Sunday, April 29, 2012

Ho Chi Minh City-Day 2/Part 2

Lepas balik dari Cu Chi Tunnel terus ke Restoran Samsuddin..
Personally aku rasa makanan kat sini yg paling sedap..terasa kepuasan bila dapat makan kangkung goreng belacan dan lauk2 lain yg sedap..
Pic credit to saigonezumi

Perut dah kenyang kitorang terus ke War Remnant Museum

Kat sini ada banyak gambar-dari zaman perang sampai lah camna saigon membangun balik lepas peperangan tu..
gambar mayat kena potong kepala pun ada..sedih sgt tengok gambar2 dalam ni..mmg kejam perbuatan tentera AS masa tu..


Ini serpihan kapal terbang AS...



Kamera yg digunakan oleh seorang japanese photographer utk amik gambar2 pada masa tu

My fav photo...




Ini kat luar muzium..

Next ke Hard Rock Cafe Ho Chi Minh..



Rock Shop sini tak banyak choice sgt baju dia..dia punya cafe underground okeh..tapi tak masuk pun..singgah beli souvenir jer..

Next terus ke pejabat pos,kat sini currency rate paling ok..kalo korang nak tukar duit sila tukar kat sini..


Kat depan pos opis tu Cathedral church..ada tempat menarik nak posing..
Kitorang posing kat sini aja..personally area sini cantik sgt kalo nak bergambar..

Kemudian gi shopping plak...kat kedai-kedai silk and butik Hong Anh (end lot)..


Aku suka yg ini..ready made with beads..tapi tak ngam plak saiz dia..huhu


Penat dah kot pilih kain..tengah tunggu geng2 yg lain..


Kat kedai2 ni harga chiffon and cotton agak mahal sikit dari Ben Thanh okeh..tapi tourist guide cakap kat sini lebih up to date design2 kainnya..telekung pun ada yg cantik2..


Ketua rombongan tgh bincang plan malam ni nak ke mana..
Memandangkan kitorang takde plan apa2 si khairi tu cadangkan ke Puppet Show or River Cruise..
Kitorang plan naik bot lah kan..leh rileks2 tgk pemandangan Ho Chi Minh dari atas bot sambil dengar lagu..
Sebelum naik bot kita makan dulu..kali ni dinner kat VN Halal Restaurant...food dia okeh..
dekat je dgn Ben Thanh Market tu..


Pic ni clear sangat..my fren guna phone samsung rasanya..suka i..mcm flawless giler..hahaha..



Bot yg kitorang naik betul2 depan Majestic Hotel..


ada 3 bot semuanya..yg ini tak termasuk dlm pakej kitorang so kena bayar USD10 per person..of kos tak amik yg leh makan..pakej minum soft drink dgn kekacang ajer..


Kat atas bot ada tradisional music show


Fire Dance Show...sexy siottttt..hehe


Comel minah vietnam ni..i suka tgk dia..badan cantik jer diorang ni..


 Group yg paling ceria kata si khairi tu..hehehe..skit2 pose..


Lepas naik bot tgk pemandangan Ho Chi Minh waktu malam terus ke pasar malam..hehe..sambung shopping...
Next entry plak sambung ke Mekong Delta...




5 comments:

Fabulous Me said...

Menarik! Pnat betol nmpknye shop!

Farah Diyana said...

puan lily,makanan kat shamsudin sedap kann??
hehe~
lg 1 yg sedap kt satay house kot kalau x silap
puppet show tu pun menarik jgk.tapi................xde translation bahasa inggeris..dorang guna bahasa vietnam je.how can i understand *sigh*

DaZzlingLilLy said...

Ain-mmg penat sebab hari2 jalan shopping angkut barang2 hasil rembatan..hehe

Farah Diyana-betul kat shamsuddin yg paling best..saya tak g tgk puppet show tu..tp baca2 blog org okey la best jgk kan amik pengalaman kt tempat org

*Miss Geli^ said...

aku ada kirim baju kan??

mana? mana?

DaZzlingLilLy said...

Miss Geli-nowa..yg ko kirim tu ada saiz gedek je aka L..sebab tu aku tak beli..ko kan kiut miut semestinya saiz S jer..