Monday, August 29, 2011

Eid Mubarak


*Pic:googled*

Hai ols..
Selamat hari raya aidilfitri utk semua..dikesempatan ini aku ingin menyusun sepuluh jari memohon kemaafan dari u ols semua andai ada terkasar bahasa,tersalah bicara,terpincang coretan dan terlampau perbuatan selama kita kenal tak kira sama ada di alam maya atau alam realiti..
Aku jua dgn rela hati memaafkan u ols sekelian andai ada segala macam 'ter' tu bagi pihak aku..kita hanya manusia biasa, hanya mampu memaafkan antara satu sama lain jer kan.. 0-0 lah yer..
Semoga aidilfitri kali ni membawa seribu kenangan manis utk u ols sekelian...
Take care..

Saturday, August 27, 2011

Gossiping moment is coming...

Wahhh..sunyi dah blog memasing yaa...
Seronok bleh jumpa kaum keluarga..
Jeles haku...tak feel balik kampong..hehe..
Tapi aku rasa cukup meriah sebab kawan-kawan baek haku semua dah start message and whatsapp cakap tak sabaq nak jumpa..memasing dah rindu-rinduan dah..hehe..bukan tak nak sambut sedara mara,tapi sedara mara semua duk dekat2 and selalu jumpa dah...
Korang balik ni sibuk tolong mak siapkan juadah berbuka yg spesel tu yer?...bestnyaaa 'homemade' food...air tangan mak..

Owh haku tak sabaq nak pi bersauna,berfacial,ber manicure&pedicure esok ni dgn my BFF...nak gossiping tentang each other..lama dah tak jumpa..mst tak habis cerita esok nih...

*owh title entry sgt ntahapapa...mati akal dah*

Friday, August 26, 2011

Mood mengemas sudah mari..

Masih bekerja kah anda?
Aku pun belum cuti lagi hari ni..
Banyak benda nak settle hari ni..tukar duit raya,amik kuih,amik baju raya and bla bla bla....
Tapi yg paling best mood mengemas rumah dah membuak-buak..hehe..sebenarnya pening nak start kemas dr mana..tak balik kg pn pening jgk kan..kalo balik kg tak perlu susah payah nak kemas rumah..huhuhu..sebenarnya aku ni malas!

*ini pic sebelum kemas yer,kita tgk lepas kemas apa beza,or maintain aja..hehe*

Nampak gayanya hari ni kemas dua zone dulu: Zone A is living room, Zone B is bedroom...hehe..

Ok lah buat yg balik kg tu berhati2 memandu...

Thursday, August 25, 2011

Vitamin Asli

Aku mmg suka makan ulam-ulaman..tapi sayur tak suka..gitu pun ada?..
Kalo pi pasar mmg tingin sgt nak beli ulam yg macam2 jenis tu..tapi sayangnya bila memikirkan yg mmg konfirm tak habis punya wpun seikat RM1 tu, aku cancel aja niat baik nak makan ulam..
Wandy mmg tak makan langsung benda alah hijau aka sayur nih..alergik katanya..huhu..
So, semalam pi bazar ramadhan ternampak gerai ni jual ulam-ulaman..ingatkan dapat percuma bila beli ikan bakar (gerai dia sebelah gerai ikan bakar)..rupanya dia jual asing..5 jenis ulam RM1..HEPPI la makcik kebayan sorang nih..bulan puasa ni sekali pn tak makan ulam lagi..
So semalam i beli 5 jenis ulam nih..

Bertambah-tambah makan nasik tu (first time tambah sepanjang ramadhan)..ditambah lagi dengan ketam sweet sour yg dah lama ngidam tuh..
Resepi ketam sweet sour mmg mudah nak masak..kalo sesapa berminat leh pm/emel i..sesuai utk budak2 or sesapa yg tak makan pedas..


Pre-order utk Maysaa scarves sudah dibuka..yg mmg takdak tarikh tutup yer..hehe..
nanti leh tgk my salesblog..takpun kalo nak tops or skirt ke apa ke dari maysaa leh pm nanti i quote harga..


Wednesday, August 24, 2011

Product Review: Kinohimitsu J'Pan Beauty Drink


Tak sia-sia aku cuba Kinohimitsu Beauty Drink nih..
perubahan yg paling obvious:

1.Neck line macam tak ketara sangat dah..kalo sebelum nih mmg line tu nampak dalam jugak..which is aku TAK SUKA!

2.Muka nampak glowing..dalam pic ni (tak edit apa2 pun) aku tak pakai foundation..just apply bedak cam biasa ja..tapi aku rasa puas hati..bila muka glowing tak payah nak apply mekap banyak2..pakai lip balm yg sheer color tu pun dah ok..


So skang ni aku dah beli 2nd box..RM149 for 16 bottles..supply utk sebulan..

Aku nak suggest utk sesapa yg rasa muka kusam teruk atau pun ada masalah cam kat dlm pic ni:


Ada tak salah satu problem mcm dlm pic kat atas tu?..
kalo nak kesan lagi cepat u all try yg ini..sebab kandungan kepekatan collagen dia agak tinggi 5300mg..yang aku minum tu cuma 2500mg...


Skang kat Guardian tgh promotion RM299 for 32 bottles..supply utk 2 bulan..
more info klik SINI


*Dah macam duta Kinohimitsu plak dah..nasib muka cam Thai skit bukan Jepun*

Tuesday, August 23, 2011

Lost but im happy...

Rasanya kepala skang dah ada dalam minggu depan
Korang mesti sibuk2 wat checklist utk balik kg dah kan..
Anak2 plak sibuk duk tanya bila nak balik kg and asik countdown..letih puasa pn dah tak ingat..
Tak lama lagi dah..6 hari jer lagi nak puasa..
Setelah 23 hari berpuasa walaupun tak penuh
Aku telah kehilangan 'something'..
Tiap tahun mesti lost 'something' nih..
Tapi HAPPY sangat bila tahun ni sekadar
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

1.7KG and 1 INCH

yeeee...tak banyak pun..tapi still turun kan..hehe
(Pic:googled)

Itu lah kelebihan berpuasa kan..time ni perut dan usus kita bleh rileks kejap..skang rasa ringan skit badan..pakai baju pun rasa confident jer..
Time puasa ni bukan nak bleh melahap sangat..kalo time berbuka tu makan skit dah kenyang..kalo nak repeat pas terawikh tu pun skit jer kot makan..macam aku mmg puasa kali ni minum air jer banyak..cuaca panas skang ni rasanya..

Owh bestnya raya ni leh pakai kurung moden dgn perasaan CONFIDENT MELAMPAU...
Jangan pas raya naik 4.6kg plak sebab juadah raya semuanya sedap2...

Monday, August 22, 2011

Shopping Raya 2011

Ni lah hasil MEGA shopping raya weekend lepas..hehe..mmg fokus nak beli kasut..so carik kasut jer lah..
Bila yg nak pki pn tak tau..beli yg less 70% jer..berbaloi sangat..
Pasni nak tumpu ke house decoration plak..weekend ni settle kan rumah..
Kuih raya bila pun tak tau nak buat..teringin sangat nak buat...tapi selalu balik rumah jer flat..haishhhhh...

Rainbow oh rainbow

Lepas ni kami berdua mesti rindu sgt dgn si cheeky rainbow sekor ni..baru jer aku update pasal dia..
Tup tup smlm masa aku baru sampai rumah tgk dia terbaring tak bernyawa dah kat living room..sedih sangat..baru malam tu kami berdua tido sebantal..dia baring sebelah kepala aku on a same pillow..patut lah sehari sebelum tu tido tak bangun2..letih jer aku tgk dia..bg makan takmo,minum air pun takmo..air liur plak meleleh jer..bila aku kiss dia,merengek tak nak kasi..tak sangka dia pasif dlm 2 hari ni jer terus mati..baru plan nak bwk gi vet hari isnin..yer lah kt perlis mana ada private vet..
Adussss..sedih la rainbow..pasni dah takder bunyi2 rainbow bersembang dgn kitorang berdua..tak sempat ko nak beraya rainbow oiii...
Sedih sangat tiap kali kucing mati..sobsobsob....dah la taknak type lg dah kang banjir rumah aku..sebak!

Saturday, August 20, 2011

20 Ramadhan

Kejap jer masa berlalu dah 20 hari kita berpuasa..
Rasanya ramai yg keluar shopping hari ni kan..
Aku plak baru sibuk duk plan nak kemas2 umah..
Rumput nasib lah dah potong semalam..
Tapi bukan ai yg potong okes!..
So bila pakcik yg slalu potong rumput tu dtg,aku tny dia nak tak cuci rumah aku next week..mmg tak larat or pemalas? nak cuci sekaligus..
Pakcik tu kata dia bleh buat..arggghhhh lega ai dengar..
Cuma tinggal nak tukar curtain jer..bukanlah curtain baru pun,ganti dgn yg sedia ada jer..
Decoration pn plan nak wat next week pas rumah dah cuci calat nanti..

Bila sepuluh malam terakhir ramadhan ni terus teringat kenangan kat Mekah..meriah sangat tanah suci time2 ni..ramai sangat org..time terawikh and tahajjud (late night prayer) penuh sampai atas jalan org sembahyang..bila imam baca doa sambil merayu2 kempunan dr Allah dan nangis teresak2..semua org menangis..even aku yg tak paham apa makna doa tersebut pun jadi sebak and turut serta menangis..susah nak cerita perasaan time tu unless u experienced it yourself..
Kalo ada rezeki lebih korang ambik lah pakej ke sana semasa 10 ramadhan terakhir nih..sangat tak ternilai pengalaman di sana masa ni..

okeh..jom kita sapu sampah and mop lantai..
alhamdulillah hujan hari ni..syukur sgt..



Friday, August 19, 2011

Eksaited

OMG...xcited gila aku smlm nih...sampai tak leh nak lelap mata..punya lah happy menantikan hari jumaat..nanti aku cita napa aku happy k..
Lawa tak kasut raya ai yg no 1 ni?...hehe..puas ati bli sbb murah..tapi tinggi benor..owh aku bukan xcited psl kasut ni yer..

Thursday, August 18, 2011

Meriahnya raya...

Semalam kuar gi butik kat Kangar nak tengokkan baju utk my fren..
Nasib aku tak 'ter'beli sekali..dalam hati meronta2 gak nak singgah butik2 lain..tapi lega aku dapat tahan napsu tuh..kalo tak mesti dah rembat sepasang dua jugak..rasanya lebih dr cukup baju kurung raya 2 pasang..
Hasilnya semalam aku dapat satu tudung raya FREE..yes percuma u ols..yg kaler bright orange tuh..tudung owning kain crepe..kebetulan aku dapat claim dr butik tu sebab dah cukup 8 kali purchase kat situ..
Yg light orange tuh pun dapat semalam dr Poslaju..hehe..yg ni tak free yer..beli online..suka lah sgt berlayer2 and brooch gitew..laki aku cakap awat semacam jer tudung nih..hahahaha..laki ai ni jakun fesyen..so tak kisah lah dia nak kata apa pon!

Dua-dua oren tudung raya ai..erm tp yg bright oren tu dah pki hari nih..raya awal la pulak..hehe..
dapat tudung raya pun hepi sangat dah utk mengobat lara hati yg takdak beg raya nih!..Tunggu beg 'post raya' jer nanti..

Owh cakap pasal beg..aku ada update salesblog..sling beg ni sangat cantik..aku punya kaler grey..kalo kenan sila cepat..takut nanti takder stock..

Tuesday, August 16, 2011

Menghitung Waktu

Hai ols...
Dah ready nak bukak posa?
Kami ni tengah kira waktu ja nak berbuka..bosan2 posing lah kejap..sambil layan Kasih Alia sempat jugak hirup angin luar...
Owh lupa nak kenal kan 'geng' baru aku nih..her name is RAINBOW...dah nk dkt 4 months..adik beradik dia yg 2 lg aku dh bg kat cousin wandy...so skang dia ja yg kenit ada kat rumah nih..beside her parent lah kan..
Ok lah..jom gi bersedia kat BAR..hehe..selamat berbuka semua..

SALAM NUZUL AL-QURAN...

Tengah update salesblog...

Apa kes ntah FB tak leh nak upload pic from phone..geram haku..so aku update baju2 kat salesblog aku jer..korang leh view kat sana yer..tapi item2 ni akan sampai pas raya + 10% discount for certain brand utk first order yg aku terima lepas entry ni..siapa cepat dia dapat..hehe...
Uhukuhukhukkk..penangan akibat takder beg raya...gambar hiasan semata2..tp kalo nak order bracelet tu pun bleh..RM310..cm mahal skit kan..Juicy Couture nan ado sale lg...

Monday, August 15, 2011

Ijau Mata Itam Ku

Meh kita berangan2 di pagi isnin ni..
Suka benar haku dgn dress ijau MANGO nih..
santai pun bleh nak glemer pun bleh..baju raya jerk tak SESUWAIIIII...hehe..
tapi mak ai harganya mahal lah...


Sunday, August 14, 2011

Up and Down

Betullah org cakap apa saja yg terjadi ada hikmah di sebaliknya...
Mulanya aku dapat tau yg cuti kitorang dibekukan dari 2-15 september..which means plan aku utk ber'anniversary' semuanya hancus belaka..patut lah terasa cam berat je nak book hotel segala bagai..nasib lagi tak booking kan..so cuti utk anniversary tu pospone ke tarikh lain jer nampak gayanya..

Satu hal lagi yg paling aku stress and terasa sgt berat kepala hotak ni bila mana aku attend course last week..tekanan weih bila penceramah bg high aspectation kt peserta..dia ingat aku and few others ni berpengalaman dlm bidang course tu,dia hentam cukup2 bila kitorang wat salah..time presentation plak aku jd cam org bodoh kt depan tu bila dia kata apa yg aku wat tu salah..mana dgn kawan2 yg langsung tak bantu padahal diorang dah cekap psl benda tu..geram sgt time tu..terus dapat markah skit..entah lulus ke tak course tu..exam blh tahan tough..lantak lah labu..malas dah nak pikir..

Tu antara kisah tak best haku yg jadi sepanjang ramadhan nih..rupanya ada berita baik menanti bila mana aku di uji..WE OLS DAPAT BONUS SETENGAH BULAN GAJI....alhamdulillahhhh...syukur sangat..last dapat bonus sebulan gaji pun tahun 2008 dulu nih...
Mula lah terbayang macam2 dalam kpala hotak nih..wedge,pumps,stiletto...haku nak 4 pasang kasut...haha..boley gitew????

Wednesday, August 10, 2011

Jumpsuit anyone?

Saya baru jer upload pic jumpsuit semalam..yg mcm ni RM125 from Club L..ada satu lg in black..sangat cantik..satu design lagi jenis halter neck..ada 2 kaler yg sama jugak..material plak dr cotton jersey..sangat selesa and tak panas..kalo yg tinggi lampai ala2 supermodel plak jgn risau yer..model ni tinggi dlm 1.78cm..so confirm tak singkat!..
Saya tak sempat nak update properly,ni pun thru mms jer..skang tgh kursus..high impact punya kursus yer..penat sgt..daha bulan posa..sabaq ja lahhhh...

Sunday, August 7, 2011

Pre Order For Raya

Sempena aidilfitri yg bakal menjelma tak lama lagi..saya ada bukak pre order baju,dress,beg dan kasut utk brand seperti Warehouse,Oasis,Vila,Motel,River Islann & etc..untuk maklumat lanjut u ols blh tgk my FB..
Last day utk order utk raya is on 10 August/wednesday..kalo yg lain2 pre order terbuka sepanjang tahun selagi stock & offer is still available...
Pic saya akan tambah dari masa ke semasa..so sentiasa check my pre order album ya..

Friday, August 5, 2011

Daku bukan artis!

Selalunya gi bazar ramadhan lepas balik kerja..
Jadi ke sana dengan uniform keja..kemas aja bersama saki baki mekap yg masih ada kat muka..
Entah kan comot ke comel pun tak pasti..
Belasah jer..sapa nak pedulik ye tak?

Sekali tahun lepas aku terdengar suara2 sumbang dari penjaja gerai di bazar yg kebanyakan org tempatan dan kenal aku/aku pn kenal diorang

...EHHH PUCATNYA MUKA DIA...

Agaknya dia cuma nak berbisik kat kawan sebelah dia kot..tapi telinga capang yg satu nih terdengar plak..kebetulan time tu tak ramai org..so aku sorang jer yg jln depan tuh..
Aku macam nak gelak jer sorang2...takdak pun rasa nak marah ke hapa..bagi aku normal la tuh..hari tu weekend..being me..mmg tak bermekap pun kalo kat rumah or nak kluar jalan dekat2 tu jer..malas lah..sekadar pakai compact powder dgn lip balm jer..
Lain lah kalo aku ni RCW ke somebody yg femes2 tu kan..kena lah tenyeh2 mekap skit kalo nak kluar..satgi org nampak plak jerawat sebijik dua kat pipi tuh..ahaha

Tahun ni puasa jatuh hari bekerja..so tak sampai weekend lagi..aku nak tengok ada lagi tak org nak bajet aku 'artis' gi bazar mekap segala mak nenek..hehehe..

Thursday, August 4, 2011

French Kisses Patisserie

Punya lah lama org dah jemu kot merasa baulu French nih..hehehe
aku baru terhegeh2 nak rasa..
Kebetulan my niece pegi rumah my mum kat Sungai Petani aku pun kirim dgn suruh carikan..

A set or macarons from French Kisses Patisserie

Satu kotak ada 4 bijik-RM17

Owhhh..gitu rasa macaron rupanya..maniesssssss sangat..not suite my malay tekak(i suka kuih2 pedas)..hehe..setakat nak rasa seketul ok lah..tapi semalam aku habiskan jugak 4 bijik..wandy tak nak sebab dia kata nampak pelik,tak lalu...huhu..
Sesapa yg ada diabetis mmg tak leh makan macaron nih..gigit skit jer boleh lah..

French Kisses Patisserie ni terletak kat Village Mall, Sungai Petani..kot2 korang teringin nak gi beli sendiri kan..

Mechatronic's Family Day 2011

Okeh kita off topic jap eh..sejak puasa ni asyik pasal makan jerr cetanya..
Ahad lepas sehari sebelum puasa on 31st July..jabatan /school i ada buat family day..
asalnya nak buat kat Langkawi, tapi bajet kurang bernas plak..staff jabatan saja dah 100+++,tu tak termasuk family lagi kan..so kitorang decide buat kat Tasik Jitra tu jer..dekat and murah..hehe..konsep santai..
Pagi wat potluck..lunch ajer provided..

Ayam goreng berempah,ulam and sambal belacan...ermmmm...jamu mata..silakan..hehe

Last year aku tak join pun sebab malas kalo acara camni ada anak baru best kan..wandy plak dia tak nak ikut..so dis year aku angkut Geng Bas Sekolah!..

baru meriah..aku letak jer nama diorang dalam acara sukaneka yg ada.semua anak sedara aku nih..ada lagi 3 tak ikut sebab tak muat keta..hehe..

Acara bawak bola pingpong dlm sudu..dua2 anak sedara aku dapat hadiah..happy kemain lagi diorang..dah la doorgift dapat mainan..

Acara lain pn banyak lagi yg diorang join tapi aku tak sempat snap..
Yang ini maksu diorang plak join..

Can u spot me?...hehehe..

Isi air dalam botol u all..penat giler lari2 amik air..sakit lutut aku keesokannya..nak turun tangga seksa mak aiii!..maklum lah lama dah tak exercise..

Selain tu ada acara cucuk benang dalam jarum..yg tu aku dapat no2..bayangkan lah jarum halus sgt lubang..kena cucuk benang tengah panas plak tuh..tak penat tapi mencabar..kiranya hari tu enjoy bersukaneka jer banyak...hadiah as susual la hamper makanan..

with opismate..kak ina & aton

opismate jugak...farah

yang lain2 tak sempat nak bergambar..semuanya bz dgn anak masing2..anak2 aku takper diorang dah besar..siap jalan2 ke tasik lagi duk wat photoshoot..

Ibu mithali sibuk bagi anak2 makan..hehe

Balik umah terus terbongkang sebab panas sangat..dah la malam tu terawikh..ponteng la jawabnya..huhu

Wednesday, August 3, 2011

Kuih Air tangan Sendiri

Raya selalunya aku beli aja semua jenis biskut..
Sepanjang jadi bini org nih tak pernah lagi wat biskut..
Zaman anak dara dulu rajin gak..kalo tak wat sendi pun tolong my mum skit2..
Rasa cam tak cukup masa or malas? ja skang nih..tambahan lagi oven pun takdak kat rumah tu..muahaha..
tapi ada beberapa jenis dah tempah..teringin jugak nak asapkan rumah aku tuh dgn bauan adunan Planta..wangi sangat...hehe
Skrang ni dlm kepala cuma nak buat honey cornflakes atau cup cake..

(Pic:googled)

tengah mencari2 resepi..time weekend nanti blh try..oven plak gi angkut kt rumah my mum..hahaha..
nak buat biskut yg lain2 macam tak berapa nak reti..so pilih yg senang aja..my fav semestinya tart nenas..biskut klasik tuh..hehe..tambahan kalo jem tu homemade punya..alahai sodapnya!

(Pic:googled)

Tuesday, August 2, 2011

Hari Kedua

(Pic:google)

Fuhhh..mmg banyak betul dugaan ramadhan utk hari ke 2..sangat menguji kesabaran..tadi aku ke klinik sebab semalam bintik2 merah kecik bnyk sgt naik kt tangan and kaki..makin di garu makin gatal..takut jugak chicken pox..skali bgn pg tadi dah kurang..alhamdulillah..aku pn tak gi keja ingat nak amik MC,klinik panel plak cuti kecemasan..terpaksa EL lah kalo gini..
Balik umah dr klinik ingat nak basuh baju then masak..tapi air plak tak turun..adusss...terbantut keja..sabar jer lah..so arini tak jadi masak,beli jer kat bazar kejap lagi..ayam golek tu dah beli kat gerai tepi jalan,dr semalam lg duk teringat-ingat ayam golek...
Jom gi bazar ramadhan...

Air Kosong

Ramai yg tak gemar air kosong ni..walaupun murah & senang nak dapat & prepare mmg org tak gemarkan air yg satu nih..sehari kita kena minum at least 8 gelas air kosong nih..bukan 8 gelas termasuk teh ais kaw & air tebu okes!..8 gelas ni mmg bagus utk pengaliran darah dan kulit pun cantik..
Bulan puasa pun sama jugak..kena maintain 8 gelas..baru lah tak kering tekak di kala siang hari..tambahan plak kita ni duk kat umah pin pakai ekon..apatah lagi yg keja kan..kat opis mmg 8-5 ekon jerrrr...kalo aku yg jnis cepat dehydrate mmg tak tahan btul kalo duk dlm ekon lama2 pastu tak minum ayaq...
So korang jgn lupa eh minum air kosong banyak2...free jer pun..lagi bagus kalo air suam..

Monday, August 1, 2011

Pembuka Selera 1st Day Puasa

Amacam hampir 3/4 hari puasa?
Alhamdulillah aku tak rasa letih or dahaga..cuma ngantuk manja jer skit2..hehe
Masuk ofis tadi ni aku tak ON aircond pun..nak elakkan tekak kering sebab aku ni mmg kuat minum air..kang dehydrate
Kiranya aku share aircond dari luar bilik aku jer..

Tadi bangun sahur pun dah lambat dalam kul5.20 camtu..mana dan nak masak nasik semuanya..padahal dah prepare udang dgn ikan semua..makan roti gardenia cicah milo jer..wandy plak roti sapu susu..hehe..

So bahan2 mentah tadi postpon ke juadah berbuka lah nampaknya..
Ingat kejap lagi aku nak masak sambal udang..

(pic:google)

pedas2 baru sedap..terbuka selera skit..
tapi benda manis pun kena ada sebab laki ai tu suka makan kuih muih..nak masak segala jenis mmg tak mampu..masak kat pasar ramadhan jer kejap lagi..

Eh apsal teringat murtabak plak nih...
Air tebu...
Teh ais kawww...

hehehe...kena tamatkan entry setakat nih jer..kalo tak makin melalut list kat atas nanti..
TaTa

Selamat Berpuasa

(Pic:googled)

SELAMAT BERPUASA DAN MENGERJAKAN IBADAH SEPANJANG RAMADHAN INI..