Tuesday, April 24, 2012

Ho Chi Minh- Day 2/Part 1

Seawal jam 6 pagi aku and roomate dah bangun..
Nak pi jalan mmg semangat lah kami berdua ni..
Pastu kul 7 turun breakfast..
Bas dtg amik kul 8pg terus ke Chu Chi Tunnel..
Amik masa dlm sejam baru sampai dr HCMC..


Sepanjang dalam bas tu aku dgn kak nona siap buat rambut lagi..
ni best bila ada yg pandai jalin rambut..


Ini map Chu Chi Tunnel
Actually nak masuk kena beli tiket..aku taktau berapa harga per head sebab semua dah masuk dlm pakej we ols..

Tunnel ni sangat luas..yg kita visit cuma sebahagian kecil jer..

Bergambar depan pokok nangka yg banyak giler buah..huhu..padahal kt msia pn berlambak kan..

Ini entrance nak masuk ke tunnel..actually tunnel besar..pastu jumpa balik area hutan..bukan dlm tunnel pun..


Dah lepas tunnel besar tu terus ke salah satu pondok..kena tgk tv dengar penerangan tentang Chu Chi Tunnel..kitorang cam biasa tak dgr pun sebab asyik bergambor..hehe..ramai group2 mat saleh yg datang..


Lepas dah habis dgr penerangan..bermulalah sesi tour..hehe..
Yg paling femes semestinya dia tunjuk cara tentera Vietnam or Vietkong masuk tunnel and camna depa tipu mat saleh..


Pastu tetiba aja tourist guide tu suruh aku masuk wat demo..aku memula taknak sebab pki jeans kaler light blue..tapi masuk jgk lah..bila lg nak coba kan..

takut tak leh naik balik sebenarnya..hehe..
Ada sorang akak dlm group kitorang nak cuba jugak masuk..last skali koyak baju dia sebab sangkut tang bontot masa nak keluar...lubang dia mmg kecik u ols..sebabnya org vietnam halusssss jer..dedulu depa makan ubi kayu masa hidup dalam tunnel ni..aku pun kira ngam2 aja..haha..

 Jenuh nak push badan naik ke atas..

Yg ini plak si Khairi demo camna vietkong wat perangkap

 Taraaaa!


Tajammmm..takut wo..

Sama tak rambut kami?...hehehehe


Kereta kebal pun ada...


Ini tempat wat senjata..
actually ada banyak lg khemah tempat memasak,tempat meeting...banyak lah..tak ingt dah..

and jalan lagi..peluh menitik tap..tap..tappp dah oi..makin panas..

 Ada shooting range..best kot..aku try menembak dgn senapang AK47..10 bullet for USD17.5
excited kot..yg lainnya semua polis..haha..so depa smua buat bodo aja..aku ja yg try p menembak..
pic tadak la plak..nnt aku mintak dgn kawan n will upload later..

Ini plak dia wat lempeng ubi kayu kot..tapi lembik..mcm pembalut popia tu..


Sila jgn jemu tgk muka tuan blog yer..

 Ada terowong yg korang leh masuk pastu keluar ikut pintu lain..aku tak masuk pun..sebab period..takut jugak kan tempat2 camni agak 'keras' skit..so korang kalo g sana sentiasa beringat-ingat skit yer..al maklumlah tempat tentera US terbunuh and etc...
Last skali ada makanan..hehehe..
Tapi ubi kayu cicah kacang dgn teh je u ols..


Kira ok lah tu kan..layannnn


Time ni dah panas..peluh ketiak dah haku..
Kat sini ada jual cenderahati..kalo berminat leh la beli..aku tak beli apa2 pun..


Pose dkt pokok buluh plakkkk..actually jauh jalan sebenarnya..nasib bwk mineral water..

Tapi tak panas sgt sebab banyak pokok2..time ni dah ramai tourist..mcm semak skit..nasib we ols pegi awal...

Okeh jap lagi sambung day 2 part 2...rasa cam panjang plak ceta aku..hehe

6 comments:

KhaiRin : anies said...

ubi kayu cicah kacang? cm ne rs nyer?

DaZzlingLilLy said...

kalo kita cicah gula,tapi dia cicah akcang yg ditumbuk halus..rasa blh lah tahan sedapnya..hehe

Has said...

lama dah x mkn ubi kayu... sedap..akak suka cicah kelapa parut..yummy

DaZzlingLilLy said...

a'ah kan akak..cicah kelapa parut pun best..

Suwaibah YS said...

hee..cam takut je nak masuk dlm terowong tu.. saya blh muat kaki je kot..hahahah

DaZzlingLilLy said...

Suwaibah-masuk kejap je dlm terowong tu..rasa ngeri jugak sebenarnya..hehe