Wednesday, March 25, 2015

My birthday

Hari ni birthday tuan blog yg ke 33..terkejut sangat sebab dpt serprais bunga yang dihantar kt ofis..so suwittt..
Lama dah x pnh dpt bunga..tup tup apek kedai bunga call..ok laaa..tak dpt kek pun tapi dpt bunga..
Alhamdulillahhh..

Tuesday, March 24, 2015

Mount Kinabalu, Sabah

Masih terbayang kecantikan pemandangan alam sekitar dan kesegaran udara di Kinabalu yang lalu..

Trail yang bertangga kayu dan batu macam menggamit2 lagi untuk ke sana..
Insyaallah..2016 nnt jumpa lagi ya si akinabalu..


Cerita panjang akan menyusul kemudian...
Di kesempatan lain kita bertemu lagi..

Thursday, March 12, 2015

Jakarta 2015

Last week kiter ke Jakarta dengan kawan2..
Seronok..penat smua ada..

Btw thanks to 'puan sri' sebab sponsor trip we ols ni..
Haishhh tak terucap lah mcm mana nak ucapkan terima kasih tu..

Pagi2 buta tercegat di KLIA2..flight kul 7.50am..so nak check in bag smua kena la sampai awal..
Masa check in bag..terkejut sebab kena bayar airport tax dalam RM44 sorang camtu..selalunya tak kena kalau kat tempat sendiri...(tips:simpan resit tu bebaik yer...)

So dah cop passport semua masuk ke international gate..kami makan2 dulu dlm kul 6.30pagi tu..nasib ada butik yg bukak 24 hours..seronok jugak jamu mata..heheheh..
Excited nak terbang sekali flight delay sejam....ngantok!!!..Lion Air memang bagus eih..dia tunggu org yg dah check in bag yg balik dari umrah ..sebab tu delay...

Dalam flight memng masing2 pakat lena la..ngantuk kot kui 4pagi dah kuar rumah..sampai Jakarta semua dah fresh..supir pun dah sedia tunggu..naik van terus ke Ambassador Plaza,Kuningan...
Semua urusan sim kad dan makan settle di sini..memang kelaparan tahap MAX dah time sampai sini..paham2 lah Jakarta kan jam..padahal dari airport nak ke Kuningan tu tak lah jauh mana pon..

Kitorang semua makan di restoren D'Cost...member2 lain yg selalu datang suggest kat sini sebab diorang mmg selalu makan di sini..ok la restoran bersih dan makanan pun sedap..D'Cost ni banyak jer cawangan kat mall di Jakarta..senang aja cari..
Lepas makan masing2 sibuk nak ke salon..manicure+pedicure smua ada..murah pulak tu..i just wat cream bath dgn blow aja..dalam IDR150k...ok la kan..
Semua dah settle mencantikkan diri..terus ke Thamrin City..check in hotel dalam Amaris Thamrin..senang kat sini,shopping kat bawah and naik atas terus hotel..tak perlu nak bersesak jem bagai..
Malam semua ke Ancol pulak..dinner di D'Jakarta Reataurant..seafood yer sini..ala2 kedai makan di dlm tasik buatan camtu rasanya sebab malam x berapa nampak surrounding..heheheh..
Lepas makan,celebrate bday kitorang..me and dyba which is kebetulan same date..padahal birthday lambat lagi..hehehhe..siap dioarang nyanyikan lagu birthday,ada bunga api dan kek lagi..sungguh TERHARU....

On the next day..masing2 bangun kul berapa ntah..breakfast pun tak sempat..tapi aku antara yg awal..lepas mandi turun bawah terus shopping..kat Thamrin City ni ala2 Pasar Baru jugak
(Pic:googled)

..luas sangat..satu floor pusing tak habis..tapi kain ela ,lace semua tu aku mmg tak jumpa..yang ada cuma baju ready made,kain batik,tudung,telekung and accessories..
(Pic:googled)




kat sini mcm hijabista center for indonesian gitu..member cakap kat sini lebih selesa shopping compare dgn tanah abang sebab kat sini ada aircond..tanah abang panas...
Lepas abis cari barang and bersesat2 dalam Thamrin City tu ..aku dgn Bun ke Plaza Indonesia..selang satu blok aja dari Thamrin City..jalan kaki ja..pastu lunch kat Betawi Cafe..Nasik Goreng Kambing la kekdahnya..heheheh..ok jugak rasa nasik goreng kambing..rasa cam manis2 skit..
Lepas lunch terus amik cab ke Hard Rock Cafe Jakarta..tak semua driver cab tau kat mana...haishhh..jnuh jugak kami google..rupanya kat Pacific Plaza..tambang cab dalam IDR35k utk sehala..

Pacific Plaza ni mcm ala2 Star Hill Gallery gitu..semua high end brand ada..sempat lah kiter gi ngukur saiz kasut..hehehhe..amik inspirasi..nak beli memang TAK lah! Harga jauh beza sgt mahalnya..huhu

Malam kitorang semua ke Java Jazz Festival di JI Expo Kemayoran City...hazab!!!..almost 3 hours terkandas salam jam..last2 tak tahan terus turun van jalan kaki ke Hall..ada la kot dalam 1km jugak..haishhh..rupanya ramai peminat Jazz di Indonesia ya..i is memang blur..sekadar mengikut jer kawan2 nak ke sana..fuhhhhh....
Performance by Incognito and Cakha Khan...


Lepas settle semua di Java Jazz terus ke Menteng..makan2 di sana..satay kambing dgn bubur ayam di hawkers Menteng memang sodap...sorry takda pic..google pun tak jumpa..huhu..
Hari ke 3 bangun pagi terus ke Thamrin City lagi..cari barang2 yang sesuai nak bwk balik..i mcm biasa la mesti grab kebaya..huhu..(beli banyak2 pun last2 org lain yang merasa pakai siap share adik beradik lagi..what a shame!!!)
After that makan di D'Cost lagi..kat Thamrin City pun ada D'Cost..
Lepas makan sementara tunggu supir datang..lepak2 jap kat bawah..



Sampai airport dalam kui 6 camtu..flight kul 9 mlm..tapi betapa hazabnya kaunter Lion Air..bukak kaunter lambat..jenuh Q..dah la takda kerusi yang banyak di airport tu..memang jenuh la nak berdiri..tulis di skrin utk check inkaunter no lain,tapi no lain kaunter yang bukak..sama jugak dengan gate utk boarding..mula2 ke gate E,lepas tu tukar ke D,sekali lagi tukar ke E..and as usual delay lagi lah sejam...nampak tak betapa bertuahnya kita ada airport yang canggih dan sistematik mcm KLIA2 tu..huhu..
Finally kul 1 pagi sampai KL
Hari ni masih malas nak unpack..hahhaha...

Tuesday, March 3, 2015

Ruang Santai

Cantik sangat ruang santai macam ni..
Sekali tengok terus suka..tapi perlukan siling yang tinggi,baru boleh jadi luas dan boleh pasang panel cermin tu kan..Saujana mata memandang aja kalo lepak2 kat sini..
Sofa warna cerah memang kesukaan aku..dan bercita2 nak gunakan furniture putih dalam rumah sendiri nanti..
Kapet polka dot tu cute kan?..
Yang ni senang dapat..yang susah nak capai suasana ruang macam dalam pic tu...
Haishhhh tetiba berangan pulak..

Monday, February 16, 2015

February With Love

Pejam celik sekejap aja dah bulan februari..ari tu baru celebrate new year kot..
Ni pun dah mid of februari...oooh mai....
Lusa cuti CNY pulak..nak ke mana pun tak tau lagi..
Baju yang balik dr kl last week pun belum habis unpack lagi..huhuhu..
Ke kl last week lepas settle keja free2 sempat lah aku gi beriadah kejap..


Member2 kerja,aku pulak bangun awal pagi..seriuosly taktau nak buat apa..disebabkan dah memang prepare kasut sukan..boleh lah jog..


Zass ke Taman Tasik Shah Alam..walaupun jalan tak berapa tau sangat..tapi hentam aja lah..nasib sampai jugak..
Tak menghampakan memang cantik di sini..orang pun tak ramai..just nice..cuaca lepas hujan memang superb..
Sempat jumpa nana my coursemate back in UTM..lamanya tak jumpa lepas aku grad mmg tak pernah jumpa langsung..ada 10+ tahun jugak ni tak jumpa..
Catch up macam2 cerita..rasanya lama jugak kat The Apartment's tu..Next time jumpa insyaallah sekali dgn adik nini pulak yer..

Muka2 kat bawah ni my bff..ni wajib lah jumpa kalau ke kl atau depa 2 balik kampung..heheheh..

Sedap iga hot plate tu u ols..sampai hari ni teringat lagi..nanti boleh pi situ lagi no..

Kawan2 yang lain tak sempat jumpa..nanti kalau ada kelapangan kita jumpa ya my dear friend..insyaallah..

Cukup dulu update kali ni..tengok lah kalau teringat/rajin/sempat kita update lagi bulan depan???!!! hahahha...


Friday, January 16, 2015

Stay +ve

Tahun baru ni kononnya semangat nak update kerap2,tapi mcm biasa bila semangat nak update dah jering kontang ideanya.Tapi time malas ada bnyk pulak idea..selalunya gitu lah.Last2 sekali takda update jugak.
Cerita yang tertangguh pun banyak lagi.Tapi slowly simpan dulu dalam draft.
Lately bila ada masa lapang dan terbaca sana sini, mula aku berfikir dan buat kajian sendiri..memang bertul setiap kejadian ada hikmah tersendiri.Tak kisah lah samada kejadian gembira atau sedih.
Lesson yang aku belajar dari kesilapan atau pengalaman yang lepas2 sangat banyak..pertama,sebagai manusia kita kena jugak hadapi segala rintangan dengan hati yang tabah.Jangan sesekali lari dari masalah,hadapi semuanya walaupun perit.Lama-kelamaan akan selesai jugak masalah yang dilalui tu.
Yang penting semasa dalam dugaan /cabaran tu,kena ada 'support system' yang kuat..jangan lupa rely on your family and trusted friends.At least kata2 semangat diorang sudah cukup membantu walaupun sedikit.Mereka2 ni lah yang akan sentiasa sokong u ols dalam saat kesusahan tu..
DECISION ditangan u ols sendiri..kema sekalipun..kita kena buat keputusan yang terbaik untuk diri sendiri..dengar nasihat 'support system' yang ada..insyaallah akan bertemu jawapan kepada segala kekusutan..
(Thanks to my 'support system'..hehehe)


Again..sentiasa bersangka baik..dan berfikiran positif..tapi bukan mudah nak maintain sentiasa positif.Kan? Kalau ikut pengalaman aku..ELIMINATE all negative sources...cuba cari apa yang buatkan anda sentiasa jadi -ve...atau bersedih..jadi buang atau elakkan dari perkara2 tersebut..atau tinggalkan terus aja dari hidup u ols..kalau tak,mmg tak kemana lah u ols.Sentiasa disulami dgn '-ve source' tersebut..kemudian elakkan perkara2 kecik yang boleh buatkan kita cenderung menjadi negatif..simple thing...aku tak approve smua yang add aku kat FB.Kdg bila tgk profile org tu akan buatkan kita terfikir ke arah negatif,baik tak payah friend terus.Lagi bagus kan..sekurangnya jauh lah kita dari sumber yang boleh heret ke arah prasangka buruk..
Tapi sebagai manusia kadang tak dapat lari jugak dr berfikiran negatif kpd manusia lain..kalo dah rasa tersasar dari tujuan nak menjadi sentiasa positive tu..cepat2 pikir benda baik2..kan lagi elok..
oraits..cukup panjang dah rasa entry kali ni..

SALAM JUMAAT

Tuesday, January 6, 2015

Manisnya Cinta Di Cappadocia

Baca review ramai kata best citer ni..romantic suwitt sangat..tengok sekali pasti nak tengok lagi..ramai yg kata camtu..

I mmg tak dan nak pi tgk filem ni..masa tgh cari show time kul berapa sekali tayangan di cinema dah habis pun..lambat sangat..hahahha

Suka fazura dgn Sam jadi couple..sepadan..

View di Cappadocia pun cantik..
Baju2 Fazura pun lawa2 dalam ceta ni..
Skang kat Astro First pun dah boleh purchase movie ni..
Tapi sebut astro aja terus jadi meluat haku!
Nak pasang astro mmg tak bleh..tettttttt__________

Nanti bff balik tengok sama2..mesti layan..
Bff cepat la balik lagi,takpun i ols ke rumah u ols nanti ja lah kita tgk sama2 yer..

Monday, January 5, 2015

Star Print Trend !

Comels jugak design 'bintang-bintang' berkerlipan ni kan..
Banyak jugak streetsyle yang keluarkan pakaian dan aksesori star printed..
Antara yang i minat ialah classic pimps dari Kate Spade

Lagrenga Star Pumps
Semalam cari di Kate Spade Gurney Paragorn tak dak pon..selain pumps ada flat jugat yg macam ni..cute sangat..

Musim berangin dan sejuk macam skrang memang sesuai sangat kalau pakai pullover mcm ni..Star Printed Pullover dari Adidas..simpla and classy..senang nak matchy2 kalau pullover mcm ni kan..pakai dgn jeans aja..DONE!


Ini pulak Pandora Christmas Collection..cantik sangat..warna midnight blue memang ngam dengan tema star charm yg cute tu..sekrang pandora sale 30% yer kawan2..sila lah ke Pandora kalau berminat..sale until 11th january aja tau..kita sudah...anda bila lagi..hehehehe..

Comel kan star print ni..balik nnt nak try cari baju atau aksesori lama kalau ada start print..boleh melaram balik..kejap je kan dah 5 hari tahun 2015...

Thursday, January 1, 2015

Welcome 2015!!

Happy New Year to all of you..May all of us have a peaceful,harmony,smooth and joyous year ahead..

Semalam i ols celebrate new year dengan acara makan2 aja..hehehe..

Puas ati dapat makan seafood..lama dah tak makan ikan bakar di medan ikan bakar depan brasmana tu..salah satu menu semalam yang plng best semestinya kerabu mangga telur belangkas..nyumnyum...
Makanan banyak sgt semalam ni..sampai bungkus bwk balik..huhu..
Sebulan kebelakangan ni mmg meriah dgn makanan hidup i..syukur alhamdulillah..

Memandangkan dah masuk tahun baru..nak imbas skit 2014 punya sweet memories..
Actually nak update december lagi..tapi tak sempat..so i rangkum smua skali dlm satu entry..
Lets the piccas do the talking ya...

Bff ajak makan kt Tous Les Jours

Mushroom soup sdap katanya..ok la sdap! tapi mcm biasa..cari nasik jugak lepastu..hahahha

Sesi jalan2 shopping di One Utama..


Berakhir di Chilli's..as usual..makan lagi...

Malam pulak ke Boat Noodle, Empire...


I ols 4 mangkuk aja mampu..heheheh..

Wedding one of my bff..


Dari sesi berinai ke fitting baju semuanya kami jadi peneman..

Alhamdulillah masih bff walaupun berjauhan...since 1988..


Makan2 lagi..

Shopping pun dgn bff..


Kalau ikutkan banyak lagi pic yang i nak letak sini..tapi simpan dulu utk next2 entry ya..
Bagi yang bercuti..selamat bercuti..


"BEHIND US ARE MEMORIES,BESIDE US ARE FRIENDS,BEFORE US ARE DREAMS"

Thursday, December 18, 2014

Laksa Janggus, Balik Pulau



Tempat ni mmg famous,selalu ja tgk program yang popular tentang makanan akan ke sini.
Lama dah teringin nak pi sini.Tapi takdak masa yang sesuai,selalu kalau ke Penang mmg akan ke mall aja.Tapi kali ni sebab ke airport so sempat lah terus ke Balik Pulau.
Sekarang jalan dari Teluk Kumbar nak ke Balik Pulau dah besar,tak macam dulu lagi dah,sempit dan sgt scary..hehehhe..rasa sat aja naik kawasan bukit2 tu..terus sampai simpang kiri yang nak ke Kampung Perlis.Laksa Janggus ni terletak di kawasan kampung Perlis..petua nak cari kedai ni senang aja..cari signboard Kem PLKN White Resort lepas tu signboard Kampung Perlis..dah masuk simpang Kg perlis dalam 1km jumpa kedai Laksa Janggus sebelah kanan..nak lagi senang sila pakai WAZE..hahhaha

Kedai Laksa Janggus tutup hari RABU dan buka pada jam 3ptg hingga 8mlm.
Nasib la aku pi hari selasa..masa sampai situ dalam kul 3ptg,Pelanggan pun tak ramai lagi.Sini konsep layan diri: order makanan,angkat sendiri dan bayar.
Macam kantin sekolah dulu2 tu..



Kami order laksa special RM4...laksa biasa RM3..air minuman dgn ABC tak ingat pulak berapa harga..tapi standard biasa aja harganya..tak mahal pun..

Laksa kat sini boleh tahan rasanya..nak kata tak sedap pun tak..nak kata sedap sangat pun tak..secukup rasa bak kata mak lang aku..kena tanya penggemar laksa tegar baru dia pandai menilai..aku bukan penggemar laksa yer u ols..
Tapi coq pisang dia memang 5 Bintang!
Rangup makan panas2..hari pulak hujan amsa tu.Best la makan goreng pisang panas.
Nak beli goreng pisang kena beratur sebab depa goreng sikit2..sedapnya....


Masa kami nak balik,cuaca masih hujan..sejuk aja area Balik Pulau ni..kampung situ pun bersih aja..
Tapi orang kat kedai makin ramai sebab dah petang kan.

Sebelum sampai Balik Pulau singgah ke Pantai Tanjung Asam kat Gertak Sanggul..sebelum ni kawan2 ada cerita yang pantai kat sini agak cantik,tak sibuk macam Batu Ferringhi..


Tenang aja di sini..orang tak ramai pun.Next time boleh buat family day kat sini.Ombak pun tak kuat sebab pantai berteluk..

habis lah sudah siri jelajah penang selasa lepas..cuti panjang aku start dari khamis lepas...nanti2 pulak update cerita wedding bff di KL.
Looking forward for new years trip...wink wink...