Tuesday, November 12, 2013

World University Ranking-Top 20

The Times

Higher Education World University Rankings 2012-2013 powered by Thomson Reuters are the only global university performance tables to judge world class universities across all of their core missions - teaching, research, knowledge transfer and international outlook. The top universities rankings employ 13 carefully calibrated performance indicators to provide the most comprehensive and balanced comparisons available, which are trusted by students, academics, university leaders, industry and governments.



Tukar topik skit kali ni. Just nak share info penting kedudukan beberapa universiti terkemuka di dunia dalam senarai 100 terbaik..tapi aku cut n paste sampai best 20 aja..nampak gayanya top 20 semua uni di USA dgn UK yang mendominasi..senarai uni negara asia yg tertinggi kalau tak salah dari tokyo,korea dan NSU,Singapore...uni dari malaysia setakat list top 400 memang takdak utk tahun 2013 punya..kalau tak salah dulu UM dgn UTM pernah capai ke number 300+
Okeh utk adik2 yg berminat nak belajar pastikan anda pilih top 100 university yer sebab most of sponsor macam MARA akan kenakan syarat utk top 100 university jer..so sebelum apply,make sure check dulu ranking university yang ada course2 yang anda suka..jangan main hantam aja k..
Okey sekian perkongsian ilmiah yang tak seberapa untuk hari ni..hehehe

1 comment:

Has said...

mcm mn la environment n budaya student yg study kat uni femes ni kan. ulat buku? bdk2 nerd? hehe