Wednesday, July 3, 2013

Bedak Burma

Skrang tgh femes pasal bedak thanaka atau aku panggil bedak burma ni..
Semenjak Nora Danish jual bedak ni, memang glemer habis lah thanaka powder nih..
Padahal selalu duk tgk org burma putih gebu duk pi beli nasik lemak pagi2 tu hari2 pakai pun tak pernah terdetik nak tanya depa pakai apa..
Buat yg duk ngata aku cam burma tu takpa cek...tima kasih lah..hahaha..at least burma pun segak gak dari siam hayam tu kan???


Meh tgk apa maksud thanaka and kebaikan dia kt kulit:
Thanaka (Burmesesa. nap hka:pronounced: [θənəkʰá], also spelt thanakha) is a yellowish-white cosmetic paste made from ground bark. It is a distinctive feature ofMyanmar (formerly Burma) seen commonly applied to the face and sometimes the arms of women and girls and to a lesser extent men and boys.The use of thanaka has also spread to neighboring countries including Thailand.
The wood of several trees may be used to produce thanaka cream; these trees grow abundantly in central Myanmar. They include principally Murraya spp. (thanaka) [2] but also Limonia acidissima (theethee or wood apple).[6] The two most popular are Shwebo thanaka from Sagaing Division and Shinmadaung thanaka from Magwe Division. A more recent contender sold as a paste is Taunggyi Maukme thanaka from southern Shan State. Thanaka trees are perennials, and a tree must be at least 35 years old before it is considered mature enough to yield good-quality cuttings. Thanaka in its natural state is sold as small logs individually or in bundles, but nowadays also available as a paste or in powder form.

Apart from cosmetic beauty, thanaka also gives a cooling sensation and provides protection from sunburn.[1] It is believed to help remove acne and promote smooth skin.[4] It is also an anti-fungal.[2]

Source: wikipedia


Yang tengah hot di pasaran skrang yg mcm ni..
Yg hijau tu utk acne skin..kata akak burma yg jual thanaka powder/cream ni,org jarang pakai kaler putih and pink tu sbb takdak kesan sangat..

Yg hijau tu bau limau and sejuk ja bila pakai kat muka..pakai tido jadi mask pun bagus..tgk kat instgram ND dia kata boleh apply as scrub jugak..dan pakai kat seluruh badan pn bagus..maunya putih gebu from head to toe kan..
Untuk sesapa yg nak kulit cantik jelita,sila lah beli dan try..tak rugi pun beli sebab harga dia tak mahal..pastu tahan lama..

3 comments:

Bitt (double IS) said...

owhh baru tau pasal bedak ni...kena pakai mcm budak dlm gambo tu ke? konpius kejap :)

Khai♥Rin : anies said...

glamer sesangat bedak ni

DaZzlingLilLy said...

Bitt-pakai camner pun takpe..asalkan kena sama rata..

anies-tu lah skang tgh in