Thursday, December 18, 2014

Laksa Janggus, Balik Pulau



Tempat ni mmg famous,selalu ja tgk program yang popular tentang makanan akan ke sini.
Lama dah teringin nak pi sini.Tapi takdak masa yang sesuai,selalu kalau ke Penang mmg akan ke mall aja.Tapi kali ni sebab ke airport so sempat lah terus ke Balik Pulau.
Sekarang jalan dari Teluk Kumbar nak ke Balik Pulau dah besar,tak macam dulu lagi dah,sempit dan sgt scary..hehehhe..rasa sat aja naik kawasan bukit2 tu..terus sampai simpang kiri yang nak ke Kampung Perlis.Laksa Janggus ni terletak di kawasan kampung Perlis..petua nak cari kedai ni senang aja..cari signboard Kem PLKN White Resort lepas tu signboard Kampung Perlis..dah masuk simpang Kg perlis dalam 1km jumpa kedai Laksa Janggus sebelah kanan..nak lagi senang sila pakai WAZE..hahhaha

Kedai Laksa Janggus tutup hari RABU dan buka pada jam 3ptg hingga 8mlm.
Nasib la aku pi hari selasa..masa sampai situ dalam kul 3ptg,Pelanggan pun tak ramai lagi.Sini konsep layan diri: order makanan,angkat sendiri dan bayar.
Macam kantin sekolah dulu2 tu..



Kami order laksa special RM4...laksa biasa RM3..air minuman dgn ABC tak ingat pulak berapa harga..tapi standard biasa aja harganya..tak mahal pun..

Laksa kat sini boleh tahan rasanya..nak kata tak sedap pun tak..nak kata sedap sangat pun tak..secukup rasa bak kata mak lang aku..kena tanya penggemar laksa tegar baru dia pandai menilai..aku bukan penggemar laksa yer u ols..
Tapi coq pisang dia memang 5 Bintang!
Rangup makan panas2..hari pulak hujan amsa tu.Best la makan goreng pisang panas.
Nak beli goreng pisang kena beratur sebab depa goreng sikit2..sedapnya....


Masa kami nak balik,cuaca masih hujan..sejuk aja area Balik Pulau ni..kampung situ pun bersih aja..
Tapi orang kat kedai makin ramai sebab dah petang kan.

Sebelum sampai Balik Pulau singgah ke Pantai Tanjung Asam kat Gertak Sanggul..sebelum ni kawan2 ada cerita yang pantai kat sini agak cantik,tak sibuk macam Batu Ferringhi..


Tenang aja di sini..orang tak ramai pun.Next time boleh buat family day kat sini.Ombak pun tak kuat sebab pantai berteluk..

habis lah sudah siri jelajah penang selasa lepas..cuti panjang aku start dari khamis lepas...nanti2 pulak update cerita wedding bff di KL.
Looking forward for new years trip...wink wink...





Tuesday, December 9, 2014

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2015

Copied from FB

Friday, December 5, 2014

Healthy Lifestyle

Bila umur mencecah 30-an ni banyak perkara nak kena jaga.Dari pemakanan,berat badan apatah lagi kecantikan kan? Bukan senang nak pastikan semua perkara tu terjaga rapi.Semua tu perlukan usaha,pengorbanan,masa dan disiplin..
Macam i amalkan makan secara sederhana, semua benda i ols makan..cuma tak banyak..kuantiti memang i control lah.Kalau dulu zaman 20-an memang makan nasik 3-4 kali sehari..each meal amik nasik okeh!!.Tapi skang ni dah kurangkan paling maximum pun 2 kali aja sehari amik nasik..DAN...kuantiti sekali makan pun tak sampai sepinggan..cukup la separuh aja nasik..bila dah terbiasa,mmg tak boleh nk mkin bnyk dah..rasa sengkak aja..satu lagi yang penting kena menten minum air kosong dlm 2L sehari..i ols jarang minum ais yer...hehehhe..tapi takda la tak minum langsung.Kalau gi mkn di kedai order aja ayaq berais tu..tp slalu minum separuh ja..lepas makan mmg takleh nak telan ayaq segelas straight away..mmg tak mampu..
Alhamdulillah skrang menten 52kg..kalau sebelum ni mmg tak penah capai 50kg ke atas..tapi semenjak rajin workout,makan pun lalu..terus berat naik..huhu..tapi naik pun sesuai dgn tinggi dan usia.Kalo berumur ni tak sesuai dah kurus sangat..memang akan cepat nampak tua..yang pentingnya baju2 lama muat lagi..hehehe.




.Exercise memang at least i akan buat at least 3 kali seminggu..kalau rajin 5 kali jugak..i tak stick dgn satu jenis exercise aja..join ja mana yang sempat..kadang erobik,step board,toning class dengan gym..yang penting kena workout..best bila workout ni badan rasa segar..tak letih2..

Selain tu i ols jugak amik supplemen..mmg dari dulu lagi:7/8 tahun lepas dah amik supplemen ni..kalau tak amik rasa mcm ada yang tak kena aja..hehehehe..

Macam sekarang ni amik Radiance Signature...best Radiance Signature sebab kesan dia terasa sangat bila kerja rasa tak letih,pagi2 senang nak bangun tido..rasa fresh bila bangun tido..
Apa-apa pun untuk elak penyakit sepatutnya dari awal kita rajin jaga pemakanan..EAT MODERATELY,EXERCISE REGULARLY and dont forget your daily supplement.
Dan....yang terakhir,3 step skin care routine tu yer..penting nih..dah pakai mekap jangan jadi penyegan nak cuci pulak..heheheh..ok sekian bebelan tentang kesihatan dan kecantikan..

Thursday, November 27, 2014

Radiance Signature Whitening & Glowing Series Review

Dari dulu lagi i mmg jenis yang sgt menjaga kulit dan wajib amik supplement harian.So baru-baru ni my bff cik yaya ada bagitau yang dia amik Radiance Signature.Sangat berkesan katanya,jadi apa lagi i pun terus lah beli sekotak.Wajib cuba sebab nak cantik macam bff kita..hehehe..


So ni lah kotak Radiance Signature tu.Siap dapat paper bag lagi.Sekotak Radiance Signature ada 20 sachet.Cara minum mudah saja,koyakkan satu sachet dan terus minum.Radiance Signature ni berbentuk cecair.Ala2 macam madu tu u ols,sebab salah satu kandungan bahan RS ni ialah madu..kurma..vitamin C,vitamin E dan collagen..semua makanan berkhasiat untuk badan terkandung dlm RS ni u ols..
Alhamdulillah seminggu consume RS, nampak perubahan bila kawan-kawan tegur muka i semakin glowing.Pagi2 pun mudah bangun tido sebab dapat quality sleep (nyenyak sangat..hehe)..bila tidur cukup,badan pun rasa segar..nak buat kerja terus semangat.
Bila sendiri consume dan nampak kebaikan produk,baru i berani share kat sini..biar u ols kawan2 pun boleh try sesama.



Antara kebaikan Radiance Signature ialah:


► Mencerah & Menggebukan Kulit
* bukan sekadar dimuka tetapi di seluruh badan 
► Mencerahkan kulit ke tahap maximum
► Menjadikan kulit glowing naturally
► Anti Penuaan
► Memperbaiki sel sel kulit
► Mengecutkan Jerawat
► Menghilangkan jeragat
► Memudarkan Parut parut jerawat
► Menurunkan berat badan
► Menghilangkan Kulit Kusam & Tidak Bermaya
► Menghilangkan Kesan Lebam Di Bawah Mata
► Memberikan tenaga serta merta
► Memberikan tidur yg nyenyak
► Mempunyai 1001 khasiat lain


Khasiat Sampingan Dari Penggunaan Radiance Signature™
-------------------------------------------------

► Merawat resdung
► Merawat kencing manis kerana menggunakan pura sweet
► Merawat dan mencuci buah pinggang
► Merawat dan mencegah kanser payudara
► Merawat pemutihan pada alat sulit wanita
► Menegang dan menganjalkan payudara
► Merapatkan alat sulit yang longgar
► Meningkatkan collagen dalam badan
► Meningkatkan tenaga serta merta
► Meningkatkan metabolisma badan
► Dan pelbagai khasiat lain


Radiance Signature™ juga mengandungi ramuan dan kandungi aktif serta menggunakan 100% natural base.

► Tanpa Sapuan
► Tanpa Pengawet
► Tanpa Bahan Terlarang
► Tanpa Asid
► 100% Natural Base
► Produk GMP Certified - LULUS KKM 120314/03/149
► Mendapat Kelulusan HALAL 20140424-164308(PR)
► Produk Selamat & Berkesan






Yang penting produk Radiance Signature adalah keluaran Bumiputera dan mendapat pengesahan sijil halal..so boleh consume tanpa was-was.






Jika anda berminat dengan produk Radiance Signature sila 
LIKE FB PAGE : JELITAWAN BEAUTY HOUSE





NAK CANTIK JANGAN TENGOK SAJA NA!!

Tuesday, November 18, 2014

Teater Tradisional Jikey : Pengembaraan Putera Sadao

Sekali sekala layan teater best jugak kan.
Nak kata aku ni peminat teater tak jugak,tapi boleh aja nak menonton tukar aliran dari tgk movie ke teater.
Kali ni aku temankan kawan aku peminat tarian dan teater ke auditorium JKKN perlis.
Tiket free so layan kan jer lah..lagi pun malam sempat lah lepas kerja balik siap2 terus ke sana.
Teater kali ni bertajuk Pemngembaraan Putera Sadao..nama putera ambik sempena nama tempat di thailand.Manakala watak tuan puteri pula bernama Puteri Yala..tapi keseluruhan teater ni menggunakan tempat-tempat di negeri perlis sebagai kerajaan sang putera.


As usual la teater tradisional..berkisarkan kisah putera raja yang selamatkan tuan puteri dari penjahat.Dan kemudian mereka pun dikahwinkan...watak-watak awang dan inang memang sangat best..
video

lawak2 negeri perlis u ols...kalo org luar agak susah sikit nak paham rasanya..suara nyanyian inang pun sedap..merdu aja..

video

Secara keseluruhan aku rate 5/10 untuk pementasan Pengembaraan Putera Sadao..
Yang bestnya di akhir program ada sesi cabutan bertuah..pemenang utama dapat oven...haishhh sayangnya aku bukan jnis yg 'bertuah' ni kalo ada cabutan bertuah bagai..