain pun balik hari yg sama cuma flight berbeza masa.

Nak ke Pulau Sapi semua memang tak sempat,so kena buat next trip ke sabah untuk ke pulau saja.Insyaallah semoga akan menjejakkan kaki kembali ke Kota Kinabalu.

Thursday, June 11, 2015

Tomato Paste VS Tomato Puri

Baru saja tau apa beza tomato paste dgn tomato puri ni..sebelum ni pernah jugak tgk di kedai, terpikir gak apa beza paste dgn puri.Tapi malas nak pikiaq, amik ja yg biasa beli.
Tadi tgk rancangan memasak kt TV3 baru i ols tau apa beza....chef tu cakap:
Tomato paste lebih pekat dan rasa lebih masam dari tomato puri...so ikut selera masing2 kalo nak lebih masam boleh gunakan tomato paste.
Selalunya kalau masak nasik tomato atau nasik daging i ols guna tomato puri aja.Rasanya nasik tak sesuai sgt masam kan? Kalau untuk pasta atau spaghetti lebih sesuai kalau nak guna tomato paste.
Ok lahh..lapar pulak ptg2 mcm ni..nak masak apa yer mlm ni....hhhhmmmmm

Wednesday, June 10, 2015

Weaveduck Scarve

Finally dapat jugak walaupun satu.


Asalnya nak warna hijau dgn kuning,tapi dapat satu ja..ok la dari tak dpt langsung kan..

Selalunya limited edition duck scarves ni memang susah nak dapat,sebelum ni kaleidoscope punya pun tak dpt sebab bangun lewat..huhu
Yang KL print pun masa release baru2 ni lagi la..tak sempat langsung..gone in a second!!
Tapi nasib lah ada pre order...so i dah order warna hitam..fuhh lega..
Penangan duckscarves ni sanggup bangun awal pagi..celik2 mata terus klik2 and refresh website FV..hahahaha..

Antara tips2 nak dapat beli limited edition duckscarves ni:

1.Get up E.A.R.L.Y for sure...
2.LOG IN into your FV account before the exact time released...
3.Use PAYPAL instead of online banking..it took sometime for the TAC no request...
4.Make sure your internet connection is good...yg ni nasib la jugak kan

Good Luck...

hehehe..nantikan AERExDUCK pulak...

Tuesday, June 9, 2015

RR for TESCO

Hai fashionista..
Rizman Ruzaini for TESCO dah ada di semua Tesco yang terlibat...
Dan RR luxe collection pun dah available di website www.rizmanruzaini.com
Untuk LUXE collection ni cuma ada di Tesco Ampang, Mutiara Damansara, Shah Alam Hyper dgn Desa Tebrau...so sesapa yang jauh macam i ols leh beli online terus di website RR..kat LAZADA pun ada jugak,tapi cuma koleksi blooming aja..
Okey cepat pi klik2 apa yang patut..hehehe..
Kita suka yang kuning ni..ala2 kebaya tapi moden..
Suwittttt kan....

#RRforTESCO
#rizmanruzaini10luxe


Friday, June 5, 2015

June

Pejam celik sat saja dah separuh tahun 2015.Tiap tahun ulang ayat yg sama kan..syukur dipanjangkan umur dlm kegembiraan sampai ke hari ni..
Tak lama lagi dah ramadhan..terasa cepat masa berlalu..tak sabar tunggu suasana ramadhan. So amik mood memasak dari sekarang..
Iya lah kalo nak maksud kena ada mood..baru la makanan tu sedap..kena masak dgn sepenuh jiwa gitu..huhu..
Baru2 ni i try wat nasik daging utara guna beras basmathi..sebelum ni tak pnh lg pakai basmathi..lepas tu gantikan daging dengan ayam.Bukannya apa, masak pun dah petang lepas balik kerja so takda masa nak rebus daging lama2 sampai empuk.Kalau guna ayam, kejap ja..Masa nak rebus ayam, i masukkan kiub pati ayam biar ada rasa skit nanti nasik tu..
Rasa not bad jugak..biasa lah bila masak sikit, terasa sedap lah kan..cuba kalo banyak, tak habis pun makannya..hehehe
Bulan puasa ni korang boleh la try nasik daging utara, google ja resepi bnyk di internet.Cuma kalau nak add on rempah kari boleh jugak..campur dgn rempah kurma so nasik akan kekuningan.
Selamat mencuba.

Friday, May 29, 2015

The Last Blossom

Sekarang ni kerap ada bola live di tv..mmg no choice..ada certain channel aja yg takdak bola...hhhmmmmm
So, apa2 movie yang ada memang aku layan..selalunya kalau korean film mmg tak layan sgt..
Tapi ari tu mcm mana ntah..layan aja apa yg ada di tv tu...
Memang best THE LAST BLOSSOM

Cerita kekeluargaan yang sgt menyentuh hati..
Seorang suri rumah yang sibuk menjaga keperluan harian suami dan anak2 serta ibu mertua yang nyanyok di rumah...
"Middle aged housewife Kim In-Hee's (Bae Jong-Ok) mother-in-law (Kim Ji-Young) has Alzheimer's disease, her physician husband (Kim Kap-Soo) is always tired and indifferent to her needs and her children has become wayward. For her family, Kim In-Hee has devoted her life as a daughter-in-law, wife and mother. Kim In-Hee then learns that she has terminal cancer and is dying. The mother accepts her fate and sets up the most beautiful goodbye to her family."-asianwiki


Rasa nak menitik air mata tgk part In-Hee tinggal semua notes kat rumah tentang kerja2 harian yang selama ni anak2 dan suami dia tak pernah ambik peduli..terasa kehilangan ibu dan isteri yang baik walaupun perkara2 remeh harian yang kita lakukan..

Okey buat yang belum pernah tgk lagi filem ni...sila download..weekend ni boleh layan di rumah..
Aku sekali sekala tgk filem2 best memang akan review..tapi masalahnya jarang nak ke cinema tgk new movie..so layan movie2 kat tv aja lah..hehehe

~Happy Weekend~
XOXO


Wednesday, May 20, 2015

Koleksi Raya 2015

Meriahhhh...sekali keluar collection utk Raya 2015..
Naik juling bijik mata nengoknya...


Emel by Melinda Looi pun dah bukak preorder melalui ZALORA dan EMEL by MELINDA LOOI



The blue hue ni pulak dari Mimpikita...kat IG mimpikita pun u ols boleh tgk semua koleksi untuk mimpikita lebaran 2015 mmg lawa2...price pulak ada dalam FB mimpikita..i ols and the gang semuanya suka Fern Top and Skirt..hehehe



FLORAYA ni pulak dari INNAI...u ols tgk IG innaigroup..memang terpegun..speechless..hehehe..lawa sangat..tapi ni semua koleksi made to measure..jadi paham2 lah kan...$$$$$ harus penuh tabung..hahahaha..tapi kalau mampu apa salahnya..


Yg ini pulak dari RIZALMAN for ZALORA...simple and classy..tak sabaq okeh kita nak tunggu 27th ni..okey gaji kita tak sentuh..sebab nak tunggu next week...

Selamat menjamu mata...

Wednesday, May 13, 2015

Rizman Ruzaini for Tesco

Pejam celik pejam celik tak lama lagi dah Ramadhan...lepas tu syawal..
maksudnya tailor pun dah nak tutup tempahan..
Dan...ada yang takmo amik dah tempahan..sobsobsobsss
kain pun takdan nak p beli lagi..
Tapi dont worry kawan2 sekelian..
nanti akan ada Rizman Ruziani for Tesco

Ready made yang senang di cari..boleh pi tesco berhampiran...tapi tak semua tesco ada rasanya..nnt u ols check list tesco mana yg available RR pnya collection ni ya..

pastel yellow mmg lawa...rasa2 thn ni i ols nak cari yellow jugak..kalau jumpa yg berkenan lah..

Mint green pun cun...

hopefully harga berpatutan lah yer..
Kalau mcm last year punya collection dari Hatta Dolmat utk tesco..range dlm 200+ camtu..
Takper lah..tunggu nanti released i ols pi tgk nanti..

Tema apa u ols kali ni?
hehehehe...

Thursday, April 23, 2015

Kota Kinabalu~Part 2 (Mount Kinabalu)


Jam 5.30 pagi semua dah bangun mandi siap2 untuk mulakan aktiviti pendakian..

Jam 6.30am camtu semua dah terpacak kat depan cafe sebab kitorang tunggu packed breakfast and lunch..lambat skit siap bekalan makanan kitorang tu..

Waktu ni dah terang benderang di Kundasang..cuaca cantik hari ni..awal pagi berkabus la sikit..

Dalam 7.30am camtu semua bekalan makanan dah siap,so kitorang pun jalan kaki ke kinabalu park..
Guide and team dah tunggu kat atas tu utk briefing session.
Team kami 10 org dapat 6 orang guide.Jadi guide akan folo jer kita.So jgn risau yer,kalo penat stop jap,guide akan tunggu.diorang akan ikut pace kita.


Lepas jumpa guide and dapat tag nama,kitorang semua breakfast dulu.
Actually untuk breakfast adalah sandwich,telur and buah...dan lunch pulak nasik goreng cina..tapi memandangkan semua takut takdak stamina,jadi makan lah nasik goreng tu..aku mmg biasa heavy breakfast,tapi makan nasik pun separuh aja pagi ni.Maybe excited sangat kot sampai takdak selera,satu hal lagi kepala bengong2 sebab tak cukup tido semalam.
Air mineral dah termasuk sekali dgn packed meal,so dapat 2 botol kecik mineral..tapi aku bawak lagi 2 botol mineral+ 2 tin livita...bukannya apa takut dehydrated..
So lepas makan semua dalam jam 8.00am camtu kitorang naik van ke Timpohon gate.
Jarak ke Timpohan gate dlm 2km dari pejabat kinabalu park..jalan kecik alahaiii...

Kat sini ada board yang tunjukkan rekod2 climbathon..haishhh laju nauuu..hehehe



Kat sini guide buat warm up sikit sebelum mulakan pendakian..

Di check point 1,kita kena tandatangan dulu..ala2 macam attendance list yer murid2 sekelian..hehehe..
Kat sini jugak korang boleh sewa tongkat kalau memerlukan..murah jer,tak ingat pulak berapa.Macam aku amik kat guide aku..


 Sebelum mulakan pendakian,kita baca doa dulu yer..

Dalam 8.30am team kitorang pun mula mendaki..tapi track melalui Timpohon ni menurun bukit yer mula2 sekali..bahagia kak jemah..hahahha

Kemudian kita akan jump Carson Waterfall..ada air terjun kecik aja..tenang jer dgr bunyi air terjun..



Orait...so lepas aja Carson Fall..bermulalah pendakian sebenar u ols...track semakin menaik yer..
Masa ni jalan/lari ikut pace korang..jangan laju sangat atau slow sangat..jauh lagi perjalanan nak sampai Laban Rata..maintain pace yer..guide kitorang cakap jgn lupa bernafas..kalo boleh satu langkah satu nafas...ingat tu!
Seterusnya track semua macam ni..tangga batu..

Untuk tangga camni,cuba cari tangga yang paling rendah,korang ikut track situ yer..sebab tangga yang tinggi akan memerlukan tenaga yang lebih untuk kita angkat kaki..guide la yg bg tips ni..

Tangga kayu cenggini pun banyak...
Huhuhu..
Jadi sebelum mendaki cubalah training naik tangga..insyaallah tak sakit lutut nanti..hahaha

Sepanjang track ni..macam2 lah berbual dgn guide..
Guide yang iring aku perempuan,kak anis nama dia..umur dah 40,tapi steady jer..tak penat pun tgk dia..
aku masa awal2 ada jugak stop2 jap..amik napas dulu then sambung jalan slow2..
Yang lain2 semua dah kedepan..laju diorang,memang tak terkejar kalo nak kejar..hehehe..
Sampai KM1..rasa excited sesangat..hahaha..

Then sampai pondok Ubah jumpa Mizi dgn guide dia stop jap..

Aku dgn Nur memang yg paling last dlm team kami tu..hehehe
Sambil jalan berborak lah..macam2...
 Cantikkan view di sini,kat sini dah nampak puncak..terasa macam semangat aja nak terus mendaki..

Nur dgn Kak Anis guide yang folo kitorang..
Aku dgn Nur asalnya bawak beg,lama2 dah rasa berat sgt beg walaupun kecik aja..kak anis kata dia boleh bawakan,tapi berbayar lah..ok aja kami 2 setuju.Beg aku kecik kak anis amik RM30...
Lepas bagi beg kat guide,terus terasa ringannya badan..hahaha


ok dah sampai KM2...still mcm tak caya lagi aku blh smp KM2...muahahha

Okeh KM3...hehehhe..
Teruskan lagi pendakian..
kemudian stop jap kat Pondok Mempening..makan sikit2..

Masa kat sini takdak selera lg nak makan..tapi stop rest sat..
Kat sini banyak tupai..cute sangat..bagi dia makanan dia akan datang dekat..tapi nak pegang takleh nnt dia lari..

dlm 30 mins rest..pastu teruskan lagi pendakian..
Sambil2 jalan melayan track dan tengok keindahan alam ciptaan tuhan..
Sambil tu text dgn org kesayangan..hehehe..kat sini line celcom laju u ols..puas hati..almaklumlah pencawang kat atas gunung..hahahha..

Finally dalam 11.30am camtu aku sampai KM4 kat pondok layang2..time ni panas jugak walaupun cuaca kata ats gunung agak sejuk..
Kemudian tunggu Nur dgn Mizi kat situ,sambil tu aku makan nasik goreng..tapi ntah la tak dak selera nak telan..gagahkan diri makan sebab takut takdak tenaga kang walaupun perut x lapar..
Dlm kul 12 Nur dgn Mizi sampai aku tanya diorang lg nak teruskan naik lagi tak sebab jam 1.oopm dah kena turun..so kami semua decide dah tak nak teruskan..so rest aja lah kat sini..



Start KM4 ni semua tangga tanah yer u ols..kena hati2 skit sini..memang tak rata anak tangga nya..pokok2 kat sini pun lawa..
Di KM4 ni jugak kita leh jumpa pokok periuk kera..so sampai sini wajib tengok..sebab area sini aja yang ada pokok ni..
So text tanya kawan2 yang lain..6 org berjaya sampai ke Laban Rata (KM6)...

yang sorang lagi sampai KM5..

Tahniah kawan2..sampai Laban Rata..

View kat Laban Rata ni memang cantik sangat...dah macam negeri atas awan..ni sebab cuaca cantik so nampak clear area sini..




Dalam kul 1 kami start turun balik..entah kenapa nak turun ni aku pulak yang lambat..Nur dgn Mizi laju kemain..hahaha..
Aku mmg tengok step 1 by 1..bukannya apa takut tersilap sikit nnt injured,jenuh guide nak dukung aku turun bawah..takmau la aku jnuh nak keluarkan RM1000 pulak kalo guide kena angkat kita..huhu..
Muka ceria kemain kan sebab nak turun..haha..air aku dlm 2L memang habis la sepanjang naik and turun ni..livita pun setin jugak habis..
So dalam 3.39pm camtu kami bertiga sampai Timpohon Gate..
elok ja tgh posing2..hujan pun turun..nasib lah dah kat bawah kan..
Masa turun ni kena tandatangan balik form yang awal tadi..so pihak kinabalu park ada rekod yang kita dah turun dengan selamatnya..
Nak tunggu kawan2 lain memang lambat lagi,so kitorang bertiga balik ke Tahubang Lodge dulu letak beg semua..masa ni badan bau toksah cakap laa...hahahha..kaki aku pun dah terasa sakit..kat lutut tu..sebab tu td masa turun slow aja..
Lepas salin kasut,terus kami ke Kundasang..ujan masa ni..lapar ler pulak..
Pekan kundasang ada KFC aja ..yang lain2nya kedai kecik2 ja..so no choice makan nasik putih dgn sup ayam dan sup daging..selain tu amik chicken wing..

Kami sampai di Tahubang Lodge,alhamdulillah semua akwan2 selamat sampai..ada yang cramp kaki..ada yang terhenjut2 dah..sian pulak..almaklumlah jauhkan kaki tu jalan..6km naik..dan 6km turun..dah 12km tu sehari..macam aku just 8km saja..hehehe..

Ok lah itu saja cerita pendakian DAY CLIMB kami..

Nanti part seterusnya bersambung dengan cerita ke Dairy Farm pulak...