Thursday, March 12, 2015

Jakarta 2015

Last week kiter ke Jakarta dengan kawan2..
Seronok..penat smua ada..

Btw thanks to 'puan sri' sebab sponsor trip we ols ni..
Haishhh tak terucap lah mcm mana nak ucapkan terima kasih tu..

Pagi2 buta tercegat di KLIA2..flight kul 7.50am..so nak check in bag smua kena la sampai awal..
Masa check in bag..terkejut sebab kena bayar airport tax dalam RM44 sorang camtu..selalunya tak kena kalau kat tempat sendiri...(tips:simpan resit tu bebaik yer...)

So dah cop passport semua masuk ke international gate..kami makan2 dulu dlm kul 6.30pagi tu..nasib ada butik yg bukak 24 hours..seronok jugak jamu mata..heheheh..
Excited nak terbang sekali flight delay sejam....ngantok!!!..Lion Air memang bagus eih..dia tunggu org yg dah check in bag yg balik dari umrah ..sebab tu delay...

Dalam flight memng masing2 pakat lena la..ngantuk kot kui 4pagi dah kuar rumah..sampai Jakarta semua dah fresh..supir pun dah sedia tunggu..naik van terus ke Ambassador Plaza,Kuningan...
Semua urusan sim kad dan makan settle di sini..memang kelaparan tahap MAX dah time sampai sini..paham2 lah Jakarta kan jam..padahal dari airport nak ke Kuningan tu tak lah jauh mana pon..

Kitorang semua makan di restoren D'Cost...member2 lain yg selalu datang suggest kat sini sebab diorang mmg selalu makan di sini..ok la restoran bersih dan makanan pun sedap..D'Cost ni banyak jer cawangan kat mall di Jakarta..senang aja cari..
Lepas makan masing2 sibuk nak ke salon..manicure+pedicure smua ada..murah pulak tu..i just wat cream bath dgn blow aja..dalam IDR150k...ok la kan..
Semua dah settle mencantikkan diri..terus ke Thamrin City..check in hotel dalam Amaris Thamrin..senang kat sini,shopping kat bawah and naik atas terus hotel..tak perlu nak bersesak jem bagai..
Malam semua ke Ancol pulak..dinner di D'Jakarta Reataurant..seafood yer sini..ala2 kedai makan di dlm tasik buatan camtu rasanya sebab malam x berapa nampak surrounding..heheheh..
Lepas makan,celebrate bday kitorang..me and dyba which is kebetulan same date..padahal birthday lambat lagi..hehehhe..siap dioarang nyanyikan lagu birthday,ada bunga api dan kek lagi..sungguh TERHARU....

On the next day..masing2 bangun kul berapa ntah..breakfast pun tak sempat..tapi aku antara yg awal..lepas mandi turun bawah terus shopping..kat Thamrin City ni ala2 Pasar Baru jugak
(Pic:googled)

..luas sangat..satu floor pusing tak habis..tapi kain ela ,lace semua tu aku mmg tak jumpa..yang ada cuma baju ready made,kain batik,tudung,telekung and accessories..
(Pic:googled)




kat sini mcm hijabista center for indonesian gitu..member cakap kat sini lebih selesa shopping compare dgn tanah abang sebab kat sini ada aircond..tanah abang panas...
Lepas abis cari barang and bersesat2 dalam Thamrin City tu ..aku dgn Bun ke Plaza Indonesia..selang satu blok aja dari Thamrin City..jalan kaki ja..pastu lunch kat Betawi Cafe..Nasik Goreng Kambing la kekdahnya..heheheh..ok jugak rasa nasik goreng kambing..rasa cam manis2 skit..
Lepas lunch terus amik cab ke Hard Rock Cafe Jakarta..tak semua driver cab tau kat mana...haishhh..jnuh jugak kami google..rupanya kat Pacific Plaza..tambang cab dalam IDR35k utk sehala..

Pacific Plaza ni mcm ala2 Star Hill Gallery gitu..semua high end brand ada..sempat lah kiter gi ngukur saiz kasut..hehehhe..amik inspirasi..nak beli memang TAK lah! Harga jauh beza sgt mahalnya..huhu

Malam kitorang semua ke Java Jazz Festival di JI Expo Kemayoran City...hazab!!!..almost 3 hours terkandas salam jam..last2 tak tahan terus turun van jalan kaki ke Hall..ada la kot dalam 1km jugak..haishhh..rupanya ramai peminat Jazz di Indonesia ya..i is memang blur..sekadar mengikut jer kawan2 nak ke sana..fuhhhhh....
Performance by Incognito and Cakha Khan...


Lepas settle semua di Java Jazz terus ke Menteng..makan2 di sana..satay kambing dgn bubur ayam di hawkers Menteng memang sodap...sorry takda pic..google pun tak jumpa..huhu..
Hari ke 3 bangun pagi terus ke Thamrin City lagi..cari barang2 yang sesuai nak bwk balik..i mcm biasa la mesti grab kebaya..huhu..(beli banyak2 pun last2 org lain yang merasa pakai siap share adik beradik lagi..what a shame!!!)
After that makan di D'Cost lagi..kat Thamrin City pun ada D'Cost..
Lepas makan sementara tunggu supir datang..lepak2 jap kat bawah..



Sampai airport dalam kui 6 camtu..flight kul 9 mlm..tapi betapa hazabnya kaunter Lion Air..bukak kaunter lambat..jenuh Q..dah la takda kerusi yang banyak di airport tu..memang jenuh la nak berdiri..tulis di skrin utk check inkaunter no lain,tapi no lain kaunter yang bukak..sama jugak dengan gate utk boarding..mula2 ke gate E,lepas tu tukar ke D,sekali lagi tukar ke E..and as usual delay lagi lah sejam...nampak tak betapa bertuahnya kita ada airport yang canggih dan sistematik mcm KLIA2 tu..huhu..
Finally kul 1 pagi sampai KL
Hari ni masih malas nak unpack..hahhaha...

4 comments:

Khai♥Rin : anies said...

yg bc ni pn terasa penat ;-)

Nurhayati said...

bestnyer gi jalan2... tak pernah gi jakarta. zaf slalu la pegi sbb main golf.. memang dia kata sana tu mmg jem terukkan melekat pekat xbergerak. jalan kaki mmg sampai dulu hihihi

tgk kain2 tu haila bestnya.. mmg juling biji mata haha

happy belated lily!! moga panjang umur dan dimurahkan rezeki :)

mama bella said...

best nya tak pernah sampai jakarta lagi :)

Linda ali asan said...

Sakan berjalan!!! I is jeles!!😁