Friday, August 5, 2016

Spaghetti Aglio Olio

Selalunya aku ni suka makan nasik dgn lauk2 yg simple aja, tapi hari ni
tukar selera masak spaghetti aglio olio untuk dinner memandangkan udang pun dah ada kt rumah. Bahan lain tambah ayam saja sebab seafood lain mmg nan hado.
Bagi yg suka pedas macam aku kena masukkan cili kering banyak skit baru lah rasa pedas tu, selain tu aku tambahkan kiub ayam dgn perencah secukup rasa maggi. Kalau x tambah mcm tak cukup rasa plak kang.. ada setengah org tambah stok ayam, terpulang lah selera memasing yer..
Aglio olia ni kalau x pandai buat mmg akan jadi tawar, jadi gula n garam kena pandai adjust ikut selera jugak..
Resepi u ols google la tgk mana2 yg mudah dan kena dgn selera u ols..
Selamat memasak...

Thursday, August 4, 2016

NYX soft matte lip cream

Matte lip cream memang trending sekarang ni, even brand2 keluaran malaysia pun dah banyak di pasaran. NYX memang dah lama kat sephora dgn harga yang sangat mampu milik.. 
Dulu aku dah beli tapi jarang pakai..tapi baru2 ni ternampak seseorang pakai satu warna ni cantik sangat,so aku tanya dia and rupanya dia pakai NYX jugak..

Jadi apa lagi terus ajak gf yg gila mekap serbu sephora..try kat mulut mmg mcm 'not bad' jugak warna Stockholm (kanan) ni yea..kalau tak tgk org pki mmg tak beli lah i ni.Sekadar tgk di botol tu mmg mcm x menarik..kaler ni ala2 nude to coral...lip cream berharga RM33..aku terbeli sekali NYX butter lip balm yang berharga RM20++ (sorry lupa berapa harga)..
Best pakai butter lip balm yg ada warna pink tu, so bila hari malas mmg dah tak pki lipstick..


I ah ada warna tokyo mcm dlm pic atas (kiri) tp jarang pki sbb warna light pink mcm tak suit sgt warna my lippy..istanbul pun cantik...boleh collect semua warna kalau u ols rajin berlip cream...okline takdak pulak kat sephora brand NYX ni..sayang tul..
Next time kalau u ols ke sephora blh try lip cream Kat Von D, tekstur sgt cantik and long lasting..kita dah try aritu tapi iman masih kuat so tak beli lah...hehhehehe

Wednesday, July 13, 2016

Selamat Hari Raya

Raya kan sebulan..so tak terlambat lagi nak update pasal raya..walaupun dah seminggu lebih kita beraya..
Selamat Hari Raya maaf zahir batin untuk semua ya.. raya saya kali ni mmg meriah mcm thn lepas2 jugak.. blessed with families n great friends.. makan makanan sedap2 dan posing dgn kwn2 tu satu kewajipan..
Gambar kat bwh ni perbezaan antara thn 2014 dgn 2016.. org yg sama tempat yg sama..nak gelak pun ada sampai patah anak tangga pak zain punya lah nak posing.. opsss kakcik sorry tertonyoh kepala..huhu..harap2 pak zain betulkan anak tangga dia so leh kami posing utk thn2 akan datang..hahhahah
Serba sikit kenangan raya yg akan saya ingt smp ke anak cucu nnt..
Happy holidays ya kwn2.. buat yg dh mula bekerja tu sila lah kerja dgn sepenuh hati..yg bercuti jadi 'tai tai' mcm saya ni moh ler kita goyang kaki...

Sunday, July 3, 2016

MAC lipstick



Nak raya ni kan, memasing mula la sibuk tgk balik koleksi mekap yg sedia ada tu, nak tambah blusher ka, lipstick ka, nak eyeshadow warna baru ka.. mcm i ni lama dah dekat setahun x beli lipstick, tetiba ada kawan pesan nak lipstick mac.. so i pun pi la mac.. cari dia punya sempat lah letak kat tangan n compare warna2 lipstick..


Macam kwn i dia suka warna nude, dia kirim cherish dgn spirit.. mcm i ni suka pinkish tone.. tak pernah pulak try warna nude sbb takut tak sesuai dgn muka.. kalau nk pki warna nude u ols kena lebihkan mekap mata kan..i dah la mata kecik n x pandai pulak mekap mata.. jd nak selamat pki kaler pink aja..

Niat di hati mmg tak nak beli pun lipstick, tapi tewas jugak.. so i beli warna SNOB.. yg dah ada n skrang jd favourite i warna PLEASE ME.. korang tgk sendiri perbezaan warna yg i dah snap tu kot2 berkenan di hati yer.. harga lipstick mac skrang RM74...

Monday, June 27, 2016

Re(marc)able Foundation

I am not a foundation person, jaraaanggggg sgt nk pki foundation. Selalunya kalau beli mesti end up expired and akan jual je lepas tu. Jadi bila dah lama tak guna foundation rasa mcm teringin pulak.. kaji punya kaji dah short listed a few yg nak beli, tapi satu ja la yg boleh beli pun..

Asalnya nak beli make up base dulu so next baru beli foundation.. tapi make up base yg i nak asyik out of stock aja... so masa sephora black card member sale aritu, boleh lah grab satu foundation.. mmg target nak foundation ni..Re(marc)able Foundation Concentrate by Marc Jacobs(RM245)..i cakap dgn SA kat sephora tu, i nak yg full coverage sbb kulit muka i jnis oily, selalunya pakai foundation sat saja lepas tu dh mcm x pakai foundation dah..SA cakap foundation ni memang full coverage, letak 2 3 titik pun dah cukup..
Seriously i suka sgt foundation ni.. utk kulit yg berminyak dkt T zone mcm i mmg sesuai.. foundation tak hilang wlaupun berjam2 pakai..tapi kat T zone tu still oily jugak after few hours, dap sikit sgn oil blotter pun masih ok..dah tak payah letak bedak lepas foundation..(alamatnya 4 tahun la compact powder aku tu tahan lepas ni..hahahha)..
Sekarang ni hari2 pki foundation..rajin pulak kan...pores pun invisible..tp utk yg x suka full coverage mmg tak sesuai..i beli pun masa sephora sale jd berbaloi jugak lah..online pun ada kalau yg nak try..i guna warna beige light 32.. kalau u ols berminat tgk lah kat sephora yer..

Sunday, June 26, 2016

yeayyy

Lega sangat bila exam dah habis.. rasa mcm lapang dada, tenang jiwa.. makan pun lalu & tidoq pun nyenyak..
Kejap saja puasa dah masuk 10 malam terakhir.. tak lama lagi dah nak raya..sale pun merata2 dah..
Tadi ke zara survey2 apa yg menarik.. memang rambang mata oiii.. yg mana duk target sblm ni semuanya sale..berbaloi tak beli masa normal price..hehehe
Semuanya sale dah bukan zara aja..aldo pun sale jugak.. so dapat lah kasut raya sepasang yg 50%+20% off tu.. nasib lah ada saiz.. selalunya sale item susah nk dpt saiz kita kan..fuhhhh seronok sgt rasa..aldo kan jarang ada yg murah..


Sekarang ni i ols nk cari baju raya pulak..browse website dulu cari calon2 yg berpotensi.. lepas tu baru nk gi butik tgk material and try..thn ni banyak sgt RTW.. jgn kata designer,artis pun pakat buat RTW.. banyak sgt pilihan..
esok ahad blh la i ols p tgk2 apa lg yg sale.. nanti kena tunggu year end sale pulak baru blh shopping..
selamat berhujung minggu u ols semua...

Monday, May 16, 2016

Paloma by Ezuwan Ismail

Lawa kan baju2 dari koleksi raya 2016 PALOMA EIKL ni..
Ni baru sikit aja ezuwan ismail reveal design yang ada..semuanya ada 40 design yang akan dikeluarkan..
Jenuh nak pilih yang mana satu..cantik2 sangat i ols tengok..
Semua design akan available utk pembelian bermula pada 27 mei 2016.. harga bermula dari RM299-RM699..
Sesiapa berminat boleh terus order dgn i ols.Boleh tinggal komen yer..cepat order u ols,stock sgt limited..

Friday, April 22, 2016

Fesyen Raya 2016

Tak lama dah nak puasa..as usual la pejam celik dah nak hujung april..
Sebelum puasa lagi baju raya mostly dah keluar..tailor pun dah tutup tempahan agaknya..zaman sekrang ni tak risau sebab blh beli online/offline..bendor butik pun banyak keluarkan design lawa2..

Meh kita jamu mata dgn baju2 raya 2016 dari beberapa designer malaysia..pic smua i ols screen shot dr instagram depa..ada jugak yg tgk kat zalora..














Dapat idea dah nak beli yang mana satu?
Tema dah set?
Hahahaha..pening kan akak2 semua pikir pasal baju raya ni..sebab tu i ols main beli aja mana yg berkenan..tapi mesti yg dalam bajet la..mahal sangat tak mampu akak...

Thursday, April 21, 2016

Semester Break 2016

Actually mid sem break..
lama tak balik perlis semenjak naik semester baru ni.. sekali balik mula lah khatam abis smua makanan yg duk teringin tu..
All time favourite kuew teow sup

Nasib la balik musim harum manis.. dapat la jugak merasa pulut harum manis..tahun ni buah harum manis mahal u ols... utk gred A rm 40 sekilo..dapat la kot 2 bijik kalau sekilo...
Aku ingt nak p makan pulut harum manis di Jabatan Pertanian Bukit Bintang..tapi 1 may 2016 baru depa bukak...so p makan kt tmpt lain..tu yg x berpuas ati sgt..


satu lagi sempat lah ke hatyai..lama jugak x pi sana.nasib ada bff i ols yg bawakkan ke floating market di Khlong Ngae tu..kami bertolak dh lewat,so ngam2 sampai kt floating market tu agak teduh skit..org pn x ramai sgt maybe dah abis songkran agaknya..blh la membeli makanan dgn tenang..masa otw ke hatyai tu ternampak satu lagi floating market yang baru..sebelum masuk town hatyai..tapi tak sempat lah nk singgah situ..next time pulak ke situ tgk apa yg best..
Kali ni balik puas ati dpt makan2 and jumpa love one..rasa mcm dah naik skit berat ni sbb keja makannnnn ja..hehehhe

moms kerabu timun

Perlis panas? El nino nina? semestinyaaa lah panas ,sebab org perlis pun 'hot' belaka..hahahah.. mmg panas skit la nk compare dgn tempat lain, sbb angin langsung takdak..pastu lama x hujan..hangat berkuap toksah kata apa la..peluh menitik tap tap tappppp...mekap sat ja cayaq..hehehe tapi maybe aku dh terbiasa kot.so tak kisah la hangat pun,kampung ku surga ku gitu..hehehhe..perlis tetap di hati okeh..

Saturday, April 9, 2016

Happy Weekend

Spend your weekend wisely..