Sunday, January 10, 2016

Being positive: antara dato ahmad maslan dan irfan khairi

Semenjak dua menjak terperuk kt rumah on weekdays ni...banyak ja masa tgk tv terutamanya WHI kt tv3 tu..perfect btul timing utk aku duduk depan/tepi tv...yg paling best WHI 6 january lepas...korang blh tgk kat tonton.com kalo nak tgk balik...
aku nak tulis certain part yg aku rasa berminat jaaa...ada dato ahmad maslan okeh...rancangan WHI start dgn fiza sabjahan tetiba sarung boots getah kuning rasanya...dia p kerja kt tempat basuh keta lepas abis waktu keja dia kt tv3...lepas tu sorang lagi pengacara pulak gi keja kat stall burger...
Rupanya ni semua nak menyahut seruan dato ahmad maslan yg bg cadangan supaya kita smua(rakyat malaysia/utk aku yg keja gaji x seberaa ni) buat 2 3 keja dlm sehari kan...bila pengacara2 tanya dato ahmad maslan: saya cadangkan buat bisnes online! bukan suruh pi keja 7e bagai....huhuhu...nampak tak disiti rupanya ada lagi sambungan ayat dato yg x abis...rupanyaaaa...ok pasni start cepat2 biz online...dato kata dia tgk ramai ja yg berjaya kaya buat biz online...ya memang betul tu dato...be positive la korang...dato ahmad maslam kata gunakan #tambahpendapatan,bukan rajin tambah pendapat tau! memandangkan show kali ni isu berkait bisnes online,irfan khairi dijemput utk share cara nak start berbisnes online...ada few tips dari irfan yg aku nak share masa aku tgk tu...walaupun dah ingt2 lupa...almaklumlah dah mengalami penuaan sampai tahun baru ni pun x ingt dah umur sendiri brp...
P-produk
pilih produk yg kita minat utk jadikan bisnes kita menarik..contohnya kalo minat kasut,jual lah kasut...kalau pilih produk yg kita sendiri x minat,agak berat kan nak start...nak2 lagi bila knak kena dip more for the knowledge on the product

P-platform
cari platform seperti facebook,twitter,ig atau blog utk kita romote produk kita.pilih platform yg paling familiar kita gunakan hari2...kalau platform yg jarang guna,kdg tu perlu utk belajar bagaimana cara nak guna..jadi kat situ pun makan masa dan kdg2 blh jd fed up utk yg x suka it n texhnologies.pilih platform yg blh access dari smartphone akan lebih memudahkan anda!

P-promosi
promosi utk produk anda sgt penting utk pengguna/pembeli tahu yg anda jua produk tersebut.promosi pulak kena lakukan based on 9:1...apa tu?
maksudnya sekali anda update 1 status promote produk anda,9 kali lg update la mengenai info pasal produk atau kelebihan atau kebaikan produk anda..takdak la kawan2 atau follower keja tgk status u olsss asik promote produkkkkk jaaaa...lama2 annoying pulak kan...

ok tu ja yg aku ingt mengenai sedikit info WHI 6 januari tu...info yg baik kena share,moga jadi manfaat kepada yg memerlukan...kalau nak lebih info kena rajin membaca ya u ols(pesanan utk diri sendiri jugak ni biaq tak bodoh)

being positive tu mmg perlu kalau nak maju...tapi normal lah kan kita ni manusia...ada hati, kdg tu terlari jugak fokus nak 'being positive' bila ada 'noise' dari persekitaran...kdg mmg dh tanam dlm kepala takmau dgr cakap org,tp perlu jugak dgr sbb apa yg org kata terutamanya yg bukan berkawan sbb pandangan dia terhadap kita mungkin lain.kalau kawan kdg ni depa segan nak berterus terang tegur kita,jadi yg kuaq smua ayat2 selamat ja kan..cuba baiki diri utk maju bila org bercakap sesuatu perkara mengenai kita,be +ve...bila fokus lari,align balik ke arah track asal...nak canggih lg pakai "MEMS gyrometer atau altimeter sensor.." muahahhahahahahah

selamat berhujung minggu u ols

Sent from my iPhone

1 comment:

Has78 said...

thanks for sharing...