Thursday, July 5, 2018

Japan Trip, April 2018-Part 1

❤Koniciwa❤


Trip ke Jepun i ols kali ni adalah selama 8 hari 7 malam. Kami cover Tokyo, Osaka, Kyoto dan jugak Hiroshima. Kitorang pegi ke tempat-tempat tourist spot sebab tak nak ketinggalan tengok apa yg special tentang tempat tersebut. 
Kitorang terbang ke Jepun dengan AirAsia yang mengambil masa lebih kurang 7 jam untuk sampai ke Haneda Airport. 

Flight kitorang lebih kurang jam 2.25ptg, dan touch down Haneda dalam jam 10.30malam Tokyo. Perbezaan masa dengan Malaysia cuma +1 jam sahaja. Sampai airport kami terus ambik bas ke area Shinjuku sebab rumah Airbnb kami terletak di area Shinjuku.
Harga tiket i ols dah lupa. Servis bas ni bagus sgt tau sebab apa???
1. Bas bergerak/sampai tepat pada masa yang tertulis dlm jadual.
2.Luggage kita akan ditanda dengan tag dan diorang angkat masuk dalam bas.

Dalam jam 11.40pm kami sampai di stesen Shinjuku Station West Exit.Tapi memandangkan jarak rmh Airbnb dlm 1.6km lagi dr stesyen bas dan tak mampu nak tarik luggage dalam keadaan sejuk 12 degree celcius.Kami tahan taxi untuk ke rumah penginapan. Part naik teksi ni memang kelakar abih..hahahha..seperti diketahui umum, rakyat Jepun mmg tak boleh berbahasa Inggeris,makanya...korang kena tunjuk alamat rumah kat driver teksi supaya dia mudah cari dlm GPS dia..kalau ikutkan hati mmg nak guna WAZE dr phone sendiri.TAPI... ya ada tapinya lagi...portable wifi kitorang cuma ada satu, kami pulak terpecah dua teksi sebab kami semua 5 org.Jadi tak cukup satu teksi..hehehhehe..Kalau tak salah taxi fees dalam JPY1620. Dengan wifi yg terputus2 (teksi satu lagi follow dekat2 so ada chance dpt coverage..hahhaha) akhirnya sampai jugak ke rumah Airbnb kami. Nak cari rumah pun satu hal jugak, nak kena tgk building2 mcm dlm gambar host bagi.Nasib baik jumpa lah rumah kami tu. Nak contact host pun dah tgh malam, jadi dia tak reply msg.huhuhu..
Dah sampai rumah, kena baca instruction untuk buka kunci rumah.Yang ni pun drama jugak...hahahha..sampai kan anak2 sedara i ols kena cari dl youtube dulu cara nak buka kunci.Padahal salah paham,silap ambik kunci kat tempat lain...makanya dlm jam 2.00pagi baru boleh masuk rumah. Bayangkan tgh2 malam duk korek kunci rumah, org yg lalu lalang pun buat derkkk ja..hahahaha..

Day 2 : 31 Mac 2018


Ni lah bangunan rumah Airbnb kami.Rumah kami di tingkat bawah. Rumah ni berhampiran dengan stesyen train Ochiai ,Tozai Line.
Bangun pagi excited tengok bunga depan rumah,dah la cantik..wangi pulak tu.Dengan cuaca 12 degree..memang best sangat.
Rumah kami stay memang lengkap dengan dapur semua, jadi pagi kami breakfast roti dengan serunding.Telur beli dekat 7Eleven berhampiran aja. Sambil breakfast, my sister masak nasik dengan sardin utk bekalan lunch kami. Nak senang kami bawak bekas tupperware plastik lepastu tapau masing2 punya bekal.
Dalam jam 10pg, kami kuar rumah naik train ke Shinjuku Station. Actually ke sebab nak tukar JR Pass ( Dari exchange order kena activate ke JR Pass). JR Pass kami dah beli awal lagi masa di Malaysia melalui agen yang sah seperti dalam senarai di website JR Line. Harga JR Pass untuk seminggu ialah RM1050. Korang blh beli direct dari website JR tapi nnt ada delivery charges lah.Atau boleh beli dari klook.com.

JR Pass ni cuma kad yg mcm dalam gambar tu je. Tiap kali nak masuk ke JR Line korang just tunjuk kat penjaga di situ,tak perlu touch in/out. JR Pass boleh jugak digunakan untuk Yamanote Line (line hijau) utk train dlm tokyo selain dari train laju.
Kami di Shinjuku Statin amik masa 2 jam jugak untuk activate JR Pass sebab kena Q ,ramai pelancong nak activate JR Pass jugak. Masa ni jgn lupa bawak passport korang yer, sebab segala maklumat dalam passport diorang guna dalam JR Pass. Masa ni jugak lah korang perlu reserved tiket utk trip korang,mcm kami terus reserved tiket ke Osaka dan Kyoto.
Selesai urusan JR Pass kami bergambar kejap Shinjuku Station yang bersebelahan dgn Takashimaya.

Dean & Deluca di sini pun sgt best..tengok roti semua nampak sedap..mencabar iman betul..hahhaha..



I ols pulak pantang nampak kopi, confirm lah beli kan..harga kat sini ok lah jugak dalam JPY432.


Next destination is : Disneyland!!
  Tokyo Disneyland terletak betul2 di Maihama Station.Jadi senang bila turun train terus masuk ke Disneyland. Masa kami sampai di Disneyland, kami disambut oleh angin 'TAK'berapa nak sepoi bahasa sangat: SEJUK!!.. masa tu dalam 12degree celcius jugak walaupun dah tengah hari.Nasib la i ols prepare bawak gloves. Kalau tak maunya sejuk ketaq lutut cekk..hahahha..


Kami sampai ja parade dah nak start, jadi stop makan lunch dulu bawah pokok sakura sambil makan.




30 minit sebelum parade semua org dah ambik tempat duduk. Tapi kitorang maintain ja area bawah pokok sakura sebab panas jugak..hehehe..jadi tengok dari situ je, tapi org jepun sgt disiplin, diorang duduk je kat bawah.Kami nampak jugak parade wpun jauh skit.

Habis parade kami pun jalan2 untuk naik ride, kami pilih ride yg besar sebab Q panjang pun cepat jer la turn sampai kan..hehehhe..yg mana ride sekali 2 org je yg naik tu mmg malas lah nak tunggu. Mana dengan sejuk lagi..tapi satu je yg best Disneyland ni sebab penuh bunga2 yang cantik, dapat jugak i tgk tulip walaupun bukan di Holland.


Sedar tak sedar sampai malam jugak lah kami di Disneyland. Kemudian tunggu pulak parade malam yg bermula jam 7.00mlm. Kali ni kami ambik tempat betul2 tepi laluan parade. Dalam kesejukan tu redha ja lah tunggu jugak sebab tak nak terlepas parade, nak ke Disneyland lagi entah bila lah pulak kan...



Selesai parade, kami singgah ke souvenir shop untuk beli serba sedikit souvenir dari Disneyland.
Barang2 di sini semua comel-comel belaka. Harga boleh dikatakan pertengahan, tak mahal sangat dan tak lah semurah harga barang di bazar.




Dalam train masing2 still pakai headband minnie mouse tu.Rasa sayang nak bukak..hahahha..biar lah org depan dalam train tgk semacam pun..janji fefeling comels..hahhaha..
Sampai rumah masing2 dah kepenatan, maklumlah jalan beribu step sehari ni..untuk esok rasanya better i ols buat entry baru, sebab panjang lagi citer kang jadi berjela plak kalau satu entry.
Dan pasal JR Pass pun kena buat satu entry khas jugak.
Gambar2 kat sini i ols upload yang mana perlu utk korang dapat maklumat kalau nak ke Jepun atau nak guna itinerary i ols ni. Apa2 pun kena plan awal nak kemana baru senang nak beli tiket sesiap utk entrance fees. Owh lupa pulak, tiket Disneyland i ols beli sesiap dari klook, print dari rumah jadi sampai Disneyland terus masuk jer.
See u guys in next post ya...




Monday, June 4, 2018

Resepi Kurma Daging Perlis

Salam semua, akak just buat kurma daging simple cara orang perlis masak. Atau resepi dari daerah lain pun sama agaknya. Bukan apa, sekali sekala teringin kurma daging tambahan masa puasa ni kan. Di negeri Perlis , kurma daging yang sedap selalunya boleh rasa kalau ada kenduri di kampung. Mashaallah sedapnya lauk kurma daging, rasa 'light2'dan ada sedikit manis dengan dagingnya yang empuk..ermm sangat menyelerakan. Panggilan lain untuk kurma daging di perlis adalah "Rendang Putih". 



Ok jom tengok resepi kurma daging cara akak masak.

Bahan-bahan:
-Daging anggaran 500g
-Rempah kurma 2 paket
 (Akak guna Adabi,ikut suka hampa la nak guna brand lain pun boleh)
-Minyak masak 8-10 sudu
-Santan pekat 1 cawan
-Garam  2 sudu teh
-Air rebusan daging 1 cawan
-Air 2 cawan
-Kentang 2 biji (potong dadu)
-Cili hijau 1/2 tangkai (potong ikut suka korang)
-Bawang besar 1/2 biji (potong 4/6 bahagian)

Bahan kisar (kalau nak potong halus pun ok jer,akak suka kisar sebab malas nak potong..hehe)
-Bawang putih  4 ulas
-Bawang merah 2 biji
-Bawang beasr 1 biji
-Halia 1 inci

Bahan tumis
-Bunga lawang 1/2 biji
-Kulit Kayu Manis 1 batang

Cara memasak :


Korang boleh tgk dari video akak upload di youtube, tambah 2 sudu teh garam.Atau korang boleh kurangkan ikut rasa yang sesuai dgn tekak korang.Akak tambah satu sudu teh gula jugak biar ada rasa manis di hujung2 skit eh..

Untuk daging akak prefer rebus dahulu hingga 80% empuk, kemudian baru masukkan daging ke dalam tumisan rempah. Tambah sikit air bersama air rebusan daging, biarkan kejap daging sebati dgn rempah dan tunggu sampai empuk.

 Selamat mencuba๐Ÿ˜Š

Thursday, April 19, 2018

Musim Harumanis 2018


Musim Harumanis kembali lagi..

Tuesday, January 30, 2018

Api Api Ikan Bakar, Kuala Perlis




Kuala Perlis dan makanan laut memang tak perlu diperkenalkan lagi dah rasanya. Sinonim dengan ikan bakar dan laksa. Rata-rata pengunjung yang singgah di Kuala Perlis untuk ke Langkawi mesti akan singgah makan ikan bakar.

Baru-baru ni, sebulan lepas rasanya.huhu maaf lah baru sempat nak update.Sempena cuti sekolah, ramai kawan2 yang balik bercuti so kami pun buat mini gathering di Restoran api Api Ikan Bakar.



Order macam biasa lah tuan blog call dulu restoran & order sesiap menu yang kami nak.Jadi sampai terus makan ja.


Ikan Jenahak Bakar, Sotong Goreng Tepung, Udang Butter, Kailan Ikan Masin, Sotong Bakar dan set sambal belacan,ulam dan gulai.
Harga makanan di sini sangat berpatutan ya u ols. Total bil kami hari tu dlm RM170++ termasuk sekor lagi ikan jenahak kami order tambah (sedap sangat ikan bakar di sini), nasi dan air minuman.


Restoran api Api Ikan Bakar terletak betul2 tepi sungai. Pemandangan cantik tambahan bila matahari terbenam. Kawasan parking pun agak luas. Sangat selesa untuk bawak family dan anak2 datang makan di sini.

Jangan lupa datang cuba signature dish Api Api iaitu Ikan bakar bila u ols datang ke Kuala Perlis. Lokasi kedai boleh WAZE jer..mula beroperasi jam 5.00 petang sehingga 11.00mlm.

Contact no 012-4801173

Tuesday, January 23, 2018

Ao Mai Restaurant, Tanyong Po, Satun

Alhamdulillah akhirnya sampai jugak ke Tanyong Po untuk makan seafood. 

Kalau sebelah utara, Tanyong Po ni kami panggil Tanjung Pauh. Dalam sejam dari border Wang Kelian,Perlis. 

Sejak kebelakangan ni agak 'famous' restoran makanan laut Tanyong Po di kalangan orang Malaysia.
Terdapat beberapa buah restoran makanan laut sepanjang jalan susur tepi pantai di Tanyong Po. U ols boleh pilih restoran mana yg berkenan di hati. Sabtu lepas (20 januari 2018) i ke Restoran Ao Mai. Kedai kedua yang kami jumpa selepas Pak tam Restaurant. Parking yang disediakan untuk kenderaan sangat luas, jadi senang kalau u ols ke sana dengan van atau kereta besar.
Restoran di sini beroperasi untuk makan tengah hari. Masa i ols sampai dalam 1.00PM tak ramai sangat tapi dah ada orang yang makan2 di situ.

Tak sampai setengah jam makanan kami order pun sampai. Tapi sayangnya ketam takdak pulak hari tu..teh ais pun tak berapa best sebab tak kaw macam teh ais thailand yg selalunya kita tau mmg KAW kan..
Makanan yang kami order boleh layan dalam gambar2 di bawah:

Kerabu Mangga

Sambal Udang

Kerabu Sotong

Udan Lipan Goreng Bawang Putih

Sotong Bakar

Siakap Stim Limau
Satu lagi menu kailan ikan masain, tak sempat nak snap dah terus makan sebab dah lapar sangat2..huhu..memang layan makan di situ bawah pondoh buluh sambil kena angin pantai. Cuaca pun tak panas terik.


Lepas makan kita posing2 skit kat pasir pantai di depan pondok tempat kami makan. Kalau ada budak2 mesti dah mandi pantai agaknya,air di situ boleh lah tahan kalau sekadar nak main2 air dengan kaki..hehehhe

Total bil dalam THB1550 anggaran duit malaysia dalam RM190.. Kepada yang belanja lunch tu terima kasih ya๐Ÿ˜‹.


Friday, December 29, 2017

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Kerajaan 2018

Again..pejam celik dah sekali lagi sis update Jadual Pembayaran Gaji kan..hahhahah

Pandai-pandai la buat bajet nanti no..ada bulan yang sampai 45 hari tak bergaji nanti..

"Selamat Tahun Baru 2018"

Friday, July 14, 2017

I am done!

Alhamdulillah.. akhirnya habis jugak masters i ols.
Happy tak terkata.. struggle jugak nak habiskan walaupun sekejap. part coursework shouldnt be no problem, iya lah kan pi kelas, amik exam dan buat assignment.. settled!
Tapi part project agak challenging..๐Ÿ˜‰.. yang penting kena dgr cakap lecturer dan sedikit effort. Jgn malas2, mesti ada solution utk ur problems.
Semua dah selesai, so tgh pikir plan utk next level pulak.. doakan i ols.. insyaallah.. ๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ’ช๐Ÿผ๐Ÿ’ช๐Ÿผ

"After every storm, comes a rainbow"


Monday, April 10, 2017

IT Cosmetics Your Skin But Better CC Cream

Selain foundation, CC krim pun ok utk daily wear..jadi i ols pun try beli sebab tgk my bff pakai ok dengan kulit dia. Satu lg i ols memang cari yg ada SPF..maklumla kat kampung halaman i ni panas..
CC Cream dari IT Cosmetics ni recommended ya..bagi kulit oily and combination coverage cuma dlm range medium..bukan full coverage..jadi i ols suka pakai hari2 pi kerja..


Packaging pun sesuai utk bawak travel sebab dalam tiub, jadi tak tumpah merata dalam beg..


Korang berminat boleh tgk dalam website sephora malaysia ya.. CC krim ni berharga RM170.. tapi i ols beli gunabirthday diskaun, so jimat lah sikit.. Utk kulit i ols sesuai guna kaler Light atau Fair..pernah try dua2 warna mcm lebih kurang aja..atau korang blh try app 'Find Yor Shade' dalam website sephora tu..so blh agak2 warna yg sesuai utk kulit korang yer..

Friday, March 31, 2017

Huda Beauty Rose Gold Edition Palette

Sekali sekala dapat beli mekap, puas hati beli satu pallette terus. Mmg berbaloi dapat palet ni, warna lawa2 sebab i ols memang takdak lg warna pinkish dgn glitter tu..sebelum ni palet NARS warna natural and sesuai utk smoky eyes..
Warna dalam rose gold palet ni mmg cantik..pigmented dan sama aja bila dikulit kita..berbaloi beli walaupun susah nak dapat.U ols kena pandai2 survey ya,ramai seller jual tapi harga berbeza lah..
Stock 4 tahun punya eyeshadow..hahhahah

Tuesday, March 14, 2017

Tips Berguna Di Bangkok, Thailand

Bulan Januari lepas i ols sempat ke Bangkok kejap. So dapat la merasa suasana kemeriahan kotaraya Bangkok a.k.a SIN CITY tu.. memang best ke sana terutamanya untuk kaki shopping. Tapi sayangnya sekarang currency kita gaka rendah, jadi barangan di sana harganya agak mahal la sikit berbanding dulu.

Ok lets move to our focus: tips berguna di Bangkok! 

Public Transport
Bangkok mempunyai jaringan public transport sama mcm KL jugak yer..ada MRT, BTS dan Airport Link..semuanya bersambung sekali..memang mudah nak bergerak dari satu tempat ke satu tempat. 
source : http://www.bangkok-maps.com/bts.htm

Macam i ols dari Suvarnabhumi International Airport nak ke town hari tu memang dah berniat nak try naik train..cuma anda kena kenal pasti station mana yang berhampiran dgn hotel anda dan pertukaran stesen tu kena alert yer..tiket dari airport ke town pun sangat berbaloi..tak sampai 100THB pun u ols (Airport ke Makassan stesen THB35 sajo!)...kalau sorang better naik train yer..cepat dan tak perlu nak hadap jam. Atau option lain u ols boleh naik bas jugak..kalau ramai lagi jimat naik teksi. Tambang teksi di Bangkok pun tak mahal.a few times jugak we ols naik teksi contohnya dari Platinum Mall ke area hotel di Phatpong cuma dalam THB80. Kalau nak naik Tuk-Tuk rate lain pulak yer..so kalau nak jimat naik teksi biasa aja.

Shopping
Antara tempat shopping terkenal di Bangkok adalah Chatuchak Market, Platinum Mall dan Pratunam Mall dan jugak beberapa pasar malam...Kalau nak high end shopping macam Pavillion KL tu u ols boleh ke Siam Paragorn atau mall2 lain..tapi harga barang di sana lebih mahal dari di Malaysia walaupun dari jenama yang sama. Saranan i ols, kalau ke Bangkok baik beli barangan biasa2 tanpa jenama mcm blouse atau aksesori. Memang rambang mata tgk barang2 di sana..

Kalau anda tak kisah dgn keadaan panas dan berkuap u ols boleh ke Chatuchak Market. Di sana boleh tawar menawar dan terdapat pelbagai pilihan barangan dari pakaian,aksesori,perhiasan, beg dan macam2 lagi lah..sediakan duit dan jugak tenaga saja..hahahha..bab makanan halal jangan risau yer..di Chatuchak banyak gerai yg jual makanan halal. Cuma kalau pergi tengah hari agak panas lah...mcm i ols pergi awal pagi..jadi tak panas sgt..
Satu lagi tempat utama untuk shopping dgn harga berpatutan dan dalam suasana sejuk(aircond) u ols boleh ke Platinum Mall. Di sini pun banyak pilihan..blouse,aksesori,mekap,toys,kasut etc...tapi di sini sesuai utk belian borong.Kalau beli sehelai harga agak mahal, tp dgn belian minimum 3 helai anda akan dapat harga yg agak murah. U ols boleh campur2 contohnya blouse berbeza design..Di Platinum pun ada kedai makanan halal di foodcourt atas..i ols
memang suka ke sini sebab tak panas..hehehhe
Charcoal aiskrim di Platinum Mall

Kalau rajin, apa kata anda lintas jalan ke Pratunam Market berhadapan dgn Platinum Mall. Di sini pun banyak pilihan dan harga barang agak murah dr Platinum Mall..contohnya i ols nampak satu necklace yg sama berbeza harga 1THB jika di Pratunam Market...

Kalau nak cari aksesori telefon atau komputer anda boleh ke MBK..di sana banyak sgt pilihan phone casing, tripod, fish lens and etc..di MBK pun ada restoran makanan halal iaitu Yana Restaurant.

Harga Makanan
Harga makanan di Bangkok agak mahal..kecuali makanan di foodcourt mall mmg berbaloi. Selain tu we ols realize yang harga makanan di KFC jugak berbeza ikut outlet..contohnya satu meal KFC di Asiatique almost 20THB tetapi hanya 12THB di KFC Phatpong..hehehe..jadi u ols pandai2 lah buat pilihan yer..street food di sana pun kebanyakannya non-halal..sekadar bolh jalan2 jamu mata amik bau aja lah..hahahha..mungkin sesetengah tempat ada peniaga muslim boleh lah kita makan koayteow sup tepi jalan..tapi i ols memang tak jumpa langsung lah hawkers muslim..

Hotel
Hotel murah banyak sangat di Bangkok ni.So kalau u ols travel secara backpackers pun boleh dapat hotel yg bawah RM100..terpulang kepada bajet masing2 ya..hotel tu kalau blh cari lah yg berdekatan dengan stesen MRT atau BTS, senang nak bergerak kemana2...kalau nak senang cari area Arab street blh dpt makanan halal..tapi sekarang ni ada beberapa restoran yg menyediakan perkhidmatan oenghantaran makanan ke hotel. Restoran usman kalau tak salah, u ols blh google yer..(kalau ada maklumat nnt i ols update).. kalau dah menginap di hotel murah u ols jgn la megharapkan keadaan bilik yg sempurna ala Pullman yer...

ok setakat ni tu aja tips yg i ols blh share..kalau ada apa2 yg nak tambah boleh tinggalkan di ruangan komen ya...
Selamat bercuti ke Sin City...