Tuesday, September 24, 2013

Radio Buruk

Pernah dgr permainan yang dinamakan "RADIO BURUK"?

Selalunya permainan ni dimainkan dalam program yang berunsurkan motivasi ataupun program2 induksi..
aku pernah skali main Radio Buruk ni..
Cara game ni senang aja..paling simple,mesti ada satu kumpulan yg terdiri dari 5 org atau lebih...ketua kumpulan akan bisikkan sepotong ayat kepada kawan disebelah,dan org sebelah akan bisikkan ayat tersebut kepada org sebelah beliau dan seterusnya..kiranya ayat yg dibisikkan akan disampaikan kpd org sebelah sehinggalah sampai kepada org yang terakhir...tugas org yg terakhir adalah untuk umumkan ayat yg dibisikkan tadi..
Selalunya dalam 20% ja ayat yg dibisikkan sama dengan ayat org pertama bgtau kepada ahli kumpulannya..mungkin yg tinggal sepatah dua dari perkataan ketua kumpulan tu bisik kpd org sebelah beliau..
kalau nak tau result camna,try la main di ofis ker..takpun kalo cikgu,leh try dlm kelas..buat 2 3 group..bagi sepotong ayat kat leader..leh gak release stress kejap dlm 10 minit time student ngantuk2 tu kan..

tapi sebenarnya ada something yg boleh kita dapat dari game ni..bukan saja2 nak main sesuka ati..
Kesimpulannya..rumours spreading mouth by mouth...kita tak leh halang...tapi dah kata rumours kan..rumours dgn cerita sebenar tu mungkin dah jauh bebenor lari...tak betul sama sekali...
SO...
jgn lah duk sebarkan gossip2 liar pasal hal dlm skirt org kalo taktau ceta sebenar...setakat nak dgr rumours tu boleh...tapi cukup lah sampai disitu..tak perlu nak pi bgtau org lain pulak..dengan bangganya anda pun jadi RADIO BURUK!!!!...

2 comments:

Has said...

permah main games ni ms pergi kursus BTN rs nye. ms dpt msg tu nervous je takut lupa nak pass msg to next person. :D

Leeds Al-Malique said...

seeloknya takyah dengaq kalau org nak bercerita hal org lain ni..cepat2 tukar topik..hehe..satgi tak pasai2 kita termakan cerita org tu yg entah betoi ntah tak..
buat hal sendiri sudahhhhhhh..hehe