Thursday, April 19, 2018

Musim Harumanis 2018

Tuesday, January 30, 2018

Api Api Ikan Bakar, Kuala Perlis




Kuala Perlis dan makanan laut memang tak perlu diperkenalkan lagi dah rasanya. Sinonim dengan ikan bakar dan laksa. Rata-rata pengunjung yang singgah di Kuala Perlis untuk ke Langkawi mesti akan singgah makan ikan bakar.

Baru-baru ni, sebulan lepas rasanya.huhu maaf lah baru sempat nak update.Sempena cuti sekolah, ramai kawan2 yang balik bercuti so kami pun buat mini gathering di Restoran api Api Ikan Bakar.



Order macam biasa lah tuan blog call dulu restoran & order sesiap menu yang kami nak.Jadi sampai terus makan ja.


Ikan Jenahak Bakar, Sotong Goreng Tepung, Udang Butter, Kailan Ikan Masin, Sotong Bakar dan set sambal belacan,ulam dan gulai.
Harga makanan di sini sangat berpatutan ya u ols. Total bil kami hari tu dlm RM170++ termasuk sekor lagi ikan jenahak kami order tambah (sedap sangat ikan bakar di sini), nasi dan air minuman.


Restoran api Api Ikan Bakar terletak betul2 tepi sungai. Pemandangan cantik tambahan bila matahari terbenam. Kawasan parking pun agak luas. Sangat selesa untuk bawak family dan anak2 datang makan di sini.

Jangan lupa datang cuba signature dish Api Api iaitu Ikan bakar bila u ols datang ke Kuala Perlis. Lokasi kedai boleh WAZE jer..mula beroperasi jam 5.00 petang sehingga 11.00mlm.

Contact no 012-4801173

Tuesday, January 23, 2018

Ao Mai Restaurant, Tanyong Po, Satun

Alhamdulillah akhirnya sampai jugak ke Tanyong Po untuk makan seafood. 

Kalau sebelah utara, Tanyong Po ni kami panggil Tanjung Pauh. Dalam sejam dari border Wang Kelian,Perlis. 

Sejak kebelakangan ni agak 'famous' restoran makanan laut Tanyong Po di kalangan orang Malaysia.
Terdapat beberapa buah restoran makanan laut sepanjang jalan susur tepi pantai di Tanyong Po. U ols boleh pilih restoran mana yg berkenan di hati. Sabtu lepas (20 januari 2018) i ke Restoran Ao Mai. Kedai kedua yang kami jumpa selepas Pak tam Restaurant. Parking yang disediakan untuk kenderaan sangat luas, jadi senang kalau u ols ke sana dengan van atau kereta besar.
Restoran di sini beroperasi untuk makan tengah hari. Masa i ols sampai dalam 1.00PM tak ramai sangat tapi dah ada orang yang makan2 di situ.

Tak sampai setengah jam makanan kami order pun sampai. Tapi sayangnya ketam takdak pulak hari tu..teh ais pun tak berapa best sebab tak kaw macam teh ais thailand yg selalunya kita tau mmg KAW kan..
Makanan yang kami order boleh layan dalam gambar2 di bawah:

Kerabu Mangga

Sambal Udang

Kerabu Sotong

Udan Lipan Goreng Bawang Putih

Sotong Bakar

Siakap Stim Limau
Satu lagi menu kailan ikan masain, tak sempat nak snap dah terus makan sebab dah lapar sangat2..huhu..memang layan makan di situ bawah pondoh buluh sambil kena angin pantai. Cuaca pun tak panas terik.


Lepas makan kita posing2 skit kat pasir pantai di depan pondok tempat kami makan. Kalau ada budak2 mesti dah mandi pantai agaknya,air di situ boleh lah tahan kalau sekadar nak main2 air dengan kaki..hehehhe

Total bil dalam THB1550 anggaran duit malaysia dalam RM190.. Kepada yang belanja lunch tu terima kasih yaπŸ˜‹.


Friday, December 29, 2017

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Kerajaan 2018

Again..pejam celik dah sekali lagi sis update Jadual Pembayaran Gaji kan..hahhahah

Pandai-pandai la buat bajet nanti no..ada bulan yang sampai 45 hari tak bergaji nanti..

"Selamat Tahun Baru 2018"

Friday, July 14, 2017

I am done!

Alhamdulillah.. akhirnya habis jugak masters i ols.
Happy tak terkata.. struggle jugak nak habiskan walaupun sekejap. part coursework shouldnt be no problem, iya lah kan pi kelas, amik exam dan buat assignment.. settled!
Tapi part project agak challenging..πŸ˜‰.. yang penting kena dgr cakap lecturer dan sedikit effort. Jgn malas2, mesti ada solution utk ur problems.
Semua dah selesai, so tgh pikir plan utk next level pulak.. doakan i ols.. insyaallah.. πŸ’ͺ🏼πŸ’ͺ🏼πŸ’ͺ🏼

"After every storm, comes a rainbow"


Monday, April 10, 2017

IT Cosmetics Your Skin But Better CC Cream

Selain foundation, CC krim pun ok utk daily wear..jadi i ols pun try beli sebab tgk my bff pakai ok dengan kulit dia. Satu lg i ols memang cari yg ada SPF..maklumla kat kampung halaman i ni panas..
CC Cream dari IT Cosmetics ni recommended ya..bagi kulit oily and combination coverage cuma dlm range medium..bukan full coverage..jadi i ols suka pakai hari2 pi kerja..


Packaging pun sesuai utk bawak travel sebab dalam tiub, jadi tak tumpah merata dalam beg..


Korang berminat boleh tgk dalam website sephora malaysia ya.. CC krim ni berharga RM170.. tapi i ols beli gunabirthday diskaun, so jimat lah sikit.. Utk kulit i ols sesuai guna kaler Light atau Fair..pernah try dua2 warna mcm lebih kurang aja..atau korang blh try app 'Find Yor Shade' dalam website sephora tu..so blh agak2 warna yg sesuai utk kulit korang yer..

Friday, March 31, 2017

Huda Beauty Rose Gold Edition Palette

Sekali sekala dapat beli mekap, puas hati beli satu pallette terus. Mmg berbaloi dapat palet ni, warna lawa2 sebab i ols memang takdak lg warna pinkish dgn glitter tu..sebelum ni palet NARS warna natural and sesuai utk smoky eyes..
Warna dalam rose gold palet ni mmg cantik..pigmented dan sama aja bila dikulit kita..berbaloi beli walaupun susah nak dapat.U ols kena pandai2 survey ya,ramai seller jual tapi harga berbeza lah..
Stock 4 tahun punya eyeshadow..hahhahah

Tuesday, March 14, 2017

Tips Berguna Di Bangkok, Thailand

Bulan Januari lepas i ols sempat ke Bangkok kejap. So dapat la merasa suasana kemeriahan kotaraya Bangkok a.k.a SIN CITY tu.. memang best ke sana terutamanya untuk kaki shopping. Tapi sayangnya sekarang currency kita gaka rendah, jadi barangan di sana harganya agak mahal la sikit berbanding dulu.

Ok lets move to our focus: tips berguna di Bangkok! 

Public Transport
Bangkok mempunyai jaringan public transport sama mcm KL jugak yer..ada MRT, BTS dan Airport Link..semuanya bersambung sekali..memang mudah nak bergerak dari satu tempat ke satu tempat. 
source : http://www.bangkok-maps.com/bts.htm

Macam i ols dari Suvarnabhumi International Airport nak ke town hari tu memang dah berniat nak try naik train..cuma anda kena kenal pasti station mana yang berhampiran dgn hotel anda dan pertukaran stesen tu kena alert yer..tiket dari airport ke town pun sangat berbaloi..tak sampai 100THB pun u ols (Airport ke Makassan stesen THB35 sajo!)...kalau sorang better naik train yer..cepat dan tak perlu nak hadap jam. Atau option lain u ols boleh naik bas jugak..kalau ramai lagi jimat naik teksi. Tambang teksi di Bangkok pun tak mahal.a few times jugak we ols naik teksi contohnya dari Platinum Mall ke area hotel di Phatpong cuma dalam THB80. Kalau nak naik Tuk-Tuk rate lain pulak yer..so kalau nak jimat naik teksi biasa aja.

Shopping
Antara tempat shopping terkenal di Bangkok adalah Chatuchak Market, Platinum Mall dan Pratunam Mall dan jugak beberapa pasar malam...Kalau nak high end shopping macam Pavillion KL tu u ols boleh ke Siam Paragorn atau mall2 lain..tapi harga barang di sana lebih mahal dari di Malaysia walaupun dari jenama yang sama. Saranan i ols, kalau ke Bangkok baik beli barangan biasa2 tanpa jenama mcm blouse atau aksesori. Memang rambang mata tgk barang2 di sana..

Kalau anda tak kisah dgn keadaan panas dan berkuap u ols boleh ke Chatuchak Market. Di sana boleh tawar menawar dan terdapat pelbagai pilihan barangan dari pakaian,aksesori,perhiasan, beg dan macam2 lagi lah..sediakan duit dan jugak tenaga saja..hahahha..bab makanan halal jangan risau yer..di Chatuchak banyak gerai yg jual makanan halal. Cuma kalau pergi tengah hari agak panas lah...mcm i ols pergi awal pagi..jadi tak panas sgt..
Satu lagi tempat utama untuk shopping dgn harga berpatutan dan dalam suasana sejuk(aircond) u ols boleh ke Platinum Mall. Di sini pun banyak pilihan..blouse,aksesori,mekap,toys,kasut etc...tapi di sini sesuai utk belian borong.Kalau beli sehelai harga agak mahal, tp dgn belian minimum 3 helai anda akan dapat harga yg agak murah. U ols boleh campur2 contohnya blouse berbeza design..Di Platinum pun ada kedai makanan halal di foodcourt atas..i ols
memang suka ke sini sebab tak panas..hehehhe
Charcoal aiskrim di Platinum Mall

Kalau rajin, apa kata anda lintas jalan ke Pratunam Market berhadapan dgn Platinum Mall. Di sini pun banyak pilihan dan harga barang agak murah dr Platinum Mall..contohnya i ols nampak satu necklace yg sama berbeza harga 1THB jika di Pratunam Market...

Kalau nak cari aksesori telefon atau komputer anda boleh ke MBK..di sana banyak sgt pilihan phone casing, tripod, fish lens and etc..di MBK pun ada restoran makanan halal iaitu Yana Restaurant.

Harga Makanan
Harga makanan di Bangkok agak mahal..kecuali makanan di foodcourt mall mmg berbaloi. Selain tu we ols realize yang harga makanan di KFC jugak berbeza ikut outlet..contohnya satu meal KFC di Asiatique almost 20THB tetapi hanya 12THB di KFC Phatpong..hehehe..jadi u ols pandai2 lah buat pilihan yer..street food di sana pun kebanyakannya non-halal..sekadar bolh jalan2 jamu mata amik bau aja lah..hahahha..mungkin sesetengah tempat ada peniaga muslim boleh lah kita makan koayteow sup tepi jalan..tapi i ols memang tak jumpa langsung lah hawkers muslim..

Hotel
Hotel murah banyak sangat di Bangkok ni.So kalau u ols travel secara backpackers pun boleh dapat hotel yg bawah RM100..terpulang kepada bajet masing2 ya..hotel tu kalau blh cari lah yg berdekatan dengan stesen MRT atau BTS, senang nak bergerak kemana2...kalau nak senang cari area Arab street blh dpt makanan halal..tapi sekarang ni ada beberapa restoran yg menyediakan perkhidmatan oenghantaran makanan ke hotel. Restoran usman kalau tak salah, u ols blh google yer..(kalau ada maklumat nnt i ols update).. kalau dah menginap di hotel murah u ols jgn la megharapkan keadaan bilik yg sempurna ala Pullman yer...

ok setakat ni tu aja tips yg i ols blh share..kalau ada apa2 yg nak tambah boleh tinggalkan di ruangan komen ya...
Selamat bercuti ke Sin City...

Thursday, March 2, 2017

Siput Kemudi

Siput Kemudi ni mmg antara spesis yang 'rare' sebab susah nak jumpa.
Macam i ols pun baru semalam tengok..selama ni tau makan aja..
Bila tanya kawan2 di FB, ada yang kata kupang..tapi rupanya tak sama antara siput kemudi dengan kupang. Kupang kita boleh jumpa dalam sesetengah spagetti seafood. Atau dalam english mussel. Tapi siput kemudi tadi i ols google nama english dia atau dalam kumpulan kerang Atrina
Saiz siput kemudi pun besar..cengkerang dia dalam 20cm jugak..cuba tengok video dibawah ni..


Isi siput kemudi memang agak kenyal dan liat2 sikit..tapi isi nya memang besar lah...sebesar lebih kurang 1 inci jugak..ni perbezaan antara isi siput kemudi dgn kupang. (gambar dari google ya)

Tapi sedap jugak siput kemudi.Bila baca dari blog2 lain ada yang kata bakar kosong pun sedap. Atau boleh aja masak ikut taste kita. Semalam i ols try masak asam..ok jugak not bad..makan 3 ekor pun dah kenyang rasanya..tapi dengan nasik la kan..


Kalau korang terjumpa jangan takut untuk cuba ya..bukan senang nak dapat siput kemudi ni...

Friday, February 17, 2017

The Mudzaffar Hotel, Melaka

Selain asam pedas, Melaka memang terkenal dgn makanan2 lain yg sedap2 kan?
Tapi i ols pi Melaka kejap aja, so tak sempat la nak p queue beli kuih keria yg viral tu..tgk lah next time kalau rajin ke melaka kita pi dating pulak..😍


Kali ni i ols stay di The Mudzaffar Hotel. Baru lagi bukak dalam seminggu mcm tu masa kitorang stay sana..hotel baru kan, memang cantik lah..carpet dia tu sgt cantik..i memang suka sgt..selain tu banyak lagi yg cantik tak terungkap..cewahhhh..
Hotel ni terletak sebelah MITC yer u ols..so dia bukan dalam town.Tapi nak ke town pun bukan lah jauh sangat..belakang hotel ada kapal besar, tak pasti lah sekali dengan hotel atau mcm mana..atau restoran hotel ke apa.. 

Swimming pool pun cantik..so akan nampak view kapal dari pool..


Harga bilik pun sangat ok, yang i ols ingat bilik deluxe RM222..tapi puas hati sangat sebab bilik besar..


Toilet sangat spacious..tak lepas lak nak snap semua..πŸ˜…


Meh kita tengok interior hotel pulak..yang paling special i ols rasa tanga konsep rumah melaka ni..
ni gambar dari atas nak ke hall..

Nampak dak betapa besaqnya tangga..hehehe..

 Layan kan ja lah gambaq2 lain..tak larat nak taip dah..hehehe




Overall memang berbaloi stay sini..so kalau u ols nak ke Melaka nanti boleh la stay kat sini..restoran pun banyak area sini..dalam radius 1km aja..nak ke MITC pun blh jalan kaki aja..owh satu lagi kat hotel ni NO government rate ya..sebab rate kat sini dah special..