Thursday, May 3, 2012

Ho Chi Minh City-Day 3 & Day 4

Hari ke 3 kitorang ke Mekong Delta..
Amik masa 2 jam dari HCMC ke sana..

As usual pagi2 smuanya ceria nak berjalan-jalan..

Kat sini Mekong Rest Stop..cantik and bersih R&R sini..sangat puas hati dgn toilet dia..cuma....bab takde paip air nak basuh tut jer..huhu..so kena bwk botol mineral kosong..

Sampai sana terus naik bot nak ke sebuah pulau yg aku taktau nama apa..actually ada banyak pulau okeh..

Dekat aja pulaunya..yg nampak kt blkg bot tu..

Semua pakai topi 3usd..barangan yg dijual di jeti agak murah nak compare dgn HCMC..contoh mcm tshirt budak korang blh beli kat sini..
First skali sampai sini adalah sesi honey testing..diorang ternak lebah sebab nak amik madu and produce royal jelly..

 Boleh test calit madu dari menda alah yg dia pegang tu..lebah tak sengat pon..baik kan?..hahaha


Next kitorang dijamu dgn teh madu..sedap..tapi sikit..


Next dia bagi halwa..ada macam2..halwa kelapa,halia kacang tumbuk and kerepek pisang rasanya..hehe

 Kat sini korang boleh beli pure honey dgn harga 5usd utk satu botol 500ml..

Next sambung shopping..hehe..sini mostly industri IKS utk penduduk tempatan..
Ada coconut candy factory,art shop and macam2 lagi kat sini..


Produk kraftangan pun banyak..

Buah-buahan pun ada kat sini sebab kat belakang kedai-kedai ni semuanya pokok buah..
Yang bestnya mai vietnam pun pekena durian jugak..haha


Kemuadian kitorang dijamu dengan buah-buahan plak..tapi takpa sebab kat vietnam asyik makan buah jer..

 Kat sini special skit u ols..sambil makan kita dihiburkan oleh penyanyai lagu tradisional..lagu melayu pun ada u ols..comei2 depa nih..hehe


After dah kenyang dgn zat buah-buahan tu terus ke jeti sampan..okeh buat sesapa yg takut nak naik sampan tak digalakkan dtg ke sini..sampan sgt kecil okeh..tapi diorang cakap sungai tu cetek je sampai pinggang..sampan ni akan hantar kita ke bot yg memula naik tadi..korang boleh try dayung sendiri sampan tu,kena bayar duit kat pendayung sampan yer..kitorang bg dlm 2 usd jer..


Satu sampan leh muat 4 org..

aku dah biasa naik sampan cenggini..so ok la tak takut..ada sorang akak tu dia naik sampan terus diam sebab takut..hehe..kitorang je yg pusing sana sini posing merata..
Makcik kayuh sampan ni tunjuk rumah dia kat tepi sungai ni,kecik giler..kesian sgt..
Rempit dia kayuh sampan weih!..laju..hehe

 Naik balik bot tadi..dapat minum ayaq nyoq plak..lega sangat..

Tgk tu..memasing dah penuh plastic bag di tangan..hehe


Lunch kat kedai muslim di area Mekong Delta ni jugak..kalo tak salah aku nama kedai tu:
Kedai Masakan Melayu Champa Haji Nasir..makanan dia blh tahan jer..tapi disebabkan penat and lapar,belasah jugak..hehe
Naik bas terus pengsan..tapi aku tak pengsan pun..tgk org tido jer..aku ni jenis tak blh tido kalo naik keta or bas..
Sampai hotel rest kejap teus sambung shopping kat Cho Ben Thanh Market..hehe..


Malam takde pegi memana pun selain pasar malam and kemudian balik packing barang..

Keesokan harinya..pas breakfast pun terus ke Ben Thanh Market..
Memula gi posing dulu kat roundabout ni..hehe..masyaallah nak lintas jalan cukup seksa..


Kemudian beli kain...and batu cincin yg wandy pesan..jenuh nak cari..hehe..

 Kemudian dalam tgh hari mula lah kelaparan..kitorang ada nampak kedai nasik lemak Hajjah Basiroh..apa lagi terus makan kat situ..aku amik nasik berlauk dgn air dlm 6usd..kira okeh la kot..

Pic:from here

Kemudian balik hotel teruskan packing barang dalam beg yg telah beranak seketul lagi tuh..huhu
Check out hotel dlm kul 1..pastu kitorang lepak jer kat lobby sementara nak tunggu kul 4 ptg nak ke airport..

Macam biasa lah kan..sesi photoshoot..hehe

Dalam kul 4.30 bas datang hantar ke airport..


Flight kitorang kul 9 mlm..delay dlm kul 9.30 baru terbang..


Memandangkan sikit punya lama kitorang menunggu,jadi smua kelaparan..naik flight ingt nak beli nasik lemak..skali habis..makanan yg ada cuma maggi jer..hampeh betul..huhu..
Sampai LCCT dalam kul 12 mlm gitu..

Habis lah entry HCMC ni..fuhhhh lega...

7 comments:

Hanis MY said...

syoknyaa... best2 girls outing! adventurous pun ada siap naik2 bot... terliur plak tgk dragon fruit tu...

Has said...

best nye dpt ber ladies holiday. teringin jugak... tp lom jumpa gang :)

Nurhayati said...

bestnye jalan2 ke sana. last ai pegi sana tahun 2002.. beli kain dan sempat buat baju kebangsaan dorang wat kenangan.. ape nama oyai ke camtu..

Fabulous Me said...

byk nye buah.. sedap nmpak nye.. waduh!

sis bab sampan tu sy tkot. tatau npe.. ade je naik. tpi masih tkot2.. sbb air tuh kale ngeri n sll sgt tgk drama boya kot.. ahaks!

Suwaibah YS said...

errmm.. saya teringin nak gi vietnam.. bila la nak kesampaian..huhuh.. beshnye jejalan :)

hanafaza said...

bestnya... suka travel juga tapi buat masa ini kena pause dulu..hehehe...

DaZzlingLilLy said...

Hanis-a'ah girls outing mmg meriah..best jugak rasa pengalaman naik bot smua ni..hehe

Has-kena cari geng yg betul2 sporting br best jalan..

Yati-kena buat comeback ni..hehe..i ada suka baju diorang tu tp takde saiz plak..

Ain-a'ah kan sungai kaler tu mmg sinonim dgn buaya..masa naik sampan tu nasib tak ingat pasal buaya ni..hehe

Suwaibah-nnt AA ada promo leh la beli tiket ke sana

hanafaza-takpe nnt pun leh gi lagi..