Tuesday, March 1, 2016

uber taxi

Selain Grab(MyTeksi) ,perkhidmatan seperti uber pun dah ada di malaysia ni.Jadi senang kalau nk kemana2 boleh terus booked online guna app di phone.
First time aku tau pasal uber ni bila anak sedara aku guna masa kami di Paris last year.Di europe maybe dah lama diorang guna kan uber sbb ramai yg gunakan perkhidmatan awam,x macam di malaysia terutamanya di kawasan2 luar bandar.
Nak gunakan uber ni mudah ja,u ols download app kat phone.Pastu masukkan details yang diperlukan termasuk kredit/debit kad.Sebab nanti fees akan di debit terus ke akaun u ols.So kalau tertinggal wallet pun tak perli risau sbb tak payah guna cash.Selain tu,yang bagusnya uber ni kita blh view profile driver dulu sebelum kita naik.So boleh la tgk driver ni lelaki ker perempuan and kereta apa.estimated fees pn blh tgk berapa ringgit.
Rasa mcm bagus jugak kan servis mcm uber ni,buat sesiapa yang nak buat 2 kerja atau pun nak kerja ikut time sendiri blh apa jadi driver uber asalkan ada kereta sendiri.Macam mana nak jadi driver tu korang google lah sendiri ya.Baca dulu apa syarat2 dan mcm mana bayaran uber kat korang.Secara general i ols rasa bagus untuk yang nak tambah pendapatan atau untuk yang masih menganggur tu.Tapi sekarang uber cuma terdapat di KL dgn satu lagi tempat,maaf lupa pulak...hahaha.Masa nak try guna uber di alor setar last time,mmg nan hado laaa...sama jugak Grab(my teksi) pun nan hado...sedihhhhh...
Harap2 lepas ni akan ada perkhidmatan mcm uber ni kat perlis jugak..ramai org yang perlu gunakan khidmat mcm ni,terutamanya student yg nak keluar makan dari kolej-kolej kediaman...dulu2 zaman jd student and tadak kereta mmg selalu naik kereta sapu kat UTM dulu..
Buat yang masih belum dapat kerja,apa kata cuba2 cari info pasal uber,mana tau rezeki korang kat situ..

No comments: