Friday, December 5, 2014

Healthy Lifestyle

Bila umur mencecah 30-an ni banyak perkara nak kena jaga.Dari pemakanan,berat badan apatah lagi kecantikan kan? Bukan senang nak pastikan semua perkara tu terjaga rapi.Semua tu perlukan usaha,pengorbanan,masa dan disiplin..
Macam i amalkan makan secara sederhana, semua benda i ols makan..cuma tak banyak..kuantiti memang i control lah.Kalau dulu zaman 20-an memang makan nasik 3-4 kali sehari..each meal amik nasik okeh!!.Tapi skang ni dah kurangkan paling maximum pun 2 kali aja sehari amik nasik..DAN...kuantiti sekali makan pun tak sampai sepinggan..cukup la separuh aja nasik..bila dah terbiasa,mmg tak boleh nk mkin bnyk dah..rasa sengkak aja..satu lagi yang penting kena menten minum air kosong dlm 2L sehari..i ols jarang minum ais yer...hehehhe..tapi takda la tak minum langsung.Kalau gi mkn di kedai order aja ayaq berais tu..tp slalu minum separuh ja..lepas makan mmg takleh nak telan ayaq segelas straight away..mmg tak mampu..
Alhamdulillah skrang menten 52kg..kalau sebelum ni mmg tak penah capai 50kg ke atas..tapi semenjak rajin workout,makan pun lalu..terus berat naik..huhu..tapi naik pun sesuai dgn tinggi dan usia.Kalo berumur ni tak sesuai dah kurus sangat..memang akan cepat nampak tua..yang pentingnya baju2 lama muat lagi..hehehe.




.Exercise memang at least i akan buat at least 3 kali seminggu..kalau rajin 5 kali jugak..i tak stick dgn satu jenis exercise aja..join ja mana yang sempat..kadang erobik,step board,toning class dengan gym..yang penting kena workout..best bila workout ni badan rasa segar..tak letih2..

Selain tu i ols jugak amik supplemen..mmg dari dulu lagi:7/8 tahun lepas dah amik supplemen ni..kalau tak amik rasa mcm ada yang tak kena aja..hehehehe..

Macam sekarang ni amik Radiance Signature...best Radiance Signature sebab kesan dia terasa sangat bila kerja rasa tak letih,pagi2 senang nak bangun tido..rasa fresh bila bangun tido..
Apa-apa pun untuk elak penyakit sepatutnya dari awal kita rajin jaga pemakanan..EAT MODERATELY,EXERCISE REGULARLY and dont forget your daily supplement.
Dan....yang terakhir,3 step skin care routine tu yer..penting nih..dah pakai mekap jangan jadi penyegan nak cuci pulak..heheheh..ok sekian bebelan tentang kesihatan dan kecantikan..

1 comment:

Khai♥Rin : anies said...

nmpk nyer kena tkr azam thn baru nk lbh sihat ;-)